Monday, June 16, 2008

Πετρέλαιο: Αύξηση 697% σε επτά χρόνια

Πετρέλαιο: Αύξηση 697% σε επτά χρόνια

ΤΟ ΡΑΛΙ που απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου στο υψηλό ρεκόρ των 139,12 δολαρίων το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπέρασε τα κέρδη των μετοχών του Διαδικτύου που προηγήθηκε από το «σκάσιμο» της τεχνολογικής «φούσκας» το 2000, από κερδοσκοπική μανία.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν κατά 697% από την τιμή διαπραγμάτευσης των 17,45 δολαρίων το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYMEX) το Νοέμβριο του 2001 και κατέρριψαν 28 υψηλά ρεκόρ το τρέχον έτος. Η τελευταία φορά ενός ανάλογου φαινομένου στις μετοχές ήταν πριν από οκτώ χρόνια, όταν οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα κυρίως εταιρειών του Διαδικτύου, οδήγησαν το Nasdaq [.IXIC] υψηλότερα κατά 640%, στο ανώτερο επίπεδο στην ιστορία του, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και της Bespoke Investment Group LLC.

O Nasdaq υποχώρησε κατά 78% από το υψηλό του Μαρτίου 2000, χάνοντας περίπου 6 τρισ. δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας του, καθώς οι επενδυτές συμπέραναν ότι οι τιμές δεν υποστηρίχθηκαν από τα κέρδη των εταιρειών. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο Στέφεν Σορκ, πρόεδρος της Schork Group Inc. δηλώνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι έτοιμες να υποχωρήσουν διότι η άνοδος δεν βασίζεται στα θεμελιώδη προσφοράς και ζήτησης.

Σε πτωτική τροχιά πάνω από τα 134 δολάρια το βαρέλι κινήθηκαν ενδοσυνεδριακά χθες οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναϊμι εμφανίστηκε σίγουρος ότι μια διάσκεψη κορυφής αυτό το μήνα θα βρει λύση για τις «αδικαιολόγητες» τιμές- ρεκόρ. Στην αποκλιμάκωση των τιμών του αργού συνέβαλε και η ενίσχυση δολαρίου έναντι του ευρώ ενώ για πρόταση της Σ. Αραβίας για σημαντική αύξηση της παραγωγής κάνει λόγο οικονομική επιθεώρηση της Μ. Ανατολής.

Ο ΟΠΕΚ προέβη, παράλληλα, σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ζήτηση φέτος. «Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 86,9 εκατομμύρια βαρέλια κατά μέσον όρο το 2008, δηλαδή 60.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα εκτιμήσεων του Μαΐου, αναφέρεται στην έκθεση του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ το βασίλειο θα ξεκινήσει άντληση 500.000 βαρελιών από τη νέα πετρελαιοπηγή στο Khursaniyah μέσα στον επόμενο μήνα, επεσήμανε μέλος του δ.σ. της εταιρείας Saudi Aramco. Η Σαουδική Αραβία έχει προσκαλέσει στη συνάντηση και τις ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ινδία και Ιαπωνία.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |