Wednesday, November 2, 2011

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της Fed


Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της Fed

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Federal Reserve, δίνοντας μια κάπως καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε κινδύνους για την ανάπτυξη, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωσή της νομισματικής πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της η αμερικανική κεντρική τράπεζα σημειώνει πως «η οικονομική ανάπτυξη ενισχύθηκε κάπως το τρίτο τρίμηνο», επισημαίνοντας πάντως πως «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, μεταξύ αυτών εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο μόνος που μειοψήφισε των αποφάσεων της Fed ήταν ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανάληψης περαιτέρω δράσης από την κεντρική τράπεζα για την ενίσχυση της ανάκαμψης.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,826 εκατ. βαρέλια στα 339,46 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά μόλις 0,9 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,356 εκατ. βαρέλια στα 206,274 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 3,575 εκατ. βαρέλια στα 141,889 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε στο 85,3% από 84,8% ενώ οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 84,9%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα


Συνολικά 110.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Οκτώβριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 100.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 116.000 έναντι 91.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις σημειώθηκε πτώση των θέσεων εργασίας κατά 1.000 ενώ στις μεσαίες και μικρές αύξηση 53.000 και 58.000 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση ο κλάδος των υπηρεσιών δημιούργησε 114.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ στον κλάδο της βιομηχανίας σημειώθηκε πτώση 4.000 θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία τον Οκτώβριο με τους αναλυτές να περιμένουν διατήρηση του ποσοστού στο 9,1% και αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 100.000.

Πτώση 63% στις απολύσεις τον Οκτώβριο

Πτώση 63% στις 42.759 σημείωσε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των απολύσεων στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Challenger. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αριθμός αυτό είναι ο μικρότερος από τον Ιούνιο.

Από την έναρξη του έτους οι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου, έχουν ανακοινώσει 521.823 απολύσεις, αριθμός κατά 16% μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 αλλά μικρότερος σε σχέση με τις 1,2 εκατ. τους πρώτους δέκα μήνες του 2009.



source: capital.gr

Υποχωρεί η ανεργία στη Γερμανία


Υποχωρεί η ανεργία στη Γερμανία

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καθώς η αγορά εργασίας συνέχισε να μην επηρεάζεται από τις προοπτικές επιβράδυνσης της οικονομίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας, το οποίο μετρά το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων έναντι του ενεργού πληθυσμού στο σύνολό του, μειώθηκε στο 6,5% τον Οκτώβριο, από 6,6% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας στη Νυρεμβέργη.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον καιρό επανένωσης της Γερμανίας.

Σε μη προσαρμοσμένους όρους, ο συνολικός αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 58.600 τον Οκτώβριο από το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε σε 2.730.000 άτομα, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Η τάση της ανεργίας τείνει να μειώνεται το Φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα εποχιακών παραγόντων, αλλά εποχικά διορθωμένα στοιχεία όπως τα καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, βασικά κατέδειξαν μια αύξηση 10.000 στον αριθμό των ανέργων.

''Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η θετική εξέλιξη στην αγορά εργασίας συνεχίζεται'', δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Frank Weise.

Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank Christian Schulz, με την οικονομία να εισέρχεται πιθανό σε ήπια ύφεση στη διάρκεια του Χειμώνα, η ανεργία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

source: sigmalive.com

ΔΝΤ: Εξετάζει εισαγωγή νέας πιστωτικής γραμμής


ΔΝΤ: Εξετάζει εισαγωγή νέας πιστωτικής γραμμής


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει τη δημιουργία εξάμηνης πιστωτικής γραμμής για την στήριξη κρατών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά σοκ, ανέφεραν στελέχη του Ταμείου, την ώρα που η ευρωπαϊκή κρίση χρέους προκαλεί τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, μεταδίδει το Bloomberg.

Το μέγεθος των κεφαλαίων που θα χορηγεί το ΔΝΤ δεν θα υπερβαίνει το πενταπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου του εκάστοτε κράτους στο ταμείο.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ, η πρόταση αναμένεται να επικυρωθεί στη συνάντηση της G20 στις Κάννες, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη πιθανά αναζητήσουν χρηματοδότηση από τα άλλα μέλη του γκρουπ των είκοσι ισχυρών κρατών.

Το νέο εργαλείο του ΔΝΤ δεν θα επιβάλλει πολλές δεσμεύσεις σε χώρες που είναι δημοσιονομικά αξιόπιστες, σε αντίθεση με τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τα οποία απαιτούσαν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

source: euro2day.gr

Παραιτείται ο CEO της Lloyds Banking Group


Παραιτείται ο CEO της Lloyds Banking Group



Την παραίτησή του από το τιμόνι της Lloyds Banking Group αναμένεται να ανακοινώσει ο Antonio Horta-Osorio, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της μερικώς κρατικοποιημένης βρετανικής τράπεζας στην αρχή του προηγούμενου χρόνου.

Η είδηση αποκαλύπτεται από τους Financial Times, που επικαλούνται ανώτατα στελέχη της τράπεζας και αναφέρουν πως η παραίτηση αποδίδεται σε λόγους υγείας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η παραίτηση θα ανακοινωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης όπου ο κ. Horta – Osorio θα δηλώσει ότι παραιτείται κατόπιν εντολής γιατρών.

«Η είδηση οδηγεί εκ νέου την ηγεσία της Lloyds στο χάος. Ο Tim Tookey, ο οικονομικός διευθυντής, παραιτήθηκε το καλοκαίρι και αναμένεται να αποχωρήσει πλήρως από την τράπεζα τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Tookey να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του κ. Horta –Osorio ελλείψει εναλλακτικής επιλογής» αναφέρει το δημοσίευμα.



source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των πωλήσεων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες


ΗΠΑ: Αύξηση των πωλήσεων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες


Άλμα σημείωσαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών παρά την αδύναμη οικονομία.

Η Chrysler ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 27% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν σε 114.512 αυτοκίνητα και φορτηγά. Την ίδια στιγμή, η Ford Motor Co. ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 6,4% στα 167.502 ελαφρά οχήματα, ενώ η General Motors Co. ανακοίνωσε μικρή αύξηση 1,8% στα 186.895 οχήματα.

Η Volkswagen AG ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα 40% στα 28.028 αυτοκίνητα, ενώ η Nissan Motor Co. ανέφερε αύξηση 18% στις πωλήσεις τον Οκτώβριο.


source: capital.gr

Πτώση 2,2% στο Τόκιο


Πτώση 2,2% στο Τόκιο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ένα δημοψήφιμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι επενδυτές έκλεισαν θέσεις εν όψει της δημόσιας αργίας στην Ιαπωνία την Πέμπτη.

«Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη τώρα, κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι τρομακτικό να παραμένουν σε θέσεις long κατά τη διάρκεια της αργίας», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 2,2% στις 8.640,42 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 2,1% στις 738,58 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Ζημιές $1,2 δισ. αναμένει η Sony


Ζημιές $1,2 δισ. αναμένει η Sony

Χωρίς κέρδη θα είναι για το τρέχον οικονομικό έτος η Sony Corp. μετά την καταγραφή απρόσμενης ζημιάς το τρίμηνο λόγω της ισχυροποίησης του γιεν και τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, εξασθενίζοντας τις πωλήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η εταιρεία αναμένει ότι θα καταγράψει καθαρές ζημιές 90 δισ. γιεν ($1,2 δισ.) έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για καθαρά έσοδα 60 δισ. γιεν.

Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 27 δισ. γιεν για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

source: stockwatch.com.cy

Fitch: «Ένα όχι των Ελλήνων απειλεί τη βιωσιμότητα του ευρώ»



Fitch: «Ένα όχι των Ελλήνων απειλεί τη βιωσιμότητα του ευρώ»

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε πως σε ενδεχόμενη αρνητική απάντηση των Ελλήνων σε ένα δημοψήφισμα για την νέα δανεική σύμβαση κινδυνεύει η βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος. «Αν οι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής τότε μιλούμε στα σίγουρα για μια υποβάθμιση σε «selective default», αναφέρουν στελέχη του οίκου «Fitch» στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο Διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή «αλυσιδωτή αντίδραση» που ενδέχεται να προκαλέσει η κατάρρευση της Ελλάδας.

Ανάλογες εκτιμήσεις φιλοξένησαν τις τελευταίες ώρες οικονομολόγοι και διαχειριστές κεφαλαίων που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg και αρκετών ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Standard Chartered, Thomas Costerg, ότι «η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία».
Ανάλογες και οι εκτιμήσεις του Mohamed El-Erian, διευθύνοντα συμβούλου της Pimco, του μεγαλύτερου οίκου επενδύσεων στις ομολογιακές αγορές διεθνώς.

source: protothema.gr
Share |