Monday, July 27, 2009

Δύσκολοι καιροί για ακτιβιστές μετόχους

Δύσκολοι καιροί για ακτιβιστές μετόχους



Οι ακτιβιστές μέτοχοι έχουν δώσει φέτος τις περισσότερες «μάχες», αλλά το «μέγεθος» των εταιριών στις οποίες επιτίθεται είναι όλο και μικρότερο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με πρόσφατη έρευνα.

Από την αρχή του έτους οι «μάχες» τω ακτιβιστών μετόχων έχουν ενισχυθεί 27%, σύμφωνα με έρευνα της RiskMetrics, ομίλου ο οποίος παρέχει συμβουλές σε μετόχους εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι εταιρίες ενάντια στις οποίες πραγματοποιούν την επίθεσή τους, γίνονται όλο και πιο «μικρές», πάντα από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Στις ΗΠΑ οι εταιρίες – στόχος έχουν μέση κεφαλαιοποίηση που φθάνει στα 75 εκατ. δολάρια, ενώ το 2008 άγγιζε τα 275 εκατ. δολάρια. Το ίδιο σκηνικό ισχύει και στην Ευρώπη.

«Το «μέγεθος» των στόχων έχει μικρύνει, δεδομένης και της υποχώρησης των αγορών, αλλά ο αριθμός των «επιθέσεων» στις ΗΠΑ προκαλεί πραγματική έκπληξη», υποστηρίζει ο κ. Chris Young, επικεφαλής της μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων της RiskMetrics.

Παρά, πάντως, την αυξημένη δραστηριότητά τους οι ακτιβιστές μέτοχοι έχουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στο να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Από μίας άποψης είναι ευκολότερο σήμερα να είσαι ακτιβιστής μέτοχος», δηλώνει διαχειριστής hedge fund ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, όμως, «από πλευράς επίτευξης στόχων οι εποχές ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολες».



Η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε φέτος –αυτή του επενδυτή Bill Ackman ενάντια στην Target, την οποία πίεζε να προχωρήσει σε τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει- ήταν μία εξαιρετική αποτυχία. Αποτέλεσμα το Pershing Square IV, fund το οποίο έχει δημιουργήσει ο Ackman προκειμένου να επενδύσει στην Target, να «δει» την αξία των τοποθετήσεών του να υποχωρεί 90%.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Ευρώπη, μετά από το εξαιρετικά επιτυχημένο 2008. Το Children’s Investment Fund, υπό τη διαχείριση του κ. Chris Hohn, έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει από αρκετές «μάχες» σε Ευρώπη και Ασία.

Όσο για τις μεγάλες εταιρείες, αυτό που φαίνεται να αποτελεί «μόδα» είναι η «ένωση» αρκετών ακτιβιστών μετόχων, με στόχο να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ο κ. Peter Chambers, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Legal&General, φρόντισε να «ενώσει τις δυνάμεις του» με τον κ. Erik Knight στην επίθεσή ενάντια στην HSBC.

Το ίδιο καταγράφηκε και στην περίπτωση της Rio Tinto, όταν ο όμιλος διέκοψε τις διαπραγματεύσεις του με την κινεζική Chinalco και προτίμησε να στραφεί σε συνομιλίες για την δημιουργία joint venture με την BHP Billiton.

Μάλιστα η βρετανική Institutional Shareholders Committee –η οποία υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει κεφάλαια σε αρκετές εταιρίες, που ξεπερνούν τα 1,5 τρισ. στερλίνες- δεν δίστασε να ασκήσει πιέσεις στις αρχές ελέγχου, προκειμένου να επιστρέψουν σε ακτιβιστές μετόχους να δημιουργούν «ομίλους πίεσης».

Υπάρχουν, δε, και κάποιοι ακτιβιστές μέτοχοι που εκφράζουν αντιρρήσεις για το ότι έχουν «μαζευτεί πολύ στο κλαμπ». «Την περίοδο 2005-2006 το μόνο που χρειάζονταν ήταν να έχει δύο λίρες στην τσέπη, μία μεγάλη αίθουσα και ένα μεγάφωνο και αμέσως γινόσουν ακτιβιστής μέτοχος. Από τότε και στο εξής ο καθένας μπορεί να δηλώνει ακτιβιστής μέτοχος», δηλώνει ένας από τους «δυσαρεστημένους».

euro2day.gr

No comments:

Share |