Monday, July 27, 2009

Γερμανία: Στο 3,5 ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο

Γερμανία: Στο 3,5 ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Άνοδο παρουσίασε πάλι το καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το ινστιτούτο ερευνών GfK.

Το GfK ανέφερε πως ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Αύγουστο ανήλθε στο 3,5 από 3 τον Ιούλιο. Το μέγεθος του Ιουλίου αναθεωρήθηκε από το αρχικό 2,9.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3.

Τα στοιχεία αυτά προστίθενται στις πρόσφατες ενδείξεις για τσαθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας έπειτα από την ισχυρή συρρίκνωση που προέκυψε από την παγκόσμια οικονομική κρίση τον περασμένο χρόνο.

“Οι καταναλωτές προφανώς υποθέτουν πως η ισχυρή ύφεση της οικονομίας έφτασε στο τέλος της”, ανέφερε το ινστιτούτο. “Οι οικονομικές και οι εισοδηματικές προσδοκίες έχουν ενισχυθεί και υπήρξε σημαντική άνοδος της αγοραστικής τάσης”.

Επεσήμανε ότι το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε καθώς μειώθηκε ο πληθωρισμός. Ο υποδείκτης που μετρά την τάση των καταναλωτών για αγορές ανήλθε στις 25,1 μονάδες τον Ιούλιο από 14,5 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ο υποδείκτης των εισοδηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στο θετικό μέγεθος των 1,8 μονάδων από τις -3,3 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι υποδείκτες του ινστιτούτου GfK αναφέρονται στον τρέχοντα μήνα, ενώ ο γενικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος αφορά σε μελλοντικά διαστήματα.


capital.gr

No comments:

Share |