Monday, March 3, 2008

Πλόσερ: Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια όταν ανακάμψει η οικονομία


Πλόσερ: Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια όταν ανακάμψει η οικονομία

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού του δολαρίου βρίσκεται χαμηλότερα των επιπέδων που συνιστούν πολλές οικονομικές θεωρίες και θα πρέπει να αυξηθεί όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, εκτιμά ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Τσάρλς Πλόσερ. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας περιόδου εξαιρετικών συνθηκών και για το λόγο αυτό έχουμε παρεκκλίνει των επιπέδων των επιτοκίων που υποδεικνύονται ως θεμιτά από βασικούς κανόνες», δήλωσε ο Πλόσερ σε συνέδριο στη Βιρτζίνια.

«Αυτές οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές και περιορισμένης έκτασης και θα πρέπει να ρυθμιστούν όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φιλαδέλφειας.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβησαν και άλλα μέλη της Fed κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με γοργούς ρυθμούς, όταν ανακάμψει η οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν το επιτόκιο του δολαρίου κατά 2,25% από το Σεπτέμβριο, στο 3%, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει και σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού, έως και κατά 75 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση εντός του Μαρτίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |