Wednesday, August 3, 2011

Πληθαίνουν τα σύννεφα στις ΗΠΑ – Πτώση σε PMI υπηρεσιών και βιομηχανικές παραγγελίες


Πληθαίνουν τα σύννεφα στις ΗΠΑ – Πτώση σε PMI υπηρεσιών και βιομηχανικές παραγγελίες

Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αφού διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Ιούνιο και 54,6 μονάδες το Μάιο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου.
Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο υποχώρησαν 0,8% στα 440,69 δισ. δολ., ακολουθώντας την αύξηση κατά 0,6% το Μάιο και την πτώση κατά 0,9% τον Απρίλιο.

source: reporter.gr

Εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι 3,1%


Εκτίμηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι 3,1%


Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,1%, αύξηση της ανεργίας κατά 1% και ηχηρά πλήγματα στο λιανεμπόριο και τη μεταποίηση αναμένεται να προκαλέσει η έκρηξη στο Μαρί τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με οικονομετρικές εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου που δόθηκαν το απόγευμα στη δημοσιότητα.

Οι απώλειες αντιστοιχούν με ετήσια μείωση €1400 στα εισοδήματα των νοικοκυριών και το σχόλιο του ΚΟΕ εισηγείται κάλυψη του κόστους της έκρηξης με έσοδα από το ΦΠΑ και ειδικούς ή περιβαλλοντικούς φόρους κατανάλωσης.

Επιπτώσεις στη συνολική παραγωγή

Οι εκτιμήσεις του ΚΟΕ για τις επιπτώσεις της μείωσης χρήσης ηλεκτρισμού στο συνολικό προιόν της οικονομίας καταδεικνύουν ότι μία μείωση στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% - 20% από τις επιχειρήσεις αντιστοιχεί σε μείωση του συνολικού προϊόντος της οικονομίας κατά 0,8% - 1,6%.

Επίσης η μείωση στη χρήση ηλεκτρισμού φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση εργασίας και αύξηση της ανεργίας κατά 0,6 - 1,2%.

Μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος

Επιπλέον το κατά κεφαλή εισόδημα θα μειωθεί άμεσα λόγω της απώλειας ή και του αυξημένου κόστους παραγωγής της ίδιας της ΑΗΚ.

Εκτιμάται ότι τα έσοδα της ΑΗΚ θα μειωθούν σε ετήσια βάση κατά €65 εκ. λόγω των μειωμένων πωλήσεων ρεύματος. Τα έξοδα θα αυξηθούν κατά €130 - €190 εκ. λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής. Συνολικά η ΑΗΚ θα έχει απώλεια προστιθέμενης αξίας €156 - €255 εκ. που αντιστοιχεί με 0,9%-1,5% μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η συνολική απώλεια εισοδήματος αθροίζει σε 1,7% - 3,1% μείωση του ΑΕΠ.

Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος κατά €370 - 675 που κατά μέσο όρο συνεπάγεται κόστος περίπου €1000 - €1820 για κάθε οικογένεια.

Το ΚΟΕ υπολογίζει επίσης ότι υπάρχει απώλεια ευημερίας των νοικοκυριών που ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος €80 - €95 εκ.

Οι επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου οι επιπτώσεις της έκρηξης στο Μαρί στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, όπως φαίνεται από έρευνα της RAI

μεταξύ 25 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους με το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Οι ίδιοι τομείς έχουν επίσης καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση και στον κύκλο εργασιών τους 18,8% και 14,1%, αντίστοιχα. Η μείωση κατά μέσο όρο 6,4% στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο λόγω
της έκρηξης στο Μαρί αντιστοιχεί σε περίπου 7% μείωση του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη άμεση μείωση στη ζήτηση και προσφορά είχε ο τομέας του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης. Εκτιμάται ότι κατά τους επόμενους έξι μήνες θα υπάρξει μείωση της ζήτησης σε όλους τους τομείς.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά το ΚΟΕ θεωρεί ότι θα ήταν λιγότερο άδικο κοινωνικά και λιγότερο αρνητικό οικονομικά αν μέρος του κόστους της έκρηξης στο Μαρί καλυφθεί με έσοδα από το ΦΠΑ και ειδικούς (περιβαλλοντικούς χώρους κατανάλωσης) στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι επιτρεπτό στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η έκρηξη στο Μαρί συνέβη σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας της πολιτείας να παρέμβει αποτελεσματικά για να διορθώσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, αναφέρει η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η λήψη μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας, αρχίζοντας με αυτά που χρειάζονται για διόρθωση των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας που προκαλεί το κρατικό μισθολόγιο και σχέδιο σύνταξης, η ΑΤΑ, τα σωματεία εργαζομένων και επιχειρηματιών, τα πολιτικά κόμματα και άλλοι πολιτειακοί θεσμοί που υποσκάπτουν τη θεμελιώδη αρχή που στηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία της
οικονομίας, δηλαδή τη σύνδεση της αμοιβής (αυτού που κάποιος «στερεί» από την κοινωνία) με το προϊόν που παράγει (αυτό που κάποιος «προσφέρει» στην κοινωνία).

«Ως αποτέλεσμα των στρεβλώσεων αυτών ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο, που περιλαμβάνει τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών και, σε μικρότερο βαθμό, υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. τράπεζες), αμείβεται στη βάση κριτηρίων που δεν αντανακλούν την παραγωγικότητά του και, συνήθως, περισσότερο από όσο χρειάζεται για να απασχοληθεί. Γενικά, μια πολιτεία που δεν διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή για να είναι η οικονομία της ανταγωνιστική αλλά, αντίθετα, υποβαθμίζει το ρόλο της σε μεσάζοντα για να καλύψει με φορολογικά έσοδα την ανεπάρκεια των θεσμών της, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για οικονομική ανάπτυξη, είναι ευάλωτη σε αμέλεια που οδηγεί σε καταστροφικά γεγονότα όπως αυτό της έκρηξης στο Μαρί και, όταν συμβούν τέτοια γεγονότα, δεν έχει τα οικονομικά και άλλα αποθέματα να τα αντιμετωπίσει», καταλήγει.

Την μελέτη υπογράφουν οι Π. Πασιαρδής και Ν. Πασιουρτίδου του Παν. Κύπρου και ο Θ. Ζαζαριάδης του ΤΕΠΑΚ.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε υψηλό 16 μηνών οι απολύσεις τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Σε υψηλό 16 μηνών οι απολύσεις τον Ιούλιο

Αύξηση 60% στις 66.414 σημείωσαν οι περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Challenger, Gray & Christmas.

Εξ αυτών, το 57% (38.100) έλαβαν χώρα στις Merck & Co., Borders, Cisco Systems, Lockheed Martin και Boston Scientific.

Σε δηλώσεις του ο CEO της Challenger, John A. Challenger, τόνισε πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες απολύσεις έγιναν σε κλάδους που μέχρι τώρα παρουσίαζαν μικρά προβλήματα, όπως ο φαρμακευτικός, η πληροφορική και το λιανικό εμπόριο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσες εργασίας ιδιωτικού τομέα


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσες εργασίας ιδιωτικού τομέα

Συνολικά 114.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Ιούλιο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.


Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν ελαφρώς καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 105.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 145.000 από το μέγεθος των 157.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρόσθεσαν 9.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις πρόσθεσαν 47.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 58.000 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση ο κλάδος των υπηρεσιών δημιούργησε 121.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας εμφάνισε πτώση 7.000.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία τον Ιούλιο με τους αναλυτές να περιμένουν διατήρηση του ποσοστού στο 9,2% και αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 75.000.



source: capital.gr

ΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ–ΚΑΡΟΓΙΑΝ


ΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ–ΚΑΡΟΓΙΑΝ

Την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την συνάντηση που είχε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν. Οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν κυρίως σε ό,τι αφορά τις προτάσεις και τις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δεν κατέστη δυνατή η επιθυμητή σύμπτωση απόψεων, υπάρχουν σοβαρές διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό και ως εκ τούτου «τερματίζεται ο διάλογος και το ΔΗΚΟ παύει να είναι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο».



Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τη λύπη του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση. «Ο Πρόεδρος», είπε ο Στέφανος Στεφάνου, «συνεχίζει να δίνει χέρι φιλίας στο ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για το καλό του τόπου».




Το πήρε πάνω του ο Καρογιάν

Στο Κυπριακό κόλλησε η σημερινή συνάντηση Χριστόφια – Καρογιάν με αντικείμενο τους όρους υπό τους οποίους του ΔΗΚΟ θα παραμείνει στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν έγινε κατορθωτό να αρθεί το εμπόδιο του Κυπριακού και ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ξεκαθάρισε τις τελευταίες μέρες ότι το ΔΗΚΟ θα παρέμενε στην Κυβέρνηση μόνο και με την ικανοποίηση των πέντε όρων που έθεσε αμέσως μετά την τραγωδία στο Μαρί υποχρεωτικά, πήρε πάνω του την απόφαση της αποχώρησης.

Δεν αποκλείεται να συγκληθεί εντός της ημέρας το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, στην παρουσία και του Γιώργου Κολοκασίδη λόγω νομικών προβλημάτων, για να παρθεί και τυπικά η απόφαση για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.



Πώς η συνάντηση με τον Έρογλου επηρέασε τη συνεργασία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να είπε και σήμερα στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι δεν μπορεί να αποσύρει την πρότασή του για την εκ περιτροπής προεδρία σε αυτό το χρονικό σημείο, παρόλο που ο Ντερβίς Έρογλου επιμένει να μην αποδέχεται την διασταυρούμενη και την σταθμισμένη ψήφο. Ουσιαστικά τα όσα έγιναν στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι που δημιούργησαν την συγκεκριμένη εμπλοκή.

Παρόλο που η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι η πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία πάει πακέτο με το θέμα της διασταυρούμενης και της σταθμισμένης ψήφου, το ότι ο κ. Έρογλου αποδέχθηκε την εκ περιτροπής προεδρία θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη ως βήμα προόδου. Το βέβαιον είναι ότι η χθεσινή εξέλιξη στις συνομιλίες τίναξε τη συνεργασία στον αέρα.



Σύνθεση νέας Κυβέρνησης εντός των ημερών

Πλέον Προεδρικό και ΑΚΕΛ είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τις αποφάσεις τους και να ενεργοποιήσουν το σχέδιο Β’ που είχαν διαμορφώσει για το σενάριο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση. Αναμένεται ότι θα κληθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό και η Γραμματεία του ΑΚΕΛ για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ έδωσε ήδη λίστα 15 ονομάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ανασχηματισμός θα είναι πλέον σαρωτικός.

Δεδομένη είναι η αποχώρηση τεσσάρων υπουργών, των τριών υπουργών του ΔΗΚΟ, του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, του υπουργού Υγείας Χρίστου Πατσαλίδη, του υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη και του υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα. Θεωρείται βέβαιο ότι στο υπουργείο Άμυνας θα παραμείνει ο Δημήτρης Ηλιάδης οπότε αναζητείται πλέον και νέος υπουργός Γεωργίας.

Δεδομένη θεωρείται ακόμη η αποχώρηση των υπουργών Οικονομικών και υπουργών Παιδείας. Χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι με ή χωρίς το ΔΗΚΟ αύριο θα ανακοινωθεί η νέα Κυβέρνηση, ωστόσο ο κ. Στεφάνου σήμερα μίλησε για σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών ημερών κάτι που αφήνει περιθώριο ανακοινώσεων για την Παρασκευή ή το Σάββατο. Δεσμεύτηκε πάντως για ανακοινώσεις πολύ σύντομα ειδικά λόγω των αναγκών στην οικονομία.


source: politis-news.com

Σε χαμηλό 2 ετών ο ΡΜΙ υπηρεσιών ευρωζώνης


Σε χαμηλό 2 ετών ο ΡΜΙ υπηρεσιών ευρωζώνης



Επιβράδυνση δραστηριοτήτων καταγράφηκε κατά τον Ιούλιο στον ευρωπαϊκό κλάδο υπηρεσιών καθώς ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Markit δείχνουν μείωση του ΡΜΙ στο 51,6 από 53,7 τον Ιούνιο.

Η τελική ανακοίνωση της Markit είναι υψηλότερη από την αρχική ένδειξη του 51,4. Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν πως ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009.


source: euro2day.gr

Αναστολή διαπραγμάτευσης για την SocGen


Αναστολή διαπραγμάτευσης για την SocGen


Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης επιβλήθηκε για την μετοχή της Societe Generale. Η γαλλική τράπεζα νωρίτερα ανακοίνωσε μείωση κερδών 31% για το δεύτερο τρίμηνο και ζημίες 394 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα, ενώ τόνισε ότι δεν θα πετύχει τον στόχο κερδοφορίας για το 2012.


source: euro2day.gr

Ισπανία: Συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών – εντείνεται η ανησυχία


Ισπανία: Συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών – εντείνεται η ανησυχία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 46,5 από 50,2 τον Ιούνιο. Έπεσε έτσι αισθητά χαμηλότερα από το “πλατό” του 50 που σηματοδοτεί το όριο ανάπτυξης ή ύφεσης.

source: reporter.gr

"Ντόμινο" ρεκόρ στις τιμές του χρυσού


"Ντόμινο" ρεκόρ στις τιμές του χρυσού


Πάνω και από τα 1.670 δολάρια διαπραγματεύεται την Τετάρτη ο χρυσός, καθώς το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται, με φόντο τις νέες «αναταράξεις» στην Ευρωζώνη και το «πλήγμα» στο κύρος του δολαρίου.

Η άνοδος σε επίπεδα-ρεκόρ των spreads Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας έρχεται να «θυμίσει» στους επενδυτές ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν… «τελείωσε» με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, κλονίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, παρά τη διατήρηση του ‘ΑΑΑ’ από τη Moody’s για τις ΗΠΑ, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης αν η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας επιδεινωθεί. Μετά το «σίριαλ» για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες «αποκαλύπτουν» την αδυναμία των ρυθμών ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ ξένοι αναλυτές σημειώνουν ότι το «κύρος» του δολαρίου έχει ήδη πληγεί.

Σε αυτό το περιβάλλον, δεν λείπουν εκτιμήσεις αναλυτών όπως του Michael Lewis, επικεφαλής έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτων της Deutsche Bank, που κάνουν λόγο για περαιτέρω ράλι του χρυσού κατά 20%-30% στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων.

Η τιμή spot του μετάλλου στο Λονδίνο έφτασε νωρίτερα τα 1.671,60 δολάρια η ουγγιά. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου σημειώνει άνοδο 27,3 δολαρίων, στα 1.671,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στα 1.675,90 δολάρια.



source: capital.gr

Βυθίζεται η αγορά ακινήτων


Βυθίζεται η αγορά ακινήτων

Συρρίκνωση για δωδέκατο συνεχή μήνα κατέγραψε τον Ιούλιο ο κλάδος των ακινήτων, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης λόγω της επερχόμενης ύφεσης.

Τον Ιούλιο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο διαμορφώθηκαν στα 605 έναντι 797 τον Ιούλιο του 2010, σημειώνοντας μεγάλη μείωση της τάξης του 24%.

Τον Ιούνιο η μείωση ανήλθε στο 32% και ήταν η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2009.

Όσον αφορά το επτάμηνο του 2011, οι πωλήσεις περιορίζονται στις 4182 έναντι 5205 πέρσι, καταγράφοντας ετήσια μείωση 20%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις αγορές που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξοχική κατοικία.

Στη Λάρνακα οι πωλήσεις περιορίστηκαν το επτάμηνο του 2011 στις 599 από 882 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 32%.

Μείωση 22% παρουσιάζεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 417 από 532.

Μείωση 26% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 697 από 936 που ήταν πέρσι.

Η μείωση των πωλήσεων στη Λευκωσία φθάνει το 21%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1209 από 1533 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίζεται στο 5% με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1260 έναντι 1322 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

source: stockwatch.com.cy

Moody's, Fitch Affirm Rating; Issue Warning If Economy Weakens


Moody's, Fitch Affirm Rating; Issue Warning If Economy Weakens

U.S. stocks continued to slide Tuesday in part on concerns about the global economy, before Moody's affirmed its AAA rating on U.S. sovereign debt but lowered its outlook to "negative." Earlier in the day, Fitch Ratings also affirmed its AAA rating. Economists are now waiting to see if Standard and Poor's will follow suit or downgrade the nation's credit rating.

The Dow Jones Industrial Average dropped 266 points, or 2.19 percent, to 11,867 at the end of the day, while the S&P 500 fell for the seventh straight day, down 2.56 percent to 1,254. It's the S&P's longest slump since 2008.

On Tuesday, the Senate passed an agreement to raise the debt ceiling and avoid a default on U.S. debt, following passage in the House on Monday evening.

"The initial increase of the debt limit by $900 billion and the commitment to raise it by a further $1.2-1.5 trillion by yearend have virtually eliminated the risk of such a default, prompting the confirmation of the rating at Aaa," Moody's stated in a report.

Moody's assigned negative outlook to its rating, saying it could downgrade the U.S. if fiscal discipline weakens in the coming year, further "fiscal consolidation" does not take place in 2013, the economic outlook "deteriorates significantly," or there is an appreciable rise in the government's spending "over and above what is currently expected."

"While the agreement is clearly a step in the right direction, the United States, as in much of Europe, must also confront tough choices on tax and spending against a weak economic back drop if the budget deficit and government debt is to be cut to safer levels over the medium term," Fitch said in a statement.

Before Moody's and Fitch's reports were released, traders were focused on a morning report which showed American consumers were spending less during June, the biggest one month drop since 2009.

Nick Kalivas, vice president of financial research at MF Global, attributed Tuesday's market reaction in part to a continuation of news showing a lowered economic outlook.

Yesterday, U.S. financial markets were first buoyed by the news of a possible debt limit deal in Washington, but slid after a report on manufacturing showed weak progress for the economy. Today, the possibility of renewed fear of spreading sovereign credit stress in Europe and concerns that China could raise interest rates weighed on stocks.

Kalivas said stocks in the health and defense sectors have fallen due to their exposure to federal budget cuts announced in the debt deal.

"If there's a trigger and they have to institute defense and health cuts, it will likely cut providers not people who receive the benefits," Kalivas said. "It's a sign the regulatory environment may be difficult for the healthcare and pharmacy industries. That sector has not traded well the last couple days."

Shares in hospital company HCA Holdings fell 1.2 percent to $24.64 today.

"Consumer and businesses rally need to regain some confidence and start to spend more if we're going to have a resurrection in the third quarter," Bruce McCain, chief investment strategist with Key Private Bank, said.

Concern has arisen over possible cuts to Medicare and Medicaid spending.

U.S. financial markets began dipping yesterday after the Institute for Supply Management (ISM) issued its monthly index, showing a tepid manufacturing sector. Economists consider the index an important indicator in predicting the manufacturing portion of the economy, said Phil Orlando, chief equity strategist with Federated Investors.

"The ISM number was a game changer because we thought the economy would start to firm in the later summer months, especially as Japan starts to come back," Orlando said.

The ISM index for July fell to 50.9 , which was below the consensus figure of 54.5 and June's actual number of 55.3.


McCain said the report does not eliminate the possibility of an anticipated improvement in the economy in the third quarter.

"It be more back ended loaded in third quarter than anticipated," McCain said. "We've seen some recent retail numbers that show consumer spending may be improving, which shows more potential improvement for GDP growth. We think it's too early to conclude improvement is not coming."

Monday's manufacturing report followed a weaker-than-expected gross domestic product figure last week. On Friday, the U.S. government said the economy expanded at a disappointing 1.3 percent annual rate in the second quarter after barely growing during the first quarter.

"To be as weak as it was, it gave economists pause in conjunction with the weak economic figure on Friday," Orlando said. "It's just another piece of the mosaic."

source: abcnews.go.com
Share |