Monday, July 27, 2009

AIG: Ολοκληρώθηκε η απόσχιση της AIU Holdings

AIG: Ολοκληρώθηκε η απόσχιση της AIU Holdings

Η AIU Holdings προχώρησε σε λειτουργική ανεξαρτησία από την ING Inc. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως:
''- Δημιουργείται ένα «Όχημα Ειδικού Σκοπού» (Special Purpose Vehicle) για τις παγκόσμιες δραστηριότητες Γενικών Ασφαλειών
- Ο κ. Kristian P. Moor ορίζεται Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (CEO)
- Δημιουργείται η νέα εταιρική ταυτότητα ‘Chartis’.

Η AIU Holdings (AIU Holdings, Inc. και AIU Holdings LLC) ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη τριών σημαντικών ορόσημων στην πορεία της μετατροπής της σε μια εταιρία με λειτουργία και διαχείριση ανεξάρτητη από τη μητρική AIG Inc:

- τη δημιουργία ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) στο οποίο το AIG σκοπεύει να συνεισφέρει τις μετοχές της AIU Holdings, με την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων των εποπτικών αρχών,
- το διορισμό του κου Kristian P. Moor ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου,
- τη δημιουργία μιας νέας εμπορικής ταυτότητας με την ονομασία Chartis.

Οι ενέργειες αυτές επισπεύδουν την ενοποίηση των επιχειρήσεων του Ομίλου σε όλον τον κόσμο και προάγουν το στόχο της λειτουργικής ανεξαρτησίας του. Η Chartis, με έδρα τη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει τους τομείς Γενικών Ασφαλειών σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠA. Εξυπηρετεί περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 160 χώρες και δικαιοδοσίες. Στο τέλος του 2008 η Chartis διατηρούσε ένα πλεόνασμα του εποπτικού κεφαλαίου της τάξης των $32.1 δισ. ''

reporter.gr

Γερμανία: Διατηρείται η αβεβαιότητα

Γερμανία: Διατηρείται η αβεβαιότητα


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Τα χειρότερα για την γερμανική οικονομία φαίνεται να έχουν περάσει, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η χώρα έχει εισέλθει σε νέο μονοπάτι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ulrich Wilhelm.

"Η γενική άποψη είναι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την ελεύθερη πτώση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Η ραγδαία πτώση, με τα πρωτόγνωρα ποσοστά συρρίκνωσης της οικονομίας, έχει φτάσει στο τέλος της", δήλωσε ο Wilhelm μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Ωστόσο, παραμένουμε σε μια οικονομικά δύσκολη κατάσταση".

Η εγχώρια κατανάλωση "αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα" για την γερμανική οικονομία, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας, συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του ακολουθούν τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου GfK που έδειξαν νέα άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται στις 3,5 μονάδες τον Αύγουστο από 3,0 τον Ιούλιο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μικτά σήματα από τις αγορές. Η Κίνα φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτερα απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ωστόσο άλλες αγορές "μεγάλης σημασίας για την γερμανική βιομηχανία βρίσκονται ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση".

Οι εξαγωγές αποτελούν σχεδόν το μισό του γερμανικού ΑΕΠ και αποτελούν βασική αιτία για την αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% σε ετήσια βάση το 2009, κάτι που αποτελεί τη χειρότερα επίδοση τα τελευταία 60 χρόνια.

capital.gr

Alico: Πιθανή διάρρευση στοιχείων 130.000 κατόχων πιστωτικών καρτών

Alico: Πιθανή διάρρευση στοιχείων 130.000 κατόχων πιστωτικών καρτών

(Dow Jones)-- Η ιαπωνική μονάδα της ασφαλιστικής εταιρείας Alico ανακοίνωσε σήμερα 2.200 πιθανές περιπτώσεις δόλιας χρήσης πιστωτικών καρτών, μέσω υποκλοπής στοιχείων των κατόχων.

Η American Life Insurance Co, η οποία ανήκει στον προβληματικό ασφαλιστικό όμιλο American International Group, ανέφερε ότι οι πληροφορίες των πιστωτικών καρτών περίπου 130.000 πελατών θα μπορούσαν να είχαν διαρρεύσει μέχρι το Σάββατο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αρχικά μια διαρροή στοιχείων πιστωτικών καρτών την Τρίτη, όταν ανέφερε ότι η υπόθεση αφορούσε 110.000 πελάτες και ότι πιθανόν να έγιναν περισσότερες από 1.000 δόλιες συναλλαγές.

Ο επικεφαλής αντιπρόσωπος της Alico Ιαπωνίας, Kazuyuki Takahashi, ζήτησε συγνώμη και ανέφερε ότι η εταιρεία δεν μπορεί ακόμα να διαπιστώσει πώς έγινε η υποκλοπή των πληροφοριών.

Πάντως η εταιρεία ειδοποιήθηκε γα πρώτη φορά από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών στις 14 Ιουλίου, για ύποπτες υποθέσεις μεταξύ των κατόχων.


capital.gr

Σε επανεξέταση των αμοιβών καλούνται αμερικανικές εταιρίες

Σε επανεξέταση των αμοιβών καλούνται αμερικανικές εταιρίες

Επαναδιαπραγμάτευση του συστήματος απολαβών για ορισμένες από τις εταιρίες που έχουν λάβει κεφάλαια για τη διάσωσή τους αναμένεται να ζητήσει ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, Κένεθ Φέινμπεργκ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal. O Φέινμπεργκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις στις εταιρίες, θεωρεί ότι ορισμένες από τις εταιρείες που έλαβαν ομοσπονδιακά κεφάλαια παρέχουν εξωφρενικά «γενναιόδωρες» αμοιβές. Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για να επανεξετάσουν τις συμβάσεις εργασίας που αφορούν εξωφρενικές αμοιβές για τα εταιρικά στελέχη και δεν αποκλείεται να επιβληθούν κυρώσεις εάν δε ληφθούν μέτρα.

Μεταξύ των εταιριών που καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις επανεξέτασης του συστήματος αμοιβών συμπεριλαμβάνονται- σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι Citigroup, Bank of America, American International Group, General Motors, Chrysler, Chrysler Financial και GMAC Financial Services.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να πείσουν τον κ. Φέινμπεργκ ότι έχουν ακολουθήσει τη σωστή αναλογία απολαβών, η οποία αποθαρρύνει τους εργαζόμενους από τη λήψη υπερβολικών κινδύνων, καθώς και ότι εφαρμόζουν κατάλληλα συστήματα επιβράβευσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου, ʼντριου Γουίλιαμς στη WSJ.

reporter.gr

ΗΠΑ: Άλμα 11% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών

ΗΠΑ: Άλμα 11% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών


Άλμα σημείωσαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις νέων κατοικιών, για να καταγράψουν άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες ότι η αμερικανική στεγαστική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις μεμονωμένων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 11% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 384.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως έδιεξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείου Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 2,3% στις 350.000.

Πρόκειται για την τέταρτη άνοδο σε έξι μήνες, καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύονται την μεγάλη μείωση των τιμών που έχει προηγηθεί. Τα επίπεδα των 384.000 τον Ιούνιο αποτελούν τα υψηλότερα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι πωλήσεις του Μαΐου αναθεωρήθηκαν ανοδικά για να δείξουν άνοδο 2,4% από πτώση 0,6% προηγουμένως, ενώ το Απρίλιο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει άνοδο 1,8%.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχωρούν σε ποσοστό 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η μέση τιμή για ένα νέο σπίτι διαμορφώθηκε στα 206.200 δολ. τον Ιούνιο από 234.300 δολ. τον Ιούνιο του 2008.

capital.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
534.57 ( 1.40%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1567.09 ( 1.39%)

Όγκος: € 3,597,609

===================

ASE

Γενικός Δείκτης
2344.04 ( 0.55%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1210.55 ( 0.83%)

Σε ιστορικά χαμηλά το Libor τριμήνου

Σε ιστορικά χαμηλά το Libor τριμήνου


Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το τριμηνιαίο διατραπεζικό επιτόκιο Libor, υποχωρώντας κάτω από το 0,50% για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανικών Τραπεζών (BBA), όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αναλυτικά, το Libor υποχώρησε στο 0,496% σήμερα από 0,502% στις 24 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η BBA said.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. τον περασμένο Σεπτέμβριο το Libor είχε φτάσει το 4,82%.

capital.gr

Honeywell: Πτώση 38% στα κέρδη β΄ τριμήνου

Honeywell: Πτώση 38% στα κέρδη β΄ τριμήνου


Πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο του έτους η Honeywell, ωστόσο κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 450 εκατ. δολ. ή 60 cents ανά μετοχή από 723 εκατ. δολ. ή 96 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μειωμένα κατά 38%.

Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 7,57 δισ. δολ. από 9,67 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσε τα κέρδη της εταιρείας στα 60 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 7,7 δισ. δολ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις για το σύνολο του έτους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 31,5 δισ. δολ. και τα κέρδη στα 2,85 δολ. ανά μετοχή, που είναι στο κάτω εύρος των προβλέψεων που έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία.

"Η Honeywell είχε ένα καλό δεύτερο τρίμηνο σε ένα αντίξοο περιβάλλον", δήώσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Dave Cote, ενώ πρόσθεσε ότι οι "οικονομικές συνθήκες παραμένουν προκλητικές και η εταιρεία δεν κάνει σχέδια για κάποια ανάκαμψη μέσα στο 2009".

capital.gr

Hitachi: Σχεδιάζει την απορρόφηση πέντε θυγατρικών της

Hitachi: Σχεδιάζει την απορρόφηση πέντε θυγατρικών της


Την απορρόφηση πέντε εισηγμένων θυγατρικών της σχεδιάζει η Hitachi, καθώς η ζημιογόνος κοινοπραξία προσπαθεί να ενοποιήσει τους διάσπαρτους πόρους της με σκοπό την επαναφορά στην κερδοφορία.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στο θέμα η Hitachi σχεδιάζει να καταθέσει προσφορές ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα για τις μετοχές που δεν κατέχει στις Hitachi Maxell, Hitachi Plant Technologies, Hitachi Information Systems, Hitachi Software Engineering και Hitachi Systems & Services.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “η Hitachi δεν μπορεί να τα κάνει όλα ενώ πρέπει να τα κάνει όλα καλά. Η διασπορά της είναι αραιή και χρειάζεται να ενοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό”.

Η συγκεκριμένη κίνηση ενδέχεται να κοστίσει στην Hitachi έως και 300 δισ. γεν (3,2 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβανομένου του premium των μετοχών των θυγατρικών της, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Nikkei. Σημειώνεται ότι η Hitachi έχει πάνω από 900 εταιρείες στον όμιλο και 16 εισηγμένες θυγατρικές.

capital.gr

Πιο αισιόδοξοι οι αναλυτές

Πιο αισιόδοξοι οι αναλυτές


Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δύο χρόνια, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι εταιρείες της Wall Street αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τις επιχειρήσεις του Standard & Poor’s 500 συνολικά 896 φορές τον Ιούνιο και τις υποβάθμισαν 886, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η JPMorgan Chase & Co, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η τελευταία φορά που οι αναλυτές ήταν αισιόδοξοι ήταν τον Απρίλιο του 2007, λίγο πριν οι μαζικές ζημιές στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά την κατάρρευση της αγοράς των subprime δανείων οδηγήσει στη πρώτη παγκόσμια ύφεση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εταιρείες της Wall Street εκτιμούν ότι ο S&P 500 θα εμφανίσει κέρδη στα 74,55 δολ. ανά μετοχή το επόμενο έτος, από 72,54 δολ. ανά μετοχή όπως εκτιμούσαν το Μάιο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι μετοχές διαπραγματεύονται πλέον 13,13 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, υποδεικνύοντας άνοδο σε ποσοστό 26% του S&P 500 στη περίπτωση που ο δείκτης επιστρέψει στο μέσο όρο των τελευταίων πέντε δεκαετιών στα 16,54 φορές τα ετήσια κέρδη.

capital.gr

Βουτιά 23,6% στα έσοδα Ιουνίου

Βουτιά 23,6% στα έσοδα Ιουνίου


Μείωση 23,6% σημείωσαν τον Ιούνιο του 2009 τα τουριστικά έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν στα €175,4 εκ. σε σύγκριση με €229,6 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €565,8 εκ σε σύγκριση με €671,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημειώνοντας μείωση 15,8%.

stockwatch.com.cy

Ευρωζώνη: Αύξηση 1,5% του δείκτη leading indicators τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Αύξηση 1,5% του δείκτη leading indicators τον Ιούνιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Ο σύνθετος δείκτης των leading indicators για την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο στις 95,9 μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα το Conference Board.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική άνοδο του δείκτη, μετά την αύξηση κατά 1,7% το Μάιο και κατά 1,6% τον Απρίλιο.

Ο δείκτης, τον οποίο συνθέτουν αρκετές εκτιμήσεις και αποτελέσματα ερευνών, είναι σχεδιασμένος να δείχνει σημεία καμπής στον οικονομικό κύκλο.

Ο δείκτης σημειώνει άνοδο 4,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009, μετά την πτώση σε ποσοστό άνω του 15% το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2007 και Δεκεμβρίου 2008.

"Αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αν και με αργούς ρυθμούς, ενδεχομένως να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους", δηλώνει ο οικονομολόγος του Conference Board, Jean-Claude Manini σε σχετική ανακοίνωση.

Το Conference Board, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στις ΗΠΑ, άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο.

capital.gr

Γερμανία: Στο 3,5 ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο

Γερμανία: Στο 3,5 ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Άνοδο παρουσίασε πάλι το καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το ινστιτούτο ερευνών GfK.

Το GfK ανέφερε πως ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Αύγουστο ανήλθε στο 3,5 από 3 τον Ιούλιο. Το μέγεθος του Ιουλίου αναθεωρήθηκε από το αρχικό 2,9.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3.

Τα στοιχεία αυτά προστίθενται στις πρόσφατες ενδείξεις για τσαθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας έπειτα από την ισχυρή συρρίκνωση που προέκυψε από την παγκόσμια οικονομική κρίση τον περασμένο χρόνο.

“Οι καταναλωτές προφανώς υποθέτουν πως η ισχυρή ύφεση της οικονομίας έφτασε στο τέλος της”, ανέφερε το ινστιτούτο. “Οι οικονομικές και οι εισοδηματικές προσδοκίες έχουν ενισχυθεί και υπήρξε σημαντική άνοδος της αγοραστικής τάσης”.

Επεσήμανε ότι το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε καθώς μειώθηκε ο πληθωρισμός. Ο υποδείκτης που μετρά την τάση των καταναλωτών για αγορές ανήλθε στις 25,1 μονάδες τον Ιούλιο από 14,5 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ο υποδείκτης των εισοδηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στο θετικό μέγεθος των 1,8 μονάδων από τις -3,3 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι υποδείκτες του ινστιτούτου GfK αναφέρονται στον τρέχοντα μήνα, ενώ ο γενικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος αφορά σε μελλοντικά διαστήματα.


capital.gr

Ryanair: «Αλμα» κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο

Ryanair: «Αλμα» κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο

Θεαματική αύξηση της κερδοφορίας της κατά 550% εμφάνισε η Ryanair το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, χάρη στη μεγάλη μείωση των δαπανών για καύσιμα. Παρόλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας εμφανίστηκε επιφυλακτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Τα καθαρά κέρδη του ιρλανδικού αερομεταφορέα διαμορφώθηκαν, το τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, στα 136,5 εκατ. ευρώ, έναντι 132 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

«Χάρη στη μείωση κατά 13% των μέσων επιβατικών ναύλων, αυξήσαμε την κίνησή μας κατά 11%, επιτυγχάνοντας μια ισχυρή απόδοση εν μέσω βαθιάς κρίσης, όταν πολλοί από τους ανταγωνιστές μας μείωσαν τις πτήσεις τους, είδαν την κίνησή τους να περιορίζεται και ανακοίνωσαν υψηλότερες ζημίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1985 με ένα 15θέσιο αεροσκάφος, σχεδιάζει να συνεχίσει την επιθετική μείωση των ναύλων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Τα μέσα ναύλα αναμένεται να υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 20% φέτος.

Η Ryanair αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την κερδοφορία της, το έτος που λήγει το Μάρτιο του 2010, στα χαμηλότερα επίπεδα των 200-300 εκατ. ευρώ που προέβλεπε προηγουμένως.


naftemporiki

Ανοδο καταγράφει το δολάριο

Ανοδο καταγράφει το δολάριο

Ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο, όπως και άλλα νομίσματα που συνδέονται με εμπορεύματα, βρίσκοντας στήριξη στα κέρδη των χρηματιστηρίων και του πετρελαίου.

Η αγορά συναλλάγματος καταγράφει, ωστόσο, οριακές διακυμάνσεις ενόψει των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται και στις δημοπρασίες αμερικανικών ομολόγων, καθώς και στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, αν και παραμένει ευάλωτη, προβλέποντας ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό, ακόμα και όταν η οικονομία εξέλθει της ύφεσης τους επόμενους μήνες.

«Αφού η αγορά προεξόφλησε τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, οι επενδυτές αναμένουν νέα κίνητρα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου ΗΠΑ-Κίνα και οι δημοπρασίες ομολόγων αυτή την εβδομάδα», σχολίασε trader ιαπωνικής τράπεζας.

Στις 10:42 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,4240 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου-γιεν [JPY=X] στα 94,96 γιεν.


naftemporiki

Friends Provident: Τέλος στις διαπραγματεύσεις με Resolution

Άδοξο τέλος είχαν οι συζητήσεις της Friends Provident με τη Resolution σχετικά με μια εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, καθώς η νέα προσφορά που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία.

Η Friends Provident ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε και απέρριψε νέα, αναθεωρημένη προσφορά της Resolution, υποστηρίζοντας ότι οι όροι και οι δομή αυτής ήταν εντελώς ανεπαρκείς.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε παράλληλα να τερματίσει τις σχετικές συζητήσεις, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία βάση για περαιτέρω επαφές με τη Resolution.

Η προσφορά της τελευταίας αφορούσε σε 0,82 μετοχές της Resolution για κάθε μία μετοχή της Friends Provident, αποτιμώντας την αξία της Friends Provident σε 74,6 πένες ανά μετοχή, βάσει της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.


naftemporiki

Βρετανία: Αμετάβλητες οι τιμές κατοικίας τον Ιούλιο

Βρετανία: Αμετάβλητες οι τιμές κατοικίας τον Ιούλιο

Αμετάβλητες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα παρέμειναν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία τον Ιούλιο, με την αγορά να μην παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Hometrack.

Ειδικότερα, η μέση τιμή κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία διαμορφώθηκε στις 155.600 στερλίνες (256.351 δολάρια), 7,7% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Η αγορά κατοικίας παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Ντόνελ, διευθυντής έρευνας στη Hometrack. «Μια παρατεταμένη και ευρεία ανάκαμψη χρειάζεται να βασιστεί τόσο στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών όσο και στη διαθεσιμότητα ενυπόθηκων δανείων», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο – ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


naftemporiki

Τα πιο "κερδοφόρα" πτυχία στις ΗΠΑ

Τα πιο "κερδοφόρα" πτυχία στις ΗΠΑ


Οι μαθηματικές επιστήμες ίσως δεν απολαμβάνουν το ίδιο γόητρο με τις φιλολογικές, τα έσοδα όμως που προσφέρουν είναι ένα ακαταμάχητο αντίβαρο για τους πτυχιούχους.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Κολεγίων και Εργοδοτών (National Association of Colleges and Employers), που παρακολουθεί τις θέσεις εργασίας οι οποίες προσφέρονται στους αποφοίτους σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα 15 κορυφαία πιο κερδοφόρα πτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα κοινό στοιχείο: τα μαθηματικά.

"Τα μαθηματικά κάνουν την ειδοποιό διαφορά στον μισθό", δηλώνει στο πρακτορείο CNN ο κ. Ed Koc, επικεφαλής ερευνών του NACE. "Όποιος έχει τέτοια εκπαίδευση είναι πολύτιμος - και δεν 'παράγουμε' αρκετά πτυχία αυτού του είδους στη χώρα μας".

Πιο συγκεκριμένα, τα διπλώματα μηχανολογίας καταλαμβάνουν τις 12 από τις 15 πιο καλοπληρωμένες θέσεις στην έρευνα της ένωσης. Μόνο 3 από τα 15 πιο ακριβοπληρωμένα πτυχία βρίσκονται εκτός του χώρου της μηχανολογίας, αλλά και αυτά απαιτούν μαθηματικές ικανότητες.

Η μηχανική πετρελαίου είναι, μακράν, το καλύτερο πτυχίο, με μέσο όρο αρχικού μισθού τα 83.121 δολάρια (ετησίως για τους αποφοίτους με υψηλή βαθμολογία), κυρίως λόγω της έλλειψης αυτής της κατάρτισης. Οι πτυχιούχοι μηχανολογίας πετρελαίου εργάζονται κατά κανόνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου ή για την ανάπτυξη της εξόρυξής τους.


Άλλοι ακριβοπληρωμένοι μηχανολόγοι είναι οι χημικοί, που ασχολούνται με την κατασκευή χημικών προϊόντων και οι μισθοί τους αρχίζουν από τα 64.902 δολάρια. Οι μηχανολόγοι εξορύξεων ξεκινούν με 64.404 δολάρια, ενώ οι μηχανολόγοι ηλεκτρονικών υπολογιστών με 61.738 δολάρια, όταν βγουν στην αγορά εργασίας.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι πτυχιούχοι μηχανολογίας θα εξασφαλίσουν έναν τόσο καλό μισθό, καθώς οι μέτριοι απόφοιτοι νιώθουν, όπως όλη η αμερικανική οικονομία, τις πιέσεις από τις συγκριτικά λίγες θέσεις εργασίας που προσφέρονται. Ωστόσο, σε μια δύσκολη κατάσταση στην απασχόληση έχουν οπωσδήποτε ένα πλεονέκτημα.

Οι απόφοιτοι των θετικών επιστημών είναι πολύ-πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με τους πτυχιούχους φιλολογίας, γι' αυτό και οι μισθοί των αποφοίτων είναι υψηλότεροι. Για παράδειγμα, οι χώροι της μηχανολογίας και των επιστημών ηλεκτρονικών υπολογιστών καταλαμβάνουν το 4% των αποφοίτων, ενώ οι κοινωνικές επιστήμες και η Ιστορία το 16% έκαστη. Έτσι, οι μισθοί των αποφοίτων που σπούδασαν, λόγου χάρη, κοινωνικές επιστήμες ανέρχονται περίπου στα 29.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ των καθηγητών των αγγλικών ή ξένων γλωσσών στα 35.000 δολάρια.



Τα 15 υψηλότερα αμειβόμενα διπλώματα

1
Μηχανολογία Πετρελαίων
83.121$

2
Χημική Μηχανική
64.902

3
Μηχανολογία Εξορύξεων
64.404

4
Μηχανολογία Η/Υ
61.738

5
Ηλεκτρικοί Υπολογιστές
61.407

6
Μηχανολογία Ηλεκτρισμού
60.125

7
Μηχανολογία
58.766

8
Βιομηχανική Μηχανολογία
58.358

9
Μηχανική Συστημάτων
57.438

10
Μηχανική Τεχνολογίας
56.447

11
Αναλογιστική
56.320

12
Αεροναυπηγική Μηχανολογία
56.311

13
Αγροτική Μηχανολογία
54.352

14
Βιοϊατρική Μηχανολογία
54.158

15
Μηχανική Κατασκευών
53.199

euro2day.gr

Δύσκολοι καιροί για ακτιβιστές μετόχους

Δύσκολοι καιροί για ακτιβιστές μετόχους



Οι ακτιβιστές μέτοχοι έχουν δώσει φέτος τις περισσότερες «μάχες», αλλά το «μέγεθος» των εταιριών στις οποίες επιτίθεται είναι όλο και μικρότερο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με πρόσφατη έρευνα.

Από την αρχή του έτους οι «μάχες» τω ακτιβιστών μετόχων έχουν ενισχυθεί 27%, σύμφωνα με έρευνα της RiskMetrics, ομίλου ο οποίος παρέχει συμβουλές σε μετόχους εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι εταιρίες ενάντια στις οποίες πραγματοποιούν την επίθεσή τους, γίνονται όλο και πιο «μικρές», πάντα από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Στις ΗΠΑ οι εταιρίες – στόχος έχουν μέση κεφαλαιοποίηση που φθάνει στα 75 εκατ. δολάρια, ενώ το 2008 άγγιζε τα 275 εκατ. δολάρια. Το ίδιο σκηνικό ισχύει και στην Ευρώπη.

«Το «μέγεθος» των στόχων έχει μικρύνει, δεδομένης και της υποχώρησης των αγορών, αλλά ο αριθμός των «επιθέσεων» στις ΗΠΑ προκαλεί πραγματική έκπληξη», υποστηρίζει ο κ. Chris Young, επικεφαλής της μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων της RiskMetrics.

Παρά, πάντως, την αυξημένη δραστηριότητά τους οι ακτιβιστές μέτοχοι έχουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στο να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Από μίας άποψης είναι ευκολότερο σήμερα να είσαι ακτιβιστής μέτοχος», δηλώνει διαχειριστής hedge fund ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, όμως, «από πλευράς επίτευξης στόχων οι εποχές ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολες».



Η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε φέτος –αυτή του επενδυτή Bill Ackman ενάντια στην Target, την οποία πίεζε να προχωρήσει σε τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει- ήταν μία εξαιρετική αποτυχία. Αποτέλεσμα το Pershing Square IV, fund το οποίο έχει δημιουργήσει ο Ackman προκειμένου να επενδύσει στην Target, να «δει» την αξία των τοποθετήσεών του να υποχωρεί 90%.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Ευρώπη, μετά από το εξαιρετικά επιτυχημένο 2008. Το Children’s Investment Fund, υπό τη διαχείριση του κ. Chris Hohn, έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει από αρκετές «μάχες» σε Ευρώπη και Ασία.

Όσο για τις μεγάλες εταιρείες, αυτό που φαίνεται να αποτελεί «μόδα» είναι η «ένωση» αρκετών ακτιβιστών μετόχων, με στόχο να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ο κ. Peter Chambers, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Legal&General, φρόντισε να «ενώσει τις δυνάμεις του» με τον κ. Erik Knight στην επίθεσή ενάντια στην HSBC.

Το ίδιο καταγράφηκε και στην περίπτωση της Rio Tinto, όταν ο όμιλος διέκοψε τις διαπραγματεύσεις του με την κινεζική Chinalco και προτίμησε να στραφεί σε συνομιλίες για την δημιουργία joint venture με την BHP Billiton.

Μάλιστα η βρετανική Institutional Shareholders Committee –η οποία υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει κεφάλαια σε αρκετές εταιρίες, που ξεπερνούν τα 1,5 τρισ. στερλίνες- δεν δίστασε να ασκήσει πιέσεις στις αρχές ελέγχου, προκειμένου να επιστρέψουν σε ακτιβιστές μετόχους να δημιουργούν «ομίλους πίεσης».

Υπάρχουν, δε, και κάποιοι ακτιβιστές μέτοχοι που εκφράζουν αντιρρήσεις για το ότι έχουν «μαζευτεί πολύ στο κλαμπ». «Την περίοδο 2005-2006 το μόνο που χρειάζονταν ήταν να έχει δύο λίρες στην τσέπη, μία μεγάλη αίθουσα και ένα μεγάφωνο και αμέσως γινόσουν ακτιβιστής μέτοχος. Από τότε και στο εξής ο καθένας μπορεί να δηλώνει ακτιβιστής μέτοχος», δηλώνει ένας από τους «δυσαρεστημένους».

euro2day.gr

Τα limit down της κτηματαγοράς

Τα limit down της κτηματαγοράς

Πτώση τιμών η οποία ξεπερνάει ακόμη και το 20% καταγράφεται πλέον σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2009, η κρίση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο των ακινήτων. Οι έρευνες των μεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι μήνα με τον μήνα, οι τιμές υποχωρούν σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Μένει να φανεί αν τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους, θα ανακόψουν την πτωτική πορεία Η Aspis Real Estate, κατέγραψε τις τιμές στις οποίες έκλεισαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο. Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, εντόπισε και τις περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις.

Πρώτη, κατατάσσεται η περιοχή της Πλάκας. Ακριβή μεν αλλά έγινε φθηνότερη καθώς η τιμή ανά τετραγωνικό υποχώρησε από τα 4.500 στα 3.500 ευρώ. Αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και στην περιοχή της Γλυφάδας. Στο Κορωπί, η τιμή έπεσε κατά 20,4% σπάζοντας το φράγμα των 2000 ευρώ (1950 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ στα Σεπόλια, ένα μέτρο κτίσματος πουλιέται προς 1800 ευρώ αντί για 2250 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι.

Στη λίστα των περιοχών με τη μεγαλύτερη μείωση, εντοπίζεται και άλλη μία πανάκριβη περιοχή. Στο Κολωνάκι, συναλλαγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν στην τιμή των 5.100 ευρώ το μέτρο. Πέρυσι τέτοιο καιρό, το τετρσγωνικό κόστιζε 6000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία αποτύπωσαν πτώση της τάξεως του 15%. Ακολουθούν το Πέραμα, και η περιοχή της Τερψιθέας. Στο Πέραμα το τετραγωνικό κοστίζει πλέον 1500 ευρώ ενώ στην Τερψιθέα 3000 ευρώ.

Εξάρχεια, πλατεία Αττικής και Ελευσίνα παρουσίασαν την ίδια συμπεριφορά κατά το πρώτο εξάμηνο. Η τιμή ανά τετραγωνικό υποχώρησε στα 1900 ευρώ από 2200 ευρώ πέρυσι. Την λίστα των περιοχών που είχαν διψήφια πτώση συμπληρώνουν οι ακόλουθες περιοχές:

·Αγία Παρασκευή (2600 από 3000 ευρώ)

·Ραφήνα (2700 από 3100)

·Ιλίσια (2400 από 2750)

·Λυκόβρυση (2800 από 3200)

·Γκύζη (2200 από 2500)

·Νέα Μάκρη (2200 από 2500)

·Παπάγου (3000 από 3400)

·Δροσιά (3000 από 3400)

·Λυκαβηττός (3100 από 3500)

·Χαϊδάρι (2400 από 2700)

·Βύρωνας (2700 από 3000) και

·Καστέλα (2700 από 3000)

Μετά και την πτώση τιμών του 1ου εξαμήνου, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει δεκάδες περιοχές στις οποίες ένα τετραγωνικό ακινήτου να πουλιέται λιγότερο από 2000 ευρώ το μέτρο.

reporter.gr

Έχει καλύψει ήδη τις μισές απώλειες από τη μετά Lehman εποχή ο S&P

Έχει καλύψει ήδη τις μισές απώλειες από τη μετά Lehman εποχή ο S&P

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει ήδη ανακτήσει το 50% των απωλειών που έχει καταγράψει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings το Σεπτέμβριο, καθώς ένας αριθμός ρεκόρ από αμερικανικές εταιρίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα που εξέπληξαν ευχάριστα τους αναλυτές. Ο δείκτης- βαρόμετρο για την αμερικανική κεφαλαιαγορά χθες ενισχύθηκε κατά 2,3% στις 976,29 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Ο δείκτης έχει αναρριχηθεί κατά 300 μονάδες από το χαμηλό 12 ετών στις 9 Μαρτίου.

Έπειτα από την ανακοίνωση της κατάρρευσης της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου, ο S&P σημείωσε πτώση 575 μονάδων, η οποία διέγραψε 6,9 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Στο τετράμηνο τα κέρδη του δείκτη ανέρχονται στις 299,76 μονάδες. Χρειάστηκαν 95 συνεδριάσεις για να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη, η Τρίτη ταχύτερη που έχει καταγραφεί μετά το 1933, σύμφωνα με τα στοιχεία της Birinyi Associates.

Μάλιστα ο αριθμός των εταιριών που έχει καταγράψει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα βρίσκεται στα υψηλότερα της ιστορίας, καθώς από τις εταιρίες που απαρτίζουν το δείκτη και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου το 74,1% είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.

reporter.gr

Νέο ναυτιλιακό fund 700 εκατ. δολαρίων από τον εφοπλιστή Λαιμό

Νέο ναυτιλιακό fund 700 εκατ. δολαρίων από τον εφοπλιστή Λαιμό


Στη δημιουργία ενός ναυτιλιακού επενδυτικού fund με ενεργητικό 700 εκατ. δολαρίων, που θα επενδύσει στην αγορά πλοίων ξηρού φορτίου, προχωρεί ο εφοπλιστής Σπύρος Λαιμός, με σκοπό τη δημιουργία υπεραξιών.

Το Financier Investment Group (FIG) είναι ένα νέο private equity find που δημιουργήθηκε από τον εφοπλιστή Σπύρο Λαιμό, με στόχο την απόκτηση νέων πλοίων panamax μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tradewinds, το εν λόγω equity fund με συνολικό ενεργητικό ύψους 1 δισ. δολαρίων πέραν της ναυτιλίας, θα επενδύσει στο real-estate, τις ασφάλειες και την υγεία.

Ο ναυτιλιακός επενδυτικός βραχίονας του FIG, ονόματι Financier Capital Partner με κεφάλαια ύψους 700 εκατ. δολαρίων, έχει στοχοποιήσει την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου που έχουν ναυπηγηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ναυτιλιακό fund σκοπεύει στην απόκτηση ενός στόλου τουλάχιστον 5-7 panamax χωρητικότητας άνω των 70.000 τόνων.

Ο Σπύρος Λαιμός προέρχεται από μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο χώρο της ναυτιλίας. Είναι γιος του εφοπλιστή Πανάγου Λαιμού που διαθέτει την εταιρεία LPL Shipping, η οποία προ ετών είχε αναλάβει την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα της V Ships, μίας από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων ανά τον κόσμο.

Η FIG δεν είναι το μόνο επενδυτικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε με σκοπό την τοποθέτηση στον κλάδο της ναυτιλίας. Η ραγδαία πτώση της αξίας των πλοίων, ιδίως των bulk carriers, ενεργοποίησε το επενδυτικό αισθητήριο πολλών. Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου υπολογίζεται ότι το χρέος που συνδέεται με τον κλάδο της ναυτιλίας συνολικά, ξεπερνά τα 600 δισ. δολάρια.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η κίνηση της Morgan Stanley να προχωρήσει στη σύσταση ενός fund, που θα επενδύσει το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο fund θα προσανατολίσει τις επενδύσεις του στην εξαγορά δανείων προβληματικών ναυτιλιακών εταιρειών τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν στη συνέχεια με discount 60%.

Στόχος της Morgan Stanley είναι η απόκτηση ενός αριθμού πλοίων που μπορεί να φτάσει και τα σαράντα μέσω εξαγοράς χρεών.

capital.gr

Με άνοδο 1,45% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,45% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 144,11 μονάδων, ποσοστό 1,45%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.088,66 μονάδες.

naftemporiki

Today's Calendar (US)

10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce

Στη διαδικασία απογείωσης το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας

Στη διαδικασία απογείωσης το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας


H αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Διεθνούς Αερολιμένα της Λάρνακας έχει αρχίσει, καθώς οι εργασίες αποπεράτωσής του βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, σε λιγότερο από τρεις μήνες θ' αρχίσουν οι δοκιμές στις νέες εγκαταστάσεις, ώστε όλα να λειτουργήσουν ομαλά και χωρίς ελλείψεις τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε το νέο αεροδρόμιο θα παραδοθεί στο επιβατικό κοινό.

Eίναι απορία όλων, με ποιον τρόπο θα ταξιδεύουμε σε λίγους μήνες από τον νέο Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας, όμως κανείς δεν έχει δει από κοντά το τεράστιο αυτό μεγαλεπήβολο έργο. Με τη βοήθεια του Εκπροσώπου Τύπου της Hermes Airports Αδάμου Ασπρή εξασφαλίσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στοιχεία, ακόμη και φωτογραφίες για το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας, που θα δώσει νέο υπερσύγχρονο χαρακτήρα στις αερομεταφορές από και προς την πόλη του Ζήνωνα.


Ιστορική αναδρομή
Ο Διεθνής Αερολιμένας της Λάρνακας λειτούργησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1975. Λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας περιήλθε σε αχρηστία. Η Κύπρος χρειαζόταν άμεσα τη λειτουργία ενός νέου αεροδρομίου, που θα ένωνε τη χώρα με τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρώτο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στον Αερολιμένα της Λάρνακας στις 6 Φεβρουαρίου 1975 ήταν τύπου Viscount, που ενοικίασαν οι Κυπριακές Αερογραμμές για να επαναρχίσουν αεροπορικά δρομολόγια.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις, που έγιναν πολύ εσπευσμένα, ήταν πολύ μικρές με περιορισμένες δυνατότητες και ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα μόνο τρία αεροπλάνα μεσαίου μεγέθους, κυρίως ελικοφόρα. Ο δίαυλος αρχικά είχε μήκος μόλις 1.300 μέτρα και ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών είχε εμβαδόν 24.300 τετραγωνικά μέτρα. Τα κτίρια επιβατών είχαν εμβαδόν 3.500 τετραγωνικά μέτρα. Τους πρώτους μήνες ο αερολιμένας λειτουργούσε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η περιοχή διακίνησης αεροσκαφών δεν διέθετε τον απαραίτητο φωτισμό.
Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν σημαντικές επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό του αεροδρομίου, αφού η Κύπρος γνώρισε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Τη δεκαετία του '90, η κυπριακή Πολιτεία προσανατολίζεται στην κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, μέχρι να τροχοδρομηθεί αυτή η εξέλιξη, ο Αερολιμένας της Λάρνακας συμβιβάστηκε με πολλαπλές προσωρινές λύσεις, που διαρκούν μέχρι και σήμερα.
Στις 12 Μαΐου 2006, η Hermes Airports Ltd αναλαμβάνει τη διαχείριση και των δύο αεροδρομίων της χώρας για περίοδο 25 ετών. Ταυτόχρονα, η Hermes Airports, σε συνεργασία με άλλες μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο στόχο για την Κύπρο. Την κατασκευή δυο νέων σύγχρονων αεροδρομίων, ένα στη Λάρνακα και ένα στην Πάφο. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2008, ενώ το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας αναμένεται να λειτουργήσει το Νοέμβριο του 2009. Η συνολική δαπάνη ολοκλήρωσης και λειτουργίας των δύο νέων Αεροδρομίων έχει υπολογιστεί στα 622 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Πότε αναμένεται επίσημα να λειτουργήσει;
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Hermes Airports, ο νέος Διεθνής Αερολιμένας της Λάρνακας θα τεθεί στη διάθεση του επιβατικού κοινού το Νοέμβρη του 2009, αν και οι εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου θα είναι έτοιμες αρκετά νωρίτερα. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους και να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση από τη λειτουργία του παλαιού αεροδρομίου στη λειτουργία του νέου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Πάφου. Σύντομα, και τα δυο νέα αεροδρόμια της χώρας μας θα είναι έτοιμα ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες της Κύπρου στον 21ο αιώνα και θ' αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της τουριστικής μας βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας γενικότερα.


Γενικά χαρακτηριστικά
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του υφιστάμενου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας καλύπτουν έκταση 30.000 τ.μ., ενώ ο Αερολιμένας Λάρνακας διαθέτει χώρο στάθμευσης για 22 αεροσκάφη. Διαθέτει, επίσης, ειδικούς χώρους στάθμευσης για περίπου 40 ελαφρού τύπου ελικοφόρα αεροπλάνα. Ο χώρος αυτός εξυπηρετεί ιδιωτικά και εκπαιδευτικά αεροπλάνα. Η περίοδος αιχμής του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας είναι η καλοκαιρινή περίοδος (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), οπότε καθημερινά εξυπηρετούνται πέραν των 180 πτήσεων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πτήσεις στη διάρκεια μιας μόνο ημέρας είναι δυνατό να ξεπεράσουν τις 210. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση είναι σταθερά ο Αύγουστος. Σε αρκετές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, διακινούνται πέραν των 3.000 επιβατών την ώρα.
Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί γύρω στα 7,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Ειδικότερα, θα καλύπτει μια έκταση περίπου 100.000m² (περίπου τριπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις) και θα διαθέτει:
· 67 σημεία ελέγχου εισιτηρίων επιβίβασης.
· 15 σημεία ελέγχου και διάθεσης εισιτηρίων από τις Αερογραμμές.
· 16 Αερογέφυρες (Φυσούνες).
· 11 Σημεία αναχώρησης/άφιξης μέσω λεωφορείων.
· 7 σημεία ελέγχου (αψίδες ασφαλείας).
· 5 ζώνες παραλαβής αποσκευών.
· 2.200 θέσεις στάθμευσης.
· Άμεση πρόσβαση στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.
· Αίθουσα επισήμων.
· Αίθουσα ειδικά εξοπλισμένη για επιχειρηματίες.
· Εστιατόρια, καφεστιατόρια και καταστήματα αδασμολόγητων ειδών.
· Υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων (Car Rentals).
· Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

sigmalive.com
Share |