Thursday, March 12, 2009

Εγκρίθηκε η πώληση της Ολυμπιακής από τη Διυπουργική

Εγκρίθηκε η πώληση της Ολυμπιακής από τη Διυπουργική

Την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Marfin Investment Group (MIG) ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) και της εταιρίας Marfin Investment Group Holdings S.A. (MIG) αφορά στη μεταβίβαση ορισμένων χρονοθυρίδων (slots) σε συγκεκριμένα διεθνή αεροδρόμια και δικαιωμάτων χρήσης των σημάτων και διακριτικού τίτλου αναφορικά με το πτητικό έργο (τα Περιουσιακά Στοιχεία) της εταιρίας Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε. (OAΕ) μέσω της πώλησης της εταιρίας Pantheon Airways S.A. (Πάνθεον). Η Σύμβαση προβλέπει την πώληση της Πάνθεον σε δυο στάδια καθώς και την μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων στη νέα εταιρία.

•Στην πρώτη φάση, που θα γίνει αμέσως μετά την κύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή, η MIGεξαγοράζει το 49% της Πάνθεον και η ΟΑΕ το 51%. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων από τη μητρική εταιρία (ΟΑΕ) στη θυγατρική της (Πάνθεον).

•Στη δεύτερη φάση, που θα γίνει το αργότερο έως την 30 Σεπτεμβρίου 2009, η MIG εξαγοράζει το υπόλοιπο 51% της Πάνθεον, αποκτώντας έτσι το 100%και ολοκληρώνεται τυπικά η διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

•Κατά τη Μεταβατική Περίοδο, μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης, γίνεται η σταδιακή μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων της ΟΑΕ στην Πάνθεον έναντι αξίας που ανταποκρίνεται στην αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Grant Thornton). Η σύμβαση προβλέπει το μηχανισμό που διασφαλίζει ότι η ΟΑΕ θα λάβει το τίμημα για την μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων με πλήρη ευθύνη της MIG.

•Επίσης, κατά τη Μεταβατική Περίοδο, η Πάνθεον προετοιμάζεται και για την πλήρη λειτουργία της ενώ τα δρομολόγια της Ολυμπιακής εκτελούνται κανονικά.

•Το ΕΔ εγγυάται την καλή εκτέλεση της σύμβασης ως προς τη μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων και πιθανές ευθύνες των εταιριών που πωλούν ή βάρη των Περιουσιακών στοιχείων, κατά περίπτωση.

•Η MIG αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση των Περιουσιακών Στοιχείων και να θέσει σε πλήρη λειτουργία την Πάνθεον το αργότερο έως της 30 Σεπτεμβρίου 2009.

•Η MIG αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι η Πάνθεον θα συμμετέχει σε όλους τους διαγωνισμούς που θα γίνουν το 2009 για την κάλυψη των ʼγονων Γραμμών.

•Η MIG δεσμεύεται, για ένα έτος από τον Σεπτέμβριο του 2009, να μη μεταβιβάσει πλειοψηφικό πακέτο ή τον έλεγχο της Πάνθεον.

Η Συμφωνία Μετόχων διέπει την εταιρική διακυβέρνηση της Πάνθεον κατά την Μεταβατική Περίοδο στο πλαίσιο του εταιρικού δικαίου και σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα καθορίζει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (4 μέλη για την ΟΑΕ και 3 μέλη για την MIG), καθώς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων έως την απόκτηση του 100% από την MIG.

Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών και η Συμφωνία Μετόχων που διέπουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της διεύθυνσης τεχνικής συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών της εταιρίας Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ακολουθούν την ίδια δομή και περιλαμβάνουν τους ίδιους κατά βάση όρους προσαρμοσμένους στις επιχειρησιακές ιδιομορφίες της ανωτέρω διεύθυνσης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |