Thursday, March 12, 2009

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 2,9% το δ΄ τρίμηνο 2008

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 2,9% το δ΄ τρίμηνο 2008


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) -- Χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, το οποίο αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία σε σύγκριση με άνοδο 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε ετήσια βάση, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της κυπριακής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο κινήθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο 3%. "Για το σύνολο του 2008, ο δείκτης ανάπτυξης του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 3,7%", είχε αναφέρει η στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωση της στις 13/2.

Η επιβράδυνση της οικονομίας στο σύνολο του έτους οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

"Μικρή επιβράδυνση παρατηρείται επίσης στον κατασκευαστικό τομέα και στο λιανικό εμπόριο," συμπλήρωσε η υπηρεσία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 3,7% για ο 2008 και στο 2,1% για το 2009, λόγω φόβων μείωσης των τουριστικών εσόδων εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κύπρου το 2009 υπολογίζεται στο 1,1%, ποσοστό αναθεωρημένο προς τα κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 2,9%.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |