Friday, January 29, 2010

Toyota: Ανάκληση 1,8 εκατ. οχημάτων λόγω προβλήματος


Toyota: Ανάκληση 1,8 εκατ. οχημάτων λόγω προβλήματος

Την ανάκληση οκτώ μοντέλων στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Toyota, προκειμένου να επιδιορθώσει ενδεχόμενο πρόβλημα στο πεντάλ γκαζιού.

Ο αριθμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει το 1,8 εκατ. οχημάτων, αφορά τα μοντέλα Auris, Avensis, Aygo, Corolla, iQ, RAV4, Verso και Yaris με ημερομηνία παραγωγής από το Φεβρουάριο του 2005 έως και τον Ιανουάριο του 2010, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Toyota Europe.

«Κατανοούμε ότι η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί ανησυχία και λυπούμαστε πολύ για αυτό. Θα θέλαμε επίσης να καθησυχάσουμε τους πελάτες μας: το ενδεχόμενο πρόβλημα στο πεντάλ γκαζιού αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Η ανάκληση αποτελεί προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στον να διασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια» ανέφέρε ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota Europe, Tadashi Arashima.

Η Toyota επανέλαβε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να διακόψει την παραγωγή οποιουδήποτε μοντέλου στην γηραιά ήπειρο καθώς έχει τροποποιήσει την διαδικασία παραγωγής και χρησιμοποιεί διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Την αφορμή για την ευρωπαϊκή ανάκληση της Toyota απετέλεσε η επί αμερικανικού ανάκληση της ιαπωνικής φίρμας Honda για 2,3 εκατ. οχήματα, την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιδιορθωθεί ενδεχόμενο πρόβλημα στο πεντάλ γκαζιού το οποίο υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να κολλήσει προκαλώντας ανεπιθύμητη επιτάχυνση.

reporter.gr

Μικρές απώλειες για το χρυσό


Μικρές απώλειες για το χρυσό

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της «αναρρίχησης» του δολαρίου σε υψηλά έξι μηνών. Η ανάκαμψη του δολαρίου ευνοεί τις ρευστοποιήσεις στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποβλέπουν σε προστασία του κεφαλαίου τους από ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,3% στα 1.081,10 δολάρια η ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση η τιμή του χρυσού σημείωσε απώλειες 0,6%, ενώ έχασε 1,2% τον Ιανουάριο.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς απ΄ ότι φαίνεται η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα σε υψηλά έξι μηνών. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3955 δολάρια από το επίπεδο των 1,3971 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.3966 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,67%, δείχνοντας την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως. Σε επίπεδο μήνα, το δολάριο έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως του 1,8%.

Η άνοδος του δολαρίου συνδέεται με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το Αμερικανικό ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 κατά 5,7%.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μόλις 1,5% αυξήθηκαν τα ημερομίσθια το 2009


ΗΠΑ: Μόλις 1,5% αυξήθηκαν τα ημερομίσθια το 2009

Με το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 1982 διαμορφώθηκαν το 2009 τα ημερομίσθια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Εργασίας της χώρας, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,5%. Σημειώνεται ότι η αύξηση το 2008 είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Μόλις τους τελευταίες τρεις μήνες του προηγούμενου έτους, το κόστος εργασίας αυξήθηκε μόνο 0,5%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 0,4%. Το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό αύξησης ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.

reporter.gr

ΗΠΑ: Ενισχύθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Ενισχύθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan

capital.gr

ΗΠΑ: Στο 5,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Στο 5,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2009, με την αμερικανική οικονομία να συμπληρώνει δύο διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 5,7% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 2003.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% το δ΄ τρίμηνο.

Το αμερικανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 2,2% το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Για το σύνολο του 2009 το ΑΕΠ υποχώρησε 2,4%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1946. Το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,4% το 2008 και 2,1% το 2007.

Οι καταναλωτικές δαπάνες συνέβαλαν 1,44 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου. Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν τη μεγαλύτερη συνιστώσα στο ΑΕΠ, η λεγόμενη ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2% το δ΄ τρίμηνο, από αύξηση 2,8% το γ΄ τρίμηνο όταν "έτρεχε" το πρόγραμμα απόσυρσης για αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΑΕΠ ωστόσο οφείλεται στην ανασύσταση των εξαιρετικά μειωμένων αποθεμάτων που συνέβαλε 3,4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1% το δ΄ τρίμηνο μετά από άλμα 8,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετική συμβολή είχε το διεθνές εμπόριο, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άλμα 18,1% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10.5%.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες ενισχύθηκαν 2,9% το δ΄ τρίμηνο από πτώση 5,9% το γ΄ τρίμηνο.

capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό 3 ετών ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη


ΗΠΑ: Σε υψηλό 3 ετών ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη


Στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2006 διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM επιχειρηματικής δραστηριότητας της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών αυξήθηκε στις 72,6 μονάδες από τις 64,5 μονάδες


Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης της δρταστηριότητας.


Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 54,2 μονάδες από τις 56,8 μονάδες ενώ ο δείκτης τιμών που καταβλήθηκαν αυξήθηκε στις 38,5 μονάδες από 35,1 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση του δείκτη Chicago PMI τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση στις 61,5 μονάδες του δείκτη Chicago PMI τον Ιανουάριο

capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο


Ευρωζώνη: Στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στις 16 χώρες της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο διαμορφούμενο ωστόσο σε επίπεδο μικρότερο των εκτιμήσεων γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως οι επιχειρήσεις επιβράδυναν το ρυθμό περικοπών στο κόστος λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, αυξήθηκε στο 10%, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 1999, καθώς το ποσοστό του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και στο 9,9%. Η Eurostat στις αρχικές εκτιμήσεις της για το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο έκανε λόγο για ποσοστό της τάξης του 10%.

Το μέγεθος του Δεκεμβρίου ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση της ανεργίας στο 10,1%.

Το χαμηλότερο των εκτιμήσεων ποσοστό στηρίζει της άποψη πως η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να επεκτείνεται έχοντας πλέον βγει από πέντε τρίμηνα ύφεσης το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξετάζει τρόπους απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για το βασικό επιτόκιο με τις εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρησή του στο 1%.


Όσο αφορά ξεχωριστές χώρες, η ανεργία παρέμεινε σταθερή το Δεκέμβριο στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία διατηρήθηκε στο 7,5% ενώ στη Γαλλία παρέμεινε στο 10%. Στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,5% ενώ στην Ισπανία αυξήθηκε στο 19,5%

από 19,4%.


Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στους 15,763 εκατ. ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε οριακή άνοδο στος 23,012 εκατ.


capital.gr

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη


Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη

«Εντελώς εκτός πραγματικότητας» είναι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Amelia Torres, εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν. Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η Torres αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξέλθει από την Ευρωζώνη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

capital.gr

Ευρωζώνη: Στο υψηλό 11 μηνών ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Στο υψηλό 11 μηνών ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Σε υψηλό 11 μηνών στο 1,0% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο έναντι 0,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένει πολύ χαμηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός βρέθηκε χαμηλότερα από το 1,3% που τον τοποθετούσαν οι αναλυτές την περασμένη εβδομάδα σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Δεν υπάρχει λεπτομερής ανάλυση των πρωταρχικών προβλέψεων, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν ο ετήσιος πληθωρισμός να αυξηθεί λόγω της σύγκρισης με τις αδύναμες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στις αρχές του 2009. Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων και του καπνού.

capital.gr

Τα hedge funds ομολογούν ότι το 2010 ειναι short στην Ελλάδα!

Τα hedge funds ομολογούν ότι το 2010 ειναι short στην Ελλάδα!


hedge fund Μπορεί η κορυφαία στρατηγική για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους φέτος, να είναι το σορτάρισμα του ευρώ και μέσω της Ελλάδας να το «χτυπούν», για τα hedge funds όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει έμμεση οδός στις στρατηγικές τους. Το ομολογούν. Το 2010 είμαστε short στα PIIGS.



Σύμφωνα με την Lipper Research, κορυφαία εταιρεία έρευνας στην αγορά των επιθετικών κεφαλαίων, τα hedge funds διεθνώς, έχουν θέσεις πώλησης στις χώρες με προβληματικά δημοσιονομικά, στο γκρουπ των λεγόμενων PIIGS δηλαδή (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), και μεγάλες long θέσεις στα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Τα στοιχήματά τους έχουν να κάνουν με το ότι η ύφεση θα συνεχιστεί να χτυπά τις οικονομίες των χωρών αυτών, ότι η ικανότητα απορρόφησης των εκδόσεων των ομολόγων τους θα δημιουργεί ανησυχίες για πολυ διάστημα, και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν κι άλλο τα ratings τους για κάθε μία από τις χώρες του γκρουπ αυτού των PIIGS.

Όπως επισημαίνει η Lipper, τα hedge funds έχουν βάλει ως στόχο τις αγορές των BRICS, όπου και αναμένεται να σημειωθεί τεράστια εισροή κεφαλαίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μετά από δύο συναπτά έτη εκροών που έζησαν τα hedge funds, το 2010 αναμένεται νa είναι το πρώτο έτος εισροών, και μάλιστα της τάξςη των 100 δις. δολαρίων. Έτσι, το ενεργητικό των hedge funds, αναμένεται να αγγίξει το 2010, τα 1,86 τρις δολάρια.

Την στιγμή που αναμένεται δυναμική οικονομική ανάπτυξη σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, τα hedge funds είναι αποφασισμένα να απομακρυνθούν ολοκληρωτικά από τα προβληματικά PIIGS και να κοιτάξουν για άλλες … πολιτείες.

reporter.gr

UBS: Κλιμακώνονται τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας-Δεν αποκλείει νέες υποβαθμίσεις


UBS: Κλιμακώνονται τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας-Δεν αποκλείει νέες υποβαθμίσεις

Στην εκτίμηση ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας κλιμακώνονται καθώς τα spread στα ελληνικά ομόλογα είναι πιο διευρυμένα από την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, προχωρά ο αναλυτής Gareth Berry της UBS μιλώντας στους Financial Times.



Ο αναλυτής βλέπει ακόμη να συνεχίζεται η αδυναμία του ευρώ, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας. Τόνισε μάλιστα ότι ο «μη-εμνευσμένος προϋπολογισμός της Πορτογαλίας δεν προσφέρει και πολύ καθησυχασμό στους φόβους για την βούλησή της να μειώσει τα ελλείμματα».

Ο κ. Berry τέλος, δεν απέκλεισε περαιτέρω υποβαθμίσεις, χωρίς να αναφερθεί όμως πιο συγκεκριμένα σε κάποια χώρα.

reporter.gr

Microsoft: Άνοδος 60% στα κέρδη β΄ τριμήνου


Microsoft: Άνοδος 60% στα κέρδη β΄ τριμήνου



Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του έτους χρήσης ο κορυφαίος όμιλος υψηλής τεχνολογίας Microsoft, χάρη στα νέα Windows 7.

Τα κέρδη ενισχύθηκαν 60% τα 6,66 δισ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων των αναλυτών ότι θα φθάσουν στα 59 σεντς ανά μετοχή, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 14% στα 19 δισ. δολάρια, με την Microsoft να ανακοινώνει ότι πώλησε περισσότερα από 60 εκατ. «κομμάτια» Windows 7.

euro2day.gr

Ανανεώθηκε η θητεία Μπερνάνκι στην προεδρία της Fed


Ανανεώθηκε η θητεία Μπερνάνκι στην προεδρία της Fed

Tην επανατοποθέτηση του Μπεν Σ. Μπερνάνκι ως επικεφαλής της Federal Reserve των ΗΠΑ ενέκρινε η Γερουσία με την υποστήριξη και μιας μερίδας Ρεμπουμπλικανών.

