Wednesday, August 12, 2009

ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στη μέση τιμή των κατοικιών το β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στη μέση τιμή των κατοικιών το β΄ τρίμηνο


Πτώση 2,9% στις 4,76 εκατ. σημείωσαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,8% σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών.



Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μέση τιμή μίας κατοικίας υποχώρησε 15,6% στις 174.100, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1979 όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

capital.gr

ΗΠΑ: Πώληση δεκαετών τίτλων αξίας 23 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Πώληση δεκαετών τίτλων αξίας 23 δισ. δολαρίων


Το ποσό των 23 δισ. δολαρίων από πώληση δεκαετών ομολόγων αμερικανικού δημοσίου με κουπόνι 3,734% άντλησε το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εκ των τριών μεγάλων δημοπρασιών που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο των τριμηνιαίων πράξεων αναχρηματοδότησης.

Οι ενδιαφερόμενοι προσέφεραν 2,49 δολάρια για κάθε δολάριο χρέους που διατέθηκε, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 2,37 δολαρίων των τελευταίων τεσσάρων δημοπρασιών δεκαετών τίτλων. Οι έμμεσοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων ξένες κεντρικές τράπεζες, απέκτησαν το 45,7% του πωληθέντος χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (11/8/2009) το υπουργείο Οικονομίας πραγματοποίησε Πώληση-ρεκόρ τριετών ομολόγων αξίας 37 δισ. δολαρίων, με απόδοση 1,78%.

capital.gr

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια η Fed

Fed: Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια η Fed

capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού

Νέα άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.


Αναλυτικά, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,52 εκατ. βαρέλια στα 352 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 700.000 βαρελιών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 211,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.


Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 800 χιλ. βαρέλια στα 162,3 εκατ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 300 χιλ. βαρέλια.

capital.gr

Οριστική συμφωνία UBS - αμερικανικού δημοσίου

Οριστική συμφωνία UBS - αμερικανικού δημοσίου


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν σήμερα η UBS AG (UBS) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα πρόσβασης στα στοιχεία 52.000 Αμερικανών πελατών της τράπεζας που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιήσει κρυφούς λογαριασμούς για να αποφύγουν φόρους.



Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν.


“Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε αρχικές συμφωνίες,” δήλωσε ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Stuart Gibson. “Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να υπογραφούν οι συμφωνίες στην τελική μορφή τους.”


Σύμφωνα με τον Gibson, όταν υπογραφούν τα έγγραφα του τελικού διακανονισμού, οι δύο πλευρές θα αποπέμψουν την υπόθεση.

capital.gr

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία


Σε καθεστώς ύφεσης βρέθηκε η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2009, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΣΥΕ το ΑΕΠ παρουσιάζει όμως αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η «βουτιά» της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται στη σημαντική μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών που οδήγησαν την οικονομία και όλα τα βασικά της μεγέθη σε καθεστώς ύφεσης.

Σε "γυάλινα πόδια" φαίνεται ότι στηριζόταν τελικά η αισιοδοξία της κυβέρνησης για το θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος αφού η κατρακύλα όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας οδήγησε στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα να παραδέχεται ακόμα και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα στο κύμα ύφεσης που πλήττει όλη την Ευρώπη κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα και σκληρή περίοδο λιτότητας.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, με ρυθμό που θα ξεκινάει από το -0,5% και μπορεί μέσα στο χρόνο να ξεπεράσει το -1%. Ένα δεύτερο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, μετά από συρρίκνωση 1,2% στο πρώτο τρίμηνο, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται και επίσημα σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1993.

Η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων τους πρώτους μήνες του έτους άγγιξε το 15%, οι εισαγωγές αγαθών είναι μειωμένες κατά 25,4% δηλαδή κατά περίπου 5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι τουριστικές εισπράξεις εμφανίζουν μείωση κατά 18,5% έναντι του 2008, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη φέτος η είσπραξη 19,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ που κατέγραψε μείωση 10% στο πρώτο εξάμηνο.

"Αγκάθι" χαρακτηρίζεται και η μείωση κατά 56% των περσινών κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομίας προσδοκούσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων και άλλα 2,7 δισ. ευρώ από προκαταβολές φόρου.

Προβληματισμό προκαλεί και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων του Απριλίου για τη στήριξη της οικοδομής, που μέχρι πριν 3 χρόνια λειτουργούσε ως ατμομηχανή της οικονομίας. Στους πρώτους πέντε μήνες του 2009, ο όγκος των νέων οικοδομών είναι μειωμένος κατά 28,1%, οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες και η είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ λίαν αμφίβολη.

Όσο για τα έσοδα από τις πωλήσεις Ι.Χ., η πτώση κατά 25% στους πρώτους 7 μήνες του έτους σε συνδυασμό με τις απώλειες από το μέτρο των μειωμένων τελών ταξινόμησης στερεί από τα δημόσια ταμεία το μεγαλύτερο κομμάτι των 234 εκατ. ευρώ.

Στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, προστίθεται και η βιομηχανία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008, ενώ στο σύνολό της η παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας κατέγραψε πτώση 9,5%. Τον Ιούνιο, συνεχίστηκε η καθοδική της πορεία για 13ο συνεχόμενο μήνα, με τους 27 από τους 30 τομείς της βιομηχανίας να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν πλέον ότι για το σύνολο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητικός. Μια πρόβλεψη που έχει ήδη αναθεωρηθεί μέχρι τώρα δύο φορές. Μία με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (που προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,1% σε σχέση με το 2,7% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2009) και άλλη μία από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου που κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο μηδέν.

Η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ύφεση για το 2009 εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% και 1,25%, αντίστοιχα. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ, την περασμένη εβδομάδα, προέβλεψε αρνητικό ρυθμό -1,7% για το 2009.

capital.gr

ΗΠΑ: Στα $27 δισ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Στα $27 δισ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο (εκτ. 28,7)

capital.gr

Μειωμένοι συναλλακτικοί όγκοι στο NYSE, "δοκιμασία" για τον S&P 500

Μειωμένοι συναλλακτικοί όγκοι στο NYSE, "δοκιμασία" για τον S&P 500


Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους υποχώρησαν πρόσφατα οι συναλλακτικοί όγκοι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η πτωτική τάση άρχισε να καταγράφεται πιο έντονα από την προηγούμενη Παρασκευή, όπως σημειώνεται, έως ότου τη Δευτέρα ο συναλλακτικός όγκος υποχώρησε στα 1,1 δισ. τεμάχια, 25% χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο τριών εβδομάδων.

Ξένοι αναλυτές εκλαμβάνουν τη μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα ως ένδειξη ότι ενδεχομένως ο S&P500 θα βρεθεί «αντιμέτωπος» με τα χαμηλά του προηγούμενου μήνα και ίσως ο δείκτης υποχωρήσει κάτω και από το χαμηλό του Μαρτίου, είτε εντός του Σεπτεμβρίου, είτε τον Οκτώβριο.

capital.gr

JPMorgan: Εξετάζει την πώληση 23 κτιρίων

JPMorgan: Εξετάζει την πώληση 23 κτιρίων


Την πώληση 23 κτιρίων τα οποία στεγάζουν γραφεία της εξετάζει η JPMorgan Chase & Co., όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εάν η πώληση τελικά πραγματοποιηθεί θα είναι μεγαλύτερη στο χώρο του real estate για το συγκεκριμένο τομέα καθώς τα έσοδα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 1 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η JPMorgan Chase για να καταφέρει να πουλήσει κάποια από τα κτίρια θα χρειαστεί να προσφέρει κίνητρα όπως η επαναμίσθωση του ακινήτου, πρακτική που είχε χρησιμοποιήσει και η HSBC κατά την πώληση των κεντρικών της γραφείων στη Νέα Υόρκη.

Η JPMorgan ωστόσο δεν προτίθεται να προσφέρει χρηματοδότηση αποκλειστικά για των πώληση των γραφείων της και οι εν δυνάμει αγοραστές θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού τη λήψη δανείων.

capital.gr

Με όπισθεν οι κατασκευαστικές επενδύσεις

Με όπισθεν οι κατασκευαστικές επενδύσεις


Αισθητή μείωση αναμένεται τους επόμενους μήνες όσον αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το πεντάμηνο του 2009. Η μειωμένη εξωγενής ζήτηση ακινήτων και η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγούν σε μείωση των κατασκευαστικών εργασιών των developers.

Το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 μειώθηκε στο 1,3 εκ. τ.μ. σε σχέση με 1,4 εκ. τ.μ. την περσινή αντίστοιχη περίοδο, καταγράφοντας μείωση 9,5%. Το πεντάμηνο του 2008 ως προς το πεντάμηνο του 2007 είχε καταγραφεί μεγαλύτερη μείωση που έφθασε το 10,9%, ενώ το 2007 ως προς το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2006 είχε καταγραφεί άνοδος 6,7%.


Μειωμένες επενδύσεις στις κατασκευές αναμένονται σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου πλην της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Λεμεσού που παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λάρνακα καθώς το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 33,1% στα 201,6 χιλ. τ.μ. από 301,4 χιλ. τ.μ., ενώ μείωση 18,2% έχει και η Πάφος που από 267,3 χιλ. τ.μ. που ήταν το περσινό πεντάμηνο, φέτος το εμβαδόν περιορίστηκε στα 218,3 χιλ. τ.μ. Πτώση 1,6% σημειώνεται και στο εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στη Λευκωσία.

Αντίθετα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο καταγράφεται αύξηση 13,1%, με το εμβαδόν να φθάνει τις 120,6 χιλ. τ.μ., έναντι 106,6 χιλ. τ.μ. πέρσι. Μικρή αύξηση 1,6% σημειώνεται και στη Λεμεσό με το εμβαδόν να διαμορφώνεται στα 322,5 χιλ. τ.μ. έναντι 317,4 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Αύξηση αδειών

Παρά τη μείωση των εμβαδών, ο αριθμός των αδειών οικοδομής καταγράφει αύξηση 5% το πεντάμηνο φθάνοντας τις 3.697 έναντι 3.520 πέρσι. Η αξία των αδειών μειώθηκε κατά 1,1% στο €1.115,6 εκ. από €1.128,1 εκ. το πεντάμηνο του 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 6.996 οικιστικές μονάδες έναντι 7.778 πέρσι (-10,1%).

Όσον αφορά το Μάιο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 830 έναντι 732 το Μάιο του 2008. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε στα €225,5 εκ. από €235,7 εκ. τον πέμπτο μήνα του 2008 και το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε στις 254,8 χιλ. τ.μ. από 293,2 χιλ. τ.μ. πέρσι. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.191 οικιστικές μονάδες έναντι 1.715 πέρσι.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.




stockwatch.com.cy

BHP Billiton: Υποχώρησαν κατά 65% τα κέρδη εξαμήνου

BHP Billiton: Υποχώρησαν κατά 65% τα κέρδη εξαμήνου

Μείωση της κερδοφορίας της κατά 65% στα 3,26 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η BHP Billiton γα το δεύτερο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και των τιμών των μετάλλων.

Μείωση της κερδοφορίας της κατά 65% στα 3,26 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η BHP Billiton γα το δεύτερο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και των τιμών των μετάλλων.

Αν και μειωμένα, τα καθαρά κέρδη του μεγαλύτερου μεταλλευτικού ομίλου στον κόσμο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν στα 3,1 δισ. δολάρια. Οι μετοχές του ενισχύονταν νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας κατά 1%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το τελικό μέρισμα θα διαμορφωθεί στα 82 σεντς ανά μετοχή, 17% υψηλότερα σε σχέση με το 2008.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BHP, Μάριους Κλόπερς, μείωσε την παραγωγή ορισμένων προϊόντων και προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας, μετά την καθίζηση των τιμών των εμπορευμάτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Η μείωση της τιμών έπληξε την κερδοφορία και των ανταγωνιστριών της BHP, με τη Vale να ανακοινώνει μείωση των κερδών δεύτερου τριμήνου κατά 84% και την Xstrata να βλέπει τα κέρδη της να υποχωρούν κατά 77% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.


naftemporiki

Βρετανία: Σε υψηλά 13 ετών η ανεργία

Βρετανία: Σε υψηλά 13 ετών η ανεργία

Στο 7,8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1996, αναρριχήθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούλιο.

Στο 7,8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1996, αναρριχήθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούλιο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο της ανεργίας στο 7,7%.

Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε στα 2,435 εκατομμύρια, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995. Τον Ιούλιο, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν άνοδο κατά 24.900.

naftemporiki

Στο 8,5% η ανεργία το Μάιο

Στο 8,5% η ανεργία το Μάιο

Στο 8,5% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Μάιο, από 9,4% που ήταν τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ

Τον αντίστοιχο μήνα του 2008, είχε διαμορφωθεί στο 6,6%.

Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,3% το Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat και αυξήθηκε στο 9,4% τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει η ΕΣΥΕ, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε το Μάιο σε 4.553.998 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 420.401 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.287.961 άτομα.


naftemporiki

Scailex: Προς εξαγορά του 51,3% της Partner Communications

Scailex: Προς εξαγορά του 51,3% της Partner Communications

Συμφωνία για την εξαγορά του 51,3% που κατέχει η Hutchison Telecommunications International στην Partner Telecommunications, έναντι τιμήματος 5,29 δισ. σεκέλ (1,4 δισ. δολ.), υπέγραψε η Scailex, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία, η οποία ανήκει στον Ίλαν Μπεν Ντοβ, θα καταβάλει 67 σεκέλ ανά μετοχή.

Η μετοχή της Partner, της δεύτερης μεγαλύτερης παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο Ισραήλ, υποχώρησε χθες κατά 1,5% κοντά στα 67 σεκέλ.

Η πώληση αυτή θα επιτρέψει στον Λι Κα-σινγκ της Hutchison να αυξήσει τις επενδύσεις στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές τηλεφωνίας της νοτιοανατολικής Ασίας.

naftemporiki

Soros: "Έπιασε πάτο" η αμερικανική οικονομία

Soros: "Έπιασε πάτο" η αμερικανική οικονομία


Η αμερικανική οικονομία έφθασε στο ναδίρ και θα αρχίσει να ανακάμπτει στο τρέχον τρίμηνο χάρη στο «πακέτο στήριξης» της κυβέρνησης, υποστήριξε ο κ. George Soros.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters στη Ν. Υόρκη, ο γκουρού των επενδύσεων υποστήριξε ότι «νομίζω ότι το «πακέτο στήριξη» της αμερικανικής κυβέρνηση ήταν το στοιχείο που έκανε την διαφορά. Πιστεύω ότι η οικονομία έφθασε στο ναδίρ της και θα υπάρξει σαφής ανάκαμψή της στο τρέχον γ’ τρίμηνο, χάρη στην γενναιοδωρία της κυβέρνησης».

Κατά τον κ. Soros η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει ανάγκη περαιτέρω κρατικής στήριξης.

euro2day.gr

Η στρατηγική εξόδου της Fed

Η στρατηγική εξόδου της Fed



Kανείς δεν πιστεύει ότι η Federal Reserve θα αλλάξει τον στόχο για το επιτόκιο Fed funds σήμερα. Θα τον κρατήσει στο 0,25% μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής.

Φημολογείται όμως αρκετά έντονα ότι η Fed θα αφήσει να εννοηθεί πως η "στρατηγική εξόδου" από τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα δρομολογηθεί γρηγορότερα απ’ όσο πιστεύαμε. Τα στοιχεία για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής, που έδειξαν ότι η ανεργία αυξάνεται πιο αργά, έδωσαν τροφή σε αυτές τις φήμες.

Οι αποδόσεις στα διετή ομόλογα, ευαίσθητες στις προοπτικές για τα επιτόκια, το έδειξαν καθαρά. "Χτύπησαν" 1,3% την Παρασκευή από 0,9% πριν από δύο εβδομάδες. Κινούνται τώρα στο 1,2%

Οι συναλλαγές στα προθεσμιακά συμβόλαια των Fed funds λένε το ίδιο. Η αμείλικτη πρόβλεψή τους είναι ότι η Fed θα έχει μετακινηθεί στο 0,4% στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Αμέσως μετά τα στοιχεία για την απασχόληση το ποσοστό ήταν 0,49% - εξέφραζε δηλαδή την απόλυτη βεβαιότητα ότι η στρατηγική εξόδου θα έχει δρομολογηθεί εντός εξαμηνου.

Έτσι, η αγορά ήδη υπαναχωρεί, αλλά μια σαφής κατεύθυνση πορείας από τη Fed θα έχει μεγάλη επίδραση.

Μια καλύτερη άποψη για τη στρατηγική εξόδου ίσως έρθει από τη νορβηγική Norges Bank, που επίσης συνεδριάζει την Τετάρτη. Η κορόνα είναι νόμισμα με αντίκρισμα στο πετρέλαιο κι έχει κινηθεί παράλληλα με τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά στη διάρκεια της κρίσης. Η Νορβηγία, όπως και η Αυστραλία, αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες ανεπτυγμένες χώρες που θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.


Η κορόνα υπέστη "ξεπούλημα" αυτή την εβδομάδα, επειδή ο νορβηγικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του αναμενομένου. Αλλά η Norges Bank και πάλι μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση να προσφέρει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής εξόδου.

euro2day.gr

Short Selling of S&P 500 Drops to Lowest Level Since February

Short Selling of S&P 500 Drops to Lowest Level Since February


Aug. 12 (Bloomberg) -- Wagers against the Standard & Poor’s 500 Index fell to the lowest level since February as investors shorted fewer shares of financial stocks.

Short interest on the S&P 500 declined to 8.77 billion shares as of July 31, a 12 percent decrease from two weeks earlier, according to data compiled by U.S. exchanges and Bloomberg yesterday. That’s the steepest drop since Sept. 30. Investors reduced bearish bets on financial stocks the most, slashing them by 31 percent to 2.05 billion shares.

Better-than-estimated profit reports and economic data have sent the S&P 500 to a 47 percent rally since March 9, causing losses for investors who sold borrowed stock in the hope of buying it back later at a lower price. There were fewer bets against 9 of the 10 main industries in the S&P 500 during the two weeks that ended July 31, the broadest decline this year.

“People don’t want to get in front of a market that’s going the other way,” said Michael Cuggino, who helps oversee $4.1 billion at Pacific Heights Asset Management LLC in San Francisco. “I view it as a potentially contrarian indicator in that if you have, on a macro level, more people betting that stocks are going to go up, maybe you should start thinking the other way.”

Citigroup Inc. shares sold short fell 72 percent to 343.3 million, the steepest decrease of any S&P 500 company. Traders closing out an arbitrage bet involving the U.S. government’s exchange of preferred stock for common equity may have driven reduction.

Banks, brokerages and insurers are still the most shorted industry, even after financial institutions in the S&P 500 surged 126 percent in five months.

Intel Corp. and Red Hat Inc. had the biggest increases in short interest. At Intel, the world’s biggest computer-chip maker, it surged 65 percent to 131.4 million shares. For Red Hat, the largest seller of the Linux operating system, it jumped 66 percent to 9.17 million shares.

U.S. stock exchanges release data on short selling every two weeks.

bloomberg

Nestle’s Profit Declines for First Time in 6 Years

Nestle’s Profit Declines for First Time in 6 Years

Aug. 12 (Bloomberg) -- Nestle SA, the world’s largest food company, reported its first profit decline in six years after reducing a stake in eye-care company Alcon Inc. and selling less Perrier bottled water.

First-half net income dropped 2.8 percent to 5.07 billion Swiss francs ($4.7 billion) from 5.21 billion francs a year earlier, the Vevey, Switzerland-based maker of Dolce Gusto coffee and Nesquik chocolate milk said on its Web site today.

The company said second-half sales growth will accelerate, though Nestle’s press release didn’t repeat previous forecasts that 2009 sales growth will at least approach its long-range target of 5 percent to 6 percent. Revenue from bottled water, criticized by environmentalists for creating waste, shrank for a second consecutive half. It’s been one of Nestle’s hardest-hit divisions as consumers and companies spend less.

“Major parts of the company’s strategy,” such as water, premium-priced products, restaurant services and baby food, “have been going through a difficult time of late,” wrote Andreas von Arx, an analyst at Helvea, before the results were released. “It still remains unclear at the current stage whether these strategic pillars will again be the route to success for food companies in the medium term.”

Nestle gets about a 10th of its sales from the water unit. Net income beat the 4.82 billion-franc average estimate of 10 analysts surveyed by Bloomberg, though sales by two measures were below estimates.

Sales Miss Estimates

Revenue fell 1.5 percent to 52.3 billion francs, Nestle said, compared with analysts’ 52.6 billion-franc estimate. Sales excluding acquisitions, divestments and currency effects rose 3.5 percent, missing the 3.8 percent average of eight analysts’ estimates.

First-quarter growth on that basis was 3.8 percent, below the long-term 5 percent to 6 percent per year target. In February, Chief Executive Officer Paul Bulcke said the food company aimed for full-year organic growth to at least approach the target.

Analysts expect 4 percent growth for 2009, according to the median of five estimates gathered before today’s results. That would end the company’s four-year streak of beating its target.

Today, Nestle also said that its second-half organic sales growth will accelerate. Growth of 4 percent for the year would outpace the company’s nearest rival, Oreo cookie maker Kraft Foods Inc., which last week forecast full-year organic sales growth of about 4 percent.

Nestle shares have fallen about 11 percent in the past 12 months, while Kraft shares have dropped 13 percent.

Nestle cut its stake in Alcon, the maker of Opti-Free contact lens solutions, to 52 percent from 77 percent for $10.4 billion in July of last year, affecting the comparison of today’s report to figures released a year earlier.

bloomberg

Δικαστικά ερωτήματα καθυστερούν το συμβιβασμό της BofA

Δικαστικά ερωτήματα καθυστερούν το συμβιβασμό της BofA

Μπορεί η Bank of America και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) να έχoυν καταλήξει σε συμβιβασμό για τις κατηγορίες πως η τράπεζα παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με μπόνους δισεκατομμυρίων, όμως ο Δικαστής Jed Rakoff του περιφερειακού δικαστηρίου έχει αντιρρήσεις -και βάζει στον πάγο τον διακανονισμό της τράπεζας για πρόστιμο $ 33 εκατ.

Επιτιθέμενος σε δυο μέτωπα, ο Rakoff φαίνεται να άφησε κάπως ασαφές το αν είχε περισσότερες αμφιβολίες για το πόσο δυνατή ήταν η υπόθεση της SEC, ή τη σχετική ασημαντότητα της ποινής των $ 33 εκατ. τα οποία συμφώνησε να καταβάλει η BofA για την επίλυση της αγωγής της επιτροπής. Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τις δύο πλευρές, ζητώντας ενημερώσεις έως τις 24 Αυγούστου και απαντήσεις έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα έχουμε απόφαση μέχρι τότε.

Με την ταυτόχρονη κατάθεση της αγωγής και την ανακοίνωση της διευθέτησης, η SEC είπε στις 3 Αυγούστου πως η Bank of America είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σε μια πληρεξούσια δήλωση λέγοντας πως η Merrill Lynch δεν θα πλήρωνε μπόνους στα στελέχη της χωρίς τη συγκατάθεσή της BofA, όταν οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν. Στην πραγματικότητα, λέει η SEC, η BofA είχε ήδη επιτρέψει στη Merrill να καταβάλλει $5,8 δισ. σε μπόνους για το 2008. Για να διευθετήσει την αγωγή, η BofA συμφώνησε να καταβάλει 33 εκατ. δολάρια, χωρίς όμως να δεχτεί πως έκανε κάτι παράνομο.

Ο Rakoff εξέθεσε το ερώτημα αν το πρόστιμο των $33 εκατ. ήταν "κάπως περίεργο," δεδομένου ότι η BofA είχε λάβει $45 δισ. σε κρατικές ενισχύσεις -$20 δισ. από αυτά για την εξαγορά της Merrill- και είχε κατηγορηθεί πως δεν ενημέρωσε τους επενδυτές για μπόνους περίπου $5,8 δισ. Αν η BofA πράγματι "είπε ψέματα" για τα μπόνους, όπως λέει η SEC, το Bloomberg αναφέρει τον Rakoff να λέει πως ο συμβιβασμός "δεν έχει ίχνος λογικής."

Αλλά ο Rakoff επίσης αναρωτήθηκε γιατί η SEC δεν συμπεριέλαμβε ανώτατα στελέχη της BofA και της Merrill στις κατηγορίες της. Ερωτά αν “κάποιο φάντασμα” ήταν υπεύθυνο για τη συμφωνία για τα μπόνους η οποία παραλείφθηκε από τον πληρεξούσιο, και είπε πως αν το πληρεξούσιο είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικό, "τότε τουλάχιστον οι κ.κ.. Thain και Lewis φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για αυτό, " αναφέρει το Reuters.

Και οι δύο πλευρές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στις εξελίξεις. Η τράπεζα είπε σε ανακοίνωσή της ότι "εξακολουθεί να πιστεύει πως η διευθέτηση αποτελεί ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα" και επανέλαβε τη θέση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να πληρώσει οποιαδήποτε διευθέτηση. Επίσης, τόνισε ότι η καταγγελία της SEC δεν ισχυριζόταν ότι ο καθένας στην τράπεζα αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει τους μετόχους. (Δικηγόροι ειδικοί σε θέματα χρηματαγορών λένε πως ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο κατηγορήθηκε η BofA δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να αποδείξει πρόθεση για εξαπάτηση.)

Ο David Rosenfeld, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της SEC στη Νέα Υόρκη, είπε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του "αναμένουμε να παρουσιάσουμε περαιτέρω τα γεγονότα της υπόθεσης και να μας δώσουμε τις πρόσθετες πληροφορίες, που ζητάει ο δικαστής."

capital.gr

Κατοχύρωση κερδών εν αναμονή της Fed

Κατοχύρωση κερδών εν αναμονή της Fed


Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημαντικές πρόωρες ρευστοποιήσεις σε αρκετές αγορές ήταν ή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενες μετά τα ισχυρά κέρδη της Τρίτης, όταν τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας τόνωσαν την αισιοδοξία των επενδυτών.

“Η διόρθωση οφείλεται εν μέρει στη χθεσινή άνοδο, όταν οι επενδυτές φάνηκαν να αντιδρούν υπερβολικά στα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας,” δήλωσε ο Caster Pang, αναλυτής στην Sang Hung Kai Financial στο Χονγκ Κονγκ. “Μετά τη διόρθωση οι επενδυτές θα αγοράσουν και πάλι”, συμπλήρωσε.

“Οι επενδυτές μοιάζουν νευρικοί μετά τα πρόσφατα ράλι, ενώ επίσης θέλουν να εξετάσουν το κατά πόσο η Fed θα κάνει λόγο για το χρονικό σημείο της ΄πολιτικής εξόδου από τα μέτρα΄ κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης,” τόνισε ο Choi Seong-lak της SK Securities στη Σεούλ.

Εξάλλου, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αγορές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος χθες καθώς η Fed ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίαση της κατά την οποία ενδέχεται να δώσει μια νέα εκτίμηση για το πως αντιμετωπίζει την παγκόσμια κρίση η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

Στο ταμπλό, ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε να υποχωρεί κατά 1% στις 111,65 μονάδες, μετά την άνοδο κατά 1,8% των τελευταίων δύο ημερών. Ο δείκτης έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 58% από το χαμηλό πέντε ετών στις 9 Μαρτίου λόγω των εκτιμήσεων για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 περιορίστηκε σε ποσοστό 1,42% στις 10.435,00 μονάδες, υποχωρώντας από το υψηλό δεκαμήνου που κατέγραψε χθες, ενώ ο ευρύτερος Topix κινήθηκε πτωτικά κατά 1,40% στις 959,87 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται με σημαντικές απώλειες 1,93%.

Στην Κίνα, σημαντική πτώση 3,13% σημειώνει ο CSI 300 ενώ με αρνητικά πρόσημα κινούνται και οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite στο -3,78% και -2,99% αντίστοιχα.

Ο S&P/ASX στην Αυστραλία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ενισχυμένος κατά 0,26%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε στο +0,79%.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε σε ποσοστό 0,88% στις 1.565,35 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση 0,15%.

Στην Ινδία ο Sensex υποχωρεί κατά 1,70%, ενώ πτώση σε ποσοστό 0,48% σημειώνει ο Straits Times στην Σιγκαπούρη.


capital.gr

Ελλάδα: Χάθηκαν 470.956 θέσεις εργασίας το πρώτο 6μηνο του 2009

Χάθηκαν 470.956 θέσεις εργασίας το πρώτο 6μηνο του 2009


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο δείκτης της ανεργίας επιδεινώθηκε, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν μεν θετικό, κατά σχεδόν 38.500 νέες θέσεις εργασίας, απείχε όμως κατά πολύ, σχεδόν κατά 95.500 θέσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Μάλιστα, οι αναλυτές είναι με το βλέμμα στραμμένο στο Φθινόπωρο, που αναμένεται έκρηξη της ανεργίας, καθώς θα φανούν οι συνέπειες της μειωμένης κίνησης στον τομέα του τουρισμού, της πτώσης της ζήτησης στην αγορά αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης της απασχόλησης στον οικοδομικό τομέα. Μάλιστα, εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό ανεργίας που βάσει των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο έφθασε στο 9,4% (έναντι 7,7% τον ίδιο μήνα του 2008) να αγγίξει και το 9,8% με 10% τους επόμενους μήνες, ώστε στο τέλος του 2009 να κλείσει κοντά στο 9,5%.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού, έχει επαναδημοσιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο έχει παρουσιάσει, από το χειμώνα, ως σχέδιο εξόδου από την κρίση. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν και συνδικαλιστικά στελέχη, εάν το πρώτο 6μηνο του έτους, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, τότε το δεύτερο 6μηνο η κατάσταση θα έχει πραγματικά ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο, είχε αρχίσει να καταγράφεται μια υποχώρηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων, με το ισοζύγιο τότε να είναι στο –36.596.

Και πράγματι, στη συνέχεια τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Ιούνιο, στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 305.615 απολύσεις, ενώ διεκόπησαν και 165.341 συμβάσεις λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων από την εργασία. Συνολικά χάθηκαν 470.956 θέσεις εργασίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν 509.422 προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δημιουργήθηκαν συνολικά και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, 38.476 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, οι νέες θέσεις εργασίας έφθαναν τις 111.616. Συνεπώς, παρά το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων, το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του 2009 δημιουργήθηκαν 95.575 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Παράλληλα, το 2009 απολύθηκαν περίπου 22.400 εργαζόμενοι περισσότεροι απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος, ενώ μειωμένες κατά 44.768 ήταν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Οι μήνες με τις περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας (καταγγελίες σύμβασης και οικειοθελείς αποχωρήσεις έναντι προσλήψεων) ήταν ο Ιανουάριος με –26.564, και ακολούθησαν Μάρτιος με –5.731, Φεβρουάριος με –4.561 και Ιούνιος με –1.910.

Στον αντίποδα, κατά τον Απρίλιο και Μάιο, μήνες που γίνονται οι περισσότερες εποχιακές προσλήψεις σε ξενοδοχεία και τουριστικές περιοχές, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 23.159 και 52.394 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης διαπιστώνει... ομαλότητα στην εγχώρια αγορά εργασίας, τα στοιχεία τόσο της ΤτΕ που δίνονται από τον ΟΑΕΔ, όσο και του ΣΕΠΕ που δείχνουν ότι και τον Ιούνιο συνεχίστηκαν παράλληλα με τις απολύσεις και οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική, ή εκ περιτροπής εργασία, δείχνουν πως έρχεται ένα πολύ σκληρό Φθινόπωρο για την ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα Στατιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκαν 70.898 προσλήψεις με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, 23.009 με μερική και 4.952 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, αυξήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα, σε σχέση με τους προηγούμενους, όπως άλλωστε και αυτές που αφορούν την πλήρη απασχόληση. Παράλληλα, συνεχίστηκε από τις επιχειρήσεις η πρακτική μετατροπής των συμβάσεων από πλήρη απασχόληση, σε μερική. Αναλυτικά, άλλες 910 συμβάσεις πλήρους μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, 146 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη, ενώ άλλες 15 συμβάσεις άλλαξαν σε εκ περιτροπής εργασία, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

capital.gr

Στις αρχές του 2010 προβλέπεται η έναρξη αύξησης των επιτοκίων

Στις αρχές του 2010 προβλέπεται η έναρξη αύξησης των επιτοκίων

Στη σταδιακή απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής που είχαν εφαρμόσει στη διάρκεια της κρίσης προσβλέπουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς είναι ορατές πλέον οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη.


Στη σημερινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια το ενδιαφέρον των αγορών.
Με το βλέμμα των αγορών στραμμένο προς τη σημερινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια και με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν τον Ιούνιο του 2010 την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη και όχι προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας είναι από τις πρώτες που ανακοίνωσε ότι αποσύρει ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση της περιορισμένης ρευστότητας δολαρίων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έναρξη ενός κύκλου αύξησης επιτοκίων από τις αρχές του 2010.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και οι αναλυτές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.

Παρ' όλα αυτά, προβλέπεται να εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ αναμένεται να προβεί και σε κάποιες ενδείξεις περί σταδιακών αλλαγών στο πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία έρχονται να προστεθούν και τα χθεσινά στοιχεία για την άνοδο της παραγωγικότητας με τους ταχύτερους ρυθμούς έξι ετών στο δεύτερο τρίμηνο, όπως και η επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης της αξίας ακινήτων για πρώτη φορά από το 2007.

Στην Ασία η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% για έκτο διαδοχικό μήνα, όμως ο διοικητής της, Λι Σογκ-Τάε, τόνισε ότι η στρατηγική απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης έχει κατά κάποιον τρόπο αρχίσει, προειδοποιώντας όμως ότι παραμένει η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

Στην Ιαπωνία η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, με το διοικητή, Μασαάκι Σιρακάουα, να δηλώνει ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις ενδεχομένως να διατηρηθούν, υποστηρίζοντας τη γενικότερη άποψη ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα προτού αυξηθούν τα επιτόκια.

Παρόλο που ορισμένες κεντρικές τράπεζες προβληματίζονται για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας, αρκετές υιοθετούν προσεκτική στάση ως προς την έξοδό τους από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, άφησε την προηγούμενη εβδομάδα να εννοηθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά νωρίτερα του αναμενομένου. Τόνισε, όμως, ότι τα επιτόκια κυμαίνονται σε κατάλληλα επίπεδα.

«Η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να στραφεί προς στρατηγική εξόδου», εκτιμά οικονομολόγος της Tullet Prebon.

Στην Ανατολική Ευρώπη η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι οικονομίες των χωρών της περιοχής ανακάμπτουν.

naftemporiki

ING: Επέστρεψε στην κερδοφορία το β’ τρίμηνο

ING: Επέστρεψε στην κερδοφορία το β’ τρίμηνο

Στα κέρδη επέστρεψε ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος της Ολλανδίας, ING Groep, έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών, καθώς οι ασφαλιστικές του δραστηριότητες ήταν κερδοφόρες.

Τα καθαρά κέρδη του διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε 71 εκατ. ευρώ (100 εκατ. δολάρια) ή 3 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,92 δισ. ευρώ ή 94 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι οικονομολόγοι τα ανέμεναν στα 362 εκατ. ευρώ.

Τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, η εταιρεία είχε εμφανίσει συνολικές ζημιές ύψους περίπου 4,98 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Γιαν Χόμεν, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας τον Ιανουάριο, έχει πει ότι σχεδιάζει να αντλήσει έως 8 δισ. ευρώ μέσω πώλησης μονάδων προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαια.

Η ολλανδική τράπεζα έχει προβεί σε 8.219 απολύσεις, περισσότερες απ’ ότι είχε αρχικά ανακοινώσει, ενώ εκτιμά πως θα περιορίσει τις δαπάνες της κατά 1,3 δισ. ευρώ φέτος.


naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
International Trade
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Meeting Announcement
Federal Reserve Bank

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό εν αναμονή αποθεμάτων

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό εν αναμονή αποθεμάτων

Κάτω από τα 70 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των κεφαλαιαγορών και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για νέα αύξηση των αποθεμάτων. Πολλοί αναλυτές, αν και θεωρούν ότι η κρίση έχει τερματιστεί από τον περασμένο Ιούνιο, θεωρούν ότι θα υπάρξουν περεταίρω πιέσεις καθώς η ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,6%, κλείνοντας στα 69,45 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποιώντας την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 1,4% στα 72,45 δολάρια το βαρέλια.

Αύριο ανακοινώνεται η πορεία των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, και η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει αύξηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Μεγάλη αύξηση αναμένεται και για τη βενζίνη, ενώ η δυναμικότητα των διυλιστηρίων πιθανόν να παραμείνει η ίδια.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2011, καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση και οι παραγωγοί δεν καταφέρνουν να αυξήσουν την προσφορά, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων Bernstein Research.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν, το 2009, στα 75 δολάρια το βαρέλι ή κάτω από αυτά τα επίπεδα, να κινηθούν υψηλότερα το 2010, καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση και να αγγίξουν τριψήφια νούμερα στα τέλη του επόμενου χρόνου ή στις αρχές του 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein Research.

"Η ζήτηση θα είναι πιθανά καλύτερη στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 από ό,τι εκτιμάται εν γένει και αυτό, σε συνδυασμό με τις μειώσεις της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, θα οδηγήσει σε μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, την επόμενη χρονιά", τονίζεται στο σημείωμα της Bernstein Research προς τους πελάτες της.

Οι εκτιμήσεις της Bernstein Research βασίζονται σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση 2,5% του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ, το 2010.

Απαγορευτικό για την ανάκαμψη το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

Πλήγμα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιφέρει η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι , προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Ο ίδιος δεν επιθυμεί η απόφασή του ΟΠΕΚ στην επικείμενη συνεδρίασή του στις 9 Σεπτεμβρίου, να ωθήσει τις πετρελαϊκές τιμές σε επίπεδα που θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάκαμψη. «Η απόφαση που θα λάβουν πιστεύω ότι θα έχει στόχο να καλλιεργήσει την οικονομική ανάκαμψη, παρά να διαβρώνει τις ελπίδες για αυτήν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

reporter.gr
Share |