Friday, June 13, 2008

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα το αργό

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα το αργό

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, εμφανίστηκε σίγουρος ότι μια διάσκεψη κορυφής αυτό το μήνα θα βρει λύση για τις «αδικαιολόγητες» τιμές- ρεκόρ. Στην αποκλιμάκωση των τιμών του αργού συνέβαλε και η ανοδος του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού. Το συμβόλαιο του αργού για τον Ιούλιο έκλεισε στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 134,86 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,88 δολάρίων ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,61% στα 134,32 δολάρια το βαρέλι.

Αυτήν την εβδομάδα, η τιμή του αργού κατέγραφε άνοδο τουλάχιστον 3 δολαρίων την ημέρα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων ανακοινώσεων και εκτιμήσεων για μείωση των αποθεμάτων, και της ανόδου του δολαρίου. Παρόλα αυτά η συνολική εβδομαδιαία εικόνα του, φέρει το αργό κατά 2,7% μειωμένο σχετικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ανάγκη αύξησης της παραγωγής αργού επισήμανε ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Alexei Kudrin στη σύνοδο των G8 στην Osaka.

Επισημαίνεται ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, που καλύπτουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έχουν κρατήσει την παραγωγή ίδια, όπως ήταν και στις προηγούμενες συνόδους των G8 (5/12,1/2,5/3).

Για το λόγο αυτό, ο κ. Kurdin δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τη θέση για μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αργό, στην αγορά της Νέας Υόρκης, έχει εφταπλασιαστεί από το Νοέμβριο του 2001, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταρρίψει 28 φορές το ρεκόρ υψηλότερης τιμής. Γι’ αυτό το ράλι των τελευταίων έξι μηνών, ο κ. Michael Lynch, πρόεδρος του Ινστιτούτου οικονομικών ερευνών της Μασαχουσέτης, δεν μπορεί να δώσει καμία «λογική εξήγηση».

Ωστόσο, η ζήτηση αργού κατά το τρέχον έτος έχει ανέλθει στα 86,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, η οποία όμως είναι μειωμένη κατά 60 χιλ βαρέλια σχετικά με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |