Tuesday, December 7, 2010

Rehn: Το Φεβρουάριο τα επόμενα stress tests των τραπεζών


Rehn: Το Φεβρουάριο τα επόμενα stress tests των τραπεζών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)—Ένα νέο γύρο τραπεζικών stress tests θα διεξάγει το Φεβρουάριο ο τραπεζικός ρυθμιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Τα νέα tests εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εποπτείας των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority).

Οι ανακοινώσεις αυτές ακολούθησαν της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου εγκρίθηκε επίσημα το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας.

«Η εκτίμηση της ρευστότητας χρειάζεται να συμπεριλαμβάνεται στα μελλοντικά stress tests του τραπεζικού κλάδου», δήλωσε ο Olli Rehn.

Σημειώνεται πως τα τελευταία stress tests των τραπεζών αμφισβητήθηκαν καθώς δεν συμπεριλάμβαναν θέματα ρευστότητας.

Επιπλέον, ο Rehn επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρές ρυθμίσεις οικονομικής διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι τα στελέχη βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία όσον αφορά δημοσιονομικούς κανόνες.





source: capital.gr

Ιρλανδία: "Οκ" για το πακέτο 85 δισ. από ΕΕ-ΔΝΤ


Ιρλανδία: "Οκ" για το πακέτο 85 δισ. από ΕΕ-ΔΝΤ


Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επισήμως πακέτο βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, ύψους 85 δισ. ευρώ, για την Ιρλανδία, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, όμως μεταδίδει το Reuters.

Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης τους όρους χορήγησης της βοήθειας και της παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας κατά την οποία θα πρέπει το Δουβλίνο να μειώσει το έλλειμμά του κάτω του 3%, στο 2015 αντί του 2014.

source: euro2day.gr

Rio Tinto: 3,5 δισ. δολ. για την Riversdale


Rio Tinto: 3,5 δισ. δολ. για την Riversdale



Ο μεταλλευτικός κολοσσός Rio Tinto έκανε προσφορά 3,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της επιχείρησης Riversdale Mining που επικεντρώνεται στην Αφρική.

Η κίνηση της Rio προς την αυστραλέζικη Riversdale πιθανότατα θα προκαλέσει «πόλεμο» προσφορών, αφού η εταιρία έχει σημαντικά έργα γαιάνθρακα στην Μοζαμβίκη, από τα οποία αναμένεται να εξασφαλισθεί το 5-10% της παγκόσμιας αγοράς του υλικού αυτού, που είναι απαραίτητο στην παραγωγή χάλυβα.

Η βραζιλιάνικη Vale θεωρείται πολύ πιθανό να καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά και ίσως και η ινδική Tata Steel.

source: euro2day.gr

Moody΄s: Στα €4 δισ. η δυναμική των covered bonds στην Κύπρο


Moody΄s: Στα €4 δισ. η δυναμική των covered bonds στην Κύπρο

Στα 4 δισ. ευρώ εκτιμά τη δυναμική της αγοράς καλυμμένων ομολόγων στην Κύπρο η Moodys, με αφορμή την έγκριση από την κυβέρνηση της χώρας του νομοσχεδίου για τα καλυμμένα ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποδειχθεί θετικό για τις κυπριακές τράπεζες καθώς θα ενισχύσει τα έκτακτα εργαλεία ρευστότητας και/ή θα αυξήσει τα επιλέξιμα εχέγγυα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο νόμος για τα καλυμμένα ομόλογα ανοίγει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, διευρύνει τη δυναμική επενδυτική βάση για τις κυπριακές τράπεζες, δεδομένου του τυπικά χαμηλότερου πιστωτικού ρίσκου για τα καλυμμένα ομόλογα.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η Moodys δεν αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει τις πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων και κατ΄επέκταση τα επιτόκια δανεισμού.

Αυτά τα επιτόκια βρίσκονται περίπου στις 200 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι τα υπόλοιπα στην ΕΕ και κινούνται από τον ανταγωνισμό από θυγατρικές και υποκαταστήματα ξένων τραπεζών και συνεταιρικών πιστωτικών ιδρυμάτων (CCIs).

Μια οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μεταγενέστερα θα ακολουθήσει την εφαρμογή του νόμου να παρέχει ξεκάθαρους κανόνες και guidance για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων, μεταξύ των οποίων ένας προσδιορισμός της επάρκειας και της ποιότητας των καλυμμένων αποθεματικών.

Η Moodys εκτιμά ότι τα δάνεια που επιλέγονται για τα καλυμμένα αποθεματικά, κυρίως θα προέρχονται από στεγαστικά δάνεια, αν και σε μικρότερο βαθμό μπορεί να χρησιμοποιηθούν ναυτικά δάνεια, και εμπορικών ακινήτων.

Θεωρεί ότι η οδηγία της κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα καθορίσει μια μέγιστη αξία καλυμμένων ομολόγων που συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις δεξαμενές καλυμμένων αποθεματικών ως ποσοστό επί τοις εκατό της συνολικής αξίας των assets ενός οργανισμού και του λόγου δάνειο/αξία των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων που θα επιτρέπονται.

Εκτιμά δε ότι οι πρώτες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων θα έλθουν στις αρχές του β΄ τριμήνου του 2011, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, με τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κλάδο να είναι οι πρώτες που θα εκδώσουν.

«Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου. Ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης της MPB με την Marfin Egnatia Bank Ελλάδος, το νομοσχέδιο για τα καλυμμένα ομόλογα μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει μια ήπια μεταφορά του υφιστάμενου προγράμματος καλυμμένων ομολόγων της τελευταίας, στο κυπριακό νομικό πλαίσιο.

Συνολικά καταλήγει ότι το νομοσχέδιο για τα καλυμμένα ομόλογα θα φέρει την επιθυμητή στήριξη στη θέση ρευστότητας και χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών λιανικής.



source: capital.gr

Βρετανία: Πτώση βιομηχανικής παραγωγής και άνοδος μεταποιητικής τον Οκτώβριο


Βρετανία: Πτώση βιομηχανικής παραγωγής και άνοδος μεταποιητικής τον Οκτώβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Πτώση για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο σημείωσε βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας σε αντίθεση με τη μεταποιητική η οποία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο περισσότερο από τις προβλέψεις.

Το ευρύτερο μέτρο της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε καθώς η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και μετάλλων σημείωσαν σημαντική υποχώρηση.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σε ετήσια βάση παρουσίασε αύξηση 5,8% ενώ το Σεπτέμβριο εμφάνισε αύξηση 0,2% και 4,9% αντίστοιχα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,3% στο μήνα και 5,4% στο έτος.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση ενώ σε ετήσια ενισχύθηκε 3,3%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,3% στο μήνα και 3,9% στο έτος. Το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 0,4% και 3,8% αντίστοιχα

Στο τρίμηνο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε αύξηση 1,1% ενώ η μεταποιητική 0,6%.


source: capital.gr

Πωλήθηκε το ποσοστό του αμερικανικού δημοσίου στη Citigroup


Πωλήθηκε το ποσοστό του αμερικανικού δημοσίου στη Citigroup

Τις υπόλοιπες μετοχές της στη Citigroup πούλησε χθες η αμερικανική κυβέρνηση έναντι ποσού 4,35 δολαρίων έκαστη, αποχωρώντας έτσι από το μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής τράπεζας.

Τις υπόλοιπες μετοχές της στη Citigroup πούλησε χθες η αμερικανική κυβέρνηση έναντι ποσού 4,35 δολαρίων έκαστη, αποχωρώντας έτσι από το μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το κέρδος που του απέφερε η πώληση των 2,4 δισεκατομμυρίων μετοχών της Citigroup ανέρχεται σε 10,5 δισ. δολάρια. Η τιμή πώλησης των μετοχών είναι 10 σεντς χαμηλότερη από το χθεσινό κλείσιμό τους στη Νέα Υόρκη (4,45 δολάρια).

«Πουλώντας σήμερα όλες τις εναπομείνασες μετοχές της Citigroup, είχαμε την ευκαιρία να εξασφαλίσουμε σημαντικά κέρδη για τον φορολογούμενο και να αποφύγουμε την ανάληψη ρίσκου μελλοντικά», σχολίασε ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου.

«Με τη συναλλαγή αυτή πετύχαμε τους στόχους ανάκτησης των κεφαλαίων του TARP, προστατεύοντας τον φορολογούμενο και βγάζοντας την κυβέρνηση από το καθεστώς κατοχής μεριδίων σε ιδιωτικές εταιρείες», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επένδυσε κεφάλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της Citigroup το 2008 και το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η τράπεζα αποπλήρωσε τα 20 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. δολάρια μετατράπηκαν σε 7,7 δισεκατομμύρια κοινές μετοχές τις οποίες κατείχε το υπουργείο.

source: naftemporiki.gr

Άνοδο 25% για τον S&P 500 "βλέπει" το 2011 η GS


Άνοδο 25% για τον S&P 500 "βλέπει" το 2011 η GS

Κέρδη για τρίτη συνεχή χρονιά προβλέπει πως θα εμφανίσουν το 2011 οι μετοχές στις ΗΠΑ η Goldman Sachs καθώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την οικονομία της χώρας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η GS προβλέπει πως ο S&P 500 θα κερδίσει 25% φτάνοντας τις 1.450 μονάδες τους επόμενους 12 μήνες ενισχυμένος από τα εταιρικά κέρδη, τη νομισματική πολιτική και τη βελτίωση της οικονομίας.

Η Goldman στηρίζει την πρόβλεψή της για τις μετοχές στην εκτίμηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 4% στο τέλος του 2012 από 2,5% σημειώνοντας ωστόσο πως οι επενδυτές θα διατηρήσουν τις αμφιβολίες τους για τα οικονομικά στοιχεία καθώς η βάση σύγκρισης είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Η GS προτείνει στους πελάτες της να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε κυκλικούς τομείς παραμένοντας “overweight” για την τεχνολογία, αναβαθμίζει το outlook για την ενέργειας και τις τράπεζες σε “overweight” από “neutral” ενώ διατηρεί σύσταση “underweight” για τους αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, τον κλάδο εταιρειών λιανικών πωλήσεων και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Η Goldman περιλαμβάνει τις αμερικανικές τράπεζες μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις κορυφαίες της επιλογές προβλέποντας πως θα ξεκινήσουν και πάλι την καταβολή μερισμάτων ενώ συνολικά για τον κλάδο εκτιμά πως τα κέρδη θα αυξηθούν 24%.

Τα χαμηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να ενισχύουν το ράλι στο χρυσό του οποίου η τιμή αναμένεται να φτάσει στα 1.690 δολ. η ουγγιά έως το τέλος του 2011 και τα 1.750 δολ. το 2012. Η τιμή του αργού προβλέπεται πως θα φτάσει τα 105 δολ. το βαρέλι, καθώς ο κλάδος ενέργειας ιστορικά είναι ο πιο αποδοτικός όταν ο δείκτης του ISM είναι πάνω από τις 50 μονάδες.

Στους κινδύνους για το 2011 η Goldman περιλαμβάνει την υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα καθώς η τελευταία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού προτείνοντας θέσεις short στην ισοτιμία δολ./γουάν

Σύμφωνα με την Goldman το δολάριο θα διατηρηθεί χαμηλά το 2011 λόγω των επιτοκίων ενώ η Κίνα θα επιτρέψει στο νόμισμά της να ανατιμηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman ζήτησε συγνώμη από τους πελάτες για την πρόβλεψη στην οποία προέβη πέρυσι σύμφωνα με την οποία πρότεινε θέσεις short το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και long στη βρετανική λίρα. Σύμφωνα με την Goldman η πρόβλεψή της οδήγησε σε απώλειες άνω του 12%.

ΗΠΑ: Στο 3% η ανάπτυξη το 2011 σύμφωνα με τη Fed του Σικάγο

Στο 3% τοποθετεί την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2011 η Federal Reserve Bank του Σικάγο στην ετήσια έκθεσή της. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Fed σε δημοσκόπησή της σε 30 οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένων και από εταιρείες όπως η General Motors, η Caterpillar και η ArcelorMittal, αύξησε την εκτίμησή της από το 2,4% ενώ για την ανεργία προβλέπει πως θα υποχωρήσει στο 9,2% από 9,6% το 2010.

Η κεντρική τράπεζα του Σικάγο εκτιμά πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φτάσει το 1,6% το επόμενο έτος από 0,9% ενώ για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προβλέπει πως θα αυξηθεί στο 3,07% από το 2,61% φέτος. Για το ομόλογο ενός έτους η απόδοση αναμένεται να φτάσει στο 0,62% από 0,27%.

Για τη στεγαστική αγορά εκτιμά πως θα εμφανίσει επέκταση έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς πτώσης, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 9,6% ενώ το 2010 αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 4,7%.
Στην έκθεσή της η Chicago Fed προβλέπει επίσης πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν 2,5% έναντι 2,3% το 2010, ενώ οι κρατικές θα ενισχυθούν 0,5% και 1,5% αντίστοιχα.

Για την αυτοκινητοβιομηχανία προβλέπεται άνοδος των πωλήσεων στα 12,7 εκατ. οχήματα από 11,5 εκατ. φέτος και 10,4 εκατ. το 2009. Η βιομηχανική παραγωγή εκτιμάται πως αυξηθεί αύξηση 4,3% έναντι 5,4% το 2010 και πτώσης 3,8% το 2009.


source: capital.gr

Πώληση assets στη Β. Αμερική εξετάζει η BP


Πώληση assets στη Β. Αμερική εξετάζει η BP

Την πώληση ορισμένων assets της στη Βόρεια Αμερική εξετάζει η BP Plc., προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των 1 δισ. δολαρίων και να καλύψει μέρος του κόστους από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού.

Όπως επισήμανε στο πρακτορείο Bloomberg πηγή από την εταιρεία που δεν κατονομάζεται, η BP ίσως πουλήσει ορισμένα πεδία και υποδομές, σε μια περιοχή όπου έχει λειτουργία για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία συγκεντρώνει κεφάλαια μετά από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού που της δημιούργησε ένα κόστος 40 δισ. δολαρίων, και στοίχισε στον διευθύνοντα σύμβουλο Tony Hayward τη θέση του.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η BP συμφώνησε να πουλήσει το 60% που κατέχει στην Pan American Energy στην αργεντίνικη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Bridas Corp., έναντι 7,06 δισ. δολάρια, με το συνολικό ποσό που αποκομίζει από τις πωλήσεις assets φέτος, να διαμορφώνεται στα 21 δισ. δολάρια.



source: capital.gr

Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Σε ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσε ο χρυσός, εξαιτίας της αβεβαιότητα για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και την πιθανότητα περαιτέρω αποδυνάμωσης του δολαρίου.
Στα συμβόλαια παραγγελιών χρυσού για το Φεβρουάριο, που είναι ο πλέον ενεργός μήνας, το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε 9,50 δολάρια ή 0,7% στα 1.415,80 δολάρια η ουγκιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 9 Νοεμβρίου κλείνοντας στα 1.410,10 δολ. ανά ουγγιά.

Η προσοχή στράφηκε στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin όπου συζητείται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, καθώς και ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ιρλανδίας. Κατά τις εργασίες των Eurogroup και Ecofin θα εξετασθούν επίσης ζητήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., ζητήματα σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομική προοπτική και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην επιβολή ειδικού τέλους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά και οι αναγκαίες αλλαγές στα εθνικά συστήματα υγείας. Παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup και ο Στρος Καν.

source: reporter.gr
Share |