Thursday, December 24, 2009

Economy & Business (www.ecoandbus.com) wishes you...

Merry Christmas and a Prosperous Happy New Year!!

Santa-rally με υψηλά έτους η Wall – Υψηλά 15μηνών για FTSE, οριακά το Παρίσι

Santa-rally με υψηλά έτους η Wall – Υψηλά 15μηνών για FTSE, οριακά το Παρίσι

Σε υψηλά έτους έκλεισαν οι δεικτές στην αμερικάνικη αγορά, ενώ με φόντο την απρόσμενη μείωση στις νέες αιτήσεις ανεργίας, αλλά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών. Επιπλέον, σε υψηλό 15 μηνών έκλεισε ο FTSE στο Λονδίνο ενώ οριακά κέρδη κατέγραψε ο CAC στο Παρίσι.


Santa-rally στη Wa
Με κέρδη 0,52% έκλεισε ο Dow Jones στις 10.521 μονάδες, ενώ σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1,85%. Ανοδο 0,53% σημείωσε ο S&P 500 στις 1.126 μονάδες, ενώ σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 2,18%. O Nasdaq κέρδισε 0,71% στις 2.286 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 3,35%.

Κέρδη 3,4% για την Apple, και 6,6% για τη SanDisk.

Ανοδικά 1,1% κινήθηκε η Freeport-McMoRan Copper & Gold και 0,6% η Exxon Mobil.

Στο +1% βρέθηκε η Boeing, η οποία προέβλεψε ότι οι παραγγελίες της θα φτάσουν τις 141 το 2009.

«Αλμα»7,3% για τη YRC Worldwide, εν μέσω προπαθειών να αποτρέψει την πτώχευση και 2,3% για τη Oshkosh Corp., μετά από παραγγελία ύψους 54 εκατ. δολαρίων.

Σε χαμηλό 15 μηνών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 έπεσε και ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων ανεργίας για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες την εβδομάδα του έληξε στις 19 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 28.000 στις 452.000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 470.000 νέες αιτήσεις ανεργίας. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε κατά 2.750 στις 465.250.

Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της πτώσης κατά 32,6% στις παραγγελίες για αεροσκάφη. Του κλάδου μεταφοράς εξαιρουμένου, οι παραγγελίες σημείωσαν 2% άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,4%.

Επιπλέον, τους πρώτους 11 μήνες του έτους, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 19,9%, σε ετήσια βάση.

Σε υψηλό 15 μηνών ο FTSE - Οριακά κέρδη στο Παρίσι

Σε υψηλό 15 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του το χρηματιστήριο του Λονδίνου, οδεύοντας για τη μεγαλύτερη ετησία άνοδο από το 1997, στον απόηχο της ανόδου των τιμών των μεταλλευμάτων, ενώ ανοδικά με οριακά κέρδη κινήθηκε το χρηματιστήριο του Παρισιού, τα μοναδικά στην Ευρώπη που λειτουργούν σήμερα, Παραμονή Χριστουγέννων.

Αναλυτικά, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,56% στις 5.402,41 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 3.912,73 μονάδες, ήτοι αύξηση 0,05%.

Στο +2,7% "έκλεισε" η Fresnillo, στο +1,2% κινήθηκε η BHP Billiton και στο +1,1% Rio Tinto.

Κέρδη 1,1% για την ArcelorMittal, κέρδη 0,9% για τη Technip και «άλμα» 9,8% για τη Siparex Croissance, καθώς σχεδιάζει αγορά ιδίων μετοχών ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, κατα 1,4% υποχώρησε η RSA Insurance, ενώ κατά 1% υποχώρησε η Aeroports de Paris, καθώς ανοίγει νέο κύκλο συνομιλιών με αεροπορικές εταιρείες.

Στο -0,29% «έκλεισε» η Standard Chartered. Στο -4,3% βρέθηκε η Thomson, καθώς οι συνομιλίες της με την Avid Technology για την πώληση της μονάδας της στο Grass Valley «ναυάγησαν».

reporter.gr

Τα top 5 deals του 2009

Τα top 5 deals του 2009

Φεύγει και το 2009, αφήνοντας πίσω του χρεοκοπίες, πολυδάπανα πακέτα στήριξης της οικονομίας, των αγορών και των επιχειρήσεων, αλλά και συγχωνεύσεις, εξαγορές και συμφωνίες που «ανοίγουν» μία καινούργια σελίδα στον επιχειρηματικό χώρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, τα πέντε μεγαλύτερα «deals» για το 2009 είναι τα εξής:

1) Pfizer - Wyeth
Στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Wyeth προχώρησε στις αρχές του χρόνου η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, Pfizer, έναντι 68 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Συγκεκριμένα, η Pfizer προσέφερε 33 δολάρια σε μετρητά και 0,985 μετοχές της για κάθε μία μετοχή της Wyeth, αποτιμώντας τη μετοχή της τελευταίας στα 50,19 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της την τελευταία πενταετία. Επιπλέον, ο νέος φαρμακευτικός κολοσσός θα έχει ετήσιο τζίρο 75 δισ. δολάρια. και θα απασχολεί συνολικά 130.000 υπαλλήλους. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν περικοπές τουλάχιστον 20.000 θέσεων εργασίας και περιορισμό δαπανών, ύψους 3 δισ. δολαρίων, στον τομέα της έρευνας.

Ακόμη, τα ετήσια έσοδά της αναμένονται να είναι 55% υψηλότερα από αυτά της βρετανικής GlaxoSmithKline, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο.Για το σύνολο του 2009, η Pfizer αναμένει κέρδη ανάμεσα στα 1,20 με 1,35 δολάρια ανά μετοχή από 1,34 και 1,49 δολάρια ανά μετοχή στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, λόγω του κόστους εξαγοράς της Wyeth.

2) ΒΗP Billiton - Rio Tinto

Στη δημιουργία κοινοπραξίας, ύψους 116 δισ. δολαρίων, που θα συνδυάζει τις δραστηριότητες σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία, προχώρησαν η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία στον κόσμο, BHP Billiton, και ο μεταλλευτικός όμιλος Rio Tinto Group, έπειτα από πολύχρονες αποτυχημένες προσπάθειες της πρώτης να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της.

Η ιστορία ξεκινάει από το 2007, όταν η BHP Billiton κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της Rio Tinto, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε. Ακολούθησε νέα πρόταση εξαγοράς από την πλευρά της το 2008, η οποία πάλι απορρίφθηκε, καθώς η Rio Tinto θεώρησε ότι υποτιμάται σημαντικά η αξία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η BHP Billiton είχε αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα στα 147,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας 3,4 μετοχές της για κάθε μια μετοχή της Rio Tinto.

Tελικά, η συμφωνία υπεγράφη, εξοικονομώντας κεφάλαια έως και 10 δισ. δολαρίων για τις δύο εταιρείες, ενώ η συνολική παραγωγική δυναμικότητα τους υπολογίζεται πια στους 350 εκατ. τόνους ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίνα, ενώ αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια και κυρίως το ενδεχόμενο αντιρρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας προβληματισμών για κυριαρχία στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, καθώς ο καινούργιος κολοσσός ελέγχει τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η ολοκλήρωση του «deal» αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

3) General Motors

Σαράντα μέρες κράτησε η πτώχευση της General Motors, η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην πώληση των “καλών” της παγίων στην ειδικού σκοπού εταιρεία Vehicle Acquisition, έναντι 50 δισ. δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, η GM εξήλθε από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε μία καινούργια εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία ονομάζεται και πάλι General Motors Co. και ελέγχεται κατά 60% από την αμερικανική κυβέρνηση, πληρώντας, έτσι, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που της επεβλήθη. Η νέα εταιρεία διατήρησε τα μοντέλα Cadillac, Chevrolet, Buick και GMC στην αμερικανική αγορά, ενώ προβλέπεται να βάλει «λουκέτο» σε 13 μονάδες της έως τα τέλη του 2010, και σε μία ακόμη εώς τα τέλη του 2012. Ακόμη, το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ θα μειωθεί ώς τα τέλη του έτους σε 64.000 εργαζομένους από 91.000 τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ οι υποχρεώσεις της θα είναι λιγότερες κατά 40 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι το 17,5% της εταιρείας ανήκει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ 10% στα χέρια των ομολογιούχων. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2010 η GM θα έχει αποπληρώσει τα κεφάλαια που έλαβε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά», επισημαίνει ο CEO της εταιρείας Ed Whitacre. Υπενθυμίζεται ότι η GM έχει λάβει κρατική «βοήθεια» ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενώ έλαβε και 192 εκατ. δολάρια από τον Οργανισμό Εξαγωγών του Καναδά.

4) Merck – Schering-Plough
Στην εξαγορά της ανταγωνίστριά της Schering-Plough προχώρησε και η φαρμακευτική Merck, έναντι 41,1 δισ. δολαρίων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον παγκόσμιο φαρμακευτικό κλάδο για το 2009. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική στον κόσμο, ενώ εξοικονόμησε 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως στη Merck. Η καινούργια εταιρεία, η οποία κράτησε το όνομα της Merck, διαμόρφωσε τα ποσοστά των εταιρειών στο 68% και 32%, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα διαθέτει όγκο πωλήσεων περί τα 42,4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Μerck προέβη στην εξαγορά της Schering-Plough με σκοπό να διευρύνει το φάσμα ερευνών σε φάρμακα κατά της θρόμβωσης του αίματος, των μολύνσεων, της σχιζοφρένειας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μerck απασχολεί σήμερα περίπου 106.000 υπαλλήλους και παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών. Η εταιρία αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από το 50% των εσόδων της εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

5) Berkshire Hathaway - Burlington Northern Santa Fe

Στο μεγαλύτερο «deal» της ιστορίας της προχώρησε η Berkshire Hathaway, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυρίουχου επενδυτή Warren Buffett, καθώς θα αποκτήσει πλήρως την Burlington Northern Santa Fe (BNSF), έναντι 44 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, η Berkshire προσέφερε 100 δολάρια για κάθε μετοχή της Burlington, με premium 31%, στη τιμή κλεισίματος των 76,07 δολαρίων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τα χρέη της ύψους 10 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Berkshire κατέχει ήδη το 22,6% των σιδηροδρόμων Burlington, οι οποίοι είναι και οι δεύτεροι μεγαλύτεροι στον κόσμο από πλευράς εσόδων. Σύμφωνα με τον Buffet, η συναλλαγή είναι «ένα μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την πλευρά του, ο CEO της BNSF, Matthew Rose, τόνισε ότι «η συναλλαγή γίνεται με ελκυστικό κέρδος για τους επενδυτές και μετόχους και είναι προς το καλύτερο συμφέρων όλων των παραγόντων της εταιρείας». Λόγω των μικρότερων συμμετοχών της Berkshire και σε άλλες σιδηροδρομικές γραμμές, το «deal» θα εξετασθεί από το τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

reporter.gr

Στα 16 δισ. δολάρια τα κέρδη του TARP

Στα 16 δισ. δολάρια τα κέρδη του TARP



Κέρδη τουλάχιστον 16 δισ. δολαρίων έχει αποφέρει, μέχρι στιγμής, το TARP, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας.

Χθες Τετάρτη, η Citigroup και η Wells Fargo γνωστοποίησαν πως αποπλήρωσαν 45 δισ. δολάρια από αυτά που είχαν λάβει από το TARP, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που έχει επιστραφεί στα 164 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο εκτιμά πως οι αποπληρωμές του TARP από τις αμερικανικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 175 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2010, περιορίζοντας έτσι την έκθεση των αμερικανών φορολογούμενων στον τραπεζικό κλάδο κατά τρία τέταρτα.

euro2day.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών


Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στις παραγγελίες διαρκών αγαθών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν κατά 0,2%, με τους οικονομολόγους να έχουν εκτιμήσει άνοδο κατά 0,4%.

Εξαιρώντας τον κλάδο των μεταφορών, ωστόσο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2% το Νοέμβριο. Παρά την αύξηση του Νοεμβρίου, οι παραγγελίες για τους πρώτους 11 μήνες του 2009 υποχώρησαν κατά 19,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, τα στοιχεία παρουσίασαν τα βιομηχανικά αποθέματα των διαρκών αγαθών μειωμένα κατά 0,2% το Νοέμβριο. Οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, εκτός του αμυντικού κλάδου, ενισχύθηκαν κατά 2,9%.

capital.gr

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Γερουσία η αύξηση στο όριο δανεισμού


ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Γερουσία η αύξηση στο όριο δανεισμού


Την αύξηση στο ισχύον όριο δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης κατά 290 δισ. δολ. ενέκρινε σήμερα η Γερουσία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αμερικανική Γερουσία έδωσε το πράσινο φως με 60 υπέρ και 39 κατά.

Τα επιπλέον 290 δισ. δολ. που μπορεί να δανειστεί το αμερικανικό δημόσιο αυξάνουν το όριο για το συνολικό δημόσιο χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα 12,4 τρισ. δολ.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ότι το προηγούμενο όριο των 12,1 τρισ. δολ. κινδύνευε να παραβιαστεί λόγω των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης.

capital.gr

Ενδιαφέρον Buffett για εξαγορά της Residential Capital


Ενδιαφέρον Buffett για εξαγορά της Residential Capital


Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας της GMAC, Residential Capital που δραστηριοποιείται στην αγορά της ενυπόθηκης στεγαστικής πίστης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post.

Η μητρική GMAC έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της να προχωρήσει στη αναδιάρθρωση, ή στο κλείσιμο της θυγατρικής της που επιβαρύνεται με ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

capital.gr

ΗΠΑ: Σημαντική μείωση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας


ΗΠΑ: Σημαντική μείωση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008 υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι εν λόγω αιτήσεις μειώθηκαν την εβδομάδδα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου σε 452.000 έναντι 480.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

naftemporiki

Moody΄s: Αδιανόητη η πτώχευση μέλους της Ευρωζώνης





Ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.

Ακρως υπερβολικές χαρακτηρίζει η Moody΄s τις ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της Ελλάδας και τις φήμες περί πτώχευσης. Είναι αδιανόητο να μην βρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον τρόπο, εάν χρειαστεί, για να βοηθήσει έστω έμμεσα ένα κράτος μέλος, τόνισαν πολύ χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης κατά τις επαφές που είχαν με επενδυτές, λίγες ώρες μετά την κίνηση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν υφίσταται θέμα μη αποδοχής των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άρα, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν έτσι και αλλιώς ικανοποιητική ρευστότητα. Προβληματισμός διατυπώνεται όμως για την πορεία των επισφαλειών και την κερδοφορία.

Τα προβλήματα της χώρας παραμένουν και είναι μακροχρόνια ενώ δεν είναι σίγουρο ότι η δυναμική της οικονομίας και η δημοσιονομική προσπάθεια θα είναι αρκετά για να συγκρατήσουν το χρέος.

Το ζήτημα αυτό έχει δεκαετή ορίζοντα και όχι μόνο διετίας, σύμφωνα με τη Moody΄s και οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ενδεικτικοί για την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Οσον αφορά στις τράπεζες, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη χρηματοδότησή τους, στις οποίες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επιπτώσεις στην κερδοφορία εν όψει και της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δημοσιονομικές προκλήσεις

Η υποβάθμιση από την Moody΄s αποδίδεται σε δύο δημοσιονομικές προκλήσεις για τη χώρα. Η πρώτη είναι η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους το 2009 που αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη διετία ακόμη και εάν επιτύχει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν οφείλεται παρά σε μικρό βαθμό στην κρίση καθώς η κακή εφαρμογή των εκάστοτε μέτρων είναι το μείζον ζήτημα, σημειώνουν οι αναλυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα, την «απραξία» των φορολογικών αρχών κατά την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα του χρέους είναι ενδογενές και αυτό είναι θετικό στο βαθμό που είναι αναστρέψιμο εφόσον εφαρμοστούν γενναία μέτρα όπως αυτά που εξήγγειλε η παρούσα κυβέρνηση αλλά είναι αρνητικό από τη στιγμή που υφίσταται για την υλοποίησή τους πολιτικό κόστος. Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα είναι επίσης σοβαρό ζήτημα ενώ η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλό επίπεδο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η Moody΄s έχει δώσει αρνητική προοπτική για τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πάνω από 50% πιθανό να τεθεί η κατάταξη υπό αναθεώρηση τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Τα ρίσκα για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι «ευάλωτο» στην πορεία των επιτοκίων και ότι δεν είναι αυτονόητη η υλοποίηση των μέτρων καθώς η «προϊστορία» είναι αρνητική.

Επιτόκια

Καταρχάς, όσο αφορά τα επιτόκια, η ασυνήθιστα μακρά ωρίμανση του χρέους, στα 8 έτη, περιορίζει τις επιπτώσεις από την άνοδό τους αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά το 2010 ή και διαφοροποίηση στη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών, θα δημιουργήσει προβλήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στο δεύτερο σκέλος, η υλοποίηση των γενναίων μέτρων που απαιτούνται φαίνεται να αντιμετωπίζεται λιγότερο αρνητικά από το κοινό αίσθημα των ελλήνων πολιτών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και πάλι είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για μεταστροφή της κοινωνικής αντίληψης, ανέφεραν κατά την τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές.

Η θέση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους την προφυλάσσει πολλαπλώς, εκτιμούν οι αναλυτές της Moody΄s. Καταρχάς, η χώρα δεν έχει έκθεση σε κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, τα ομόλογά της χρησιμοποιούνται ως collateral στην ΕΚΤ και υπάρχει σταθερή πηγή άντλησης ρευστότητας ενώ είναι απίθανο να μην στηριχθεί μια χώρα μέλος, εάν χρειαστεί, τη στιγμή που δόθηκε στήριξη σε χώρες όπως η Λεττονία και την Ουγγαρία.

Ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή τη στιγμή και ως το τέλος του 2010 κάνει δεκτή την αξιολόγηση από το Baa3 και πάνω και ενδέχεται να επανέλθει στο προ της κρίσης A3. Στην υποθετική, όπως τονίζουν οι αναλυτές, περίπτωση να υποβαθμίσει η Moody΄s περαιτέρω, υπάρχει το ερώτημα της αποδοχής των κρατικών ομολόγων αλλά η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα καθώς η μη αποδοχή τους θα «δυναμίτιζε» την Ενωση.

Η πορεία των τραπεζών

Για τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές της Moody΄s επισημαίνουν την αύξηση τα τελευταία χρόνια της εξάρτησης από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό και ειδικά κατά το 2009 από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης τα έτη 2010 ως 2012, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και την απόσυρση της ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα πιέσουν σημαντικά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Σύμφωνα πάντως με τον οίκο αξιολόγησης δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα διατηρηθεί η πρόσβαση στην ΕΚΤ ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους. Σε μεγάλο βαθμό, οι ελληνικές τράπεζες κατέφυγαν στην ΕΚΤ για να ενισχύσουν την κερδοφορία και όχι τόσο τη ρευστότητα, έχοντας υψηλή καταθετική βάση.

Προβληματισμό δημιουργεί πάντως η ποιότητα των δανείων και η κερδοφορία. Δεδομένη θεωρείται η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον για το 2010 με επιπτώσεις μεταξύ άλλων στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, στα οποία σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η καταναλωτική πίστη.

Η Moody΄s προβλέπει αύξηση των επισφαλειών πάνω από το 7,2% του εννεαμήνου και εκτιμά ότι η αύξηση των αναδιαρθρώσεων οφειλών θα δυσχεράνει την απεικόνιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πίεση στην κερδοφορία των επόμενων τριμήνων δημιουργεί μια σειρά στοιχείων, όπως η αύξηση των προβλέψεων και του κόστους χρηματοδότησης και ο περιορισμός των εργασιών.

Finansbank

* Σε αρνητική από σταθερή υποβαθμίζει την πρόβλεψη για τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα της Finansbank η Moody's, συνεπεία της υποβάθμισης της Εθνικής Τράπεζας

* Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αλλαγές της κατάταξης εκδόσεων του δημοσίου ως αποτέλεσμα της προχθεσινής κίνησής της για την ελληνική οικονομία.

naftemporiki

ΗΠΑ: Έρευνα για την πώληση ριψοκίνδυνων τίτλων από τράπεζες

ΗΠΑ: Έρευνα για την πώληση ριψοκίνδυνων τίτλων από τράπεζες

Στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών έχουν τεθεί επενδυτικές τράπεζες της Wall Street σχετικά με υποθέσεις σκόπιμης πώλησης δομημένων τίτλων χαμηλής εξασφάλισης σε πελάτες, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα σε χθεσινό της δημοσίευμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, η Ρυθμιστική Αρχή του Χρηματοοικονομικού Τομέα (FINRA) καθώς και οι επιθεωρητές του Κογκρέσου διερευνούν την πώληση περίπλοκων εργαλείων – γνωστά ως εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) – από τις τράπεζες.

Μεταξύ των τραπεζών αυτών, οι οποίες φαίνεται εν συνεχεία να στοιχημάτιζαν στην αποτυχία των χρεογράφων, φέρονται να είναι η Goldman Sachs η Morgan Stanley και η Deutsche Bank

Σύμφωνα με τους NYT, οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο οι αρχές επικεντρώνονται στο κατά πόσο οι τράπεζες παραβίασαν τους κανονισμούς περί δίκαιων συναλλαγών ή τους κανονισμούς όσον αφορά στα CDOs.

Οι εκπρόσωποι των FINRA και SEC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν το θέμα.

naftemporiki
Share |