Wednesday, August 12, 2009

Στις αρχές του 2010 προβλέπεται η έναρξη αύξησης των επιτοκίων

Στις αρχές του 2010 προβλέπεται η έναρξη αύξησης των επιτοκίων

Στη σταδιακή απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής που είχαν εφαρμόσει στη διάρκεια της κρίσης προσβλέπουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς είναι ορατές πλέον οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη.


Στη σημερινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια το ενδιαφέρον των αγορών.
Με το βλέμμα των αγορών στραμμένο προς τη σημερινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια και με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν τον Ιούνιο του 2010 την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη και όχι προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας είναι από τις πρώτες που ανακοίνωσε ότι αποσύρει ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση της περιορισμένης ρευστότητας δολαρίων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έναρξη ενός κύκλου αύξησης επιτοκίων από τις αρχές του 2010.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και οι αναλυτές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.

Παρ' όλα αυτά, προβλέπεται να εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ αναμένεται να προβεί και σε κάποιες ενδείξεις περί σταδιακών αλλαγών στο πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία έρχονται να προστεθούν και τα χθεσινά στοιχεία για την άνοδο της παραγωγικότητας με τους ταχύτερους ρυθμούς έξι ετών στο δεύτερο τρίμηνο, όπως και η επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης της αξίας ακινήτων για πρώτη φορά από το 2007.

Στην Ασία η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% για έκτο διαδοχικό μήνα, όμως ο διοικητής της, Λι Σογκ-Τάε, τόνισε ότι η στρατηγική απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης έχει κατά κάποιον τρόπο αρχίσει, προειδοποιώντας όμως ότι παραμένει η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

Στην Ιαπωνία η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, με το διοικητή, Μασαάκι Σιρακάουα, να δηλώνει ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις ενδεχομένως να διατηρηθούν, υποστηρίζοντας τη γενικότερη άποψη ότι θα χρειαστεί να μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα προτού αυξηθούν τα επιτόκια.

Παρόλο που ορισμένες κεντρικές τράπεζες προβληματίζονται για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας, αρκετές υιοθετούν προσεκτική στάση ως προς την έξοδό τους από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, άφησε την προηγούμενη εβδομάδα να εννοηθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδεχομένως να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά νωρίτερα του αναμενομένου. Τόνισε, όμως, ότι τα επιτόκια κυμαίνονται σε κατάλληλα επίπεδα.

«Η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να στραφεί προς στρατηγική εξόδου», εκτιμά οικονομολόγος της Tullet Prebon.

Στην Ανατολική Ευρώπη η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι οικονομίες των χωρών της περιοχής ανακάμπτουν.

naftemporiki

No comments:

Share |