Η θητεία του ανανεώθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά. Σημειώνεται ότι ο Μπερνάνκι τοποθετήθηκε σε αυτήν τη θέση το 2006 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και ο νυν πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τον πρότεινε και πάλι για δεύτερη θητεία.

naftemporiki

Ινδία: Ο μεγάλος νικητής της μάχης Google-Κίνας;


Ινδία: Ο μεγάλος νικητής της μάχης Google-Κίνας;


Σε περίπτωση που σας ξέφυγε, διαβάστε τη στήλη του συναδέλφου μου William Pesek Jr σχετικά με τη μάχη μεταξύ της Google και της Κίνας. Υποστηρίζει πως μεγάλος ωφελημένος θα μπορούσε να είναι η Ινδία. Γράφει ο Pesek: «η Κίνα θα πρέπει να ανησυχήσει για το εργαλείο με τη μεγαλύτερη επίδραση στο διαδίκτυο παρακάμπτοντας την οικονομία της ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων και 1,3 δισ. ανθρώπους - και για την πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλοι κολοσσοί της Silicon Valley.

Στελέχη σε πολυεθνικές εταιρείες που ήθελαν τη διαφοροποίηση των επενδύσεων τους μακριά από την Κίνα, τώρα μπορεί να επισπεύσουν τη διαδικασία." Όσον αφορά την Ινδία, η χώρα" έχει ιστορικό στην καινοτομία και διεθνείς ανταγωνιστικές εταιρείες που δε διαθέτει η Κίνα. Η Ινδία έχει επίσης πολύ πιο εξελιγμένους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Και η προθυμία της Κίνας να αφήσει τη Google να φύγει λειτουργεί υπέρ του πλεονεκτήματος της Ινδίας σε αυτούς τους τομείς." Οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας, προσθέτει," πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους με χαρά, καθώς οι ηγέτες της Κίνας κάνουν ένα ακριβό λάθος." Διαβάστε το όλο θέμα εδώ.

Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι η Κίνα θα υποφέρει πολύ από μια έξοδο του Google. Ο Pesek ορθώς επισημαίνει ότι ένας κόσμος που οδηγείται από τη ροή της γνώσης, είναι "ζωτικής σημασίας να παραμείνει εναρμονισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε τομέα. Μόνο τότε μπορούν οι καινοτόμοι να συγχρονιστούν με τις διεθνείς επιχειρήσεις και τα χρηματοοικονομικά και να δημιουργήσουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

"Χωρίς το Google.cn, θα είναι σε θέση οι Κινέζοι καινοτόμοι να το κάνουν αυτό; Νομίζω ναι. Ακόμη και αν το Google κλείσει το κινέζικο site του – που είναι ελάχιστα δημοφιλές σε σχέση με το Baidu ούτως ή άλλως - το πραγματικό site της Google, το αγγλόφωνο, από το οποίο τόσοι πολλοί από εμάς εξαρτόμαστε κάθε μέρα, θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Κίνα είναι απίθανο να το κόψει. Οι λογοκριτές θα συνεχίσουν απλώς να ψάχνουν τα αποτελέσματα αναζήτησης για θέματα ταμπού, όπως το Falun Gong και τον Dalai Lama.

Ο Pesek γράφει ότι η Κίνα, σε αντίθεση με την Ινδία, στερείται «ενός αυξανόμενου ρόστερ τοπικών ‘μαγαζιών’ που βασίζονται στη γνώση και την τεχνολογία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ωθώντας τη χώρα ψηλότερα και εμπνέοντας τους νέους να γίνουν οι επόμενοι Bill Gates. "΄Εχει κάποιο δίκιο. Παρά τα χρόνια της προσπάθειας, καμιά κινεζική εταιρεία δε μπορεί να πλησιάσει τις ινδικές υπερδυνάμεις υπηρεσιών λογισμικού Infosys, TCS και Wipro.

