Tuesday, December 13, 2011

Επίθεση με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο Βέλγιο


Επίθεση με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο Βέλγιο

Τέσσερις νεκροί και 75 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της αιματηρής επίθεσης με εκρηκτικά στο κέντρο της Λιέγης στο Βέλγιο, το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα μάλιστα με τα βελγικά ΜΜΕ, εφτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα παιδί δύο ετών.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας αυτοκτόνησε, ονομάζεται Νορντίν Αμράνι, είναι 32 ετών, κάτοικος Λιέγης και πριν από τρία χρόνια είχε καταδικαστεί σε 58 μήνες φυλάκιση για κατοχή όπλων και διακίνηση κάνναβης.

Το μεσημέρι, ο δράστης έσπειρε το πανικό στην «καρδιά» της Λιέγης όταν από την ταράτσα ενός αρτοποιείου, εκτόξευσε χειροβομβίδες προς ένα λεωφορείο που περνούσε από την πλατεία Saint-Lambert.

Ο δράστης φέρεται μάλιστα να βρήκε καταφύγιο στο δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας έκανε χρήση χειροβομβίδας και όπλου καλάσνικοφ μέσα στο χώρο του Μεγάρου προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του.

Στο σημείο επικράτησε πανικός, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος για διαχείριση κρίσεων στο Βέλγιο, δήλωσε στο πρακτορείο Belga πως δεν συντρέχουν λόγοι ανάληψης έκτακτων μέτρων στη Λιέγη.

Πάντως, ασθενοφόρα και νοσοκομεία έχουν τεθεί σε επιφυλακή πέρα από τη Λιέγη, από το Λίμπουργκ και έως το Μάαστριχτ.
Σημειώνεται ότι η επίθεση έλαβε χώρα σε ώρα αιχμής, όπου τα καταστήματα ήταν γεμάτα κόσμο που ψώνιζε.

source: protothema.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο


Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, δείχνοντας ένα απογοητευτικό ξεκίνημα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και έπειτα από τις ανόδους των δύο προηγούμενων μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι πωλήσεις λιανικής και τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2% το Νοέμβριο στα 399,35 δισ. δολάρια, έπειτα από αύξηση 0,6% και 1,3% τον Οκτώβριο και το Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο των λιανικών πωλήσεων κατά 0,5%.

Σημειώνεται πως οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν βασικό δείκτη της καταναλωτικής δαπάνης, και ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση 0,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ενώ εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι συνολικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,3%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανάλογη των εκτιμήσεων αύξηση στα επιχειρηματικά αποθέματα Οκτωβρίου


ΗΠΑ: Ανάλογη των εκτιμήσεων αύξηση στα επιχειρηματικά αποθέματα Οκτωβρίου


Αμετάβλητα παρέμειναν τα αποθέματα των επιχειρήσεων λιανικής στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο παρά τις ισχυρές πωλήσεις, σε ένδειξη πως οι έμποροι παίρνουν τα μέτρα τους όσο πλησιάζει το σημαντικότερο τμήμα της εορταστικής περιόδου εν μέσω ανησυχίας για την οικονομία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα συνολικά αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,8% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,546 τρισ. δολαρίων, αφού παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα λιανικής δε σημείωσαν μεταβολή, τα αποθέματα των επιχειρήσεων του κλάδου μεταποίησης αλλά και χονδρικής κινήθηκαν ανοδικά.

Η αύξηση των συνολικών αποθεμάτων ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,7% τον Οκτώβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,218 τρισ. δολαρίων, μετά από αύξηση 0,6% το Σεπτέμβριο.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε ισχύ οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης


Ευρωζώνη: Σε ισχύ οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης

Τα τέσσερα νομοθετικά μέτρα αφορούν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι δύο προτάσεις στοχεύουν στις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέοι αυστηροί κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η στενή εποπτεία και η ταχύτερη επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο για τις αποκλίσεις στο έλλειμμα, αλλά και στο δημόσιο χρέος, καθώς επίσης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία μιας χώρας.

Πρόκειται για πέντε κανονισμούς και μία οδηγία, που εγκρίθηκαν το φθινόπωρο από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή. Τα νέα νομοθετικά μέτρα θα συμπληρωθούν μέχρι την άνοιξη και με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ), καθώς και με τις δύο νέες προτάσεις της Κομισιόν για την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες σε θέματα κατάρτισης και υλοποίησης των εθνικών προϋπολογισμών.

Από τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα, τέσσερα αφορούν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. Στοχεύουν στην ενίσχυση της εποπτείας των δημοσιονομικών πολιτικών, θεσπίζοντας διατάξεις για εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια και εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα για τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις. Οι άλλες δύο προτάσεις στοχεύουν στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση αναμένεται ότι θα καταστήσει το σύμφωνο αυστηρότερο, επεκτείνοντας τη χρήση κυρώσεων. Για παράδειγμα, θα επιβάλλονται ενδεχομένως κυρώσεις στα κράτη μέλη σε περίπτωση σημαντικής απόκλισής τους από την καθορισμένη πορεία προσαρμογής τους για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων τους.

Προκειμένου οι κυρώσεις να επέρχονται με πιο αυτόματο τρόπο από ό,τι επί του παρόντος, θεσπίζεται ο κανόνας της επονομαζόμενης «αντεστραμμένης πλειοψηφίας», σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση της Επιτροπής για την επιβολή ποινής θα θεωρείται εγκριθείσα εκτός εάν το Συμβούλιο την απορρίψει με ειδική πλειοψηφία.

Δύο κανονισμοί στοχεύουν στην επέκταση της ασκούμενης εποπτείας επί των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, μέσω της θέσπισης ενός μηχανισμού πρόληψης και διόρθωσης των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Με αυτά, θεσπίζεται «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών» και καθιερώνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων.

Η νέα νομοθεσία

Ε.Ε.: Συνέντευξη Ολι Ρεν

Αυστηρότεροι κανόνες: Η μείωση του χρέους θα αποτελεί πλέον κριτήριο κατά την αξιολόγηση των δημόσιων οικονομικών. Τα κράτη μέλη με χρέος που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειώσουν το ποσό κατά το οποίο το χρέος τους, υπερβαίνει το όριο κατά τουλάχιστον 1/20ό ετησίως για τρία χρόνια.

Εάν δεν το πράξουν, θα τίθενται σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Όπως περιγράφεται στην πρόταση της Επιτροπής, κατά την αξιολόγηση του ικανοποιητικού ρυθμού μείωσης του χρέους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες. Πάντως, η νέα νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση τριετούς περιόδου χάριτος πριν από την ενεργοποίηση της διαδικασίας περί υπερβολικού χρέους.

Για την Ελλάδα αυτή η περίοδος θα αρχίσει να μετράει από το τέλος του 2014, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, που σημαίνει ότι η Κομισιόν από το 2017 μπορεί να ενεργοποίηση τη διαδικασία εναντίον της χώρας μας.

Καλύτερη εφαρμογή των κανόνων: Από τις χώρες της Ευρωζώνης που τίθενται σε ΔΥΕ για υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος θα ζητείται έντοκη κατάθεση ύψους 0,2% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θα διατυπώνει σχέδιο σύστασης προς το κράτος μέλος να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η σύσταση θα εκδίδεται από το Συμβούλιο εκτός εάν τα κράτη μέλη ψηφίσουν εναντίον της με ειδική πλειοψηφία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την αρχική σύσταση για διορθωτικά μέτρα, η κατάθεση θα γίνεται άτοκη και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε πρόστιμο. Το πρόστιμο θα αυξάνεται σε περίπτωση επανειλημμένης μη τήρησης των συστάσεων.

Σύστημα σαφούς προειδοποίησης: Θα συσταθεί πίνακας αποτελεσμάτων με εξωτερικούς και εσωτερικούς δείκτες (περίπου 10) για την ανίχνευση ανισορροπιών που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη της οικονομίας. Η σύνθεση των δεικτών μπορεί να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Θα προσδιορίζονται και θα ανακοινώνονται κατώτατα όρια.

Αυστηρότεροι κανόνες: Θα δημιουργηθεί μια νέα Διαδικασία Υπερβολικών Ανισορροπιών (ΔΥΑ), βάσει του άρθρου 121 της Συνθήκης. Αυτή θα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τα δημόσια οικονομικά. Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχουν (ή ενδέχεται να υπάρξουν) μακροοικονομικές ανισορροπίες, θα προτείνει στο Συμβούλιο την έναρξη ΔΥΑ και θα απευθύνει σύσταση στο ή στα οικεία κράτη μέλη να θεσπίσουν σχέδιο διορθωτικών μέτρων με σαφή χάρτη πορείας.

Καλύτερη εφαρμογή των κανόνων: Για τις χώρες της Ευρωζώνης, οι μηχανισμοί εφαρμογής θα περιλαμβάνουν πρόστιμα (0,1% του ΑΕΠ) αλλά και μη χρηματοοικονομικά μέτρα σε περίπτωση που οι ανισορροπίες δεν διορθώνονται.

Οι δείκτες με βάση τους οποίους θα γίνει η αξιολόγησης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, θα καλύπτουν δύο κατηγορίες: α) εσωτερικές ανισορροπίες, και β) εξωτερικών ανισορροπιών

Ικανοποίηση για τους «5»


Ολι Ρεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων και ενεργοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται σε κάθε απόκλιση».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δήλωσε χθες ότι από σήμερα θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται σε περίπτωση που διαπιστώσει την παραμικρή απόκλιση.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των πέντε χωρών (Κύπρος, Βέλγιο, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία), τις οποίες είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο μήνα πως εάν δεν λάβουν μέτρα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, τότε θα υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει τις νέες αυστηρότερες διατάξεις που τίθενται σε ισχύ σήμερα.

Κριτήρια αξιολόγησης ανισορροπιών

Η Επιτροπή, κατά την από οικονομικής σκοπιάς ανάγνωση του πίνακα αποτελεσμάτων στο μηχανισμό επαγρύπνησης, πρέπει να λάβει δεόντως υπόψη τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, περιλαμβανομένης της οικονομικής αύξησης, των επιδόσεων απασχόλησης και ανεργίας, της ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης εντός και εκτός της Ευρωζώνης, των εξελίξεων της παραγωγικότητας και των σχετικών φορέων όπως είναι οι εγχώριες και εξωτερικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη καθώς και των τομεακών εξελίξεων περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, που επηρεάζουν το ΑΕΠ και τις επιδόσεις των τρεχουσών συναλλαγών.

Πότε θα γίνεται η ενεργοποίηση της ΔΥΑ

- Εάν επί τρία χρόνια υπάρχει διακύμανση κατά μέσο όρο του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ με άνω όριο το +6% και κάτω όριο το -4% του ΑΕΠ.

- Εάν η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ κινείται κάτω του ορίου του -35%.

- Εάν επί 5 συνεχή χρόνια υπάρχει μείωση των εξαγωγών μετρημένη σε τρέχουσες τιμές κάτω του -6%.

- Εάν επί 3 συνεχή έτη το ονομαστικό κόστος της ωριαίας απασχόλησης ξεπερνάει το όριο του +9% για την Ευρωζώνη

- Εάν επί 3 συνεχή έτη καταγράφεται αλλαγή των ποσοστών των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι οποίο έχουν αποπληθωριστεί σε σχέση με τις τιμές στα 35 βιομηχανικά και με ένα περιθώριο +/-5% για τις χώρες της Ευρωζώνης

- Εάν το χρέος του ιδιωτικού τομέα ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ

- Εάν η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα ξεφύγει από το όριο του 15%

- Εάν η κατ΄ έτος αλλαγή των τιμών των ακινήτων σε σχέση με το δείκτη κατανάλωσης της Εurostat κινηθεί πέραν του ορίου του 6%.

- Εάν το χρέος της γενικής κυβέρνησης ξεπεράσει το 60%

- Εάν επί 3 συνεχόμενα έτη η απασχόληση μειώνεται άνω του 10%.

source: naftemporiki.gr

Βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια από το τσουνάμι της ευρωζώνης


Βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια από το τσουνάμι της ευρωζώνης

Ανεπαρκή τα μέτρα λένε οι Ιάπωνες. Πτώση 1,34% για τον Dow, στις 12.021 μονάδες.
Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 8552 μονάδες. Ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,1% στις 18372 μονάδες ενώ ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 1,88% στις 1864 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite σημειώνει πτώση 1,89% στις 2248 μονάδες και ο CSI 300 κινείται χαμηλότερα κατά 2,27% στις 2421 μονάδες.

Ανώτατο στέλεχος της S&P δήλωσε χθες πως θα χρειαστούν και άλλες ευρωπαϊκές σύνοδοι για να αντιμετωπιστεί η κρίση, εκτιμώντας μάλιστα πως ίσως να χρειαστεί «ένα πιο ισχυρό σοκ, όπως να αντιμετωπίσει προβλήματα γερμανική τράπεζα, για να καταλάβουν ότι βρίσκονται όλοι στο ίδιο καράβι». Η Moody’s δήλωσε πως η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης, ενώ η Fitch προειδοποίησε πως η ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μία ευρεία λύση εντείνει τις πτωτικές πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

Η Ιαπωνία χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα όσα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες και τονίζει πως δεν θα συμβάλει με νέα χρηματοδότηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν δεν υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο και οι απαραίτητοι πόροι από την πλευρά της Γηραιάς Ηπείρου για τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει τις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο, Jun Azumi και συμπλήρωσε «εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δείξουν ακριβώς πόσο πολλά απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, εμείς δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα αναφορικά με το ΔΝΤ».

source: reporter.gr

Ισπανία: Σε review για πιθανή υποβάθμιση 8 τράπεζες από Moody΄s


Ισπανία: Σε review για πιθανή υποβάθμιση 8 τράπεζες από Moody΄s


Η Moody’s τοποθέτησε χθες οκτώ ισπανικές τράπεζες και δύο εταιρείες holding, σε review για πιθανή υποβάθμιση, εξαιτίας των εκτιμήσεων για αυξημένες ζημιές που προκύπτουν από την έκθεσή τους στο εμπορικό real estate.

Η κίνηση ήρθε ύστερα από τη γενικότερη θεώρηση της Moody’s για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, με την οποία κάνει λόγο για παρατεταμένη μείωση των κερδών εξαιτίας της προοπτικής για ασθενέστερη ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας.

Οι δέκα εταιρείες που επηρεάζονται είναι οι Banco Cooperativo, Banco Sabadell, η Banki και η holding της, η Banco Financiero y de Ahorro, η Bankinter, η CaixaBank και η holding της, η La Caixa, η Confederacion Espanola de Cajas de Ahorro, η Caja Rural de Granada, η Ibercaja Banco και η Lico Leasing.



source: capital.gr

Παραλύει το δημόσιο για 3 ώρες


Παραλύει το δημόσιο για 3 ώρες

Εκατοντάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της βουλής.

Κρατώντας πίκετ και φωνάζοντας διάφορα συνθήματα κατά της απόφασης κυβέρνησης και κομμάτων για το νέο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαμαρτύρονται για το πάγωμα των μισθών και της ΑΤΑ, καθώς και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος πριν τη λήψη της απόφασης.

Στα πανό αναγράφονται συνθήματα «Βουλή του πλούτου και του κεφαλαίου», «Δίκαια μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης» και «Ξεσκεπάστε τους φοροφυγάδες».

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία έκλεισε το δρόμο έξω από το κοινοβούλιο, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν με 80 λεωφορεία έξω από τη βουλή.

Έντονες αποδοκιμασίες από τους διαμαρτυρόμενους δέχτηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την είσοδο του στη βουλή.

Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 09:00 και θα λήξει στις 12:00 το μεσημέρι. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, για πρακτικούς λόγους, θα απεργήσουν από τις 10:30 μέχρι τις 13:30.

Η δυναμική κινητοποίηση την οποία αποφάσισε πανσυνδικαλιστική σύσκεψη την περασμένη βδομάδα περιλαμβάνει πέραν της στάσης εργασίας, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ομιλίες από τους ηγέτες της ΠΑΣΥΔΥ της ΣΕΚ και της ΠΕΟ καθώς και έγκριση ψηφίσματος διαμαρτυρίας και επίδοσης του στον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Οικονομικών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται αυτή την ώρα και στις υπόλοιπες πόλεις. Στη Λεμεσό, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν έξω από το Διοικητήριο, στην Πάφο έξω από το Δημαρχείο και στην ελεύθερη Αμμόχωστο έξω από το Δημαρχείο Παραλιμνίου. Από τη Λάρνακα, οι απεργοί θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη Λευκωσία και έξω από τη Βουλή.

Τα λιμάνια και αεροδρόμια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ στις άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες όπως η ΑΗΚ, η ΑΤΗΚ και τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας έχουν γίνει διευθετήσεις να παραμείνει προσωπικό ασφαλείας.

Η ΠΟΕΔ με χθεσινή ανακοίνωση της κάλεσε τους γονείς να παραλάβουν έγκαιρα τα παιδιά τους από τα σχολεία και πριν από την εκδήλωση της στάσης εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, το προσωπικό που εργάζεται σε εξωτερικά ιατρεία και σε ιατρικά αστικά και κοινοτικά κέντρα και οι επισκέπτριες υγείας επίσης θα απεργήσουν, ενώ δεν θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στους συγκεκριμένους χώρους. Ιατρικό ασφαλείας θα διατηρηθεί μόνο στα τμήματα πρώτων βοηθειών για να επιλαμβάνεται μόνο σοβαρών περιπτώσεων υγείας.

απηύθυναν έκκληση στα μέλη τους να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και να διατρανώσουν την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν μονομερείς αποφάσεις καταστρατήγησης συλλογικών συμβάσεων και όρων εργασίας.

source: stockwatch.com.cy

Εκρηκτική ανάπτυξη 8,2% για την Τουρκία το γ΄τρίμηνο


Εκρηκτική ανάπτυξη 8,2% για την Τουρκία το γ΄τρίμηνο


Τη φήμη της ως αναδυόμενη τίγρη της Ευρασίας φαίνεται να επιβεβαιώνει η Τουρκία, όπου η εκρηκτική ανάπτυξη κατά 8,2% το γ' τρίμηνο, σε σχέση με την πολύ κατώτερη πρόβλεψη για ποσοστό 6,6%, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Ανάλυση των στοιχείων δείχνει επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 10,6% και της μεταποίησης κατά 8,9% καθώς και «άλμα» 15,8% στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από το φθηνό δανεισμό, συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά, κατά 7%.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οι θεαματικές επιδόσεις της Τουρκίας εγείρουν όμως έντονο προβληματισμό, με πολλούς οικονομολόγους να αναρωτιούνται εάν η Άγκυρα θα μπορέσει στην πορεία να πετύχει «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, υπό το πρίσμα του υπέρογκου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Πέρσι η τράπεζα προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου της λίρας για να αποτρέψει τις εισροές «καυτού» πληθωριστικού χρήματος στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αύξησε το όριο των υποχρεωτικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σε αυτή, για να θέσει υπό έλεγχο την πιστωτική επέκταση. Υστερα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, ο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπασκί, έσπευσε να τονίσει πως ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία (το Νοέμβριο«έτρεχε» με τους ταχύτερους ετήσιους ρυθμούς του τελευταίου δεκαοκταμήνου, κατά 9,5%), και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συσφίγξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πληθωρισμός

Είναι προφανές πως με τα σχόλιά του επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών.

Η δε αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει αυτούς τους φόβους, με την τουρκική λίρα να καταγράφει χθες απώλεια της τάξης του 1% έναντι του δολαρίου -επεκτείνοντας την πτώση της κατά 17% έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τις αρχές του έτους- και τον τουρκικό δείκτη μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κλείνει χαμηλότερα κατά 2,58% στις 52.444,07 μονάδες.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατσάν είπε πως τα στοιχεία γ' τριμήνου παραπέμπουν σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το εκτιμώμενο 7,5% φέτος, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα είναι μία από τις «ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη το 2012». Αν και οι οικονομολόγοι έδειξαν να εκπλήσσονται από τα ισχυρά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης το γ' τρίμηνο -τα οποία μάλιστα οδήγησαν πολλούς οίκους να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το τουρκικό ΑΕΠ- πολλοί αναρωτιούνταν εάν «δείχνουν» τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας ή αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες ανισορροπίες της, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μπορεί μεν να συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο, πλην όμως για φέτος εκτιμάται πως θα φθάσει το 10% του ΑΕΠ.

«Καμπανάκι» για την Τουρκία έκρουσε πρόσφατα και το ΔΝΤ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι ρυθμοί ανάπτυξης να επιβραδυνθούν αιφνιδιαστικά στο 2% το 2012 από 7,5% το 2011, και καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει με τέτοιον τρόπο τις πολιτικές της, ώστε να διασφαλίσει την ήπια προσγείωση της οικονομίας.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Στα 137 δισ. δολάρια το έλλειμμα προϋπολογισμού τον Νοέμβριο


ΗΠΑ: Στα 137 δισ. δολάρια το έλλειμμα προϋπολογισμού τον Νοέμβριο

Στα 137 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2011, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικά, οι δαπάνες ανήλθαν στα 290 δισ. δολάρια και τα έσοδα στα 152 δισ.

Σημειώνεται ότι για τους πρώτους δύο μήνες του δημοσιονομικού έτους το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

source: reporter.gr
Share |