Friday, May 21, 2010

Γερμανία: Εγκρίθηκε και από την άνω Βουλή η συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης


Γερμανία: Εγκρίθηκε και από την άνω Βουλή η συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης

Μετά την έγκριση της κάτω Βουλής, η συμμετοχή της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη εγκρίθηκε και από την άνω Βουλή. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η έγκριση της άνω Βουλής η οποία αντιπροσωπεύει τα 16 ομόσπονδα κρατίδια δεν ήταν απαραίτητη, ωστόσο μπορούσε να καθυστερήσει το σχετικό νομοσχέδιο στέλνοντας το σε επιτροπή συμβιβασμού. Για να αποκτήσει ισχύ το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Horst Koehler.

source: naftemporiki.gr

PepsiCo: Νέα επένδυση 2,5 δισ. δολ. στην Κίνα


PepsiCo: Νέα επένδυση 2,5 δισ. δολ. στην Κίνα

Επιπλέον επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να υλοποιήσει η PepsiCo στην Κίνα την επόμενη τριετία.

Το 2008 η εταιρεία ανακοίνωσε επενδύσεις ενός δισ. δολαρίων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.

Τα επενδυτικά σχέδια της PepsiCo περιλαμβάνουν το άνοιγμα 10-12 νέων μονάδων παρασκευής αναψυκτικών και σνακ καθώς και την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής στα υπάρχοντα εργοστάσια.

source: naftemporiki.gr

Roubini: "Βλέπει" περαιτέρω πτώση 20% στις μετοχές


Roubini: "Βλέπει" περαιτέρω πτώση 20% στις μετοχές


Οι μετοχές θα συνεχίσουν την έντονη πτωτική τους πορεία και θα υποχωρήσουν ακόμη 20% καθώς η παγκόσμια οικονομία δείχνει αδυναμία, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Καθώς η αγορά διολισθαίνει σε διορθωτικό έδαφος, ο Roubini υποστηρίζει ότι η αδυναμία των χωρών της Ευρωζώνης και η επιβράδυνση των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων κρατών θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους επενδυτές τους επόμενους μήνες.

«Ορισμένα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ύφεσης «double-dip», τονίζει ο Roubini. «Από δω και πέρα βλέπω να επιδεινώνεται η κατάσταση», προσθέτει.

Εξάλλου, ο Roubini θεωρεί ότι οι τιμές τόσο των μετοχών όσο και των εμπορευμάτων ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα και οι επενδυτές θα είναι ασφαλείς μόνο αν έχουν στην κατοχή τους μετρητά και άλλα ασφαλή καταφύγια. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν options για την αντιστάθμιση μελλοντικών κινδύνων της αγοράς, που όπως εκτιμά, είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και σε πολλά σημεία της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Roubini, δίνει λίγα περιθώρια ανάπτυξης τόσο για σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε πολλές επενδυτικές κατηγορίες.

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός γιατί τα προβλήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο υφίστανται πρωτίστως στην Ευρωζώνη. Εξάλλου, στην Κίνα υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης… η Ιαπωνία έχει προβλήματα και η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί», επισημαίνει.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα 53 δισ. ευρώ οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα 53 δισ. ευρώ οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την περασμένη Πέμπτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 53,004 δισ. ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε περίπου 101 εκατ. ευρώ σε αγορές την Πέμπτη.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που αναμένεται να τρέξει "αρκετά μέσα" στο 2010.

Εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των 60 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο πρόγραμμα έως τα τέλη του Ιουνίου, το αργότερο.

source: capital.gr

Γερμανία: Στο 3,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2009


Γερμανία: Στο 3,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2009

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γερμανία έφτασε το 3,1% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, μικρότερο από το 3,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας το έλλειμμα έφτασε τα 75,3 δισ. ευρώ.

Για το 2010 η γερμανική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% του ΑΕΠ.

source: capital.gr

Άνω του 1,5 δισ. ευρώ οι διαγραφές δανείων στη ΝΑ Ευρώπη

Άνω του 1,5 δισ. ευρώ οι διαγραφές δανείων στη ΝΑ Ευρώπη


Αποφασισμένες να παραμείνουν στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης όπου απέκτησαν παρουσία κατά την τελευταία δεκαετία, είναι οι ελληνικές τράπεζες.

Παρά τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν, κυρίως σε επίπεδο ρευστότητας, από την περιπέτεια της ελληνικής Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την διατήρηση των «κεκτημένων» τους στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως στην Ελλάδα, έτσι και στις αγορές αυτές οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν σε διαγραφές χρεών και μεγάλη αύξηση των προβλέψεων.

Σε σχέση, ωστόσο, με τις αντίστοιχες κινήσεις ευρωπαϊκών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει πολύ ισχυρότερες αντοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξαιρουμένης της Εθνικής Τράπεζας, οι διαγραφές δανείων στις οποίες προχώρησαν Eurobank, Alpha και Τράπεζα Πειραιώς στις αγορές αυτές ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, όταν ευρωπαϊκοί κολοσσοί προέβησαν σε τεράστιες διαγραφές και επιπλέον σε αυξήσεις κεφαλαίου. Ετσι π.χ., η BNP «έγραψε» στη Ν.Α. Ευρώπη ζημιές 13,9 δισ. ευρώ και έκανε αύξηση κεφαλαίου 9,4 δισ. ευρώ, η Credit Agricole προχώρησε σε διαγραφές 6,5 δισ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 8,9 δισ. ευρώ, η Societe Generale υποχρεώθηκε σε διαγραφές 8,8 δισ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 15,7 δισς. ευρώ κ.ο.κ.

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης διατυπώθηκε ήδη κατά την πρώτη ετήσια γενική συνέλευση τράπεζας, αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς (19/5). Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μ. Σάλλας ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει πάση θυσία να στηρίζει τις περίπου 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η βελτίωση των Οικονομιών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Η ίδια εκτίμηση αναμένεται να διατυπωθεί και στη σημερινή γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα (26/5) θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2010, θετικά διαφοροποιημένα σε σχέση με τα αποτελέσματα τριμήνου που αναμένονται από τις υπόλοιπες τράπεζες χάρη στις επιδόσεις της Finansbank στην Τουρκία.

Μόνο από τη Finansbank, η Εθνική άντλησε πέρυσι το 46% των κερδών της (425 εκατ. ευρώ τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής), ενώ ο σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει για φέτος το άνοιγμα 50 νέων καταστημάτων. Οσο για τα καθαρά κέρδη των μονάδων της Εθνικής στη ΝΑ Ευρώπη, προσέγγισαν πέρυσι τα 100 εκατ. ευρώ, με τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη να διαμορφώνονται σε 298 εκατ. ευρώ (‐5% από το 2008). Παρά τα αυξημένα επίπεδα προβλέψεων (άνω του 100%) και τις γενικότερες επιπτώσεις της αρνητικής συγκυρίας των οικονομιών της περιοχής, ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Για την Alpha Bank, οι δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη «έτρεξαν» πέρυσι με ρυθμό 50,4% και συνέβαλαν 55,4 εκατ. ευρώ στα καθαρά προ φόρων κέρδη της τράπεζας που ανήλθαν σε 501,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2009, οι ζημίες απομειώσεως της τράπεζας ανήλθαν σε 676,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 162,7 εκατ. προέρχονται από τη ΝΑ Ευρώπη.

Το ενεργητικό του ομίλου της Eurobank στη «Νέα Ευρώπη» διαμορφώθηκε πέρυσι σε 21,5 δισ. ευρώ. Αν και οι αυξημένες προβλέψεις του ομίλου για επισφαλή δάνεια στην περιοχή σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος άντλησης καταθέσεων επηρέασαν σημαντικά το καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ήταν αρνητικό κατά 44 εκατ. ευρώ, οι δραστηριότητες της Eurobank στη ΝΑ Ευρώπη συνεισέφεραν το 32% των συνολικών εσόδων του ομίλου.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το ενεργητικό σε αγορές εκτός Ελλάδας αποτελεί το 17% του ομίλου, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν το 59% του δικτύου καταστημάτων και το 50% του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από το εξωτερικό ανήλθαν πέρυσι σε 311 εκατ. ευρώ, με ετήσια άνοδο 33%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω της επιβάρυνσης από την κατά 66% άνοδο του εξόδου των προβλέψεων. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου Πειραιώς από τις δραστηριότητες εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 20%.

source: capital.gr

''Μειώστε κατά 2,5 σεντ τη βενζίνη 95 οκτανίων''


''Μειώστε κατά 2,5 σεντ τη βενζίνη 95 οκτανίων''

Ζητείται γνωμάτευση από την ΕΕ για καθορισμό ανώτατης τιμής και σε άλλα προϊόντα.


Την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου, για τις τιμές των πετρελαιοειδών, παρέλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Η επιτροπή μελέτησε τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, όπως έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και υποβάλλει εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα εισηγείται ότι είναι δικαιολογημένη η μείωση της τάξης των 2,5 σεντ στη βενζίνη 95 οκτανίων.

Ο κ. Πασχαλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο θα παρέχεται στο Υπουργείο, το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα για καθορισμό ανώτατης τιμής και στην χονδρική πώληση των καυσίμων.

Ταυτόχρονα, είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση, για το δικαίωμα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης και σε άλλα βασικά προϊόντα.

source: kathimerini.com.cy

Αστακός: Σε λιγότερο από μήνα, το έργο του Κατάρ πήρε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής!

Αστακός: Σε λιγότερο από μήνα, το έργο του Κατάρ πήρε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής!


Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στην ΡΑΕ (23 Απριλίου) και η μικτή ελληνο-καταριανή κοινοπραξία «Astakos Power Plan Concorctium» πήρε την Τρίτη από την Αρχή την άδεια παραγωγής για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Τον σταθμό συνδυασμένου κύκλου με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG), ισχύος 1.010 MW που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού.



Πρόκειται για πρωτοφανείς διαδικασίες- εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα, έχουν όμως την εξήγησή τους. Γνωρίζοντας τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar Ρetroleum Ιnternational- QΡΙ) έθεσε εξαρχής ως όρο να ακολουθηθούν πολύ «γρήγοροι χρόνοι». Και δεν είναι τυχαίο ότι από αραβικής πλευράς ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πρώτη φάση της επένδυσης, δηλαδή τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, έχει ορισθεί η 31η Δεκεμβρίου 2010.

Μεταβίβαση στο Κατάρ και του λιμανιού

Η άδεια παραγωγής είναι ισχύος 30 ετών, και ο σταθμός θα εγκατασταθεί εντός της ΝΑΒΙΠΕ, μετά από συμφωνία με την «Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Α.Ε.», που είναι και η ιδιοκτήτρια της έκτασης, με μετόχους τις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική. Το κείμενο της άδειας αναφέρει ότι το κονσόρτσιουμ έχει προσκομίσει από τις 7 Απριλίου στη ΡΑΕ επιστολή της «Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής Α.Ε», σύμφωνα με την οποία η εν λόγω εταιρεία εξετάζει αίτημα της «Astakos Power Plan Concorctium», σχετικά με τη μεταβίβαση των εν λόγω εκτάσεων. Η κοινοπραξία προσκομίζει επίσης απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας που γνωμοδοτεί για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού, καθώς επίσης έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ με την οποία δηλώνεται ότι η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση για την προσθήκη των προτεινόμενων δραστηριοτήτων στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού.

Στα 800 εκ. ευρώ το κόστος

Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 800 εκ. ευρώ. Το συνολικό κόστος παραγωγής (σταθερό και μεταβλητό, το τελευταίο υπολογιζόμενο βάσει της εκτιμώμενης τιμής του καυσίμου, του κόστους συντήρησης και λειτουργίας, καθώς και του σχετικού κόστους CO2), υπολογίζεται σε περίπου 50 ευρώ / MW. Το 70% της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου, ενώ ίδια κεφάλαια θα καλύψουν το υπόλοιπο 30%. Το εν λόγω ποσό θα εισφερθεί από τους μετόχους της εταιρείας. Μεταξύ αυτών είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ και η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Κατάρ.

Μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας

Η μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας, όπως αναγράφεται στην άδεια παραγωγής της ΡΑΕ έχει ως εξής : Qatar Petroleum International 23%, Qatar Electricity and Water Comapany 11%, Sabagh abd Khoury SAL 33% και Rosebud Energie Deutschland 33%.

Το έργο σε αριθμούς

• Μονάδες : Ο σταθμός θα αποτελείται από 2 θερμοηλεκτρικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, που η κάθε μια θα περιλαμβάνει 2 αεριοστροβίλους και έναν ατμοστρόβιλο, εγκατεστημένης ισχύος 505 MW, η κάθε μία.

• Είδος καυσίμου : Υγροποιημένο αέριο, που θα το προμηθεύει η Qatar International Petroleum Marketing Company Ltd, η οποία σε επιστολή της σημειώνει ότι έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις απαιτούμενες ποσότητες LPG για την τροφοδοσία της μονάδας. Η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω σταθμού υποδοχής πλοίων μεταφοράς LPG εκφόρτωσης, αποθήκευσης και αεριοποίησης ο οποίος θα κατασκευαστεί σε χώρο της ΝΑΒΙΠΕ.

• Ετήσια παραγωγή : Η ετήσια παραγωγή σε πλήρη ανάπτυξη, εκτιμάται στα επίπεδα των 8.000 GWh, με ετήσια κατανάλωση LPG περί του 1 εκατ. κιλών αερίου LPG. Η πώληση της παραγόμενης ενέργειας θα πραγματοποιείται στην αγορά χονδρικής

• Βαθμός ενεργειακής απόδοσης : 52,5%

• Χρόνος κατασκευής : Η ολοκλήρωση των εργασιών και η έναρξη λειτουργίας της μονάδας προβλέπεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

• Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα : Στο σταθμό πρόκειται να κατασκευαστεί μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, με σκοπό τη χρήση του σε εφαρμογές βιοκαυσίμων, τα οποία θα παράγονται σε εγκαταστάσεις της εταιρείας εντός του ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, καθώς επίσης σε άλλες εγκαταστάσεις εκτός της χώρας.

• Διάρκεια ζωής : H αναμενόμενη διάρκεια ζωής της μονάδας αναμένεται να υπερβεί τα 25 χρόνια.

source: reporter.gr

Η ΕΤΕ τα ADRs και ο «φόβος»…εξαγοράς!


Η ΕΤΕ τα ADRs και ο «φόβος»…εξαγοράς!



Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε μήπως και κάποιος… «αόρατος εχθρός» χτίζει μεγάλο ποσοστό στην Εθνική μέσω των ADRs αποφασίσαμε να ψάξουμε την υπόθεση σε βάθος για να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα:

Το συμπέρασμα μας είναι ότι προκλήθηκε μπόλικος θόρυβος και φημολογία για το.. τίποτα.

Και εξηγούμε:

Πρώτον, ο συνολικός αριθμός των ADRs που κυκλοφορούν σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντιστοιχεί συνολικά στο ποσοστό που ανακοίνωσε η Bank Of New York Mellon, δηλαδή σε μόλις 5,25% των μετοχών της Εθνικής (σ.σ. πέντε ADRs αντιστοιχούν σε μια μετοχή)

Διότι η συγκεκριμένη τράπεζα είναι ο μοναδικός θεματοφύλακας για τα ADRs της ΕΤΕ στο NYSE.

Δεύτερον, η ΒΟΝΥ δεν είναι «θεματοφύλακας» με την συνηθισμένη έννοια της λέξης, καθότι τα ADRs δεν είναι συνηθισμένες μετοχές. Για την ακρίβεια είναι «καταθετήρια» έγγραφα που αντιστοιχούν σε μετοχές της ΕΤΕ. Και οι μετοχές αυτές είναι κατατεθειμένες στη συγκεκριμένη τράπεζα, όπως προβλέπει ο αμερικανικός νόμος για τα ADRs.

Πρόκειται, για όσους το θυμούνται, για την ίδια περίπου διαδικασία που προέβλεπαν τα περίφημα «Ελληνικά Πιστοποιητικά», τα λεγόμενα «ΕΛ.ΠΙΣ», που είχε οραματιστεί ο Θεόδωρος Καρατζάς, ώστε να εισαχθούν στο ΧΑ μετοχές εταιριών από τα Βαλκάνια, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

.
Γι αυτό λοιπόν και η ΒΟΝΥ δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει ανακοινώσεις. Διότι δεν κατέχει τις μετοχές για ίδιο λογαριασμό, αλλά ως θεματοφύλακας όλων των μετοχών που αντιστοιχούν στα ADRs τα οποία κατέχουν οι επενδυτές. Που είναι βεβαίως πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα δεδομένα με ιδιαίτερη σημασία:

Πρώτον και κυριότερο: Υπάρχει μέγιστος αριθμός ADRs που μπορούν δυνητικά να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές, αυτός ο αριθμός, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ως ποσοστό, είναι σήμερα κάτι λιγότερο από το 10% των μετοχών της ΕΤΕ.

Στην πράξη όμως είναι ακόμη μικρότερος, καθώς οι τυχόν ακυρώσεις ADRs λόγω πώλησης συναθροίζονται σε αυτό το όριο, οπότε ενδεχομένως θα πρέπει και να αυξηθεί το όριο για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που έχουν αυτή την περίοδο τα ADRs της ΕΤΕ στις ΗΠΑ.

Ζήτηση που προκύπτει καθώς αρκετοί ξένοι επενδυτές προτιμούν να επενδύουν στην ΕΤΕ μέσω του αμερικανικού χρηματιστηρίου και με υπερατλαντική θεματοφυλακή, λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Δεύτερον, ακόμη κι αν υποθέσουμε θεωρητικά ότι κάποιος επενδυτής αποφάσιζε να αγοράσει ΟΛΑ αυτά τα ADRs, (διότι πρακτικά δεν έχει λόγο να το κάνει έτσι και να μην αγοράσει μετοχές από την Αθήνα, αν θέλει τόσο μεγάλο ποσοστό), τότε προφανώς θα πίεζε ανοδικά και την τιμή τους.

Αμέσως μετά δε, θα έπρεπε να κάνει σχετική ανακοίνωση, ακριβώς όπως και κάθε άλλος κάτοχος ικανού αριθμού μετοχών της ΕΤΕ, που να ξεπερνούν δηλαδή ως ποσοστό το 5%.

Τρίτον, ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει ποσοστό της ΕΤΕ άνω του 5% είτε μέσω μετοχών, είτε μέσω ADRs είτε και συνδυαστικά, για να μπορέσει να εξασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που του αναλογούν, θα πρέπει να πάρει πρώτα σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι αυτό καθώς καμία οντότητα δεν μπορεί να είναι σημαντικός μέτοχος ελληνικής τράπεζας, χωρίς την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τελευταίο που πρέπει να ειπωθεί, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια, ΔΕΝ γίνονται «επιθετικές εξαγορές» τραπεζών, από άλλες τράπεζες, με ελαχιστότατες -κι όχι επιτυχημένες- εξαιρέσεις.

Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για μια τράπεζα σαν την ΕΤΕ που δεν είναι απλώς μια μεγάλη τράπεζα αλλά έχει και σαφή κρατική διασύνδεση.

Αυτά τα ολίγα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο….

source: euro2day.gr

Dell: Αύξηση κερδών 52% στο τρίμηνο


Dell: Αύξηση κερδών 52% στο τρίμηνο


Αύξηση 52% εμφάνισε στα κέρδη α΄ τριμήνου χρήσης η Dell Inc. ωστόσο η εταιρεία εμφανίστηκε επιφυλακτική για τη συνέχεια επισημαίνοντας ότι περιμένει ηπιότερη ζήτηση μεταξύ των "μεγαλύτερων εμπορικών πελατών" στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο και στις αρχές του τρίτου, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, τα κέρδη της Dell ανήλθαν σε 441 εκατ. δολ. ή 22 cents ανά μετοχή από 290 εκατ. δολ. ή 15 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 14,9 δισ. δολ. από 12,3 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 30 cents ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 26 cents ανά μετοχή με έσοδα της τάξης των 14,3 δισ. δολ.

"Η εμπορική ζήτηση συνέχισε να αναπτύσσεται το πρώτο τρίμηνο και η Dell είναι αισιόδοξη ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί όλο το χρόνο", σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.

Αναφέρει ωστόσο ότι "στο δεύτερο τρίμηνο και μέρος του τρίτου τριμήνου συνήθως εκδηλώνεται επιβράδυνση της ζήτησης από τους μεγάλους εμπορικούς πελάτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη".

source: capital.gr

Ενεκρίθη το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Wall Street


Ενεκρίθη το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Wall Street

Ενεκρίθη από την αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Wall Street, μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν πολλούς μήνες, για το πιο ευρύ νομοθετικό έργο που αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930.

Με 59 ψήφους υπέρ έναντι 39 κατά, η Γερουσία υιοθέτησε τις προτάσεις που προωθούσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των αγορών, με αφορμή και την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2007 έως το 2009, που οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείτο ο βασικός νομοθετικός στόχος του Αμερικανού προέδρου.

source: naftemporiki.gr
Share |