Thursday, August 2, 2012

Βρετανία: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική

Βρετανία: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ δεν ανακοίνωσε αλλαγές ούτε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών διατηρώντας το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Η ΒοΕ αύξησε τον προηγούμενο μήνα το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες και εκτίμησε σήμερα πως οι αγορές θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες.

source: naftemporiki.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι «βλέπουν» όμως νέα μείωση του κόστους δανεισμού πριν το τέλος του έτους. Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι «βλέπουν» όμως νέα μείωση του κόστους δανεισμού πριν το τέλος του έτους. Οι ιδιαίτερα ζοφερές προοπτικές που προδιαγράφονται για την Ευρωζώνη, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία, εντείνουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα λάβει δραστικά μέτρα στη σημερινή συνεδρίασή της, «σπάζοντας» την παράδοση που θέλει τη συνεδρίαση του Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα υποτονική.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούλιο, καθώς η εξασθένηση της οικονομίας της συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με τους εκπροσώπους του μεταποιητικού και επιχειρηματικού κόσμου γενικότερα να εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι. Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 15.30 (ώρα Ελλάδος). Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντράγκι είχε δεσμευθεί ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειασθεί για τη διάσωση του ευρώ».

Τα σχόλιά του είχαν θεωρηθεί ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει την αποκλιμάκωση του απαγορευτικού κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών-μελών, προβαίνοντας σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν όρια στο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Süddeutsche Zeitung: Διπλή παρέμβαση Ντράγκι για τη θωράκιση του ευρώ Εν τω μεταξύ, σχέδιο διπλής παρέμβασης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη σωτηρία του ευρώ αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ντράγκι ζητεί «συντονισμένη δράση» της ΕΚΤ και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την αγορά, από κοινού, κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται πάντως ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Εάν η αγορά αρχίσει να αποδέχεται από μόνη της χαμηλότερα επιτόκια σε επικείμενη έκδοση ομολόγων, ο ESM θα μπορεί ακόμα και να αποσύρει την όποια προσφορά του την τελευταία στιγμή. Αμφίβολο είναι πάντως, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, αν ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το πιο πιθανό είναι να συγκεκριμενοποιήσει παλαιότερη εξαγγελία του ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία του ευρώ», περιμένοντας την κρίσιμη απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για τον Μηχανισμό Στήριξης στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχει πλειοψηφία για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Βρετανία: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ δεν ανακοίνωσε αλλαγές ούτε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών διατηρώντας το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Η ΒοΕ αύξησε τον προηγούμενο μήνα το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες και εκτίμησε σήμερα πως οι αγορές θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες.

source: naftemporiki.gr

Η Ισπανία και η Ιταλία στο χείλος της διάσωσης - Στο 1 τρισ. ευρώ οι υποχρεώσεις των δύο χωρών μέχρι το 2015

Η Ισπανία και η Ιταλία στο χείλος της διάσωσης - Στο 1 τρισ. ευρώ οι υποχρεώσεις των δύο χωρών μέχρι το 2015

Μπορεί οι αποδόσεις των ομολόγων να έχουν ηρεμήσει κάπως, λόγω της αναμονής της συνεδρίασης της ΕΚΤ, η ουσία όμως είναι πως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν πέσει σε μια κακή ισορροπία. Όπως έχει συμβεί και στις περισσότερες, αν όχι όλες, χώρες στον κόσμο, που έχουν βιώσει ένα τέτοιο ξαφνικό σοκ, η επιστροφή στη σταθερότητα απαιτεί εξωτερική παρέμβαση. Η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στα πρόθυρα του να λάβουν επίσημη εξωτερική βοήθεια, όπως προειδοποιεί η Nomura σε νέο της report, ανεξάρτητα από το τί θα κάνει η ΕΚΤ αύριο, η οποία ούτως ή άλλως, δεν αναμένεται να εκπλήξει και ιδιαίτερα τις αγορές. Το να ελπίζουν, οι Ιταλία και η Ισπανία, την αυτο-σταθεροποίηση, δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Η Nomura αναμένει τις δύο χώρες να απαιτούν κάποιου είδους εξωτερική βοήθεια μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι χρηματοοικονομικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων τους.

Στο άμεσο μέλλον, και δεδομένων των σημερινών περιορισμών, ο οίκος θεωρεί ότι οι γραμμές πίστωσης ή / και η παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων , θα είναι το πρώτο λιμάνι της πολιτικής, με την πρώτη επιλογή να έχει περισσότερες πιθανότητες από την δεύτερη. Μετά από αυτό το νέο γύρο απαντήσεων πολιτικής, και εάν – όπως αναμένει ο οίκος - η πίεση δεν έχει μετριαστεί, οι χαράσσοντες πολιτική θα στρέψουν πιθανόν την προσοχή τους στον ESM, το όργανο της επιλογής για την προάσπιση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης, σε συνδυασμό με την δύναμη πυρός του ΔΝΤ. Η Nomura δεν πιστεύει ότι ο ESM στη σημερινή του μορφή, μπορεί με επιτυχία να επιφέρει βιώσιμη σταθεροποίηση στις περιφερειακές αγορές ομολόγων.

Έτσι, οίκος εκτιμά ότι οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να κλιμακωθούν σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα μετά την πολιτική απάντηση (ΕΚΤ). Όπως εξηγεί ο οίκος, ένας δρόμος «αντίστασης» για τις δύο χώρες, είναι να υπάρξει μία ευέλικτη πιστωτική γραμμή υπό τον EFSF, του οποίου το συνολικό μέγεθος δεν υπερβαίνει πλέον τα 150 δισ. ευρώ (δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων πόρων ) για την Ισπανία και την Ιταλία. Η διευκόλυνση αυτή θα επιτρέψει στο EFSF να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, και να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του έτους, παρέχοντας μια γέφυρα στον ESM και το ΔΝΤ.



Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιαπωνικού οίκου, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ιταλίας και της Ισπανίας για το 2013 συνολικά διαμορφώνονται πάνω από τα 300 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης των δύο χωρών για το 2013-15 είναι περίπου στο 1 τρις ευρώ. Με λιγότερο από ένα έτος χρηματοδότησης να είναι πλέον διαθέσιμο για την Ιταλία και την Ισπανία (μετά τον συνυπολογισμό των επιπλέον αναγκών των μικρότερων χωρών), ο ΕSM, ο οποίος δεν είναι ακόμη έτοιμος και δεν αναμένεται να είναι ούτε στο επόμενο δίμηνο) πιθανότατα να δυσκολευτεί να επιφέρει μια σαφή μεταστροφή του κλίματος της αγοράς. Μάλιστα, ο ESM θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης στην αγορά, εάν τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, ζητήσουν αργότερα επίσημη βοήθεια, όπως αναμένει να συμβεί η Nomura. source: reporter.gr

ΗΠΑ: Η Τοyota ανακαλεί 1,5 εκ. οχήματα παγκοσμίως

ΗΠΑ: Η Τοyota ανακαλεί 1,5 εκ. οχήματα παγκοσμίως

Η Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Τοyota πρόκειται να ανακαλέσει για απόσυρση περίπου 1,5 εκατομμύριο οχήματα παγκοσμίως, καθώς φαίνεται ότι έχει εντοπιστεί πρόβλημα στο σύστημα των πίσω αναρτήσεων των εν λόγω αυτοκινήτων.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αναμένεται να ειδοποιηθούν μέσω της εταιρείας. Δύο χρόνια πριν, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι κάποια από τα οχήματα της Τογιότα είχαν πρόβλημα με τα φρένα. Εξαιτίας της κακής δημοσιότητας εκείνη την εποχή, η εταιρεία λαμβάνει πλέον προληπτικά μέτρα ώστε να επιλύσει πιθανά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα οχήματά της.

source: stockwatch.com.cy

Χαμηλώνει το outlook για την οικονομία η Fed

Χαμηλώνει το outlook για την οικονομία η Fed

Την ετοιμότητά της να δράσει για την ενίσχυση της οικονομίας τονίζει στην ανακοίνωσή της η Federal Reserve των ΗΠΑ αποφεύγοντας ωστόσο προς το παρών να προβεί στην ανάληψη επιπλέον μέτρων. Ειδικότερα, έντεκα από τους δώδεκα αξιωματούχους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0%-0,25%. Παράλληλα η Fed αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως σχεδιάζει να κρατήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού "σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα" τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014, φράση που επαναλαμβάνει από τον Ιανουάριο.

«Η επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις πληροφορίες για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και θα παράσχει επιπρόσθετη διευκόλυνση όπως χρειάζεται για την προώθηση μίας ισχυρότερης ανάκαμψης και βιώσιμης βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών,» αναφέρει η ανακοίνωση της FOMC. Τα στελέχη της Fed τονίζουν πως η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, επισήμανση που αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου στην οποία έκαναν λόγο για μέτρια επέκταση. Σε συνάρτηση με το καταστατικό και την αποστολή της, η Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει τη μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να περιμένει μετριοπαθή ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα και πολύ σταδιακή επιτάχυνση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει αργή υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδα που η Επιτροπή θεωρεί συμβατά με την διπλή αποστολή της.

«Οι περιορισμοί στις διεθνείς αγορές συνεχίζουν να θέτουν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους στο οικονομικό outlook,» αναφέρει η Fed προσθέτοντας πως ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που κρίνει ως συμβατό με τη διπλή της αποστολή. Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Dennis P. Lockhart, Sandra Pianalto, Jerome H. Powell, Sarah Bloom Raskin, Jeremy C. Stein, Daniel K. Tarullo, John C. Williams και Janet L. Yellen. Κατά της δράσης ψήφισε ο Jeffrey M. Lacker, ο οποίος είναι αντίθετος στη δέσμευση για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, η Fed αναφέρει πως θα συνεχίσει έως το τέλος του έτους το πρόγραμμα Operation Twist με το οποίο επεκτείνει τη μέση διάρκεια ωρίμανσης των χρεογράφων της.

source: capital.gr

Sharp: Εξετάζει την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας

Sharp: Εξετάζει την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας

 Η ιαπωνική Sharp εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως ή σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της, σύμφωνα με πηγή κοντά στην εταιρεία που επικαλείται το Reuters. Η είδηση αυτή έστειλε την μετοχή της εταιρείας υψηλότερα 3%, υπεραποδίδοντας του Nikkei 225.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα αναζητηθούν μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θα περιλαμβάνουν και μειώσεις των θέσεων εργασίας που προκύπτουν από το σχέδιο της εταιρείας για διαχωρισμό της ιδιοκτησίας του εργοστασίου Sakai LCD στη Δυτική Ιαπωνία, στην Hon Hai Precision Industry της Ταϊβάν. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευάστρια εταιρεία των τηλεοράσεων Aquos, εμφάνισε καθαρές ζημιές για το σύνολο της χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης για τις εν λόγω τηλεοράσεις.

source: capital.gr

Επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Γερμανίας η Standard & Poor΄s

Επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Γερμανίας η Standard & Poor΄s

Σιγκαπούρη (Dow Jones) – Η Standard & Poor’s Ratings Services επιβεβαίωσε το ΑΑΑ της Γερμανίας με σταθερές προοπτικές, επισημαίνοντας την ικανότητα της χώρας να απορροφά μεγάλα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναδεικνύει την ανταγωνιστική οικονομία του κράτους, την ισχυρή θέση της ως εξωτερικού πιστωτή και τα επιτεύγματά της στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και τη σχετικά ισχυρή ανάκαμψη από το 2010.


 Ωστόσο, τόνισε πως αναμένει η εγχώρια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί γύρω στο 1% για το 2012 και 2013 από το μέσο όρο του 3% το 2010 και το 2011, και να αυξηθεί οριακά μόλις στα επόμενα έτη, με την εγχώρια κατανάλωση πιθανότατα να ανακάμψει ήπια μόνο, δεδομένης της σύσφιξης των δημοσιονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της κρίσης της ευρωζώνης που βαραίνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η S&P προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Γερμανίας θα διαμορφωθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2012, σταθερό σε σχέση με το 2011, και να υποχωρεί σταδιακά περαιτέρω μετά από αυτό, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλότερα του 80% μέχρι το 2013 και θα υποχωρήσει στο 77% το 2015.

«Αν και το χρέος της Γερμανίας είναι υψηλότερο από κάποιες άλλες χώρες με ΑΑΑ αξιολόγηση, θεωρούμε ότι η ευέλικτη και η πολυποίκιλη δόμηση της οικονομίας της καθώς και η φθηνή πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης, τη φέρνουν σε καλύτερη θέση από ό,τι πολλές από τις άλλες χώρες με την ίδια αξιολόγηση», αναφέρει ο οίκος. Προσθέτει ακόμη ότι αν και οι υποχρεώσεις της που συνδέονται με τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης μπορούν πιθανώς να οδηγήσουν υψηλότερα το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά περίπου 10%, αυτό δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση.

source: capital.gr

Υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου η Standard & Poor΄s

Υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου η Standard & Poor΄s

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, σε επίπεδο junk, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ενώ τοποθέτησε την αξιολόγηση της χώρας σε παρακολούθηση για περαιτέρω πιθανή υποβάθμιση.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση του νησιού θα παραμείνει σε ασθενή δημοσιονομική θέση, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα χωρίς κρατική στήριξη, κυρίως λόγω της έκθεσης στους Έλληνες καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση σε ΒΒ από ΒΒ+. Την τελευταία φορά που ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου, ήταν τον Ιανουάριο, και άλλες τρεις φορές στη διάρκεια του 2011.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει πως η κυβέρνηση της Κύπρου θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος ώστε να ανταπεξέλθει στα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.

Η Standard & Poor’s επίσης τόνισε ότι αναμένει η τρόικα να παράσχει στην Κύπρο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στήριξης στο ενδεχόμενο περαιτέρω απωλειών από τραπεζικά δάνεια, καθώς και δημοσιονομική στήριξη. Ακόμη, αναμένει αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης περισσότερο από 10% το 2012 και το 2013, φθάνοντας το 108% του ΑΕΠ το 2013. Χωρίς να περιλαμβάνεται η χρηματοοικονομική στήριξη, η S&P εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΑΕΠ μεταξύ του 2012 και 2014, σε σχέση με το 6,3% του 2011. Επίσης, θεωρεί ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος και θα παραμείνει στάσιμο (στην καλύτερη) τον επόμενο χρόνο.


 source: capital.gr
Share |