Η Κίνα τα πάει αρκετά καλά σε άλλους τομείς, με εταιρείες όπως τις ZTE και Huawei να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο στα κινητά και στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, τις Shanda και NetEase στο online gaming και την Alibaba στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πολλοί επίδοξοι κινέζοι καινοτόμοι επιχειρηματίες ψάχνουν για έμπνευση στον Jack Ma, τον πρώην καθηγητή αγγλικών που ίδρυσε την Alibaba και σε μόλις λίγο περισσότερο από δέκα χρόνια έχει χτίσει μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση ύψους 11,5 δισ. δολαρίων.

capital.gr

BNP: Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα


BNP: Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα διαθέτουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπως εκτιμά η BNP Paribas.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τη μεγαλύτερη έκθεση έχει η Credit Agricole, στην οποία ανήκει η Εμπορική Τράπεζα και η Societe Generale η οποία κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στη Geniki Bank και στην Hellas Finance, ενώ η HSH Nordbank η οποία συνεργάζεται με την Aegean Baltic Bank, η Eurohypo και η UniCredit έχουν επίσης παρουσία.

H BNP εξάλλου σημειώνει, πως τη μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο, εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς οι απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα, οι υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων και τα αποτελέσματα της αδυναμίας της εγχώριας οικονομίας επιβαρύνουν τους ισολογισμούς.

capital.gr

Αλμούνια: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Αλμούνια: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Κατηγορηματικά διέψευσε ο επικεφαλής Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

«Όχι, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει… Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία», δήλωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Καμία πιθανότητα. Επειδή είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός της ευρωζώνης».

Ο κ. Αλμούνια είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, αν και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές μηνιαίες συστάσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών.

«Είναι ένα συνηθισμένο αναλυτικό έγγραφο, που συντάσσεται κάθε μήνα. Δεν έχουμε σχέδιο Β. Στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο Α», επισήμανε αναφερόμενος στα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Στις 382 μ.β. το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund υποχωρούσε την Παρασκευή, με τους traders να επικαλούνται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ φέρεται να δήλωσαν ότι η Ελλάδα πιθανόν να λάβει έκτακτη στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν ως ύστατη λύση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτή παρά τις διαψεύσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας την Πέμπτη.

Το spread συρρικνωνόταν στις 379 μονάδες βάσης, μετά το κλείσιμο κοντά στις 396 μονάδες βάσης αργά την Πέμπτη, κάτω από το νέο ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων βάσης.

«Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα»

Σε αντίθεση αυτούς που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μεμονωμένο γεγονός, η εφημερίδα Financial Times βλέπει τη χώρα μας ως μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος στο χώρο των επενδύσεων που αποτελεί άμεσο επακόλουθο της διεθνούς οικονομικής κρίσης: η διόγκωση των δημοσιονομικών στα ανεπτυγμένα κράτη τα έτη 2008-2009 είναι αποτέλεσμα αυτής και παίζει ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των αποτιμήσεων σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα προβλήματα χρέους της χώρας δεν πρόκειται να λυθούν εάν δεν καταβληθεί ριζική και συνεπής προσπάθεια από πλευράς κυβερνώντων. Δεδομένων, όμως, των αρχικών συνθηκών (ύψους και διάρκεια του χρέους) και του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου (που στηρίζεται στην εξάρτηση από το ευρώ [EUR=X] ), η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη και ανεπαρκής.

Χωρίς τη σημαντική βοήθεια των ξένων, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα πυροδοτήσουν κοινωνικοπολιτικές αναταραχές, προειδοποιούν οι FT. Η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής υλοποίησης των πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας και πρέπει να είναι έγκαιρη και ορθώς σχεδιασμένη.

naftemporiki

Βρετανία: Άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο


Βρετανία: Άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο

Νέα άνοδο σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία, συμπληρώνοντας εννέα θετικούς μήνες, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Nationwide Building Society οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009 σημειώνουν άνοδο 8,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 7.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

capital.gr

Consumer confidence rises in January


Consumer confidence rises in January

LONDON (Reuters) - Consumer confidence in Britain rose in January, driven by improving optimism over the outlook for the economy and personal finances, a survey by GfK NOP for the European Commission showed on Friday. The overall index from the survey, conducted between January 8-17, increased by two points to -17 this month and stands 20 points higher than the same month last year, with three out of five sub-measures higher than December's scores.

iii.co.uk
Share |