Saturday, October 1, 2011

"Βουτιά" 37,6% για το Χ.Α. στο γ’ τρίμηνο


"Βουτιά" 37,6% για το Χ.Α. στο γ’ τρίμηνο


Με «βαριές» απώλειες 37,6% και μόλις 15 ανοδικές συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2011 για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τις απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών να διαμορφώνονται στο ίδιο διάστημα σε 52%...

Οι αριθμοί αποτυπώνουν εύγλωττα τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με «φόντο» τις αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τις παλινωδίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Αντανακλούν επίσης την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη «δυσφορία» της αγοράς για την εικόνα που διαμορφώνεται και στο εγχώριο πολιτικό επίπεδο, ως προς τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στις σχέσεις του με την τρόικα. Είναι ενδεικτικό ότι σε μηναία βάση, τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 12,83% ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχρεώθηκε σε απώλειες 18,23%.

Αναλυτές επιμένουν ότι παρά τη μεγάλη υποχώρηση που έχει προηγηθεί, η ελληνική αγορά ακόμη δεν δείχνει ότι μπορεί να αντιδράσει ουσιωδώς, περιοριζόμενη σε βραχύβιες ανοδικές εξάρσεις, καθώς απουσιάζει ακόμα ο θετικός καταλύτης που θα μπορέσει να βελτιώσει το κλίμα και να αντιστρέψει την πτωτική τάση.

Στην τάση απομάκρυνσης αλλοδαπών επενδυτών από τις ελληνικές μετοχές η οποία καταγράφεται από την αρχή του έτους, σημειώνουν, προστίθενται το τελευταίο διάστημα και οι πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις στις οποίες υποχρεώνονται να προχωρήσουν εγχώρια χαρτοφυλάκια. Και αυτό, προκειμένου η ρευστότητα που προκύπτει να διοχετευθεί στην κάλυψη άλλων, τρεχουσών αναγκών.

Ο κλάδος των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο του προβληματισμού και ο κύριος λόγος για την έλλειψη ορατότητας, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο αφενός με το PSI, αφετέρου με τις επισφάλειες και τους ελέγχους που διενεργεί η BlackRock.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,52% στις 798,42 μονάδες, κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και καλύπτοντας μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών που λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας έφταναν το -2,13%.

Ο όγκος που διακινήθηκε στο Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε 18,92 εκατ. τεμάχια, αξίας 38,53 εκατ. ευρώ. Συνολικά 71 μετοχές ολοκλήρωσαν σε αρνητικό έδαφος, 47 ενισχύθηκαν και 159 παρέμειναν αμετάβλητες.

Για το δείκτη των τραπεζών, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως 2,51%, οι συναλλαγές της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν στις 469,18 μονάδες, με απώλειες 0,58%, με μοναδικούς τίτλους σε θετικό έδαφος τις Marfin Popular Bank και Attica Bank.

Αναλυτικά στον FTSE20, οι Marfin Popular Bank και Ελλάκτωρ έκλεισαν με άνοδο 5,88% και 5,04% στα 0,36 και 1,46 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος ακολούθησαν οι μετοχές των Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, ενισχυμένες 0,90% και 0,66% στα 3,35 και 7,60 ευρώ αντίστοιχα.

Χωρίς μεταβολή ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τους τίτλους των MIG (0.24 ευρώ), Τρ. Πειραιώς (0,47 ευρώ), ΕΛΠΕ (5,88 ευρώ) και ΟΤΕ (3,20 ευρώ).

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Alpha Bank και Eurobank υποχωρώντας 3,62% και 3,13% στα 1,33 και 0,93 ευρώ. Περί του 1,2%-1,3% υποχώρησαν οι μετοχές των Τ.Τ., Coca-Cola 3E και Μυτιληναίος, ενώ οι τίτλοι των ΔΕΗ και Τιτάν ακολούθησαν με απώλειες 1,15% και 1,08% στα 6,00 και 10,09 ευρώ αντίστοιχα. Σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Τρ. Κύπρου, ΕΤΕ (-0,72% στα 2,75 ευρώ), ΚΑΕ, Jumbo και Motor Oil.



source: capital.gr

Κάτω από το 1,34 δολ. το ευρώ


Κάτω από το 1,34 δολ. το ευρώ

Κάτω από το 1,34 δολ. βρέθηκε το ευρώ σήμερα από το επίπεδο των 1,3586 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης, αφού ο κίνδυνος να διολισθήσει η παγκόσμια οικονομία σε φάση ύφεσης προκάλεσε σήμερα πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα στρέφοντας για μια ακόμη φορά τους επενδυτές στην ασφάλεια του δολαρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι τα μηνύματα δεν ήταν σήμερα ενθαρρυντικά για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας τόσο από την Ε.Ε όσο και από τις ΗΠΑ. Και τούτο γιατί στην μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε την Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ταυτοχρόνως στις ΗΠΑ τον ίδιο μήνα η καταναλωτική δαπάνη εμφάνισε ανησυχητική επιβράδυνση.

source: reporter.gr
Share |