Friday, June 13, 2008

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα το αργό

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα το αργό

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, εμφανίστηκε σίγουρος ότι μια διάσκεψη κορυφής αυτό το μήνα θα βρει λύση για τις «αδικαιολόγητες» τιμές- ρεκόρ. Στην αποκλιμάκωση των τιμών του αργού συνέβαλε και η ανοδος του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού. Το συμβόλαιο του αργού για τον Ιούλιο έκλεισε στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 134,86 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,88 δολάρίων ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,61% στα 134,32 δολάρια το βαρέλι.

Αυτήν την εβδομάδα, η τιμή του αργού κατέγραφε άνοδο τουλάχιστον 3 δολαρίων την ημέρα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων ανακοινώσεων και εκτιμήσεων για μείωση των αποθεμάτων, και της ανόδου του δολαρίου. Παρόλα αυτά η συνολική εβδομαδιαία εικόνα του, φέρει το αργό κατά 2,7% μειωμένο σχετικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ανάγκη αύξησης της παραγωγής αργού επισήμανε ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Alexei Kudrin στη σύνοδο των G8 στην Osaka.

Επισημαίνεται ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, που καλύπτουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έχουν κρατήσει την παραγωγή ίδια, όπως ήταν και στις προηγούμενες συνόδους των G8 (5/12,1/2,5/3).

Για το λόγο αυτό, ο κ. Kurdin δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τη θέση για μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αργό, στην αγορά της Νέας Υόρκης, έχει εφταπλασιαστεί από το Νοέμβριο του 2001, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταρρίψει 28 φορές το ρεκόρ υψηλότερης τιμής. Γι’ αυτό το ράλι των τελευταίων έξι μηνών, ο κ. Michael Lynch, πρόεδρος του Ινστιτούτου οικονομικών ερευνών της Μασαχουσέτης, δεν μπορεί να δώσει καμία «λογική εξήγηση».

Ωστόσο, η ζήτηση αργού κατά το τρέχον έτος έχει ανέλθει στα 86,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, η οποία όμως είναι μειωμένη κατά 60 χιλ βαρέλια σχετικά με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα.

REPORTER.GR

Greenspan Says Financial Markets Show `Pronounced Turnaround'

Greenspan Says Financial Markets Show `Pronounced Turnaround'


June 13 (Bloomberg) -- U.S. financial markets, roiled by the collapse of the subprime-mortgage market, have shown a ``pronounced turnaround'' since March, former Federal Reserve Chairman Alan Greenspan said today.

The worst is over for the credit crisis, or will be soon, and there's now a ``reduced possibility'' of a deep recession, the former Fed chairman said in remarks via satellite to a conference in Mexico City. He added that he has a ``sense'' that tax rebates have helped retailers.

Greenspan's remarks echo the assessment of Fed Chairman Ben S. Bernanke this week, who said that danger of a ``substantial downturn'' in the economy had receded. Economists surveyed by Bloomberg News this month indicated a smaller likelihood of a recession compared with May.

Still, the persistent slump in the housing market is putting ``major downward pressure'' on the economy, said Greenspan, who served as Fed chairman from August 1987 to January 2006.

A government report yesterday showed that retail sales in May rose 1 percent, twice as much as economists had forecast, as consumers spent the federal tax rebates from a fiscal stimulus plan. Consumer spending grew at a 0.9 percent annual pace during the first quarter.

Greenspan said housing remains a ``critical problem'' and financial markets may not recover fully until home prices stabilize, ``perhaps by the end of the year.''

ΒLOOMBERG

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1049.86 ( -2.12%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3052.56 ( -2.16%)

Όγκος: € 13,312,629


---

FTSE 100 INDEX 5,802.80 12.30 0.21%
CAC 40 INDEX 4,682.30 10.00 0.21%
DAX INDEX 6,765.32 50.80 0.76%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,307.35 165.77 1.37%
S&P 500 INDEX 1,360.03 20.16 1.50%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,454.50 50.15 2.09%

US Airways: Ανακοίνωση μέτρων για ενίσχυση τη μετοχής

US Airways: Ανακοίνωση μέτρων για ενίσχυση τη μετοχής

Ανοδο ρεκόρ καταγράφει αυτήν την ώρα η μετοχή της US Airways, ύψους 17,8%, ύστερα από την ανακοίνωση της για περικοπές θέσεων εργασίας.Το νέο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, σκοπεύει να ενισχύσει τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία ήταν απογοητευτικά την τελευταία περίοδο. Οι περικοπές θέσεων θα φτάσουν τις 1.700, οι οποίοι προσθέτονται στον μακρύ κατάλογο των απολυμένων των εργαζομένων στις αερομεταφορές.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Άνοδος των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το Μάιο

ΗΠΑ: Άνοδος των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το Μάιο

Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάιο, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών ενέργειας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%, έναντι ανόδου 0,5% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,2%.

Οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 4,4% τον περασμένο μήνα – τη μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2007 – ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς.

NAFTEMPORIKI

HΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

HΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στις 56,7 μονάδες υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έναντι 59,8 μονάδων το Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και στην επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

NAFTEMPORIKI

Ορφανίδης: Κάτω τα χέρια απ’ το χρυσό

Ορφανίδης: Κάτω τα χέρια απ’ το χρυσό

Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση στο θέμα που προέκυψε με τα αποθέματα χρυσού της ΚΤ έκανε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, απορρίπτοντας δημοσίως την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για πώληση των αποθεμάτων. Σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ορφανίδης κακίζει εμμέσως, πλην σαφώς, τη στάση του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος έδωσε δημοσιότητα στο θέμα, ενώ του είχε εξηγηθεί από τον περασμένο Μάρτιο – όπως και στον πρώην Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο – ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν συμφωνεί με την πώληση των αποθεμάτων. Σημειώνει πως ο χρυσός είναι σταθεροποιητικό στοιχείο στον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας και πως είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το εξωτερικό. Αναστρέφοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης για την έκλειψη της ανάγκης φύλαξης αποθεμάτων λόγω ένταξης στην ΟΝΕ, ο κ. Ορφανίδης υποστηρίζει επίσης πως η ΚΤ χρειάζεται ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Ορφανίδης διευκρινίζει ότι η ΚΤ κατέχει 13,9 τόνους αξίας €250 εκ. χρυσού και όχι €1 δισ. όπως είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ. «Το απόθεμα χρυσού που κατέχει η ΚΤΚ ως ποσοστό των συναλλαγματικών της αποθεμάτων ανέρχεται σε 28,7%, ενώ το αντίστοιχο της Ευρωζώνης είναι 58,7%», σημειώνει.

Στην ανακοίνωση ο κ. Ορφανίδης επαναλαμβάνει έξι φορές τη λέξη «ανεξαρτησία», τονίζοντας τις θεσμικές διαστάσεις του θέματος. «Η κατοχή και διαχείριση των επίσημων αποθεμάτων των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί μια από τις βασικές αρμοδιότητες των κεντρικών τραπεζών στην ΕΕ», επισημαίνει. «Η αρμοδιότητα αυτή κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία επίσης κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Σε αυτά τα πλαίσια, η ΚΤΚ έχει συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική για τη διαχείριση των αποθεμάτων», τονίζει.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για το χειρισμό του θέματος από την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Ορφανίδης καταγράφει το ιστορικό του ζητήματος. «Θέμα πιθανής πώλησης μέρους του χρυσού από την Τράπεζα ή και μείωσης των αποθεματικών της και μεταφοράς των κεφαλαίων αυτών στην κυβέρνηση ηγέρθη και από την προηγούμενη κυβέρνηση και έτυχε χειρισμού με προσοχή ώστε να αποφευχθεί αχρείαστη δημοσιότητα», λέει, στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. «Συγκεκριμένα, ενόψει της υιοθέτησης του ευρώ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το ερώτημα κατά πόσον η Τράπεζα θα ήταν αναγκαίο, μετά την ένταξή της στο Ευρωσύστημα, να διατηρήσει το ίδιο ύψος αποθεματικών και αν θα μπορούσε να προβεί σε μεταφορά μέρους αυτών στην κυβέρνηση. Μετά από επισταμένη μελέτη του θέματος από την ΚΤΚ, ο διοικητής, σε συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2007 για συζήτηση του θέματος, παρουσίασε τις απόψεις της Τράπεζας και εξήγησε ενδελεχώς τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα δεν μπορούσε να μεταφέρει μέρος των αποθεματικών της στην κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένης της πώλησης χρυσού και μεταφοράς των κερδών προς την κυβέρνηση). Ο Πρόεδρος κατανόησε πλήρως τις θέσεις της Τράπεζας. Με αυτά τα δεδομένα, το θέμα θεωρήθηκε από την πλευρά της ΚΤΚ ότι έληξε. Το θέμα επανέφερε προς το διοικητή ο νυν υπουργός Οικονομικών το Μάρτιο του 2008, στον οποίο επεξηγήθηκε ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση των δεδομένων που να δικαιολογεί αλλαγή στη θέση της Τράπεζας», σημειώνει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Ορφανίδης στα ευρωπαϊκά θέσμια, που κατοχυρώνουν όχι μόνο τη θεσμική, αλλά και την οικονομική ανεξαρτησία της Τράπεζας. Επικαλούμενους στη συνθήκη για ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και τη νομοθεσία του Ευρωσυστήματος, ο κ. Ορφανίδης στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση: «Η ανεξαρτησία δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι τα όργανα λήψεως αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας δεν ζητούν, ούτε δέχονται οδηγίες από τρίτους στην άσκηση των εξουσιών τους, αλλά περιλαμβάνει και την οικονομική ανεξαρτησία της Τράπεζας. Η οικονομική ανεξαρτησία σημαίνει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό εισόδημα για να χρηματοδοτεί την αποστολή της και αρκετά κεφάλαια και αποθεματικά για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στην εκάστοτε κυβέρνηση για χρηματοδότηση».

Επί της ουσίας του ζητήματος αναφέρει ότι το κεφάλαιο και τα αποθεματικά της ΚΤΚ ως ποσοστό του κυκλοφορούντος νομίσματος ανέρχεται σε περίπου 5%, ενώ το αντίστοιχο του Ευρωσυστήματος είναι περίπου τρεις φορές πιο ψηλό. Ως ποσοστό του ενεργητικού της, το κεφάλαιο και τα αποθεματικά της Τράπεζας είναι μόλις 1% έναντι πενταπλάσιου ποσοστού στο Ευρωσύστημα. Επισημαίνεται επίσης ότι με την ένταξή στην Ευρωζώνη η ΚΤΚ απώλεσε το δικαίωμα έκδοσης νομίσματος με αποτέλεσμα τον περιορισμό των εσόδων της από την κυκλοφορία νομίσματος, καθώς και την αδυναμία χρηματοδότησης εξόδων της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ενδεχομένως σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Επιπρόσθετα, με βάση τις υποχρεώσεις της έναντι του Ευρωσυστήματος, η ΚΤΚ μπορεί να κληθεί να συνεισφέρει στην κάλυψη τυχόν ζημιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Για τους λόγους αυτούς», τονίζει ο κ. Ορφανίδης, «ενδεχομένως να χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της ΚΤΚ».

Ο κ. Ορφανίδης καταλήγει με απόσπασμα από την τελευταία έκθεση σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τονίζει πως «όλη η ανεξαρτησία της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται αυτόνομα επαρκείς οικονομικούς πόρους για να εκτελεί την αποστολή». «Η έννοια της οικονομικής ανεξαρτησίας», σημειώνεται από το απόσπασμα, «θα πρέπει συνεπώς να κρίνεται με γνώμονα το αν τρίτοι μπορούν να ασκούν είτε άμεση είτε έμμεση επιρροή όχι μόνο στα καθήκοντα της ΕθνΚΤ, αλλά και στην ικανότητά της… να εκπληρώνει την αποστολή της…».

STOCKWATCH.COM.CY

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,973.73 85.13 0.61%
HANG SENG INDEX 22,592.30 -431.56 -1.87%
CSI 300 INDEX 2,979.12 -105.52 -3.42%

Yahoo: Συμφωνία με Google μετά το "ναυάγιο" με την Microsoft

Yahoo: Συμφωνία με Google μετά το "ναυάγιο" με την Microsoft


Σε συμφωνία με την Google Inc. κατέληξε η Yahoo! Inc. μετά το οριστικό "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων με την Microsoft. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Yahoo θα επιτρέπει την καταχώρηση διαφημίσεων που θα παρέχει η Google σε σελίδες αποτελεσμάτων από αναζητήσεις στις ιστοσελίδες της στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει στις πωλήσεις της Yahoo περίπου 800 εκατ. δολ. το έτος. Η Yahoo ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος για 3,5 μήνες προκειμένου να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στις αρμόδιες αρχές για να εξετάσουν τη συμφωνία.

Η μετοχή της Yahoo σημείωσε "βουτιά" 10% στις χθεσινές συναλλαγές στην Wall Street, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με την Microsoft χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για συγχώνευση της πρώτης από την δεύτερη ή κάποια άλλης μορφής συνεργασία.

Η Yahoo βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Microsoft σχετικά με πιθανές μορφές συνεργασίας, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών η Microsoft απέσυρε την προσφορά της για την εξαγορά της Yahoo έναντι 33 δολ. ανά μετοχή.

CAPITAL.GR

XAK: Εισαγωγή 33,4 εκ. μετοχών της Marfin Popular

XAK: Εισαγωγή 33,4 εκ. μετοχών της Marfin Popular


Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανακοινώνει ότι έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή σύμφωνα με το Άρθρο 58 του Νόμου του ΧΑΚ, 33.434.650 συνήθεις μετοχές της εταιρείας «Marfin Popular Bank Co. Ltd» οι οποίες προέκυψαν από το Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερίσματος της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω μετοχές θα ενσωματωθούν στο ήδη εισηγμένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο θα ανέλθει σε 830.125.799 μετοχές.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών θα αρχίσει την Τετάρτη 18 Ιουνίου, 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ στο 0,5% διατήρησε η Bank of Japan τα βασικά επιτόκια δανεισμού καθώς η αύξηση της ενεργείας και της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής περιόρισε τα κέρδη και αποθάρρυναν τις δαπάνες των εταιρειών.

Ο διοικητής της τράπεζας, Masaaki Shirakawa και οι έξι συνάδελφοί του μετά από ομόφωνη απόφαση διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Τόκυο. Τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 107,73 ανά δολάριο στις 12:41 μ.μ. στο Τόκυο από 107,65 πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια.

Οι τιμές παραγωγού τον Μάϊο αυξήθηκαν 4,7% - με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών δεκαετιών – σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας αυτήν την εβδομάδα. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,9% τον Απρίλιο, έχοντας σχεδόν τον ταχύτερο ρυθμό σε μία δεκαετία.

Ο Shirakawa θα μιλήσει σήμερα στις 3:30 μ.μ. ώρα Τόκυο σε συνέντευξη Τύπου.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο συρρικνώνεται μετά από ετήσια ανάπτυξη 4% το πρώτο τρίμηνο. Οι δαπάνες των καταναλωτών σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση σε 19 χρόνια τον Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και η ανεργία αυξήθηκε τον ίδιο μήνα.

NAFTEMPORIKI

Ranbaxy: Σενάρια υποβολής προσφοράς από Pfizer

Ranbaxy: Σενάρια υποβολής προσφοράς από Pfizer

Σε υψηλά τουλάχιστον τριών ετών βρέθηκε σήμερα η μετοχή της μεγαλύτερης ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Ranbaxy Laboratories, στον απόηχο δημοσιεύματος που φέρει την Pfizer να μελετά το ενδεχόμενο υποβολής επιθετικής προσφοράς για την εταιρεία.

Η μετοχή της ενισχύθηκε στο χρηματιστήριο του Μουμπάι έως και 4,2%, ενώ η μετοχή της μονάδας της Pfizer στην Ινδία εκτοξεύτηκε κατά 17,4%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας 15ετίας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Business Standard, η αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία – η κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο – πιθανώς να καταθέσει προσφορά για το 65% της Ranbaxy, το οποίο δεν κατέχει η οικογένεια Singh.

Σημειώνεται ότι η ινδική εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να εξαγοραστεί από την Daiichi Sankyo, έναντι τιμήματος έως 4,6 δισ. δολαρίων. Τόσο η Pfizer όσο και η Daiichi αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οποιαδήποτε προσφορά αποφασίσει να καταθέσει η Pfizer θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, υψηλότερη από τις 737 ρουπίες ανά μετοχή που έχει προσφέρει η Daiichi – ποσό που εμπεριέχει premium 35% στην χθεσινή τιμή κλεισίματος της Ranbaxy.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Κίνα: Σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα ετών διατηρήθηκε τον Μάϊο η ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα, καθώς αυξήθηκαν τα εισοδήματα, ένδειξη της δυναμικής της οικονομίας της χώρας εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 21,6% φθάνοντας στα 870,4 δισ. γιουάν (126 δισ. δολ.) μετά από αύξηση 22% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,9032 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:24 π.μ. στη Σαγκάη μετά το χθεσινό του κλείσιμο στα 6,9075.

Κατά μέσον όρο 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων θα ήταν σε ποσοστό 21,7%.

Οι πωλήσεις αυτοκίνητων αυξήθηκαν 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από αύξηση 25,7% τον Απρίλιο και των υλικών κατασκευών σημείωσαν άνοδο 9,3% μετά από μείωση 1,2%.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 28% τον Μάϊο μετά από άνοδο 22% τον Απρίλιο.

Σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ στις 4 Ιουνίου προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8%. Για την οικονομία της Κίνας ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα είναι στο 10% μετά από ανάπτυξη 11,9% το 2007.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάϊο αυξήθηκαν 3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

NAFTEMPORIKI

Θύμα short sellers το Tosca Fund

Θύμα short sellers το Tosca Fund


Θύμα σπεκουλαδόρων έπεσε το Tosca Fund Asset Management LLP – ένας εκ των μεγαλύτερων μετόχων της Marfin Popular Bank – εν μέσω έντονων φημών στην αγορά του Λονδίνου ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι φήμες έφεραν το ταμείο, ένα από τα μεγαλύτερα στο Λονδίνο, να προγραμματίζει ρευστοποιήσεις επενδύσεων του ύψους £4 δις. για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του δυσκολίες. Οι μετοχές εταιρειών στις οποίες έχει σημαντική συμμετοχή το fund όπως η Aberdeen Asset Management, Royal Bank of Scotland, Redrow, και Taylor Wimpey δέχθηκαν την Τετάρτη έντονες πιέσεις στην αγορά του Λονδίνου από short sellers, χάνοντας μέχρι και το ένα πέμπτο της αξίας τους.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο, που έδωσε σημαντική κάλυψη στο θέμα, ο ιδρυτής του fund, Martin Hughes, διέψευσε την Τετάρτη τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνοντας λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια παράνομης χειραγώγησης της αγοράς». «Γνωρίζουμε τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εντελώς λανθασμένες» είπε. Πρόσθεσε ότι το Tosca έχει εξαιρετικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ότι είναι βέβαιο για το μέλλον του.

Hedge funds όπως το Tosca δανείζονται σημαντικά κεφάλαια έναντι των επενδύσεων τους, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλες πιέσεις από πιστωτές όταν προκύπτουν φήμες ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιέσεις τα funds αναγκάζονται να πωλούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους με μη ιδανικούς όρους. Υπό κάποιες συνθήκες αυτό δημιουργεί φαύλο κύκλο απωλειών που οδηγεί σε ταχεία κατάρρευση τους.

Μετά από τις διευκρινίσεις του ιδρυτή του Tosca Fund, οι μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχει μεγάλες τοποθετήσεις ανέκαμψαν σημαντικά. Το Fund φέρεται να χάνει 15-17% της αξίας του από την αρχή του έτους.

Ταμείο που υπάγεται στο Tosca Fund έχει γύρω στο 3% ή 24 εκ. μετοχές της Marfin Popular Bank και είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας μετά το Dubai. Είναι μέτοχος της Τράπεζας από τον Φεβρουάριο του 2006, όταν απέκτησε ποσοστό 8,18% από την HSBC. Ποσοστό 9,98% είχε αποκτήσει η Marfin Financial Group, το οποίο πουλήθηκε αργότερα στο Dubai Financial Group.

Η μετοχή της Marfin Popular έκλεισε χθες στα €5,06, κοντά στο χαμηλότερο σημείο του έτους. Από τις 3 Ιουνίου η μετοχή της Marfin έχασε 10%.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |