Thursday, March 12, 2009

Στο +11% το αργό- Πάνω από τα 47 δολ.

Στο +11% το αργό- Πάνω από τα 47 δολ.

Με τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου μήνα έκλεισε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, λίγο πριν την ερχόμενη σύνοδο των χωρών μελών του ΟΠΕΚ το σαββατοκύριακο, στο οποίο αναμένεται απόφαση για νέα μείωση της παραγωγής. Αν και η αρχική πρόθεση των υπουργών ενέργειας των μελών του καρτέλ ήταν να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα παραγωγής, η πτώση κατά 10% των τιμών του αργού στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, μάλλον θα αλλάξει τα πλάνα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αργού για παράδοση τον Απρίλιο ενισχύθηκαν κατά 4,70 δολάρια ή 11% στα 47,03 δολάρια το βαρέλι, «ψαλιδίζοντας» τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 3,1%. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 6,5% στα 44,61 δολάρια.

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου, εκτός από το Ιράκ. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν μειώσει την παραγωγή τους στα 25,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 29,22 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από την 1η Ιανουαρίου.

Δυσάρεστα και ευχάριστα τα νέα από την Κίνα όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια. Κατ΄ αρχήν οι εισαγωγές της αργού πετρελαίου τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 15% στους 11,73 εκ. τόνους ή περί τα 3,06 εκ. βαρέλια ημερησίως. Στο δίμηνο οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 13% στους 24,55 εκ. τόνους.

Τα καλά ωστόσο νέα είναι οι εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο και κατά 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, γεγονός που δείχνει πως κάτι αρχίζει να κινείται. Αυτό όμως μένει να αποδειχτεί στη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε πως πολύ πρόσφατα τα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας ζήτησαν άδειες εξαγωγών καθώς έχουν αδιάθετα αποθέματα

Ωστόσο για την Κίνα, η οποία διαθέτει αποθεματικά για 35 ημέρες το πρόβλημα είναι αλλού. Είναι στην ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων, γεγονός που επισημαίνουν πολλοί αξιωματούχοι τοπικών πετρελαϊκών εταιρειών οι οποίοι ζητούν ως και την ναύλωση VLCC γι αυτό στο σκοπό.

REPORTER.GR

Παραδέχτηκε την ενοχή του ο Μ. Μάντοφ- Διατάχθηκε η φυλάκιση του

Παραδέχτηκε την ενοχή του ο Μ. Μάντοφ- Διατάχθηκε η φυλάκιση του

Παραδέχτηκε την ενοχή του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ο αμερικανός χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ, για τις 11 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.Ο εισαγγελέας Μαρκ Λιτ, δήλωσε ότι θα ζητήσει για τον πρώην πρόεδρο της Nasdaq στην Ουόλ Στριτ, ποινή κάθειρξης 150 ετών, αφού η απάτη για την οποία κατηγορείται στοίχισε 50 δισ. δολάρια σε 4.000 πελάτες του που ενεπλάκησαν εν αγνοία τους στο σχήμα Ponzi.
Μετά το πέρας της κατάθεσης του ο δικαστής της Νέας Υόρκης διέταξε την αμεση φυλάκιση του μέχρι να τελεσιδικήσει.

REPORTER.GR

Βουτιά εξωτερικού εμπορίου

Βουτιά εξωτερικού εμπορίου


Απότομη βουτιά σημείωσε τον Ιανουάριο του 2009 το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου.


Η αξία των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κύπρο, σημείωσε μείωση 28,1% αντανακλώντας την κάμψη της κατανάλωσης. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για το μήνα Ιανουάριο 2009, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις περιορίστηκαν στα €413,8 εκ., (εκ των οποίων €287,5 εκ. ήταν αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και €126,3 εκ. εισαγωγές από τρίτες χώρες) από €575,1 εκ. τον Ιανουάριο του 2008.

Ανάλογη εικόνα σημείωσαν και οι εξαγωγές. Περιορίστηκαν τον πρώτο μήνα του έτους στα €63,5 εκ., (εκ των οποίων €42,2 εκ. ήταν αποστολές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και €21,3 εκ. εξαγωγές σε τρίτες χώρες) έναντι €87,5 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 27,5%.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις €350,3 χιλ. από €487,6 χιλ. τον Ιανουάριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

General Electric: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από S&P

General Electric: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από S&P

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της General Electric προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's Ratings Services, αφού διαμόρφωσε την αξιολόγηση σε AA+ από AAA, με σταθερό outlook. Τα κυριότερα προβλήματα της GE εστιάζονται στις διαγραφές που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων και στα κεφάλαια estate assets.

REPORTER.GR

Chrysler: Αίτημα για δάνειο 2,3 δισ. δολαρίων από τον Καναδά

Chrysler: Αίτημα για δάνειο 2,3 δισ. δολαρίων από τον Καναδά

Το ποσό των 2,3 δισ. δολαρίων με τη μορφή δανείου ζήτησε από την Καναδική Κυβέρνηση η Chrysler, ζητώντας παράλληλα και τη συναίνεση από το σωματείο των εργαζομένων της. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Tom LaSorda, ζήτησε από το σωματείο να παρέχει στην εταιρεία μια περίοδο «χάριτος» ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. υπενθυμίζεται ότι το σωματείο των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες είχε πριν καιρό συμφωνήσει από κοινού με τη General Motors στο να βοηθηθούν οι διοικήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σήμερα, ο LaSorda δήλωσε ότι η Chrysler δεν θα συμμετάσχει στην αρχική συμφωνία, αφού οι όροι της δεν βοηθούν στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων. Αντ΄ αυτού θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πιέσουν για μεγαλύτερη κυβερνητική βοήθεια, συμμετέχοντας στην προσπάθεια περικοπών των λειτουργικών εξόδων.

Σημειώνεται ότι η Chrysler έχει ήδη λάβει 4 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ αναζητά αλλα 5 δισ. δολάρια επιπλέον, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

REPORTER.GR

''Μαύρα'' μαντάτα από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη το 2009

''Μαύρα'' μαντάτα από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη το 2009

Στο 1% με 2% αναμένει φέτος την συρρίκνωση του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick και κάνει λόγο για τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930.Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Mail ο Zoellick επισημαίνει ότι οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και καλεί τα πλουσιότερα κράτη να συμβάλλουν στη «γεφύρωση» του οικονομικού χάσματος που προκάλεσε η απόσυρση κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι ανάπτυξη θα μειωθεί πιθανότατα περίπου κατά 1% - 2%», σημείωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Έχουμε να δούμε τέτοια νούμερα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που σημαίνει από τη δεκαετία του '30», πρόσθεσε.

REPORTER.GR

"Ήρθε η ώρα για αγορές"!

"Ήρθε η ώρα για αγορές"!

O βετεράνος fund manager, μεγαλοεπενδυτής και γκουρού των αγορών κ. Mark Mobius υποστηρίζει πως με την απαισιοδοξία στο ζενίθ, ήρθε πια η ώρα για αγορές μετοχών. Οπως τονίζει, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να πραγματοποιήσουν ράλι της τάξης του 20% και θα υπεραποδόσουν των ώριμων αγορών στους επόμενους 12 μήνες.Σύμφωνα με τον Mobius, ο κίνδυνος σήμερα είναι το να γίνει κανείς υπερβολικά απαισιόδοξος καθώς αν και βλέποντας πως ίσως ο πάτος να πλησιάζει άρα και θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί, υπάρχουν εξαιρετικά κελεπούρια στις αγορές. Αν και η μεταβλητότητα δεν έχει τελειώσει, ο πάτος μπορεί και να μας περιμένει στην γωνία και αυτό το πιστεύει καθώς θεωρεί ο απίστευτος πεσιμισμός που κυριαρχεί σε όλες τις αγορές σήμερα είναι ένα κορυφάιο σημάδι ότι έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα άρα και τον κίνδυνο. Όπως τονίζει, η μαζική και ευρεία απαισιοδοξία, σηματοδοτεί το καταληλλότερο timing για αγορές μετοχών καθώς οι μετοχές οδηγούν την οικονομία και τείνουν να ανακάμπτουν έξι με δώδεκα μήνες νωρίτερα από αυτήν.

Σε ότι αφορά την πολυσυζητημένη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Mobius σημειώνει πως η κατάσταση είναι καταστροφική. Παράλληλα, οι αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασία είναι οι δύο αγαπημένες του περιοχές, από τις οποίες ξεχωρίζει ιδιαίτερα την Κίνα και την Βραζιλία, ενώ η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα.

Τέλος, ο μίστερ γκουρού υπογραμμίζει πως οι αναδυόμενες αγορές θα ανακάμψουν πολύ ταχύτερα από τις ώριμες καθώς οι ανεπτυγμένες αγορές είναι στοιχειώμενες από την ύφεση.

REPORTER.GR

Τέλος στο «μπουμ» διεθνών υπηρεσιών

Τέλος στο «μπουμ» διεθνών υπηρεσιών



Τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των διεθνών δραστηριοτήτων, καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών για τις εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο. Μετά από δύο χρόνια έντονης ανάπτυξης, ο κύκλος εργασιών των λογιστών και των δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για τις εγγραφές νέων εταιρειών στην Κύπρο, που αποτελούν ένα από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες για την πορεία του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο μειώθηκαν το Φεβρουάριο του 2009 κατά 49,7% στις 1.296 από 2.574 το Φεβρουάριο του 2008. Το δίμηνο του 2009, οι εγγραφές εταιρειών είναι μειωμένες κατά 52,4% στις 2.372 από 4.983 την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008. Οι εγγραφές ακολουθούν καθοδική πορεία από το τέλος του 2007.

Τους κραδασμούς που προκαλεί η μειωμένη ροή νέων εταιρειών άρχισαν ήδη να νιώθουν οι δικηγόροι, όχι μόνο στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων αλλά και σε άλλους τομείς των εργασιών τους.


Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι πέραν της καθοδικής πορείας στις εγγραφές εταιρειών, παρουσιάζεται και μείωση όσον αφορά τις υποθέσεις που καταχωρούνται στα δικαστήρια.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, της αστάθειας και της αβεβαιότητας που υπάρχει, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να προχωρήσει σε αξιώσεις μέσω δικαστηρίων», υπογράμμισε. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, θα πρέπει να περάσουν και άλλοι μήνες.

Προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των λογιστών, που παρουσιάζονται ωστόσο πιο καθησυχαστικοί για την πορεία εργασιών του κλάδου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Πανίκος Τσαϊλής, ανέφερε στη StockWatch ότι ο λογιστικός κλάδος δεν επηρεάζεται τόσο από την κρίση όσο άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

«Εμείς, θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα των εταιρειών έστω και αν οι εργασίες τους είναι μειωμένες. Μπορεί να έχουμε κάποια μείωση στα έσοδα μας αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ο τομέας των υπηρεσιών έχει ζήτηση τόσο σε περιόδους οικονομικής άνθισης όσο και σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης».

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, όμως, κάποιες από τις ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται στη Κύπρο, που έχουν επηρεαστεί από την κρίση στη Ρωσία, δεν ζητούν ελεγκτικές υπηρεσίες για την ετοιμασία ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, θέλοντας να περικόψουν δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών του κλάδου νομικών, λογιστικών, φορολογικών δραστηριοτήτων και ερευνών αγοράς αυξήθηκε το 2008 κατά 23% σε σχέση με το 2007. Το 2007 ως προς το 2006, η αύξηση ήταν της τάξης του 21,5%.

Πέραν της σημασίας του για τους δικηγόρους και τους λογιστές, ο κλάδος διεθνών υπηρεσιών αποτελεί βασικό τροφοδότη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων, που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τις τράπεζες λόγω χαμηλού τοκισμού, αποτελούν το ένα τέταρτο των καταθέσεων που υπάρχουν στην Κύπρο και φθάνουν τα €27 δισ.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

XAK

FTSE/CySE 20
257.17 ( 1.11%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
741.79 ( 1.19%)

Όγκος: € 1,898,220

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
1554.56 ( 1.07%)

FTSE®/Χ.Α. 20
767.91 ( 1.17%)

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 2,9% το δ΄ τρίμηνο 2008

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 2,9% το δ΄ τρίμηνο 2008


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) -- Χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, το οποίο αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία σε σύγκριση με άνοδο 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε ετήσια βάση, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της κυπριακής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο κινήθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο 3%. "Για το σύνολο του 2008, ο δείκτης ανάπτυξης του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 3,7%", είχε αναφέρει η στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωση της στις 13/2.

Η επιβράδυνση της οικονομίας στο σύνολο του έτους οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

"Μικρή επιβράδυνση παρατηρείται επίσης στον κατασκευαστικό τομέα και στο λιανικό εμπόριο," συμπλήρωσε η υπηρεσία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 3,7% για ο 2008 και στο 2,1% για το 2009, λόγω φόβων μείωσης των τουριστικών εσόδων εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κύπρου το 2009 υπολογίζεται στο 1,1%, ποσοστό αναθεωρημένο προς τα κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 2,9%.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 654.000. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οικονομλόγοι έκαναν λόγο για αύξηση των νέων αιτήσεων κατά 6.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκα κατά 6.750 στις 650.000, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1982.


Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν επίδομα την εβδομάδα που τελείωσε στις 28 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 193.000 στους 5,32 εκατ. Ο μέσος όρος των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 124.250 στις 5,14 εκατ., επίσης επίπεδο ρεκόρ.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Οριακή κάμψη των λιανικών πωλήσεων

ΗΠΑ: Οριακή κάμψη των λιανικών πωλήσεων


Οι λιανικές πωλήσεις έχουν ξεκινήσει το 2009 πολύ καλύτερα απ’ ό, τι εκτιμούσαν οι αναλυτές, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον Φεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 0,4%.

Παράλληλα, τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν άνοδο 1,8% από το 1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 8,6% το τελευταίο έτος και, ενώ πριν την απροσδόκητη άνοδο του Ιανουαρίου είχαν καταγράψει έξι διαδοχικούς μήνες κάμψης.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικότερα μεγέθη για τον Φεβρουάριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 4,3%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% το Φεβρουάριο.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 6% των κατασχέσεων κατοικιών τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Αύξηση 6% των κατασχέσεων κατοικιών τον Φεβρουάριο


Αύξηση παρουσίασαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, έπειτα από σύντομη μείωση, και παρά τα πολυάριθμα προγράμματα που εφαρμόστηκαν με στόχο την καταστολή του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αιτήσεις, που περιλαμβάνουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από των τραπεζών, αυξήθηκαν κατά 6% τον Φεβρουάριο, μετά την μείωση 10% που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με το περσινό έτος ενισχύθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων RealtyTrac.

Ενδεικτικά, ένα στα 440 νοικοκυριά έχει λάβει ειδοποίηση από τράπεζα ηγια διαδικασία κατάσχεσης. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις κατασχέσεων για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ αφορούσαν περίπου 291.000 περιουσιακά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανακοίνωσε “πακέτο” στήριξης, αξίας 275 δισ. δολ. για την αγορά ακινήτων, αλλά η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες απασχόλησης και μειούμενες τιμές ακινήτων.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Μείωση -1,1% των εμπορικών αποθεμάτων τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Μείωση -1,1% των εμπορικών αποθεμάτων τον Ιανουάριο


Σημαντική πτώση των αποθεμάτων τους εμφάνισαν οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο προσαρμόζοντας τα στη μειωμένη ζήτηση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, τα εμπορικά αποθέματα σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,1% στα 1,44 τρισ. δολάρια.


Τα αποθέματα το Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 1,6%. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1% στα 1,004 τρισ. δολάρια και το Δεκέμβριο κατά 3,2%.


Ο δείκτης αποθέματα προς πωλήσεις, οι μήνες δηλαδή που χρειάζεται μια επιχείρηση για να πουλήσει τα υπάρχοντα αποθέματά της, παρέμεινε σταθερός στο 1,43, γεγονός που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις δεν άφησαν τα αποθέματά να ξεφύγουν από τον έλεγχό τους εν μέσω της κρίσης.

Τα αποθέματα του μεταποιητικού τομέα μειώθηκαν κατά 0,8%, των χονδρεμπόρων 0,7%, των λιανοπωλητών 1,7% και των εμπόρων αυτικινήτων 4,4%.

CAPITAL.GR

Τράπεζα Κύπρου: Μείωση επιτοκίων

Τράπεζα Κύπρου: Μείωση επιτοκίων


Σε μείωση των επιτοκίων της, σε συνέχεια της πρόσφατης μείωσης του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά 0,50%, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, με ισχύ από Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μεταβολές στα επιτόκια έχουν ως εξής:

-Τα βασικά κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια των προσωπικών, καταναλωτικών δανείων και τρεχούμενων λογαριασμών υπερανάληψης κοινού μειώνονται κατά 0,50%.

-Το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο καταναλωτικής πίστης με προσημείωση, μειώνεται κατά 0,25%.

-Το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, (ΒΕΚΤ) μειώνεται κατά 0,50%.

-Το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικής πίστης (ΒΕΣ), μειώνεται κατά 0,25%.

-Τα βασικά σταθερά επιτόκια στεγαστικής πίστης, περιόδων 2, 3, 5, 10 και 15 ετών, μειώνονται κατά 0,50%.

-Τα βασικά σταθερά επιτόκια επαγγελματικής στέγης, περιόδων 3, 6, και 10 ετών, μειώνονται κατά 0,30%.

-Το κυμαινόμενο επιτόκιο αγορών μέσω πιστωτικών καρτών, μειώνεται κατά 0,25%. Εξαιρούνται ειδικές προσφορές.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, συνεχίζεται η διάθεση των προνομιακών προγραμμάτων, ήτοι:

-Προνομιακό σταθερό επιτόκιο 2ετίας στεγαστικής πίστης, σήμερα 4,75%.

-Προνομιακό σταθερό επιτόκιο ενός έτους επαγγελματικής στέγης, σήμερα 5,75%.

-Προνομιακό σταθερό επιτόκιο ενός έτους Ελ. Επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, σήμερα 6,90%.

-Προνομιακό σταθερό επιτόκιο «Συνεπώς», καταναλωτικής πίστης, 10,95% που μειώνεται έως 5,95%.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ:

Αντίστοιχα, τα επιτόκια λογαριασμών ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών μειώνονται έως 0,35%.

Τα επιτόκια των λογαριασμών καταθέσεων με προειδοποίηση 8 ημερών μειώνονται έως 0,40%, ενώ των λογαριασμών καταθέσεων με προειδοποίηση 35 ημερών μειώνονται έως 0,25%.

CAPITAL.GR

GM: Δεν χρειάζεται βοήθεια $2 δισ. για το Μάρτιο

GM: Δεν χρειάζεται βοήθεια $2 δισ. για το Μάρτιο


Ευχάριστα τα νέα για την General Motors, η οποία ανακοίνωσε πως δεν θα χρειαστεί κρατική βοήθεια 2 δισ. δολαρίων για να τα βγάλει πέρα το Μάρτιο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αυτοκινητοβιομηχανία γνωστοποίησε πως βοηθήθηκε ιδιαίτερα από μαζικές περικοπές κόστους κατά μήκος της εταιρείας.

CAPITAL.GR

Α. Βγενόπουλος: Δεν πουλάμε την Ολυμπιακή

Α. Βγενόπουλος: Δεν πουλάμε την Ολυμπιακή


Δεν πρόκειται να πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο της Ολυμπιακής η MIG για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος από την Κρήτη, όπου παραβρέθηκε με αφορμή την είσοδο της Attica Group στο δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο.

Ο ίδιος άλλωστε συμπλήρωσε “οι ρήτρες - συμβάσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να είναι περιοριστικές για τον αγοραστή, αλλά είναι αστείο να σκέφτεται κανείς ότι πήραμε την Ολυμπιακή για να την πουλήσουμε”.

"Εξάλλου", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της MIG, "από καμία εταιρεία μέχρι σήμερα στην οποία αποκτήσαμε πλειοψηφία των μετοχών δεν έχουμε αποχωρήσει. Θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε μερίδιο της αγοράς και η Ολυμπιακή μπορεί να επανέλθει σε κερδοφορία".

Επίσης ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε ότι αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, ότι θα διευκολύνει να περάσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ολυμπιακής στο δημόσιο, ένα αίτημα που του είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση εκείνη.

"Από την Κρήτη δεν θα φύγουμε ποτέ"

Σε ό,τι αφορά την είσοδο της Attica Group στις γραμμές - φιλέτο της Κρήσης ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε "από την Κρήτη δεν θα φύγουμε ποτέ" δίνοντας με αυτή την φράση το στίγμα των προθέσεων του ακτοπλοϊκού ομίλου.


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ισχυρός άνδρας της MIG στο πλοίο της Superfast Ferries το οποίο έκανε χθες το βράδυ το παρθενικό δρομολόγιο στο Ηράκλειο της Κρήτης υπογράμμισε "η παρουσία μας εδώ είναι αναγκαία. Ήρθαμε στην Κρήτη για πάντα."

"Εξάλλου", συμπλήρωσε, "ο όμιλος δεν αποκτά σήμερα παρουσία στην Κρήτη, δραστηριοποιείται ήδη μέσω της Μarfin Popular Bank, της Everst, της Goody΄s, της SingularLogic και της Vivartia μέσω των 3.128 σημείων πώλησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica, κ. Πέτρος Βέττας, ανέφερε ότι "η Κρήτη είναι μεγάλη αγορά και εμείς ως μια μεγάλη εταιρεία θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή". "Από αύριο", συνέχισε ο κ. Βέττας, "διπλασιάζονται τα δρομολόγια στη γραμμή του Ηρακλείου και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αυξηθεί σημαντικά η επιβατική κίνηση, αυτό είναι άλλωστε κάτι που το έχει αποδείξει η ιστορία."

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας ανέφερε ότι έχουν ήδη παραγγελθεί δυο πλοία που θα δραστηριοποιηθούν στην Αδριατική. Παράλληλα συμπλήρωσε: "χρειαζόμαστε στο Αιγαίο 2 πλοία και ήδη βρισκόμαστε σε επαφές με ναυπηγεία. Το Superfast ΧΙΙ θα εκτελεί δρομολόγια σε καθημερινή βάση προς το λιμάνι του Ηρακλείου με ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά στις 15.30 και ώρα άφιξης στις 23.45. Στη γραμμή του Ηρακλείου μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται 2 εταιρείες, η Minoan Lines και η ΑΝΕΚ οι οποίες εξυπηρετούν 1,5 εκατ. επιβάτες, 140.000 φορτηγά και 220.000 Ι.Χ. σε ετήσια βάση."

CAPITAL.GR

Ελβετία: "Εκοψε" κατά 25 μονάδες βάσης το εύρος των επιτοκίων

Ελβετία: "Εκοψε" κατά 25 μονάδες βάσης το εύρος των επιτοκίων


Στη μείωση του εύρους του βασικού επιτοκίου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και συγκεκριμένα κατά 25 μονάδες βάσης στο 0-0,75%. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της νομισματικής αρχής, η κίνηση αυτή θα έχει άμεση ισχύ. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να οδηγήσει το libor κοντά στο χαμηλότερο άκρο του νέου εύρους, δηλαδή κοντά στο 0,25%. Επομένως, το libor διαθέτει πλέον στενότερο εύρος της τάξης των 75 μονάδων αντί 100 μονάδων προηγουμένως.

Η νομισματική αρχή ανέφερε πως η κατάσταση στην οικονομία της Ελβετίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 και πλέον διαπιστώνει την ύπαρξη κινδύνου αρνητικού πληθωρισμού στη διάρκεια της επόμενης τριετίας. Για αυτό και εκτιμά πως απαιτείται αποφασιστική δράση για την ισχυρή "χαλάρωση" των νομισματικών συνθηκών. Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, η SNB αποφάσισε να προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων και να δράσει για την αποφυγή περαιτέρω ενδυνάμωσης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα, πραγματοποιώντας επιπρόσθετες πράξεις repo, θα αγοράσει ομόλογα αποτιμημένα σε ελβετικά φράγκα και θα αποκτήσει ξένο συνάλλαγμα από την αγορά ισοτιμιών.

Παράλληλα, η SNB προχώρησε στην καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2009 και συγκεκριμένα αναμένει συρρίκνωση 2,5% με 3%. Επίσης, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και πλέον αναμένει αρνητικό πληθωρισμό (-0,5%). Μετά και τα σημερινά μέτρα που αποφάσισε, η SNB αναμένει μηδενικό μέσο ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή για την επόμενη διετία. Συμπλήρωσε δε πως η μείωση του εύρους των επιτοκίων συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη δραματική επιδείνωση της οικονομίας.

CAPITAL.GR

4,5 εκατ. νέοι άνεργοι στην Ευρώπη το 2009

4,5 εκατ. νέοι άνεργοι στην Ευρώπη το 2009

Περί τα 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν την εργασία τους το 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης BusinessEurope, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ.


Ο Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ, πρόεδρος της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης BusinessEurope.
«Περιμένουμε ότι 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν την εργασία του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εντός του 2009», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι λοιπόν πιο απαισιόδοξοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία από την πλευρά της εκτιμά ότι 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χαθούν κατά τη διάρκεια του έτους στις τελευταίες της προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα μέσα Ιανουαρίου.

«Πιστεύουμε ότι τα σχέδια ανάκαμψης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι, μέσω της στήριξης που προσφέρουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μάλλον το αποτελεσματικότερο μέσον για την εγγύηση της διατήρησης του μάξιμουμ των θέσεων εργασίας και ακόμη και της δημιουργίας και νέων θέσεων», δήλωσε ο Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Μείωση - ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής

Γερμανία: Μείωση - ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής

Πτώση – ρεκόρ της τάξης του 7,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς η παραγωγή για τον τομέα των εξαγωγών συρρικνώθηκε.

Πτώση – ρεκόρ της τάξης του 7,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς η παραγωγή για τον τομέα των εξαγωγών συρρικνώθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από την χαμηλότερη εκτίμηση των οικονομολόγων για πτώση της τάξης του 5%. Κατά μέσον όρο, οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση της παραγωγής κατά 3%.

Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του, δεδομένων των αδύναμων βιομηχανικών παραγγελιών, οι προοπτικές για την παραγωγή τους επόμενους μήνες είναι απαισιόδοξες.

Τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2,1% - που συνιστά το χειρότερο τρίμηνο από την επανένωση.


NAFTEMPORIKI

Forbes: Πάλι στην κορυφή της λίστας ο Μπιλ Γκέιτς

Forbes: Πάλι στην κορυφή της λίστας ο Μπιλ Γκέιτς


Ο Μπιλ Γκέιτς επέστρεψε στην κορυφή του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ιδρυτής της Microsoft Corp, Μπιλ Γκέιτς είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, καθώς εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης η καθαρή αξία της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη μειώθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο, φθάνοντας στους 793 τον περασμένο χρόνο, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στα άτομα που μπήκαν στη λίστα του Forbes από τη Ρωσία, την Ινδία και την Τουρκία.

Ο Μπιλ Γκέιτς επέστρεψε στην κορυφή του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία 40 δισεκατομμυρίων, ενώ πέρυσι ήταν τρίτος, έχοντας περιουσία 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μπάφετ, που πέρυσι ήταν ο πλουσιώτερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φέτος έπεσε στη δεύτερη θέση, με περιουσία 37 δισ. Στην τρίτη θέση εφέτος βρίσκεται ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, με περιουσία που φθάνει στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πέρυσι είχε περιουσία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τρεις κορυφαίοι στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων έχασαν συνολικά 68 δισεκατομμύρια δολάρια τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τον κατάλογο του Forbes. Εξαιτίας της διεθνούς κρίσης η συνολική αξία της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου έπεσε από τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 2,4 τρισεκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε από τους 1.125 στους 793.

Η πόλη της Νέας Υόρκης αντικατέστησε εξάλλου τη Μόσχα στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις πόλεις που φιλοξενούν τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Στην αμερικανική μητρόπολη ζουν 55 δισεκατομμυριούχοι, ενώ στη Μόσχα 32, ενώ πέρυσι στη ρωσική πρωτεύουσα ζούσαν 87 δισεκατομμυριούχοι.

Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες που τα τελευταία χρόνια είχαν καταγράψει σημαντικά ποσοστά αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών τους, επλήγησαν φέτος από την κρίση. Μεταξύ αυτών είναι η Τουρκία, όπου ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έπεσε στους 13 από τους 35, λόγω και της υποχώρησης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Ο Ινδός επιχειρηματίας, Ανίλ Αμπάνι, που θεωρείτο ο μεγάλος κερδισμένος στη λίστα της περασμένης χρονιάς, είναι φέτος ο μεγάλος χαμένος, αφού τους τελευταίους 12 μήνες είχε απώλειες περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ανίλ Αμπάνι ήταν πέρυσι έκτος στη λίστα του Forbes, ενώ φέτος έχει πέσει στην 34η θέση, με περιουσία που εκτιμάται στα 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο μόνος άνθρωπος στη λίστα των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχασε χρήματα είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 11,5 δισεκατομμύρια. Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Μπλούμπεργκ αποδίδεται από το Forbes στην καλή πορεία της εταιρίας Μέσων Επικοινωνίας που έχει. Σήμερα είναι ο πλουσιώτερος άνθρωπος στη Νέα Υόρκη, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα στον κατάλογο του Forbes από την 65η, στη 17η θέση.

Στα αξιοσημείωτα του καταλόγου του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, είναι η παρουσία στον κατάλογο αυτόν του Μεξικανού βαρώνου ναρκωτικών, Χοακίν "Σόρτι" Γκούσμαν, που θεωρείται ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους, αλλά έχει συσωρρεύσει περιουσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Γκούσμαν, που έχει ύψος μόλις 1,55 δραπέτευσε από φυλακή το 2001, θεωρείται υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους στο πλαίσιο του πολέμου των συμμοριών στο Μεξικό, αλλά οι υπεύθυνοι του περιοδικού Forbes διαβεβαιώνουν ότι τα οικονομικά του πηγαίνουν θαυμάσια, αφού βρίσκεται στη θέση «701» του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους.

«Δεν είναι εύκαιρος για συνεντεύξεις. Αλλά η οικονομική του κατάσταση είναι αρκετά καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λουίζα Κρολ, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Forbes.


NAFTEMPORIKI

Βγενόπουλος: Αρχές Οκτωβρίου ανοίγει φτερά η νέα Ολυμπιακή

Βγενόπουλος: Αρχές Οκτωβρίου ανοίγει φτερά η νέα Ολυμπιακή

Στις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της σημερινής Ολυμπιακής, πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα Ολυμπιακή, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.


«Είναι αστείο να σκέφτεται κανείς ότι πήραμε την Ολυμπιακή και έχουμε πρόθεση να την πουλήσουμε», ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group δεσμεύτηκε να καταστήσει ξανά την Ολυμπιακή Αεροπορία μια απολύτως υγιή, ποιοτική και ανταγωνιστική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, προς όφελος των μετόχων της αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας.

«Είναι αστείο να σκέφτεται κανείς ότι πήραμε την Ολυμπιακή και έχουμε πρόθεση να την πουλήσουμε», ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι η MIG δεν πούλησε ποτέ καμία εταιρεία της οποίας απέκτησε το μετοχικό έλεγχο και τη διοίκηση.

Όσον αφορά στην δραστηριοποίηση της MIG στον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι τα σχέδια του ομίλου για περαιτέρω επέκταση στον τραπεζικό τομέα, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, εξακολουθούν μεν να ισχύουν αλλά έχουν ετεροχρονιστεί λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Επισήμανε, δε, ότι ο όμιλος της MIG, μέσω των δραστηριοτήτων του στον τραπεζικό τομέα, είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση του Δημοσίου Χρέους της χώρας με καλύτερους όρους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα σχέδιά του η ενασχόληση με την πολιτική.

Ο όμιλος της MIG θα βγει ισχυρότερος από την διεθνή οικονομική κρίση, καθώς θα έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του στους επιμέρους τομείς που δραστηριοποιείται λόγω της ρευστότητας που διαθέτει και της ισχυρής κεφαλαιακής του επάρκειας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βγενόπουλος.

NAFTEMPORIKI

Παραπλάνησε το Κογκρέσο η Merrill υποστηρίζει ο A. Cuomo

Παραπλάνησε το Κογκρέσο η Merrill υποστηρίζει ο A. Cuomo


Παραπλάνησε το Κογκρέσο η Merrill Lynch αναφορικά με την παροχή bonus ύψους 3,6 δισ. δολαρίων σε στελέχη της παρά τις υπέρογκες ζημιές της, υποστηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, όπου επικαλείται επίσημο έγγραφο που υπεβλήθη σε αμερικανικό δικαστήριο.

Με επιστολή τους, οι συνήγοροι της Merrill είχαν δηλώσει στο Βουλευτή των Δημοκρατικών Henry Waxman, στις 24 Νοεμβρίου του 2008 πως δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις για παροχή bonus, παρά το γεγονός πως είχε ληφθεί σχετική απόφαση δύο εβδομάδες νωρίτερα.

CAPITAL.GR

Χρεοκόπησε η ισλανδική επενδυτική εταιρεία Baugur Group

Χρεοκόπησε η ισλανδική επενδυτική εταιρεία Baugur Group


“Έχασε” τη μάχη για την αναδιάρθρωση της η προβληματική επενδυτική εταιρεία Baugur Group Hf, καθώς δικαστήριο του Ρέκιαβικ απέρριψε τη αίτηση της για παράταση του moratorium που της έδινε χρονικό περιθώριο για να αναδιαρθρωθεί.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Baugur ανακοίνωσε πως πλέον δεν της μένει επιλογή από το να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας. "Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου απογοητεύει τους πάντες στην Baugur. Πιστεύουμε πως η εταιρεία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την έγκριση της παράτασης και πως η αναδιάρθρωση της ήταν βιώσιμη” ανέφερε η πρόεδρος του ομίλου, Kristin Johannes.

Η εταιρεία ζητούσε περισσότερο χρόνο για να προστατέψει τα πάγια της από πιστωτές, για όσο διάστημα θα προσπαθούσε να ξεδιαλύνει τα χρηματοοικονομικά της μεγέθη. Η βρετανική θυγατρική της, ΒG Holding ehf, βρίσκεται ήδη σε καθεστώς διαχείρισης.

CAPITAL.GR

"Σφραγίστηκε" η πώληση της Ολυμπιακής στην MIG

"Σφραγίστηκε" η πώληση της Ολυμπιακής στην MIG


Την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της τεχνικής βάσης της ΟΑ στη MIG ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Η σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή στα τέλη Μαρτίου και μετά την ψήφισή της, θα αποκτήσει ισχύ νόμου.

«Είναι σημαντικό ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στην οικονομική αιμορραγία του κράτους. Κάθε χρόνο η Ολυμπιακή μας κόστιζε 350 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου της Διυπουργικής Επιτροπής.

«Το άμεσο όφελος για το δημόσιο θα είναι 177,2 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο οι εισφορές της MIG στα ταμεία και σε άλλους εργοδοτικούς οργανισμούς θα ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα είσπραξης επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας (αεροπλάνα, κτήρια, εξοπλισμός τεχνικής βάσης).

Σε περίπτωση που δεν τα εξαγοράσει ο επενδυτής, τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα εκκαθαριστούν μαζί με τις παλιές εταιρείες.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «από το Σεπτέμβριο του 2010 και μετά, η MIG έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει πλειοψηφικό πακέτο της ΟΑ».

Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου και μετά θα πετά, υπό τη MIG, η «νέα Ολυμπιακή».

Κατά την περίοδο αυτή, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι νέες εταιρείες της Ο.Α. θα βρίσκονται υπό τη συνιδιοκτησία των παλιών εταιρειών της Ο.Α. και της MIG, σε ποσοστό 51% και 49% αντίστοιχα.

Αυτό προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ο.Α. στην MIG.


«Δεν θα υπάρξει κανένα αεροπορικό κενό», δήλωσε ο ΥΠΑΝ

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε αεροπορικό κενό και ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αποζημιώσεων και μετατάξεων των εργαζομένων.

Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι δεν έχει υπάρξει δέσμευση της MIG, τόσο για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα απασχολήσει στη νέα εταιρεία, όσο και για τις άμεσες επενδύσεις.

Σε ερώτηση, αν κάποια εταιρεία ή ιδιώτης προσβάλλει την όλη διαδικασία με νομικά μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει πληροφόρηση για προσφυγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η νέα πραγματικότητα στις αερομεταφορές της Ελλάδος έχει να κάνει με δυο δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες, εννοώντας τη MIG και την Aegean Airlines.

«Υπάρχει χώρος και για τις δυο εταιρείες, χωρίς να φάει η μία τις σάρκες της άλλης», υπογράμμισε ενδεικτικά ο κ. Χατζηδάκης.

CAPITAL.GR

Κέρδη εμφάνισε η JPMorgan τους δύο πρώτους μήνες του 2009 λέει ο CEO

Κέρδη εμφάνισε η JPMorgan τους δύο πρώτους μήνες του 2009 λέει ο CEO


Την αισιοδοξία του για το μέλλον της JPMorgan, αλλά και της οικονομίας των ΗΠΑ, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού, Jamie Dimon, μιλώντας από βήμα συνεδρίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Ξεχωριστά, ο δημοσιογράφος του CNBC,Dennis Kneale, ανέφερε πως ο Dimon του είπε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης που είχαν πως η JPMorgan εμφάνισε κέρδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τα όσα δήλωσε σε συνέδριο, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πως ο Dimon επανέλαβε την άποψη του πως δεν πρέπει να εθνικοποιηθεί καμία τράπεζα των ΗΠΑ. “Αυτό θα ήταν λάθος. Ορισμένες τράπεζες χρειάζονται βοήθεια, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν όσο το δυνατόν ιδιωτικές”.

Πάντως, ανέφερε πως δεν κατηγορεί καμία ρυθμιστική αρχή της χώρας για την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση. Επ΄ αυτού σχολίασε χαρακτηριστικά πως “επειδή οι ρυθμιστικές αρχές σου επιτρέπουν να κάνεις κάτι, αυτό δεν σημαίνει πως εσύ θα πρέπει να το κάνεις”.

Μιλώντας για τις τολμηρές δράσεις της κυβέρνησης υπέρ του χρηματοπιστωτικού συστήματος ανέφερε πως "διστάζω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν δεν το είχε”. Επίσης, απηύθυνε έκκληση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να σταματήσουν να κάνουν αρνητικά σχόλια για τις αμερικανικές εταιρείες.

CAPITAL.GR

Freddie Mac: Ζητά βοήθεια $30,8 δισ. από την κυβέρνηση

Freddie Mac: Ζητά βοήθεια $30,8 δισ. από την κυβέρνηση


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ομοσπονδιακή εταιρεία χορηγήσεων ζήτησε -μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας χρηματοδότησης της στεγατικής αγοράς που εποπτεύει τις δραστηριότητες του ομίλου- από το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ νέα κεφαλαιακή “ένεση” της τάξης των 30,8 δισ. δολαρίων , ποσό που αναμένεται να λάβει εντός του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2008 η Freddie Mac είχε λάβει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξη ύψους 13,8 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές για το δ΄ τρίμηνο της τάξης των 23,9 δισ. δολαρίων, ήτοι 7,37 δολαρίων ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η Freddie είχε εμφανίσει ζημιές της τάξης των 2,45 δισ. δολαρίων.


Για το σύνολο του 2008, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 50,1 δισ. δολαρίων έναντι ζημιών 3,1 δισ. δολαρίων πέρυσι. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ζημιές που έχει εμφανίσει η Freddie Mac συνολικά το 2007 και το 2008 ξεπερνούν τα κέρδη των 42 δισ. δολαρίων που είχε επιτύχει η εταιρεία κατά την περίοδο 1971-2006.

CAPITAL.GR

Γερμανία: «Βουτιά» οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο

Γερμανία: «Βουτιά» οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο

Οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 8% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την πέμπτη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα πολλών μηνών. Τα νέα στοιχεία αποτελούν το τελευταίο σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παρουσιάσει απότομη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

«Οι παραγγελίες στον τομέα της βιομηχανίας είναι τα πιο καταστροφικά νέα. Η οικονομία στους επόμενους μήνες θα παραλύσει», πρόβλεψε ο οικονομολόγος Αντρέας Σόερλε. Οι παραγγελίες βιομηχανιών εξαγωγικών προϊόντων συρρικνώθηκαν κατά 11,4% τον Ιανουάριο. Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον της με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2009.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 80 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν μέλλον. Την ίδια ώρα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της ανακοίνωσε και η Πορτογαλία με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Στα χαμηλότερα τριετίας το εμπορικό πλεόνασμα

Κίνα: Στα χαμηλότερα τριετίας το εμπορικό πλεόνασμα

Ραγδαία πτώση κατά 25,7% σημείωσαν οι εξαγωγές στην Κίνα το Φεβρουάριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 4,84 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο της τελευταίας τριετίας. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι η πτώση των εξαγωγών είναι απίθανο να περιοριστεί σύντομα.

«Η εικόνα των εξαγωγών θα χειροτερέψει. Μπορεί να δούμε πτώση ακόμα και 30%», δήλωσε ο Μπεν Σιμπφεντόρφερ, αναλυτής της RBS. Παρόλ' αυτά, οι αισιόδοξοι στην Κίνα ελπίζουν ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα γρηγορότερα από άλλες, βλέποντας ορισμένα θετικά δεδομένα στους οικονομικούς δείκτες, όπως τις επενδύσεις.

Αρνητικά είναι τα στοιχεία και για την οικονομία της Ιαπωνίας, με τις παραγγελίες για μηχανήματα και εξοπλισμό να μειώνονται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά 3,2% και τις τιμές χονδρικής να πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους σε διάστημα έξι ετών.

Η Ν. Κορέα από την άλλη, ανακοίνωσε την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 20 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce

Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Μειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους η βιομηχανική παραγωγής της Κίνας καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και σε επίπεδα ρεκόρ. Ο τραπεζικός δανεισμός κινήθηκε ανοδικά καθώς το οικονομικό πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) άρχισε να εφαρμόζεται.

Η παραγωγή αυξήθηκε 3,8% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από αύξηση 5,7% που σημείωσε τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο νέος δανεισμός τετραπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο στο 1,07 τρισ. γιουάν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο έχει στόχο ανάπτυξης φέτος το 8% μέσω μειώσεις φόρων και δαπανών σε δρόμους, σιδηροδρόμους και αγωγούς ενεργείας. Ο ίδιος πρέπει να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των τιμών και τον κίνδυνο ότι η αύξηση του δανεισμού θα αποφέρει έλλειμμα στις τράπεζες.

Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1,9% στις 11:30 π.μ. περιορίζοντας τη φετινή άνοδο του 15%. Το γιούάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8393 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12 μ.μ. στη Σαγκάη από 6,8404 χθες.

Τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 25,7% - ποσοστό ρεκόρ – οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν για πρώτη φορά σε έξι χρόνια και κυβερνητική έκθεση ενδέχεται να δείξει σήμερα αύξηση των λιανικών πωλήσεων με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι δαπάνες στο real-estate αυξήθηκαν μόνο 1% το πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία.

Οι πωλήσεις αυτοκίνητων αυξήθηκαν 25% τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση των φόρων για κάποια μοντέλα. Η General Motors Corp. αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των πωλήσεων στην Κίνα φέτος έως 10% από λιγότερο του 3%.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 6,8% το τέταρτο τρίμηνο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2001, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται 5,4% τον Νοέμβριο και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περίπου 10 χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 6,7%, τον χαμηλότερο από το 1990.


NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 2,41% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 2,41% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 177,87 μονάδων, ποσοστό 2,41%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.198,25 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

EIU: Σενάριο «1993» για ανάπτυξη

EIU: Σενάριο «1993» για ανάπτυξη


Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993 αναμένει το Economist Intelligence Unit ότι θα επιστρέψει ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, συγκλίνοντας με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί και το 2010, παραπέμποντας σε σενάρια ανάπτυξης που είναι αγνώριστα από τότε που η οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις άμεσες και έμμεσες επιδράσεις του πολέμου στον Κόλπο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται να περιοριστεί από 3,5% το 2008 σε 1% το 2009, προτού ανέλθει στο 1,2% το 2010. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2007 και 2008 η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την ταχεία πιστωτική επέκταση, που προβλέπεται να ρίξει ταχύτητα φέτος.

Δυσοίωνες είναι αναπόφευκτα και οι προβλέψεις του EIU για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Στην έκθεση του για το Μάρτιο, η μονάδα οικονομικών μελετών του περιοδικού Economist, εκτιμά ότι μετά τα πλεονάσματα που καταγράφηκαν το 2007 και 2008, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου θα επιστρέψει στο κόκκινο λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για την υποστήριξη του τομέα του τουρισμού και των κατασκευών.

Το EIU προβλέπει ότι από πλεόνασμα της τάξης του 1% το 2008, το 2009 και 2010, θα παρατηρηθεί το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2005. Για το 2009 προβλέπεται έλλειμμα 2,3% και το 2010 έλλειμμα 2%. Η επίδοση αυτή ωστόσο, αναμένεται να είναι καλύτερη από την ευρωζώνη.


Βασική παραδοχή για τις εκτιμήσεις του περιοδικού είναι η κάμψη της κατανάλωσης. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται να σημειώσει ρυθμό αύξησης 1,2% το 2009 από 5,5% το 2008 και να αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2010. Η δημόσια κατανάλωση από αύξηση 1,5% που σημείωσε το περασμένο έτος, θα αναπτυχθεί κατά 3% φέτος και κατά 2,2% το 2010.

Η αύξηση στις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις θα περιοριστεί φέτος στο 1,5% από 4,5% πέρσι και για το 2010 η αύξηση προβλέπεται να διατηρηθεί στο 1,5%

Όσον αφορά την παραγωγή νέων κατασκευών, προβλέπεται φέτος μείωση 0,2% από αύξηση 0,8% πέρσι. Επίσης, οι εισαγωγές αναμένεται να σημειώσουν φέτος αύξηση 0,9% από αύξηση 6,9% πέρσι και οι εξαγωγές άνοδο 0,3% από 3% πέρσι.

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η Κύπρος αναμένεται να καταγράψει καλύτερη επίδοση από την ευρωζώνη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% το 2009 και κατά 0,2% το 2010.

Σε σχέση με τον εθνικό πληθωρισμό, το EIU αναμένει υποχώρηση του στο 1,5% φέτος από 4,7% το 2008 και 2,4% το 2010. Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, το EIU εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2009 και στο 2% το 2010.

Το EIU αναμένει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,3% το 2010, από 13% το 2008.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ που υποχώρησε στο 49% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια.

Αναφορικά με το ποσοστό της ανεργίας, το 2009 εκτιμάται να φθάσει το 4,5% και το 4,6% τον επόμενο χρόνο.

Σε σχέση με τα επιτόκια, το EIU αναμένει και άλλες μειώσεις ώστε το επιτόκιο του ευρώ να διαμορφωθεί στο 1% στα μέσα του έτους.

STOCKWATCH.COM.CY

Εγκρίθηκε η πώληση της Ολυμπιακής από τη Διυπουργική

Εγκρίθηκε η πώληση της Ολυμπιακής από τη Διυπουργική

Την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Marfin Investment Group (MIG) ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) και της εταιρίας Marfin Investment Group Holdings S.A. (MIG) αφορά στη μεταβίβαση ορισμένων χρονοθυρίδων (slots) σε συγκεκριμένα διεθνή αεροδρόμια και δικαιωμάτων χρήσης των σημάτων και διακριτικού τίτλου αναφορικά με το πτητικό έργο (τα Περιουσιακά Στοιχεία) της εταιρίας Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε. (OAΕ) μέσω της πώλησης της εταιρίας Pantheon Airways S.A. (Πάνθεον). Η Σύμβαση προβλέπει την πώληση της Πάνθεον σε δυο στάδια καθώς και την μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων στη νέα εταιρία.

•Στην πρώτη φάση, που θα γίνει αμέσως μετά την κύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή, η MIGεξαγοράζει το 49% της Πάνθεον και η ΟΑΕ το 51%. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων από τη μητρική εταιρία (ΟΑΕ) στη θυγατρική της (Πάνθεον).

•Στη δεύτερη φάση, που θα γίνει το αργότερο έως την 30 Σεπτεμβρίου 2009, η MIG εξαγοράζει το υπόλοιπο 51% της Πάνθεον, αποκτώντας έτσι το 100%και ολοκληρώνεται τυπικά η διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

•Κατά τη Μεταβατική Περίοδο, μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης, γίνεται η σταδιακή μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων της ΟΑΕ στην Πάνθεον έναντι αξίας που ανταποκρίνεται στην αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Grant Thornton). Η σύμβαση προβλέπει το μηχανισμό που διασφαλίζει ότι η ΟΑΕ θα λάβει το τίμημα για την μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων με πλήρη ευθύνη της MIG.

•Επίσης, κατά τη Μεταβατική Περίοδο, η Πάνθεον προετοιμάζεται και για την πλήρη λειτουργία της ενώ τα δρομολόγια της Ολυμπιακής εκτελούνται κανονικά.

•Το ΕΔ εγγυάται την καλή εκτέλεση της σύμβασης ως προς τη μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων και πιθανές ευθύνες των εταιριών που πωλούν ή βάρη των Περιουσιακών στοιχείων, κατά περίπτωση.

•Η MIG αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων και να θέσει σε πλήρη λειτουργία την Πάνθεον το αργότερο έως της 30 Σεπτεμβρίου 2009.

•Η MIG αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι η Πάνθεον θα συμμετέχει σε όλους τους διαγωνισμούς που θα γίνουν το 2009 για την κάλυψη των ʼγονων Γραμμών.

•Η MIG δεσμεύεται, για ένα έτος από τον Σεπτέμβριο του 2009, να μη μεταβιβάσει πλειοψηφικό πακέτο ή τον έλεγχο της Πάνθεον.

Η Συμφωνία Μετόχων διέπει την εταιρική διακυβέρνηση της Πάνθεον κατά την Μεταβατική Περίοδο στο πλαίσιο του εταιρικού δικαίου και σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα καθορίζει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (4 μέλη για την ΟΑΕ και 3 μέλη για την MIG), καθώς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων έως την απόκτηση του 100% από την MIG.

Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών και η Συμφωνία Μετόχων που διέπουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της διεύθυνσης τεχνικής συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών της εταιρίας Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ακολουθούν την ίδια δομή και περιλαμβάνουν τους ίδιους κατά βάση όρους προσαρμοσμένους στις επιχειρησιακές ιδιομορφίες της ανωτέρω διεύθυνσης.

REPORTER.GR

Dimon (JPMorgan): Ο επεμβατικός ρόλος της Fed πρέπει να διευρυνθεί

Dimon (JPMorgan): Ο επεμβατικός ρόλος της Fed πρέπει να διευρυνθεί

Τη ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης συστημικού κινδύνου υποστήριξε ο CEO της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, σε συνέντευξη του που παρατέθηκε σήμερα στο υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Dimon θεώρησε ότι πλέον η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να περιμένει πιθανές νέες καταρρεύσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γι΄αυτό και θα πρέπει να δημιουργήσει τους μηχανισμούς προστασίας του συστήματος, ώστε αυτές οι καταρρεύσεις να μην οδηγήσουν στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα, σε δηλώσεις του ο Dimon είχε υποστηρίξει ότι ο επεμβατικός ρόλος της Fed θα πρέπει να διευρυνθεί, ιδίως στον τομέα των σχέδεων των τραπεζών με τις εταιρείες.

REPORTER.GR
Share |