Saturday, November 28, 2009

Κατρακυλά ο τουρισμός


Κατρακυλά ο τουρισμός


Δεν έχει τέλος η κατρακύλα στον τουρισμό, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα €156,3 εκ. σε σύγκριση με €198,6 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, καταγράφοντας πτώση 21,3%, τη δεύτερη μεγαλύτερη του έτους. Το Σεπτέμβριο η μείωση στα τουριστικά έσοδα είχε ανέλθει στο 19,1%.


Πτώση 14% σημείωσαν και οι τουριστικές αφίξεις τον Οκτώβριο.

Η πτώση των εσόδων αποδίδεται στις μειωμένες αφίξεις αλλά και στη μειωμένη κατά κεφαλή δαπάνη. Περιορίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 στα €678,1 σε σχέση με €741,4 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 8,5%.

Η μέση ημερήσια δαπάνη τουριστών μειώθηκε στα €73,8 έναντι €78,9 πέρσι (-6,5%), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών περιορίστηκε στις 9,2 μέρες από 9,4 μέρες.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2009, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €1.389,6 εκ. σε σύγκριση με €1.668,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σημειώνοντας μείωση 16,7%.

Οι τουριστικές αφίξεις καταγράφουν πτώση 11,1% το δεκάμηνο του 2009.

stockwatch.com.cy

ING: Αύξηση μ/κ


ING: Αύξηση μ/κ


Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με μεγάλο discount προκειμένου να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, προχωρεί η ING σε μία προσπάθεια να αποπληρώσει μεγάλο μέρος της κρατικής βοήθειας, που έχει λάβει.

Ο ολλανδικός τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 7,5 δισ. ευρώ εκδίδοντας 1,7 δισ. νέες μετοχές σε τιμή 4,24 ευρώ η μετοχή.

Η τιμή της έκδοσης είναι 52% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχή της ING την Πέμπτη (8,92 ευρώ), γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόμινο κλυδωνισμών, που προκάλεσε η κρίση του Ντουμπάι.

Είναι επίσης 37,3% χαμηλότερη σε σχέση με τη θεωρητική τιμή ΤERP. Με μεγάλο discount έχουν όμως γίνει οι περισσότερες εκδόσεις μετοχών από τραπεζικούς ομίλους το τελευταίο διάστημα. Στην πρόσφατη έκδοση μετοχών του βρετανικού τραπεζικού Lloyds το discount TERP ήταν 38,6%, ενώ στην έκδοση της σουηδικής Swedbank το Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 40,6%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την όποια αναστάτωση στις αγορές η έκδοση θα είναι ιδιαίτερα επιτυχής και η ING θα καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια, που επιθυμεί. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με την όγδοη μεγαλύτερη έκδοση δικαιωμάτων μετοχών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Στόχος του ολλανδικού κολοσσού είναι να επιστρέψει στο κράτος 5 δισ. ευρώ συν 950 εκατ. ευρώ σε τόκους από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ, που έχει λάβει. Υπενθυμίζεται ότι η ING είχε ένα πολύ καλό οικονομικό τρίτο τρίμηνο. Εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 499 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 478 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

naftemporiki

Πώληση δραστηριοτήτων με απολύσεις η ThyssenKrupp


Πώληση δραστηριοτήτων με απολύσεις η ThyssenKrupp

Σε δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας και πώληση ορισμένων δραστηριοτήτων της προχωρεί η ThyssenKrupp, η οποία κατά τη χρήση 2008/09 ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες ζημίες.


Ζημίες ύψους 1,87 δισ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 2,3 δισ. ευρώ εμφάνισε το οικονομικό έτος η ThyssenKrupp.

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες ότι κατά το οικονομικό έτος, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, εμφάνισε ζημίες ύψους 1,87 δισ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 2,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της σημείωσαν πτώση 24% στα 40,5 δισ. ευρώ, καθώς οι παραγγελίες υποχώρησαν στα 36 δισ. από 55 δισ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού, Έκεχαρντ Σουλτς, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα περικοπούν 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα πωληθούν ορισμένα τμήματα του ομίλου, τα οποία απασχολούν συνολικά επιπλέον 15.000 εργαζομένους. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιές ακριβώς δραστηριότητες σχεδιάζει η ThyssenKrupp να πωλήσει.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πωλήσει τη μονάδα βιομηχανικών υπηρεσιών North American Safway Group στην αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) Odyssey Investment Partners.

Ο κ. Σουλτς επεσήμανε ακόμη ότι η εταιρεία εκτιμά πως η οικονομική ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα «εύθραυστη» και αναμένει πολύ αργή βελτίωση των συνθηκών την επόμενη χρονιά. Για το οικονομικό έτος 2009/10 η Thyssenkrupp «βλέπει» διατήρηση των πωλήσεων στα ίδια επίπεδα και εμφάνιση προ φόρων κερδών άνω των 100 εκατ. ευρώ.

naftemporiki

Φόβοι για δεύτερο γύρο αναστάτωσης

Φόβοι για δεύτερο γύρο αναστάτωσης

Περισσότερο εκτεθειμένες από την κρίση στο Ντουμπάι φαίνεται να είναι βρετανικές και γερμανικές τράπεζες.

Οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο έσπευσαν χθες να υποβαθμίσουν την έκθεσή τους στο χρέος του Ντουμπάι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τέτοιους είδους κλυδωνισμούς.

Η πτώση όμως συνεχίστηκε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας και στον αναδυόμενο κόσμο γενικότερα, εν μέσω ανησυχιών για νέο «κύμα» χρηματοοικονομικής αναστάτωσης. Το δολάριο άγγιξε ξανά νέα χαμηλά 14 ετών έναντι του γιεν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή, ενώ η τιμή αργού υποχώρησε περισσότερο από 6%.

Πολύ περισσότερο το Ντουμπάι αναδεικνύει το μεγαλύτερο κίνδυνο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές το 2010: λιγότερο προβλέψιμες κινήσεις από τις κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονται πιέσεις να συγκρατήσουν το δανεισμό τους και συνεπώς δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν μαζικά πακέτα στήριξης της οικονομίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, ότι τα προβλήματα χρέους του Ντουμπάι είναι ελεγχόμενα και έχουν τοπική μόνο εμβέλεια, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Φιγιόν, υπογράμμισε ότι η περιοχή του Περσικού Κόλπου έχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα εισέλθει σε δεύτερο γύρο αναστάτωσης. Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το εν λόγω περιστατικό δείχνει πόσο δύσκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση που άρχισε πριν από δύο έτη.

Η Dubai World έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 59 δισ. δολαρίων με βάση στοιχεία στα τέλη Αυγούστου, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό χρέος των 80 δισ. δολαρίων του Ντουμπάι. Η έκθεση των διεθνών τραπεζών στο χρέος της Dubai World ενδεχομένως να φθάσει τα 12 δισ. δολάρια σε κοινοπρακτικά και διμερή δάνεια, σύμφωνα με πηγές του Thomson Reuters.

Αναλυτές αναμένουν ότι το Ντουμπάι θα λάβει οικονομική βοήθεια από το Αμπου Ντάμπι, αν και ίσως να χρειαστεί να εγκαταλείψει το οικονομικό μοντέλο που βασίστηκε τα μέγιστα στην κατασκευή μεγαλεπήβολων κατασκευαστικών προγραμμάτων με ξένο χρήμα.

Ο Ζακ Καλιού, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, υπολογίζει τη δανειακή έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα 83,7 δισ. δολάρια, με τις βρετανικές να έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα με 49,5 δισ. δολάρια. Στην Ευρωζώνη, περισσότερο εκτεθειμένες φαίνεται να είναι οι γαλλικές και γερμανικές με 11,3 και 10,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Οι βρετανικές HSBC Holdings και Standard Chartered ενδεχομένως να επιβαρυνθούν με ζημίες 611 και 177 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs Την ίδια στιγμή, οι διαχειριστές κεφαλαίων σπεύδουν να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ή ακόμη και να εγκαταλείψουν το Ντουμπάι.

naftemporiki

Aegean: Χριστούγεννα στην Ελλάδα από 24€ (με φόρους)


Aegean: Χριστούγεννα στην Ελλάδα από 24€ (με φόρους)


Φρενίτιδας προσφορών… συνέχεια. Ακριβώς τη στιγμή που λέγαμε ότι δεν ταξιδεύουμε εορταστικές περιόδους και λοιπές αργίες γιατί αυτές τις μέρες περιμένουν οι αεροπορικές να βγάλουν τα σπασμένα της υπόλοιπης χρονιάς, ανεβάζοντας τις τιμές των εισιτηρίων πιο ψηλά κι από τα αεροπλάνα τους, ήρθε η χριστουγεννιάτικη προσφορά της Aegean να μας διαψεύσει πανηγυρικά.

Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω
Από 24 ευρώ, λοιπόν, ξεκινούν οι one way πτήσεις εσωτερικού που αναχωρούν όλη την περίοδο των γιορτών από Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Μύκονο και Κω προς Αθήνα, από 39 ευρώ εκείνες που απογειώνονται από το Ελ. Βενιζέλος προς τους προορισμούς αυτούς.

Η προσφορά ισχύει για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου –τρέξτε– και για πτήσεις από 23 Δεκεμβρίου έως και 10 Ιανουαρίου.

Για τις πτήσεις από Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Μύκονο και Κω προς Αθήνα ο ναύλος της προσφοράς είναι €24 ενώ για τις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Μύκονο και Κω ο ναύλος της προσφοράς είναι €39.

Οι ναύλοι ισχύουν για απλή μετάβαση, περιλαμβάνουν όλους τους φόρους και τη χρέωση συναλλαγής 4€ ανά επιβάτη για αγορά εισιτηρίου από το site της Aegean. Δεν επιτρέπονται αλλαγές στο εισιτήριο, ενώ σε περίπτωση ακύρωσης δεν επιστρέφεται η αξία του ναύλου.

Για παράδειγμα, η τελική τιμή ενός εισιτηρίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αναχώρηση στις 24 Δεκεμβρίου και επιστροφή στις 28 είναι 63,01 ευρώ, με φόρους, χρεώσεις, επίναυλους κλπ. Η ίδια τελική τιμή για τις ίδιες ημερομηνίες ισχύει και για τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα, τη Μύκονο και την Αλεξανδρούπολη.

Τη στιγμή που κάναμε την αναζήτηση στο site της Aegean, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, οι πρώτες θέσεις στις πτήσεις επιστροφής από τα Χανιά και το Ηράκλειο είχαν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει στην αμέσως επόμενη κλίμακα: 33 ευρώ αντί για 5 ευρώ, χωρίς τους φόρους. Έτσι, η τελική τιμή για τις προαναφερθείσες ημερομηνίες από την Αθήνα στα Χανιά μετ’ επιστροφής διαμορφώνεται στα 91,01 ευρώ. Και πάλι, όχι άσχημα. Απλά πρέπει να σπεύσετε.

euro2day.gr

Ντουμπάι: Το who is who του εμιράτου της κρίσης


Ντουμπάι: Το who is who του εμιράτου της κρίσης


To Ντουμπάι, το κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υφίσταται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες προκαλώντας «ρίγη» σε όλο τον πλανήτη, προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε χρεωστικές υποχρεώσεις που ανέρχονται στα 80 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους πιστωτές δύο κορυφαίων επιχειρήσεων του εμιράτου, την Dubai World και την κατασκευαστική Nakheel, να παγώσουν τις αποπληρωμές, όσο θα αναδιοργανώνει τον όμιλο.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια από το Τόκιο μέχρι το Λονδίνο και όλα τα «ριψοκίνδυνα» επενδυτικά ενεργητικά, καθώς προκάλεσαν φόβους επανάληψης ενός «ντόμινο», ανάλογου με την ασιατική κρίση.

Διεθνείς αξιωματούχοι και πολλές δυτικές τράπεζες έσπευσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δηλώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πλέον αρκετά δυνατή ώστε να αντεπεξέλθει σε ένα ενδεχόμενο «σοκ» από τα Εμιράτα.

Το αποτέλεσμα ήταν θετική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και γενικότερη «εκτόνωση» στις μεγάλες πιέσεις στις διεθνείς αγορές, σήμερα. Μια "ευκαιρία" να δούμε ψύχραιμα κάποια ενδιαφέροντα και σημαντικά στοιχεία για τον επιχειρηματικό χάρτη του εμιράτου, ένα «Who is Who» των επιχειρήσεων του Ντουμπάι, όπως το περιγράφει το πρακτορείο Reuters.


Ποιος κυβερνά;

Καθένα από τα επτά εμιράτα κυβερνάται από την δική του οικογενειακή εξουσία, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Ντουμπάι κυβερνά η οικογένεια Al Maktoum και η γραμμή ανάμεσα στην ατομική περιουσία των κυβερνώντων και τα «κρατικά» ενεργητικά, δεν είναι πάντα σαφής.


Ποιοι είναι οι μεγάλοι όμιλοι;

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι κατέχει τρεις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: Την Dubai Holding που διοικεί ο Mohammed Al Gergawi, την Dubai World του Sultan bin Sulayem και την Investment Corporation of Dubai (ICD).


Ποιες εταιρίες κατέχουν;

Η Dubai World, το επενδυτικό όχημα του Σεΐχη al-Maktoum, περιλαμβάνει τον ναυτιλιακό κολοσσό DP World και την κατασκευαστική Nakheel, η οποία κατασκεύασε μεταξύ άλλων το διάσημο νησιωτικό σύμπλεγμα του «Φοίνικα». Η Dubai Holding περιλαμβάνει τις κατασκευαστικές Sama Dubai, Dubai Properties και Tatweer, που όλες έχουν συγχωνευτεί με την Emaar, που αποτελεί τμήμα της ICD. Η ICD αγκαλιάζει κρίσιμες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην λειτουργία του οεμιράτου, όπως η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και ύδρεσης και η επιχείρηση οδικών δικτύων και μεταφορών, καθώς και η Dubai Aluminum (Dubal) και ο εθνικός αερομεταφορέας Emirates.


Υπάρχει πρόβλημα υποχρεώσεων;

Τα περισσότερα χρέη του Ντουμπάι, τα οποία εξέθεσε η χρηματοπιστωτική κρίση, προκύπτουν από την Dubai World. Η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε όταν ο όμιλος ζήτησε καθυστέρηση αποπληρωμής ισλαμικού ομολόγου 3,5 δισ. δολ. που λήγει 14 Δεκεμβρίου.


Τι έκανε το Αμπού Ντάμπι;

Το Αμπού Ντάμπι, το οποίο κυβερνά η οικογένεια Al Nahayan δεν παρενέβη απευθείας προς διάσωση του Ντουμπάι, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στην ελευθερία κινήσεων του Ντουμπάι, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο μέλος των ΗΑΕ. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, που έχει έδρα στο Αμπού Ντάμπι, έχει αγοράσει 10 δισ. δολ. από το ομολογιακό πρόγραμμα 20 δισ. δολ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντουμπάι στις αρχές του έτους. Την κρίσιμη Πέμπτη, δύο τράπεζες του Αμπού Ντάμπι, αγόρασαν επιπλέον ομόλογα αξίας 5 δισ. δολ.


Σε τι κατάσταση είναι η οικονομία του Αμπού Ντάμπι;

Το Αμπού Ντάμπι βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου των Εμιράτων. Τα ΗΑΕ, με πληθυσμό μικρότερο των 5 εκατομμυρίων, είναι ο τρίτος ισχυρότερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ελέγχει το μεγαλύτερο sovereign wealth fund του πλανήτης, το Abu Dhabi Investment Authority. Τα ενεργητικά του εκτιμάται ότι αποτιμώνται στα 500-700 δισ. δολάρια.

euro2day.gr

Η Saab συνομιλεί με άλλους "μνηστήρες"


Η Saab συνομιλεί με άλλους "μνηστήρες"


Η Saab της General Motors άρχισε συνομιλίες με άλλους πιθανούς αγοραστές, μετά την απόφαση της Koenigsegg Group να αποσυρθεί από συμφωνία εξαγοράς του σουηδικού βραχίονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters Thomson, που παραθέτει δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της επιχείρησης.

Η Beijing Automotive Industry Holding Co. της Κίνας περιλαμβάνουν στους ενδιαφερόμενους μνηστήρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το Δ.Σ. της GM έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει για το μέλλον του βραχίονα Saab.

euro2day.gr

MPB: Ισχυρά τα αποτελέσματα Q3 λέει η Citi


MPB: Ισχυρά τα αποτελέσματα Q3 λέει η Citi


Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της MPB η Citigroup σε έκθεση (26/11) διατηρώντας την τιμή-στόχο των 4,25 ευρώ και τη σύσταση Buy.

O διεθνής οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας το 2009 και το 2010, ενώ αναφέρει ότι η MPB διαπραγματεύεται με discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

euro2day.gr

Πτώση 2,4% για το αργό


Πτώση 2,4% για το αργό


Με απώλειες 2,4% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του αργού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στο κλίμα ανησυχίας που δημιούργησε η ανακοίνωση του Ντουμπάι για την αναδιάρθρωση του χρέους της κρατικής Dubai World, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.



Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 1,91 δολ. κλείνοντας στα 76,05 δολ. το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά διολίσθησε έως τα 72,39 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας βουτιά 7% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Οκτωβρίου. Αντίθετα το η τιμή του Brent στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,6%, ή 19 σεντς, στα 77,18 δολ. το βαρέλι.


Η άτακτη υποχώρηση των τιμών οφείλεται εν μέρει και στην ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών καθώς οι αναταράξεις στις αγορές στρέφουν τους επενδυτές στο αμερικανικό νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

capital.gr

Αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα


Αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα


Αλλάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Νέος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζεται ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Ράπανος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης.

Ο κ. Βασίλης Θ. Ράπανος πήρε το πτυχίο του από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) το 1975, Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead (Καναδά) το 1977 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Queen΄s του Καναδά (1982). Στο παρελθόν υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθώς και ως Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Την περίοδο 2000-2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης υπηρέτησε στο ΚΕΠΕ, αρχικά ως βοηθός ερευνών και αργότερα ως ερευνητής.


Ο κ. Aπόστολος Ταμβακάκης είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακά στην Οικονομετρία και τα Οικονομικά Μαθηματικά. Έχει εργαστεί στη Mobil Oil Hellas, στην Τράπεζα Επενδύσεων, στην ABN-AMRO ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και ως Υποδιοικητής στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development Συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», «VIVARTIA ABEE», «ΙΟΒΕ», «Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου» και «ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ». Είναι επίσης μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, Πρόεδρος του Steering Committee του Interalpha Group of Banks, Πρόεδρος της Εθνοκάρτας, της Εθνικής Χρηματιστηριακής και της ΕΤΕΒΑ, Πρόεδρος του Southeastern European Board του ομίλου Europay Mastercard, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε πολλά διοικητικά συμβούλια και επιτροπές.

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου με θέματα της ημερήσιας διάταξης την εκλογή μελών του Δ.Σ. σε αντικαταστάση των εκτελεστικών μελών του, τη συγκρότηση του Συμβουλίου σε σώμα και την εκχώρηση εξουσιών - εκπροσώπησης της εταιρείας.

Νέος διοικητής της ΑΤΕ ο Θ. Πανταλάκης


Καθήκοντα διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, στην θέση του κ. Μηλιάκου, αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και νυν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιπλεόν, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της ημέρας ενδέχεται να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις όσον αφορά τη διοίκηση του Τ.Τ.

capital.gr

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός- Κέρδη 2,4% εβδομαδιαία


Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός- Κέρδη 2,4% εβδομαδιαία

Με απώλειες έκλεισε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σε μία συνεδρίαση που έληξε νωρίτερα, λόγω της «Black Friday», μέρα κατά την οποία ξεκινά επίσημα η χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο. Ενδοσυνεδριακά ο χρυσός έφτασε για μία ακόμα φορά σε νέο ιστορικό υψηλό, «αγγίζοντας» τα 1.195,13 δολάρια, διαγράφοντας προς στιγμήν τις μικρές χθεσινές της απώλειες, καθώς οι επενδυτές επεδίωξαν ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ντουμπάι για καθυστέρηση της αποπληρωμής των χρεών του.Ωστόσο, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κατάγραψε πτώση 1,1% στα 1.174,20 η ουγγιά, κατοχυρώνοντας τα κέρδη του, καθώς επηρεάστηκε από το ρευστό κλίμα που επικρατεί στη Wall και την ανάκαμψη του δολαρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο 14% από τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ από την αρχή του έτους, αύξηση 34%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια και οι μεμονωμένοι αγοραστές οδεύουν να προστατεύσουν εαυτούς από μια πιθανή υποτίμηση του νομίσματα και τον πληθωρισμό.

Ενισχύεται σήμερα το δολάριο καθώς η κρίση που προκάλεσε η αναστολή πληρωμών της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας του Ντουμπάι στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4890 δολάρια από το επίπεδο των 1,5019 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4918 δολάρια.

reporter.gr

Πτώση 6,16% για Χ.Α. σε μία εβδομάδα και 15,96% το Νοέμβριο


Πτώση 6,16% για Χ.Α. σε μία εβδομάδα και 15,96% το Νοέμβριο


Kαταιγισμός εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας και διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες, όπως η επικείμενη αποχώρηση Αράπογλου από την ΕΤΕ, δημιουργούν νέα δεδομένα στο Χ.Α. Οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση τη δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι καθημερινά χτίζεται σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές. Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης να φτάσει μέχρι τις παρυφές των 2.300 μονάδων. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ως φήμη ότι αποχωρεί ο κ. Τ. Αράπογλου από την ΕΤΕ, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει από τα υψηλά των 2.300 μονάδων (2.299 για την ακρίβεια) στα επίπεδα των 2.240 μονάδων. Τελικώς ο δείκτης έκλεισε στις 2.257,43 και με απώλειες 1,44% και αυξημένες συναλλαγές στα 388,898 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες στην εβδομάδα - τρίτη συνεχόμενα πτωτική- ανήλθαν σε 6,16% και από την αρχή του χρόνου τα κέρδη πιέστηκαν κι άλλο, σε 26,36%, ενώ οι απώλειες στο μήνα, μέχρι σήμερα, διαμορφώνονται σε 15,96%. Η εικόνα της αγοράς δε δείχνει ότι επίκειται συνέχεια της αντίδρασης.

Αφενός η άνοδος ήταν μικρή σε σχέση με τις χθεσινές και τις προχθεσινές απώλειες και αφεταίρου σημαντικός αριθμός μετοχών ή έκλεισε στο «κόκκινο» ή παρέμεινε αμετάβλητος. Με κέρδη έκλεισαν 122 χαρτιά, έναντι 80 που υποχώρησαν και 99 που παρέμειναν αμετάβλητα. Επιπρόσθετα από τις συναλλαγές προκύπτει ότι πολύ συναλλασσόμενοι εκμεταλλεύτηκαν την αντίδραση για να ρευστοποιήσουν – ειδικά όσοι ρίσκαραν τοποθετήσεις χθες κατά τη διάρκεια της μεγάλης πτώσης. Η διαβεβαίωση του ομίλου της Marfin έκανε καλό τόσο στην αγορά, όσο και στην πορεία της μετοχής της Marfin Popular, καθώς στη MIG συνέβη το εντελώς αντίθετο, βγήκαν πωλητές και σήμερα.

Κέρδη 7,18% κατέγραψε η Marfin Popular, απώλειες 1,86% για τη MIG. Επίσης, άνοδο 6,56% σημειώθηκε στη μετοχή της Πειραιώς, 4,65% της Κύπρου, 3,61% της Eurobank, ενώ εξανεμίστηκαν τα κέρδη της ΕΤΕ, που ενισχύθηκε μόλις 0,55%. Aνοδος 1,16% για την Alpha. Μεγάλος ήταν ο όγκος για την ΕΤΕ που προσέγγισε τα 6 εκατ. τεμάχια, αλλά και την Popular που ξεπέρασε τα 11,6 εκατ. τεμάχια.

Εκτιμήσεις

«Τεχνικά», σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών… για λίγες ώρες χωρίς ωστόσο οι συναλλαγές να συνηγορούν στην συνέχιση της έντασης των πιέσεων. Η αντίδραση της Παρασκευής ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση αφού η αγορά είχε υποχωρήσει με ένταση και ταχύτητα μεγαλύτερη από τα επίπεδα του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα εκτόξευσης και εξομάλυνσης των αρνητικών διακυμάνσεων.

Η αντίδραση ξεκίνησε από το τρίτο επίπεδο στήριξης fibbonaci (2.200) και έχει σαν πρώτο στόχο τις 2.440 μονάδες όπου κινείται η εκθετική χρονοσειρά του κινητού μέσου των 200 ημερών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από την ανοδική αντίδραση και την κατάληξη της η αγορά είναι «τραυματισμένη». Αυτό σημαίνει ότι οι προσεχείς συνεδριάσεις θα έχουν έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας και καθώς στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί ανάλογες κινήσεις γρήγορων και απότομων διακυμάνσεων αντιστροφής τάσης η διαμόρφωση σχηματισμού διπλού πυθμένα είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν πρέπει να αποκλειστεί.Η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα αφού πλέον το διακύδευμα της αγοράς είναι η βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης, η δε διατήρηση των 2.200 μονάδων μονόδρομος για τον χαρακτήρα των διακρατήσεων και των τεχνικών χαρακτηριστικών της μεσοχρόνιας τάσης που ξεκίνησε από τις 9 Μαρτίου. Η πορεία των ξένων αγορών θα αποκτήσει σταδιακά το πρώτο λόγο στην διαμόρφωση και της εγχώριας ψυχολογίας».

Emporiki Bank

Βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο εύρος της ανοδικής αντίδρασης ενώ μεσοπρόθεσμα, το επόμενο «στοίχημα» της αγοράς, είναι η δυνατότητα παραμονής υψηλότερα των 2.100 μονάδων αναφέρει στην εβδομαδιαία της τεχνική ανάλυση η Emporiki Bank. Επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων εντοπίζεται ισχυρότατη στήριξη (χαμηλότερη τιμή κλεισίματος του τελευταίου εξαμήνου στις 2.103 μονάδες και ενδοσυνεδριακά στις 2.071). Για όσο χρονικό διάστημα παραμένει απαραβίαστη αυτή η στήριξη (σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις αποτελεί την πιθανότερη εξέλιξη), το κυρίαρχο σενάριο για το επόμενο τρίμηνο θα είναι η παλινδρόμηση του ΓΔ ανάμεσα στις 2.580 μονάδες και τις 2.100 μονάδες. Είναι πιθανό να δοκιμασθεί αυτή η στήριξη σε δεύτερη φάση, όπου και θα κριθεί τελικά η μεσοπρόθεσμη τάση. Βραχυπρόθεσμα, αν θεωρήσουμε ότι ήδη σημειώθηκε το χαμηλότερο σημείο στις 2.164 μονάδες, ο ελάχιστος στόχος μιας ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης προσδιορίζεται στις 2.350 μονάδες, όπου εντοπίζεται και η πρώτη αξιόλογη αντίσταση, σύμφωνα με την τράπεζα. Αδυναμία επίτευξης αυτού του στόχου, θα εκληφθεί ως σαφή προειδοποίηση για συνέχιση της πτωτικής κίνησης προς τις 2.100 μονάδες. Η ισχυρότερη αντίσταση και θεωρητικά η μέγιστη δυνατή τιμή για το άμεσο μέλλον, προσδιορίζεται στις 2.450 μονάδες (όρια καθοδικής γραμμής τάσης και διόρθωση 50% του τελευταίο πτωτικού κύματος). Η αντίσταση των 2.580 μονάδων θεωρείται αντίστοιχα, η πιο ισχυρή για το προσεχές τρίμηνο. Στην περίπτωση που διασπασθούν και οι 2.100 μονάδες (σενάριο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες πραγματοποίησης με τις τρέχουσες ενδείξεις) τότε η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 1.950 μονάδες.

reporter.gr
Share |