Thursday, March 12, 2009

Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Μειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους η βιομηχανική παραγωγής της Κίνας καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και σε επίπεδα ρεκόρ. Ο τραπεζικός δανεισμός κινήθηκε ανοδικά καθώς το οικονομικό πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) άρχισε να εφαρμόζεται.

Η παραγωγή αυξήθηκε 3,8% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από αύξηση 5,7% που σημείωσε τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο νέος δανεισμός τετραπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο στο 1,07 τρισ. γιουάν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο έχει στόχο ανάπτυξης φέτος το 8% μέσω μειώσεις φόρων και δαπανών σε δρόμους, σιδηροδρόμους και αγωγούς ενεργείας. Ο ίδιος πρέπει να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των τιμών και τον κίνδυνο ότι η αύξηση του δανεισμού θα αποφέρει έλλειμμα στις τράπεζες.

Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1,9% στις 11:30 π.μ. περιορίζοντας τη φετινή άνοδο του 15%. Το γιούάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8393 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12 μ.μ. στη Σαγκάη από 6,8404 χθες.

Τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 25,7% - ποσοστό ρεκόρ – οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν για πρώτη φορά σε έξι χρόνια και κυβερνητική έκθεση ενδέχεται να δείξει σήμερα αύξηση των λιανικών πωλήσεων με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι δαπάνες στο real-estate αυξήθηκαν μόνο 1% το πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία.

Οι πωλήσεις αυτοκίνητων αυξήθηκαν 25% τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση των φόρων για κάποια μοντέλα. Η General Motors Corp. αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των πωλήσεων στην Κίνα φέτος έως 10% από λιγότερο του 3%.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 6,8% το τέταρτο τρίμηνο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2001, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται 5,4% τον Νοέμβριο και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περίπου 10 χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 6,7%, τον χαμηλότερο από το 1990.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |