Monday, March 3, 2008

Merrill: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των Lehman και Bear Stearns


Merrill: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των Lehman και Bear Stearns

Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου των Bear Stearns και Lehman Brothers προχώρησε η Merrill Lynch, καθώς σύμφωνα με τον αναλυτή της Guy Moszkowski η κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης επεκτείνεται και σε άλλες αγορές.
Ο Moszkowski, μείωσε τη σύστασή του για τη Lehman στα 86 σεντ ανά μετοχή από 1,03 δολάρια και για τη Bear Stearns στα 95 σεντ από 1,64 δολάρια.

Η κατάσταση στις αγορές συνεχίζει να επιδεινώνεται, σημειώνει ο Moszkowski και η Bear Stearns θα πάσχει από την αδύναμη επενδυτική δραστηριότητα στον τραπεζικό κλάδο. Να σημειωθεί ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν καταγράψει πιστωτικές απώλειες και διαγραφές υψηλότερες των 180 δισ. δολαρίων από την αρχή της χρονιάς.

REPORTER.GR

Νέος οργανισμός θα εποπτεύει τις Fannie και Freddie







Νέος οργανισμός θα εποπτεύει τις Fannie και Freddie

Σε αλλαγή του τρόπου αποτίμησης των ενυπόθηκων δανείων προχωρούν οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac, σε συμφωνία που επετεύχθη στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.
Οι αλλαγές θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία των αποτιμήσεων τόσο για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, όσο και για τις τράπεζες, επεσήμανε ο Cuomo said. Οι εταιρίες θα αγοράζουν δάνεια από τράπεζες που θα πραγματοποιούν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ελέγχου και αποτίμησης

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού για τον έλεγχο αξιολόγησης και αποτίμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τις δύο εταιρίες έναντι του ποσού των 24 εκατ. δολαρίων.

REPORTER.GR

Kίνδυνος η αγορά να μείνει κλειστή μέχρι τη Τετάρτη - Βολές Καπράλου σε Γκαργκάνα

Kίνδυνος η αγορά να μείνει κλειστή μέχρι τη Τετάρτη - Βολές Καπράλου σε Γκαργκάνα

Ούτε σε κρίσιμες πολιτικές για την ιστορία του τόπου καταστάσεις δεν έμεινε κλειστό το Χ.Α. και κινδυνεύει να μείνει κλειστό για δυό μέρες τώρα, που οι αγορές βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή τους. Ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιο, δεν έκρυψε σε δηλώσεις του τον εκνευρισμό του. Μίλησε για "χτύπημα κάτω από τη ζώνη που δέχεται το Χ.Α.", υποννοώντας την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση να πραγματοποιεί τις χρηματικές εκκαθαρίσεις σε κάθε περίπτωση και συγκυρία, λειτουργώντας ακόμα και με προσωπικό ασφαλείας!

Ο κ. Καπράλος είπε ακόμα ότι το Χ.Α., αν παραμείνει κλειστό τη Τρίτη και τη Τετάρτη, δηλαδή για δύο μέρες, θα χάσει τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, θα χάσει κομμάτι της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Σημειώνεται, ότι οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας διαφωνούν με το ασφαλιστικό, καθώς δεν θέλουν το ταμείο τους να υπαχθεί στο ΙΚΑ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πολιτικές παραμέτρους στο θέμα, που συνδέονται με την ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα...


Το black out

Από το πρωί (10:52) καταγράφθηκαν προβλήματα στο σύστημα αυτόματων συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) και πολλά τερματικά που χρησιμοποιούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ήταν εκτός λειτουργίας.

Στελέχη εταιρειών επικοινωνώντας με το «R» διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα τονίζοντας πως δεν είναι πρώτη φορά που παρατηρούνται προβλήματα στις συναλλαγές όταν η αγορά έχει έντονες διακυμάνσεις.

Το πρόβλημα στη συνέχεια έγινε εντονότερο με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συναλλαγές. Το ΧΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημερώνει ότι λόγω τεχνικού προβλήματος στην διασυνδεσιμότητα της εφαρμογής ΟΡΑΜΑ προχωρά σε προσωρινή αναστολή του συστήματος.

Ο Σπύρος Καπράλος ανέφερε: Η αγορά σταμάτησε επειδή υπήρχε πραγματικό τεχνικό πρόβλημα και σε συνδυασμό με το πρόβλημα στην ΗΔΑΤ και όχι επειδή το κλίμα είναι άσχημο διεθνώς.

Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε στις 4.022,28 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,68%. Λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά, δεν ξεκίνησε κανονικά και η συνεδρίαση στο ΧΑΚ.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται στο Χ.Α... Τί σημαίνει αυτό; Ότι ενώ η spot αγορά δεν λειτουργεί, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Παραγώγων γίνονται! Όπως, βεβαίως, μπορεί να εικάσει κανείς και over the count πράξεις...

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει και στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές στην ΗΔΑΤ, με κίνδυνο να μην μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί στο ευρωσύστημα των ομολόγων μέσω του συστήματος TARGET με ενδεχόμενο ακόμα και τη δημιουργία προβλήματος συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Λόγω της κατάληψης, για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα των υπαλλήλων της ΤτΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκεται μόνο ο διευθυντής της διεύθυνσης, κ. Μιχαλόπουλος.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ομαλοποιήθηκαν στις 14.40.

Εξωχρηματιστηριακές

Ενώ σήμερα, η απεργία των εργαζομένων στη Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία, σημειωτέον, είναι προγραμματισμένη ως τις 5/3, δηλαδή, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, κόντευε να αφήσει την αγορά χωρίς συνεδρίαση στο Χ.Α., οι ξένοι, σα να μη συμβαίνει τίποτα, συνέχισαν απτόητοι τις πράξεις τους εξωχρηματιστηριακά.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι τιμές που πραγματοποιήθηκαν πριν την επανέναρξη των συναλλαγών στις over the count πράξεις, ήταν ελαφρώς αυξημένες, σε σχέση με τις τελευταίες στο Χ.Α., πριν από τη «κατάρρευση» του ΟΑΣΗΣ.

Αναλυτικότερα, τα περισσότερα κομμάτια εξωχρηματιστηριακά, είχαν γίνει στην Τράπεζα Κύπρου.

Είχαν διακινηθεί 100 χιλιάδες τεμάχια, στα 8 ευρώ, ενώ στο Χ.Α., πριν τη διακοπή των συναλλαγών είχαν αλλάξει χέρια 313 χιλιάδες, με τελευταία τιμή, τα 7,76 ευρώ.

Στην Alpha Bank είχαν διακινηθεί 38.602 τεμάχια, στα 19,46 ευρώ, με τον όγκο στο Χ.Α. πριν τη διακοπή, στις 96.437 τεμάχια, στα 19,86 ευρώ.

Στην Eurobank, είχαν διακινηθεί 22.603 τεμάχια, στα 18,40 ευρώ, με τον όγκο στο Χ.Α. στις 77 χιλιάδες, στα 18,38 ευρώ.

Στην ΕΤΕ είχαν διακινηθεί περίπου 30 χιλιάδες τεμάχια, στα 36 ευρώ, ενώ στο Χ.Α. ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος στις 407 χιλιάδες τεμάχια, με την τελευταία τιμή στα 35,20 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ είχαν διακινηθεί over the count 40.300 τεμάχια, στα 21 ευρώ, με τον όγκο στο Χ.Α. στις 76.686 τεμάχια, στα 20,9 ευρώ.

Τέλος, στον ΟΤΕ είχαν γίνει OTC 29.473, στα 18,20 ευρώ, με τις πράξεις στο Χ.Α., να παραπέμπουν σε 95.742 τεμάχια, στα 18,10 ευρώ.

Αγορά


Δεκαέξι μήνες πίσω γύρισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετ εμποδίων.

Το πρόβλημα στο ΟΑΣΗΣ, σε συνδυασμό με την απεργία των υπαλλήλων στη Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, δεν θέλουν το ασφαλιστικό ταμείο τους να υπαχθεί στο ΙΚΑ), είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης σχεδόν από την έναρξη των συναλλαγών μέχρι τις τρεις παρά τέταρτο το μεσημέρι.

Το διάστημα που μεσολάβησε οι over the count συναλλαγές έδιναν κι έπαιρναν και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες, από τις τελευταίες, πριν τη διακοπή της συνεδρίασης, τιμές.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε να κάνει χαμηλά στις 4.019 μονάδες, για να επανέλθει λίγο ψηλότερα από τα χαμηλά και να κλείσει στις 4.053,06 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,93%. Ίδιο κλίμα επικρατεί και στην Ευρώπη.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,25%, ο Cac στο Παρίσι κατά 0,96% και ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 1,60%.

Νευρικότητα επικρατεί τη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 0,26%, ενώ S&P και Nasdaq, διαπραγματεύονται ελαφρώς σε θετικό πεδίο.

Τα μάκροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δεν είναι για έναν ακόμα μήνα ικανοποιητικά. Παρατηρείται συρρίκνωση στο δείκτη μεταποίησης, ενώ μειωμένες εμφανίζονται οι κατασκευαστικές δαπάνες.

Επιπρόσθετα, η τιμή του χρυσού προσεγγίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά και το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει τα 103 δολάρια το βαρέλι.

Στην Αθήνα, η πλειοψηφία των μετοχών υποχώρησε, 184, έναντι 36 που ενισχύθηκαν και 40 που παρέμειναν αμετάβλητες. Ο συνολικός τζίρος ήταν υποτονικός εξαιτίας των διακοπών που πρατηρήθηκαν στις συναλλαγές τη Δευτέρα, αγγίζοντας τα 297,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Κάθετες ήταν οι απώλειες για μία ακόμα φορά στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που υποχώρησε κατά 7,71%, στα 7,42 ευρώ με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια.

Απώλειες 5,57% σημείωσε η μετοχή της Marfin Popular, στα 6,10 ευρώ, κατά 3,88% υποχώρησε η Alpha Bank, στα 19,32 ευρώ με 1,152 εκατ. τεμάχια, κατά 3,775 υποχώρησε η Eurobank, στα 18,38 ευρώ με 893 χιλιάδες τεμάχια και κατά 2,83% η Πειραιώς, στα 19,20 ευρώ με 760 χιλιάδες τεμάχια.

Περιορισμός των αρχικών απωλειών παρατηρήθηκε στη μετοχή της ΕΤΕ, που από τα χαμηλά των 34,90 ευρώ έκλεισε στα 35,70 ευρώ, με πτώση 1,38% και όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια. ΔΕΗ, ΕΧΑΕ Coca Cola και ΟΤΕ ήταν οι μετοχές του 20άρη που έκλεισαν σε θετικό πεδίο.

Κάθετη πτώση σημειώθηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες 2,21%, στα 21,20 ευρώ, στην Ιντραλότ κατά 2,42%, στα 12,10 ευρώ, στο Μυτιληναίο που υποχώρησε κατά 3,97%, στα 9,68 ευρώ, το Τ.Τ. έφτασε σε νέα χαμηλά, στα 9,68 ευρώ, ο Τιτάνας άγγιξε τα 28 ευρώ και η Jumbo, βρέθηκε στα 17,10 ευρώ.

REPORTER.GR

Νέο ρεκόρ για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου


Νέο ρεκόρ για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν για άλλη μία φορά αμερικανικό αργό και μπρεντ.

Ώθηση στις τιμές έδωσε το αδύναμο δολάριο, ενώ την άνοδο στήριξαν και οι εκτιμήσεις πως ο ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή του μαύρου χρυσού κατά τη συνάντηση των μελών του αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη.

Η τιμή του αμερικανικού αργού στις 17:31 ώρα Ελλάδος διαμορφωνόταν στα 103,40 δολ. το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 1,56 δολ., αφότου νωρίτερα είχε καταρρίψει άλλο ένα ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα 103,95 δολ. στην αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Και το μπρεντ ήταν υπό διαπραγμάτευση στα 101,62 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,52 δολ. αφού προηγουμένως είχε εκτιναχθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 102,29 δολ.

NAFTEMPORIKI

Πλόσερ: Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια όταν ανακάμψει η οικονομία


Πλόσερ: Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια όταν ανακάμψει η οικονομία

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού του δολαρίου βρίσκεται χαμηλότερα των επιπέδων που συνιστούν πολλές οικονομικές θεωρίες και θα πρέπει να αυξηθεί όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, εκτιμά ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Τσάρλς Πλόσερ. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας περιόδου εξαιρετικών συνθηκών και για το λόγο αυτό έχουμε παρεκκλίνει των επιπέδων των επιτοκίων που υποδεικνύονται ως θεμιτά από βασικούς κανόνες», δήλωσε ο Πλόσερ σε συνέδριο στη Βιρτζίνια.

«Αυτές οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές και περιορισμένης έκτασης και θα πρέπει να ρυθμιστούν όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φιλαδέλφειας.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβησαν και άλλα μέλη της Fed κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με γοργούς ρυθμούς, όταν ανακάμψει η οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν το επιτόκιο του δολαρίου κατά 2,25% από το Σεπτέμβριο, στο 3%, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει και σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού, έως και κατά 75 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση εντός του Μαρτίου.

REPORTER.GR

Ευρωζώνη: Εξασθένηση της μεταποιητικής δραστηριότητας το Φεβρουάριο

Ευρωζώνη: Εξασθένηση της μεταποιητικής δραστηριότητας το Φεβρουάριο

ΚΑΜΨΗ παρουσίασε – όπως άλλωστε αναμενόταν – η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη PMI του RBS/NTC να υποχωρεί στο 52,3 από 52,8 που ήταν τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Οκτώβριο του 2007.

Παρά την εξασθένηση της μεταποιητικής δραστηριότητας, πάντως, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου σχεδόν ενός έτους.

Στη Γαλλία, ο δείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 53,8 από 53,9 που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ αντίθετα στη Βρετανία ενισχύθηκε απροσδόκητα στο 51,3 από 50,7.

NAFTEMPORIKI

Berkshire: Απεσύρθη η πρόταση για αντασφάλιση δημοτικών ομολόγων


Berkshire: Απεσύρθη η πρόταση για αντασφάλιση δημοτικών ομολόγων

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της Berkshire Hathaway να αναλάβει την αντασφάλιση δημοτικών ομολόγων των εταιρειών MBIA, Ambac Financial Group και FGIC απεσύρθη, δήλωσε σήμερα στο CNBC o Γουόρεν Μπάφετ.

«Δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι» ανέφερε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τις ανωτέρω εταιρείες, αναλαμβάνοντας δημοτικά ομόλογα ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Μπάφετ, οι εταιρείες απέρριψαν την πρότασή του.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη ISM για τη μεταποίηση το Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη ISM για τη μεταποίηση το Φεβρουάριο

ΣΤΟ 48,3% υποχώρησε το Φεβρουάριο ο δείκτης ISM για τον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ, από 50,7% που ήταν ένα μήνα πριν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Institute for Supply Management. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο πτώση του δείκτη στο 47,5%.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES


XAK

FTSE/CySE 20
1074.74 ( -6.18%)



ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3111.36 ( -6.32%)

Όγκος: € 3,967,702

---

FTSE 100 INDEX 5,818.60 -65.70 -1.12%
CAC 40 INDEX 4,742.66 -48.00 -1.00%
DAX INDEX 6,689.95 -58.18 -0.86%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,258.90 -7.49 -0.06%
S&P 500 INDEX 1,331.34 0.71 0.05%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,258.60 -12.88 -0.57%

VW Takes Control of Scania, Paving Way for MAN Merger


VW Takes Control of Scania, Paving Way for MAN Merger

March 3 (Bloomberg) -- Volkswagen AG took control of Scania AB, buying Investor AB's stake in the Swedish truck company for 17.6 billion kronor ($2.86 billion) and clearing the way for a merger with MAN AG that would create the European market leader.

Volkswagen bought Investor's holding in Soedertaelje-based Scania for 200 kronor a share, the German company said in a statement today. The purchase gives it 68.6 percent of voting rights, compared with 38 percent previously.

Buying out Stockholm-based Investor AB and the controlling Wallenberg family may end wrangling over a three-way merger between MAN, whose largest owner is also Volkswagen, Scania and VW's own commercial vehicle operations. The combined company would leapfrog Daimler AG and Volvo AB to become Europe's largest truckmaker, with about 33 billion euros ($50 billion) in revenue and 110,000 workers. Scania is especially attractive for a profit margin that was the best in the European industry last year.

``This is a great thing for Volkswagen,'' said Jose Asumendi, an analyst at WestLB in London with a ``hold'' rating on Scania shares. ``Strategically, it is a good price they are paying for what they are getting. Scania is really the crown jewel of truck manufacturers.''

Scania, MAN Gain

Scania rose as much as 22 kronor, or 15 percent, to 172.5 kronor before trading at 155 kronor as of 10:34 a.m. in Stockholm. Munich-based MAN advanced 5.48 euros, or 6.3 percent, to 92.70 euros and was later priced at 91.05 euros. Volkswagen stock was virtually unchanged at 150.04 euros.

``The purchase of the stake underlines the importance that we attribute to our holding in Scania,'' Martin Winterkorn, chief executive officer of Wolfsburg, Germany-based Volkswagen said in the statement. Scania will remain a separate brand and there are no plans for changes that would affect workers, he said.

MAN made a failed 10.3 billion-euro bid for Scania in September 2006. Volkswagen, which was already the largest shareholder in Scania, turned down the offer, bought a 29.9 percent stake in MAN and began negotiations over a tie-up.

``We welcome this latest development since it increases the chances of a cooperation between MAN, Scania and VW trucks,'' MAN spokesman Andreas Lampersbach said today.

MAN and Scania would together have 176,487 heavy truck and bus sales. VW would contribute another 441,700, also including light commercial vehicles such as delivery vans.

Porsche Overtures

Following the purchase, Volkswagen, Europe's largest carmaker, owns a 37.73 percent stake in Scania, up from 20.89 percent. The German company is itself being targeted for takeover by sports-car manufacturer Porsche SE.

Volkswagen has owned a stake in Scania for eight years and expects ``very positive'' business developments at the company, it said today. Winterkorn said Sept. 11 he was seeking a combination agreeable to all sides as hostile mergers often fail.

Winterkorn and Chief Financial Officer Hans-Dieter Poetsch are in Stockholm today and planned to speak with Scania CEO Leif Oestling about the announcement, according to Volkswagen spokeswoman Christine Ritz.

Volkswagen is not required to make a mandatory bid for the rest of Scania because of a prior agreement with regulatory authorities, Ritz said from Stockholm.

Scania's Oestling said Feb. 6 that annual sales growth would exceed an earlier target of 10 percent on booming demand from Russia, where he plans to build a factory and double the dealer network over the next two years. The company had an operating profit equal to 14.4 percent of sales in 2007.

Volkswagen aims to retain ``continuity'' of management at Scania, it said today, without saying which executives would be retained.

BLOOMBERG

Σύμβαση $35 δισ. των Northrop, EADS με αεροπορία ΗΠΑ







Σύμβαση $35 δισ. των Northrop, EADS με αεροπορία ΗΠΑ


Σύμβαση συνολικής αξίας 35 δισ. δολαρίων ανέλαβαν από κοινού οι Northrop Grumman Corp. και EADS για λογαριασμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, αντικείμενο της σύμβασης είναι η κατασκευή 179 tankers.

Πέραν από την κατασκευή, τα έσοδα για τις δύο εταιρείες για ανταλλακτικά και τη συντήρηση των tankers ενδέχεται να προσθέσουν με άνεση 60 επιπλέον. δισ. δολάρια στα ταμεία των δύο εταιρειών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ποτέ στην ιστορία της αμυντικής βιομηχανίας.

Αρχικά, η αξία του συμβολαίου αποτιμόταν στα 40 δισ. δολάρια, τελικά όμως η Northrop και η EADS συμφώνησαν τελικά να λάβουν 5 δισ. δολάρια λιγότερα.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Σταθερά στο 3,2% ο πληθωρισμός

Ευρωζώνη: Σταθερά στο 3,2% ο πληθωρισμός

Στο ιστορικό ψηλό του 3,2% διατηρείται και το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

STOCKWATCH.COM.CY

Μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία ο Μεντβέντεφ


Μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία ο Μεντβέντεφ


Ο διάδοχος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συγκεντρώνει το 70% των ψήφων στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων.

Το ποσοστό του Μεντβέντεφ πλησιάζει τα επίπεδα του Πούτιν, ο οποίος το 2003 είχε επανεκλεγεί με ποσοστό 71,31%.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έπεται στη δεύτερη θέση με 17,9%, ακολουθούμενος από τον υπερεθνικιστή ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, με 9,5%, και τον Αντρέι Μπογκτάνοφ, μί` ασαφή προσωπικότητα που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ρωσίας στην ΕΕ, ο οποίος πιστώνεται μόλις το 1,2% των ψήφων.

CAPITAL.GR

HSBC: Αύξηση 21% στα καθαρά κέρδη 2007


HSBC: Αύξηση 21% στα καθαρά κέρδη 2007


Αύξηση 21% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της HSBC το 2007, διαμορφούμενα στα 19,13 δισ. δολάρια, παρά τις απομειώσεις ύψους 17,2 δισ. δολ. (αυξημένες κατά 6,67 δισ. δολ.) που ενέγραψε.

Επίσης, αυξημένο κατά 11,1% θα είναι το μέρισμα που θα διανείμει ο όμιλος για τη χρονιά που πέρασε, διαμορφούμενο στα 90 cents ανά μετοχή.

Στις ΗΠΑ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν για την HSBC κατά 98%, στα 91 εκατ. δολάρια, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι γενικά καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς σε άλλες περιφέρειες σημειώθηκε ισχυρή αύξηση κερδών, όπως στο Χόνγκ Κονγκ όπου τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 42%.

Η μετοχή της HSBC ενισχύεται σήμερα στο Λονδίνο κατά 1%.

CAPITAL.GR

XAK: Δεν αποκαταστάθηκε ακόμη το τεχνικό πρόβλημα

XAK: Δεν αποκαταστάθηκε ακόμη το τεχνικό πρόβλημα

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) πληροφορεί το επενδυτικό κοινό ότι λόγω γενικότερου τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης ΟΑΣΗΣ στην Αθήνα, η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση δεν μπορεί ακόμη να αρχίσει κανονικά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα Μέλη του ΧΑΚ να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό ΟΑΣΗΣ. Μόλις το πρόβλημα αποκατασταθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση με την ακριβή ώρα έναρξης της χρηματιστηριακής συνάντησης.

STOCKWATCH.COM.CY

United Technologies Offers $2.63 Billion for ATM-Maker Diebold







United Technologies Offers $2.63 Billion for ATM-Maker Diebold


March 3 (Bloomberg) -- United Technologies Corp., the maker of Otis elevators and Chubb security systems, went public with its offer to buy Diebold Inc. for $2.63 billion after failing for two years to persuade the manufacturer of automated teller machines to discuss a combination.

The offer of $40 a share is a 66 percent premium to Diebold's $24.12 price on Feb. 29, United Technologies said yesterday in a statement. Diebold's board last refused to discuss a buyout on Feb. 21, letters provided by United Technologies show.

United Technologies may boost Diebold's performance by selling service contracts to commercial building owners like it does for Otis, said James Geisler, vice president of finance. Diebold, which is under U.S. investigation for accounting practices, fell 38 percent last year and plans to cut 5 percent of its workforce to slash costs.

``It's a very generous premium,'' said Gil Luria, an analyst at Wedbush Morgan Securities in Los Angeles, who has a ``hold'' rating on North Canton, Ohio-based Diebold. ``It's likely their offer will be accepted.''

Diebold spokeswoman Anna Istnick had no immediate comment on the offer.

The offer values Diebold at 24 times Luria's 2008 earnings estimate of $1.70 a share. Absent the offer, Luria had expected Diebold to trade at about 15 times earnings this year and to reach $25 twelve months from now. Diebold is the biggest U.S. ATM maker by market share, second in the world after NCR Corp., Luria said.

Higher Offer

If United Technologies is successful in its bid to buy the company, margins at Diebold would widen as United Technologies uses its productivity program and more efficient sales to markets such as China and India, Geisler said.

``We think this is very friendly to Diebold's shareholders and the most encouraging thing would be for Diebold to sit down with us,'' Geisler said. ``We have many options in front of us, but we are most hopeful we can have a dialogue with them.''

If the Diebold board agrees to a discussion and United Technologies can see more detailed information, a higher offer is possible, Hartford, Connecticut-based United Technologies said in its statement.

In a Feb. 21 letter to United Technologies Chief Executive Officer George David, Diebold Chairman John N. Lauer said the board discussed the offer, deciding it wasn't in his shareholders' best interest. He also asked that Diebold board members not be contacted further by United Technologies.

Going Public

``Nothing has changed since that meeting that warrants revisiting this issue,'' Lauer wrote, according to correspondence provided by United Technologies.

David, in a letter dated Feb. 29, urged Lauer to reconsider while the matter remained private, and said that United Technologies thought an agreement could be reached in 30 days.

``Failing an ability to engage in discussions with Diebold's board and management, we believe it is in your shareholders' interests to know of this proposal,'' David wrote.

Margins at Diebold, now in the ``single-digits,'' could be raised to ``double-digits,'' over time under United Technologies ownership, Geisler said. About a quarter of equipment made by Diebold, which also makes voting machines, fits with United Technologies' security unit, he said.

Earnings Restatement

In January, Diebold said it would restate four years of results to change how it recognizes revenue following discussions with the U.S. Securities and Exchange Commission.

On Feb. 6, Diebold said in a statement it revised its 2006 revenue estimate to $2.93 billion. Sales in 2007 are now estimated at $2.95 billion, an increase of 1 percent, lower than the company's April projection of a 3 percent to 5 percent growth, the company said, announcing the completion of a review.

Diebold is ``still a good business and the offer is subject to due diligence,'' said Geisler.

About 20 percent of United Technologies' revenue comes from emerging markets, giving units like Otis, Carrier and UTC Fire and Security confidence in future growth because of increasing urbanization, the company said last week. Carrier and Otis are the world's biggest companies in their industries.

United Technologies gets more than 60 percent of its revenue from outside the U.S., Geisler said, whereas Diebold gets less than half. United Technologies had $54.8 billion in sales last year.

A Diebold purchase would be the biggest for United Technologies since the 2005 acquisition of Kidde Plc for about $3 billion. United Technologies typically makes about $1.5 billion to $2 billion in acquisitions annually.

United Technologies is getting advice from Morgan Stanley and Wachtell Lipton Rosen & Katz. Its shares fell $1.66 to $70.51 on Feb. 29. The stock, up 22 percent last year, is down 7.9 percent year to date.

BLOOMBERG

Oxiana Agrees to Buy Zinifex for A$6.2 Billion










Oxiana Agrees to Buy Zinifex for A$6.2 Billion

March 3 (Bloomberg) -- Oxiana Ltd. agreed to buy Zinifex Ltd. for A$6.2 billion ($5.8 billion) in stock to form the world's second-largest producer of zinc as metal prices climb for a seventh year.

The offer values Zinifex shares at A$12.68 each, 14 percent more than the last closing price. Andrew Michelmore, Zinifex's chief executive officer, will run the combination, the two Melbourne-based companies said today in a statement.

Oxiana, the third-best performer in the past month on the Bloomberg Asia Pacific Mining Index, will more than double sales, boost zinc output fivefold and gain lead and silver projects in Australia and Canada. Zinifex brings A$2.2 billion of cash to fund new projects and acquisitions.

``They have a good cash flow and a strong balance sheet,'' Tim Barker, who helps manage and advise on more than $54 billion of assets at BT Financial Group, said by phone from Sydney. ``That puts them in a good position that they can buy assets.''

Oxiana, which is trading at 19 times estimated earnings, fell 7 cents, or 1.8 percent, to A$3.90 on the Australian Stock Exchange at the 4:10 p.m. Sydney time close. Zinifex, which trades at 11 times earnings, rose A$1.02, or 9.2 percent, to A$12.15.

`Robust Outlook'

``The diversification gives them a more robust outlook,'' Tim Schroeder, who helps manage A$1.9 billion at Pengana Capital, and holds both stocks, said by phone from Melbourne. ``It's quite opportunistic: a company trading at a premium that's quite expensive, taking out a company that isn't.''

The takeover is a ``merger of equals'' with each company holding 50 percent, Oxiana and Zinifex said today. Only Zinifex shareholders will vote on the scheme of arrangement, with a vote expected in May or June.

Commodities are in their seventh year of gains, driving takeovers in the mining industry. Rio Tinto Group rejected a sweetened $149 billion takeover offer from BHP Billiton Ltd. on Feb. 6, saying the proposed acquisition, which would be the industry's biggest, ``significantly'' undervalues the company.

Oxiana, being advised by Morgan Stanley and Gryphon Partners, agreed to pay 3.1931 of its shares for each Zinifex stock. Zinifex is being advised by UBS AG and Lazard Carnegie Wylie.

`Makes Sense'

The combined Oxiana and Zinifex, would have had A$2.8 billion in revenue and net profit of A$918 million in 2007, the companies said in a presentation to the exchange. The combination will have A$2.5 billion in cash, with Zinifex contributing A$2.2 billion after selling its stake in smelting unit Nyrstar NV. The price of zinc, used to galvanize steel, has tripled in the past five years because of surging demand in China for autos and appliances.

``The tie-up makes sense and it will give them a very strong balance sheet to potentially do further acquisitions down the track,'' Don Williams, who helps manage $1.3 billion at Platypus Asset Management, said in a Bloomberg Television interview. ``It's more of the same in the mining sector, more consolidation.''

Zinifex is spending A$852 million buying Australian nickel mining company Allegiance Mining NL. Allegiance owns the Avebury nickel mine in Tasmania which has a $3.7 billion supply agreement with China's Jinchuan Group Ltd.

Zinifex was the world's third-largest zinc producer in 2006, according to a table compiled last year by Teck Cominco Ltd. of Vancouver. Xstrata Plc was first followed by Teck. The deal values Zinifex at 5.6 times earnings before interest, tax, depreciation and amortization. BHP's bid values Rio at 11 times.

``It is cheaper for companies to go out and buy other companies than it is to develop their own projects,'' Tom Elliot, who helps manage $138 billion at MM&E Capital Ltd., said in an interview with Bloomberg Television. ``Both these companies are now in play. I expect there would be other people looking at Zinifex, and I also expect groups to be looking at Oxiana.''

`Firm Believers'

Oxiana owns the Sepon gold and copper mine in Laos, the Golden Grove zinc, copper and gold mine in Western Australia state and is spending A$1.1 billion developing its Prominent Hill copper and gold project in South Australia state.

``We are both firm believers in strong growth continuing for the minerals we produce,'' Michelmore, 55, said in a teleconference from Melbourne today. `There is no hesitation in saying `let's put the two companies together.'''

Oxiana Chairman Barry Cusack will retain his position in the combined company, of which Oxiana and Zinifex shareholders will own 50 percent each. Oxiana's Chief Executive Officer Owen Hegarty, 59, who made his company the fastest-growing of Australia's 10- largest mining companies, will become a director.

Choosing between himself and Michelmore for the lead role in the new company was an ``easy decision,'' Hegarty said during a teleconference. ``He's the right person.''

Russian Billionaire

Zinifex named Michelmore as its leader in November and he started in the job on Feb. 1. Two months before his appointment he had stepped down as chief executive of En+, the holding company for the energy, power and aluminum assets of Russian billionaire Oleg Deripaska. He previously ran nickel miner WMC Resources Ltd. for more than two years before selling the company to BHP for A$9.2 billion in 2005.

Adding Zinifex would give Oxiana control of two operating zinc mines, Century in Queensland and Rosebery in Tasmania. The Century operation will produce metal until 2016, based on current reserves, Michelmore said today. An exploration program is underway to extend the life of the mine, which Hegarty said was one of the world's best.

Zinifex is also studying development of its Dugald River zinc and lead project. The project will boost the company's output of zinc concentrate by about a third from 2011, Zinifex said Nov. 13.

Zinc prices have dropped 21 percent in the past year. Zinc in London has risen 19 percent this year after power shortages in China reduced output in the world's largest producer.

Prices may have ``bottomed'' and there was ``considerable upside'' to futures prices as delays were expected for the start up of new mines, Michelmore said last week. Deutsche Bank AG last week cut its forecast 2008 market surplus for zinc by 85 percent on expected production losses in China.

BLOOMBERG

BOCY: Πωλεί το Kermia Beach για €45 εκ.


BOCY: Πωλεί το Kermia Beach για €45 εκ.

Την πώληση του Kermia Beach και παρακείμενης γης στην Αγία Νάπα επιδιώκει η Τράπεζα Κύπρου. Με χθεσινή της καταχώρηση στον τύπο, η Τράπεζα προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη θυγατρική της εταιρεία μέχρι τις 17 Μαρτίου 2008. Ως ελάχιστη ενδεικτική τιμή διάθεσης ορίζει τα €45 εκ.

Το ξενοδοχείο είναι παραλιακό και απέχει 2 χλμ από την Αγία Νάπα. Εφάπτεται του κύριου δρόμου προς το Κάβο Γκρέκο. Είναι κτισμένο σε έκταση γης 61 χιλ. τ.μ. και αποτελείται από 154 μπανγκαλόου, κεντρικό κτίριο με χώρο υποδοχής, σαλόνια, δύο εστιατόρια, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και μια μεγάλη πισίνα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Επιπρόσθετα, μαζί με το ξενοδοχείο, διατίθενται δύο γειτνιάζοντα τεμάχια παραλιακής γης έκτασης 75 χιλ. τ.μ. περίπου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επέκταση του ξενοδοχείου ή/και άλλη ανάπτυξη.

Στους ενδιαφερόμενους αγοραστές θα χορηγηθεί εμπιστευτικό πληροφοριακό δελτίο με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Η Τρ. Κύπρου, αναφέρει η χθεσινή καταχώρηση, διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να τερματίσει τη διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου και της παρακείμενης γης χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και δεν δεσμεύεται να αποδεχτεί την υψηλότερη ή οποιαδήποτε προσφορά.

STOCKWATCH.COM.CY

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 12,992.18 -610.84 -4.49%
HANG SENG INDEX 23,584.97 -746.70 -3.07%
CSI 300 INDEX 4,790.74 116.19 2.49%
Share |