Monday, May 4, 2009

Σε υψηλά πέντε εβδομάδων το αργό

Σε υψηλά πέντε εβδομάδων το αργό

Σε υψηλά πέντε εβδομάδων έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανόδου των πωλήσεων των υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με την αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών τον Μάρτιο, στοιχεία που εκλήφθηκαν από τους επενδυτές ως σημάδια βελτίωσης της ζήτησης πετρελαίου τους επόμενους μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,3% στα 54,47 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 21%. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 53,59 δολάρια το βαρέλι.

Βελτίωση κατέγραψε η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, καθώς τόσο οι κατασκευαστικές δαπάνες, όσο και οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα. Οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα αυξήθηκαν κατά 3,2% και ήταν κατά 1,1% σε σχέση με πέρσι.

Αυξημένες κατά 0,3% εμφανίστηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ώθηση δόθηκε εξαιτίας της αύξησης των κατασκευών των επαγγελματικών χώρων και κτιρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως του 1,5%.

Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η πτώση του δολαρίου, αφού αυτόματα τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό νόμισμα γίνονται φθηνότερα για τους επενδυτές που έχουν ως κύριο νόμισμα άλλο εκτός του δολαρίου. Συγκεκριμένα, το ευρώ βρίσκεται κατά 1,2% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού διαπραγματεύεται στα 1,3425 δολάρια/ ευρώ.

REPORTER.GR

New York Times: "Παγώνει" το κλείσιμο της Boston Globe

New York Times: "Παγώνει" το κλείσιμο της Boston Globe


Ανέβαλε η διοίκηση των New York Times Co τα σχέδια για το “λουκέτο” στην Boston Globe εντός των επόμενων 60 ημερών, καθώς η εταιρεία έφθασε σε συμφωνία με ορισμένα εργατικά συνδικάτα. Ωστόσο, η εφημερίδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να έλθει σε συμφωνία με τη μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων -που απαρτίζεται από περισσότερα από 600 άτομα- στην Globe.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων και πλειστηριασμών

Βρετανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων και πλειστηριασμών

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει ανέλθει ο αριθμός των ιδιωτών που χρεοκόπησαν στην Αγγλία και την Ουαλία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας.

Το συγκεκριμένο μέγεθος αυξήθηκε κατά 23,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ στις 5.011 αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων εις βάρος των οποίων διενεργήθηκε πλειστηριασμός το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με πέρσι.

NAFTEMPORIKI

Αίτηση για χρεοκοπία η Filene's Basement

Αίτηση για χρεοκοπία η Filene's Basement

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 περί χρεοκοπίας υπέβαλε η λιανεμπορική αλυσίδα Filene's Basement, συμφωνώντας παράλληλα να προχωρήσει στην πώληση 17 από τα 25 υποκαταστήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δύο κεντρικά καταστήματα στη Βοστώνη και το Μανχάταν. Η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε προσαρτηθεί στον όμιλο Buxbaum Group, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των πιστωτών και προμηθευτών της.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
408.96 ( 3.48%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1193.74 ( 3.50%)

Όγκος: € 6,175,777

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2096.41 ( 2.08%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1076.55 ( 2.50%)

ΗΠΑ: Αύξηση κατά 0,3% στις κατασκευαστικές δαπάνες Μαρτίου (εκτ.-1,3%)

ΗΠΑ: Αύξηση κατά 0,3% στις κατασκευαστικές δαπάνες Μαρτίου (εκτ.-1,3%)

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 3,2% των πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα Μαρτίου(εκτ. +1%)

ΗΠΑ: Αύξηση 3,2% των πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα Μαρτίου(εκτ. +1%)

CAPITAL.GR

Buffett: “100%” αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας

Buffett: “100%” αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας

“100%” αισιόδοξος εμφανίζεται ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Warren Buffett, για το μακροπρόθεσμο μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, αν και δεν εντοπίζει βραχυπρόθεσμα σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC, η αμερικανική οικονομία κινείται αργά, και μάλιστα συνεχίζει να επιβραδύνει το ρυθμό της, ωστόσο αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, αν και δεν γνωρίζω το πότε. Πάντως, ελπίζω να είναι σύντομα”.

Συνέχισε να λέει πως ο καιρός για να αγοράσει κανείς μετοχές είναι όταν “οι δουλειές δεν πάνε καλά". Πρόσθεσε δε πως ορισμένα από τα καλύτερα επενδυτικά του χρόνια τα είχε σε περιόδους ύφεσης.

Επίσης, διακρίνει σημάδια ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας, ενώ επισήμανε πως δεν χρειάζεται “να χτίσουμε νέες κατοικίες, αλλά να πουλήσουμε τα υφιστάμενα αποθέματα μας”.

Επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στην Wells Fargo και την US Bancorp. Για την SunTrust ανέφερε πως δεν γνωρίζει αρκετά για το επιχειρηματικό μοντέλο του τραπεζικού ομίλου. Αξίζει να αναφερθεί πως η Berkshire Hathaway έχει συμμετοχές και στις τρεις τράπεζες.

Παράλληλα, τόνισε πως “είναι πολύ σημαντικό” για την Chrysler να βγει άμεσα από το καθεστώς πτώχευσης.

Τέλος, ο “μάντης της Όμαχα” σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τελικά περισσότερα φορολογικά έσοδα, αν και το όλο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα πληρώσει τελικά. Η χώρα έχει περιθώριο για αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές, και κυρίως στους πλούσιους της χώρας.

CAPITAL.GR

Bank of America: Διαψεύδει τα περί αναζήτησης νέων κεφαλαίων

Bank of America: Διαψεύδει τα περί αναζήτησης νέων κεφαλαίων


Η Bank of America Corp. (BAC) διέψευσε σήμερα δημοσίευμα των Financial Times ότι επιδιώκει να αντλήσει 10 δισ. δολ. σε νέα κεφάλαια, όπως μεταδίδει το CNBC, επισημαίνοντας ότι δέχτηκε παρέμβαση από τον τραπεζικό κολοσσό.

CAPITAL.GR

Τρ.Κύπρου: Σχέδιο επανεπένδυσης μερίσματος

Τρ.Κύπρου: Σχέδιο επανεπένδυσης μερίσματος

Η Τράπεζα λειτουργεί Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων («το Σχέδιο»). Το ποσοστό της παραχωρούμενης έκπτωσης στην οποία θα επανεπενδύονται τα μερίσματα βάσει του Σχεδίου ανέρχεται σε 10%. Με βάση την παραχωρούμενη έκπτωση (10%), η τιμή στην οποία θα επανεπενδύονται τα μερίσματα θα είναι το 90% του μεσοσταθμικού όρου της τιμής κλεισίματος της μετοχής όπως αυτή θα διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες που η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο μέρισμα.Οι επενδυτές μπορούν να προμηθεύονται με τους Όρους και Κανονισμούς Λειτουργίας του Σχεδίου καθώς και με Αίτηση Εγγραφής ή Τερματισμού στο Σχέδιο («η Αίτηση») από:

-την ιστοσελίδα του Συγκροτήματος www.bankofcyprus.com επιλέξτε Σχ. Επενδυτών / Mετοχική Δομή & Μετοχή / Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων

-την Υπηρεσία Μετοχών & Χρεογράφων Συγκροτήματος στη Λευκωσία, τηλ. 22 121755

-το Τμήμα Θεματοφυλακής, Μετοχολογίου & Εκκαθάρισης Παραγώγων στην Αθήνα, τηλ. 210 7765222

Ενόσω κάποιος είναι εγγεγραμμένος ή θα εγγραφεί για πρώτη φορά στο Σχέδιο, τότε η συμμετοχή του θα παραμένει σε ισχύ και για όλα τα μελλοντικά μερίσματα, τα οποία θα επανεπενδύονται αυτόματα σε νέες μετοχές, εκτός εάν ζητήσει με γραπτή ειδοποίηση ή με συμπλήρωση της Αίτησης, τον τερματισμό της συμμετοχής του στο Σχέδιο ή εάν το Σχέδιο διακοπεί ή ανασταλεί από την Τράπεζα.

Υπενθυμίζονται οι επενδυτές ότι εάν η Αίτησή τους παραληφθεί από την Τράπεζα τουλάχιστο 10 μέρες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία αποκοπής (δηλ. μέχρι τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009) τότε η εγγραφή ή ο τερματισμός της συμμετοχής τους στο Σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται για το μέρισμα που προτείνεται να καταβληθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 και για τα μελλοντικά μερίσματα, εκτός εάν αυτή ανακληθεί. Σε αντίθετη περίπτωση όλες οι Αιτήσεις που θα παραλαμβάνονται εκπρόθεσμα θα ισχύουν μόνο για τα μελλοντικά μερίσματα.

REPORTER.GR

6 χιλ. περισσότεροι άνεργοι

6 χιλ. περισσότεροι άνεργοι


Στο ψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έφθασε η ανεργία τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με την Υπουργό, που έσπευσε να ανακοινώσει τα στοιχεία τρεις μέρες πριν ανακοινωθούν επίσημα από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 700 άτομα τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν είχε φθάσει τους 16.806.

Τον περσινό Απρίλιο η ανεργία είχε περιοριστεί στις 10.462.

Η ψηλότερη ανεργία για μήνα Απρίλιο, που παρουσιάζει συνήθως σημαντική μείωση της ανεργίας λόγω επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, είχε καταγραφεί το 2003, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν φθάσει τα 11.532 άτομα.

«Είμαστε κατά 700 άτομα λιγότεροι άνεργοι τον Απρίλη από ότι το Μάρτη», είπε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι ο Μάρτης έκλεισε με 16.806 ανέργους και ότι το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας μειώθηκε από το 4,1% στο 4%.

Η κ. Χαραλάμπους, που επικεντρώθηκε στην μηνιαία μεταβολή του αριθμού των ανέργων ανέφερε ακόμα ότι, με βάση τις ενδείξεις, υπήρξε μείωση των ανέργων σε όλες τις επαρχίες σε μεγαλύτερο βαθμό στη Λάρνακα και Αμμόχωστο και σε μικρότερο βαθμό στην Πάφο, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν στην τουριστική βιομηχανία.

Διευκρίνισε δε πως η απορρόφηση ανέργων είναι πρόσθετη της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, αναφέροντας πως στους άνεργους που ήταν εγγεγραμμένοι το Μάρτη δεν υπολογίσθηκαν οι υπάλληλοι ξενοδοχείων που ήταν σε αναστολή εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι η ανεργία είναι αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 όπως γενικά είναι αυξημένη, τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι σημαντικό ότι μετά από πέντε μήνες συνεχούς αύξησης ο Απρίλης ήταν κρίσιμος μήνας καθώς είναι ο μήνας που αρχίζει τη λειτουργία της η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Το γεγονός ότι υπήρξε απορρόφηση ανέργων στην τουριστική βιομηχανία και το γεγονός ότι η μείωση επήλθε όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ η τάση είναι αυξητική και με ραγδαίους ρυθμούς, είναι θετικό μήνυμα», υπέδειξε η Υπουργός Εργασίας.

Με βάση σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανεργία στην Κύπρο αναμένεται να αναρριχηθεί φέτος στο 4,7% έναντι 3,8% που ήταν πέρσι. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο το 2010, όταν το ποσοστό των ανέργων θα φθάσει το 6% του εργατικού δυναμικού.

STOCKWATCH.COM.CY

Στις 28/5 τα τριμηνιαία 2009 της Τρ. Κύπρου

Στις 28/5 τα τριμηνιαία 2009 της Τρ. Κύπρου


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συνεδριάσει την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009 για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009 (α’ τρίμηνο 2009). Την ίδια μέρα, μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίας, τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο και στον Τύπο.

STOCKWATCH.COM.CY

Συρρίκνωση 4% του ΑΕΠ αναμένει για το 2009 η Κομισιόν

Συρρίκνωση 4% του ΑΕΠ αναμένει για το 2009 η Κομισιόν


Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εισέλθει στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση των εαρινών προβλέψεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις προβλέψεις της για την οικονομία και αναθεωρόντας ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανεργία.

Η Κομισιόν εκτιμά πλέον ότι η οικονομία της Ε.Ε. των 27 και των 16 χωρών της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 4% αυτό το έτος. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Κομισιόν έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,8% στην Ε.Ε. και κατά 1,9% στην Ευρωζώνη.

"Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται εν μέσω της βαθύτερης και πιο γενικευμένης ύφεσης στη μεταπολεμική εποχή", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Joaquin Almunia.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 4% το τρέχον έτος και, γενικά, να σταθεροποιηθεί το 2010.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η ύφεση είναι η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η απότομη συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου και οι πραγματοποιούμενες διορθώσεις στην αγορά στέγης σε ορισμένες οικονομίες.

Ωστόσο, καθώς τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης παράγουν αποτελέσματα, αναμένεται να δοθεί εκ νέου ώθηση στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2010, αναφέρει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές εργασίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα πληγούν σοβαρά και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 11% στην ΕΕ το 2010. Το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται επίσης ότι θα αυξηθεί απότομα στο 7¼% του ΑΕΠ το 2010, ως αποτέλεσμα τόσο της επιβράδυνσης όσο και των επιλεκτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της οικονομίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας το οποίο πρότεινε η Επιτροπή.

"Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη και πιο γενικευμένη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Ωστόσο, τα φιλόδοξα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες στις αυτές εξαιρετικές περιστάσεις αναμένεται να συγκρατήσουν την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος και να καταστήσουν δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας κατά το επόμενο έτος. Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο να προβούμε ταχέως στην απομάκρυνση των «απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων» από τους ισολογισμούς των τραπεζών και στην ανακεφαλαιοποίησή τους, κατά περίπτωση", δήλωσε ο Joaquín Almunia, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Συρρίκνωση της παγκόσμιας δραστηριότητας

Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης οδήγησε στη συρρίκνωση της παγκόσμιας δραστηριότητας και σε απότομη πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναφέρει η Επιτροπή. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έπληξε μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Ωστόσο, καθώς τα δημοσιονομικά και τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας αρχίζουν να αποδίδουν και η οικονομική κρίση σταδιακά να υποχωρεί, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανακτήσει θετικό ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Το 2010, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 2%.

Η Κομισιόν αναφέρει παράλληλα ότι η ύφεση που ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2008 επιδεινώθηκε προς το τέλος του έτους, με το ΑΕΠ τόσο της ΕΕ όσο και της ζώνης ευρώ να υποχωρεί κατά 1½% (σε τριμηνιαία βάση) το τελευταίο τρίμηνο. Από τις έρευνες και τα τεκμηριωμένα στοιχεία προκύπτει περαιτέρω επιδείνωση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει η Επιτροπή και συμπληρώνει: Όλα τα κράτη μέλη επηρεάζονται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, παρόλο που οι προοπτικές τους διαφέρουν ανάλογα με τον σχετικό βαθμό έκθεσής τους στη χρηματοπιστωτική κρίση, τη δυναμική της στεγαστικής αγοράς και τον βαθμό ανοίγματος των οικονομιών τους.

Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι καθώς σταθεροποιούνται οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημοσιονομική στήριξη και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συμβάλλουν σταδιακά στην ανάκαμψη της πραγματικής δραστηριότητας, η μείωση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα σταματήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν και πάλι θετικό πρόσημο στη διάρκεια του 2010.

Η ύφεση επηρεάζει όχι μόνο όλα τα κράτη μέλη αλλά επίσης όλες σχεδόν τις συνιστώσες της ζήτησης, συμπήρώνει η Κομισιόν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις πλήττονται ιδιαίτερα, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις για συρρίκνωση της ζήτησης, από την απότομη μείωση της χρήσης της παραγωγικής ικανότητας και από τις δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης. Παρομοίως, οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά λόγω της αισθητής κάμψης του παγκόσμιου εμπορίου. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αντιστέκεται σχετικά καλά χάρη στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και στα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα είναι πιθανόν ότι θα μειωθεί λόγω της σταδιακής επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Μόνο η δημόσια κατανάλωση και οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας της ΕΕ.

Σοβαρό πλήγμα για την αγορά εργασίας

Οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας άρχισαν να επηρεάζονται κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με τη συνηθισμένη χρονική υστέρηση σε σχέση με την οικονομική επιβράδυνση, επισημαίνει η Κομισιόν.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η απασχόληση αναμένεται να μειωθεί κατά 2½% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη ευρώ το τρέχον έτος και κατά ένα επιπλέον ποσοστό 1½% το 2010, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 8½ εκατ. θέσεων εργασίας για τα δύο αυτά έτη, σε αντίθεση με τη καθαρή δημιουργία 9½ εκατ. θέσεων εργασίας την περίοδο 2006-08.

Τα δημόσια οικονομικά δέχτηκαν επίσης βαρύ πλήγμα λόγω της ύφεσης: το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί το τρέχον έτος στην ΕΕ (από 2,3% του ΑΕΠ το 2008 στο 6%) και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω το 2010 (στο 7¼%). Η απότομη επιδείνωση στη γενική δημοσιονομική κατάσταση οφείλεται εν μέρει στην ίδια την οικονομική επιβράδυνση, δεδομένου ότι οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναι σχετικά σημαντικοί στην Ευρώπη, αλλά επίσης αντικατοπτρίζει το μεγάλο εύρος των επιλεκτικών δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Συνεχίζει να μειώνεται ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός μειώθηκε έντονα κατά τους τελευταίους μήνες και πρόκειται να συνεχίσει να μειώνεται κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω των περαιτέρω σημαντικών αποτελεσμάτων βάσης, των δυσμενών οικονομικών προοπτικών και της προβλεπόμενης μείωσης των τιμών των βασικών προϊόντων.

Συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) αναμένεται ελαφρά χαμηλότερος του 1% στην ΕΕ (και ½% στη ζώνη ευρώ) το 2009, και να φθάσει στο κατώτατο σημείο το τρίτο τρίμηνο και στις δύο περιοχές. Εφόσον τα αποτελέσματα βάσης των παλαιότερων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων παύουν να συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο ποσοστό από το προσεχές φθινόπωρο, ο πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει σε περίπου 1¼% κατά το επόμενο έτος.

Διατηρείται η αβεβαιότητα

Οι προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Σημειώνει τέλος ότι ο κίνδυνος χειρότερων των αναμενόμενων προοπτικών εξαρτάται ιδίως από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της έντασης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας. Επιπλέον, τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας μπορεί να είναι αποτελεσματικότερα απ΄ότι αναμένεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού φαίνονται ισορροπημένοι το τρέχον έτος, ως αποτέλεσμα της πιθανής εξέλιξης των τιμών των βασικών αγαθών και της τάσης σχετικά με τον καθορισμό τιμών και μισθών.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις σημαντικότερες οικονομίες

Στρέφοντας το βλέμμα στα στοιχεία για κάθε χώρα ξεχωριστά, τη χειρότερη πορεία φέτος αναμένεται να διαγράψουν οι οικονομίες της Ιρλανδίας και της Γερμανίας. Ειδικότερα, η Κομισιόν “βλέπει” συρρίκνωση 9% του ΑΕΠ της πρώτης το τρέχον και 5,4% του ΑΕΠ της δεύτερης. Αρχικά αναμενόταν μικρότερη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, της τάξης του 2,3%. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,3% της οικονομίας της Γερμανίας το επόμενο έτος από 0,7% προηγουμένως. Στην εαρινή έκθεση επισημαίνεται πως η χώρα πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση εξαιτίας της σημαντικής της εξάρτησης από τις εξαγωγές και της ειδίκευσής της σε ιδιαίτερα ευμετάβλητα επενδυτικά αγαθά.

Εξάλλου, οι οικονομίες των χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, προκύπτουν ως οι πιο “λαβωμένες” από την κρίση, καθώς εκτιμάται συρρίκνωση που ξεπερνά το 10% για κάθε μία από αυτές.

Για την οικονομία της Μ. Βρετανίας, προβλέπεται πλέον συρρίκνωση 3,75% το 2009 από 2,8% που είχε εκτιμηθεί αρχικά και παράλληλα ανάκαμψη με ρυθμό 0,1% το 2010 από 0,2% προηγουμένως. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την οικονομία της Γαλλίας διαμορφώνονται σε συρρίκνωση 3% από 1,8% το 2009 και συρρίκνωση 0,2% από ανάπτυξη 0,4% το 2010.

Η Κομισιόν υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις της και για την Ιταλία, αναμένοντας συρρίκνωση 4,4% από 2% αρχικά, ενώ σημείωσε πως το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 113% του ΑΕΠ το 2009.

CAPITAL.GR

Ελληνική Τράπεζα: Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων

Ελληνική Τράπεζα: Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων


Τη μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα της μείωσης στο επιτόκιο Euribor 3μηνης διάρκειας.

Σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων ως εξής:



ΑΠΟ ΣΕ

Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (Β.Ε.Χ.) 7,00% 6,85%
Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων (Β.Ε.Σ.) 5,50% 5,35%
Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων (Π.Ε.Χ.) 6,50% 6,35%
Πιστωτική Κάρτα HellenicardVISA (κλασική) 15,50% 15,35%

Σημειώνεται ότι οι αναπροσαρμογές των παραπάνω επιτοκίων ισχύουν από 04/05/2009.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Σήμερα το σχέδιο κατά της «υπεράκτιας» φοροδιαφυγής

ΗΠΑ: Σήμερα το σχέδιο κατά της «υπεράκτιας» φοροδιαφυγής

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής των υπεράκτιων εταιρειών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ομπάμα, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές πολυεθνικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και αρκετούς εύπορους ιδιώτες.

Με αυτή του την πρόταση, ο Μπάρακ Ομπάμα προσπαθεί να καταστείλει την πρακτική της συγκέντρωσης των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια από εταιρικά κέρδη έχουν συσσωρευτεί σε υπεράκτιους λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια.

Με το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ένα ακόμη βήμα, επιφέροντας αλλαγές στη νομική μεταχείριση των θυγατρικών και των πρακτικών που εφαρμόζουν οι παράκτιες εταιρείες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φορολογία –όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη.

«Το σύστημα που ισχύει καταστρατηγείται με πολλαπλούς τρόπους και επιτρέπει τα παιχνίδια, με αποτέλεσμα τη σχεδόν απόλυτη φοροδιαφυγή για τα πραγματικά κέρδη που παράγονται στο εξωτερικό», υποστήριξε σε χθεσινή του δήλωση ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

NAFTEMPORIKI

Fiat: Προς απόσχιση της μονάδας αυτοκινήτων

Fiat: Προς απόσχιση της μονάδας αυτοκινήτων

Σε απόσχιση της μονάδας αυτοκινήτων πιθανόν να προχωρήσει η Fiat σε περίπτωση που εξαγοράσει την ευρωπαϊκή μονάδα της General Motors όπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε απόσχιση της μονάδας αυτοκινήτων πιθανόν να προχωρήσει η Fiat, σε περίπτωση που εξαγοράσει την ευρωπαϊκή μονάδα της General Motors όπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε, θα επιχειρήσει τις επόμενες εβδομάδες να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα μιας συγχώνευσης και μιας νέας εταιρείας, τονίζει το δ.σ. της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας εισηγμένης στο χρηματιστήριο ευρωπαϊκής εταιρείας, την οποία θα ενώσει με τις Chrysler και GM Europe.

Η General Motors αναφέρει από την πλευρά της, ότι είναι ανοιχτή σε προσφορές για τη γερμανική θυγατρική της, Opel, η οποία βλέπει τα κεφάλαιά της να εξαντλούνται και αναζητά οικονομική ενίσχυση 3,3 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας άλλος πιθανός επενδυτής στην GM Europe είναι η Magna International, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξαρτημάτων για αυτοκίνητα της Β. Αμερικής.

Σημειώνεται πως μια ενδεχόμενη απόσχιση της Fiat Automobile, η οποία συνεισέφερε πέρυσι στα κέρδη της Fiat σε ποσοστό 45%, θα αφήσει στην εταιρεία μονάδες όπως η CNH Global NV – κατασκευάστρια αγροτικού εξοπλισμού – και η κατασκευάστρια φορτηγών Iveco.

Ήδη, η Fiat σχεδιάζει να αποκτήσει μερίδιο στην αμερικανική Chrysler, σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

NAFTEMPORIKI

Ε.Ε.: Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,9% το 2009

Ε.Ε.: Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,9% το 2009

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,9% προβλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις εαρινές εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010.

«Η οικονομική δραστηριότητα (στην Ελλάδα) αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί», τονίζει η Κομισιόν σημειώνοντας πως «αν και θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητική το 2009 για πρώτη φορά από το 1993».

Για το 2010 η Κομισιόν «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, λαμβανομένου όμως υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για τη χρονιά αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2009, στο 0,2%, και για το 2010, ρυθμό ανάπτυξης 0,7%.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το 2008 διαμορφώθηκε στο 5%, ενώ το 2009 θα αυξηθεί στο 5,1% και το 2010 στο 5,7%. Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή προέβλεπε έλλειμμα 3,7% το 2009 και 4,2% το 2010.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 97,6% που ήταν το 2008 θα αυξηθεί στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009 και στο 108% το 2010. Τον Ιανουάριο, προέβλεπε δημόσιο χρέος 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010. Υψηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα εμφανίζει η Ιταλία με 113% για το 2009 και 116,1% το 2010.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει ότι διαμορφώθηκε στο 7,7% το 2008 και θα αυξηθεί στο 9,1% το 2009 και στο 9,7% το 2010. Εκτιμά, τέλος, ότι ο πληθωρισμός από 4,2% το 2008 θα μειωθεί στο 1,8% το 2009 και θα αυξηθεί στο 2,3% το 2010.

NAFTEMPORIKI

AIG: Προς πώληση των εγκαταστάσεων της στην Ιαπωνία

AIG: Προς πώληση των εγκαταστάσεων της στην Ιαπωνία


Την πώληση των κεντρικών εγκαταστάσεων της στην Ιαπωνία εξετάσει η American International Group (AIG) , όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία, ενώ η ακριβής ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή δεν είναι γνωστή, καθώς τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας είναι κλειστά μέχρι την Τετάρτη λόγω της "χρυσής εβδομάδας".

Η πώληση των εγκαταστάσεων στην Ιαπωνία θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες εκποιήσεις από την πλευρά της AIG στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αποπληρωμή των χρεών προς το αμερικανικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πώληση της International Lease Finance Corp, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του leasing αεροσκαφών, ίσως να είναι η επόμενη κίνηση.

CAPITAL.GR

Fiat: Μετά την Chrysler η ώρα της Opel

Fiat: Μετά την Chrysler η ώρα της Opel

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την Opel, μετά από το κλείσιμο ιστορικής συμφωνίας για την εξαγορά 20% της αμερικανικής Chrysler.
Σε συνέντευξή του στην Corriere della Serra ο πρόεδρος της Fiat χαρακτήρισε την πιθανή εξαγορά της Opel ως ''εξαιρετική ευκαιρία,'' ενώ δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για υποβολή προσφοράς ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Fiat ενδιαφέρεται να αγοράσει το ευρωπαϊκό τμήμα των επιχειρήσεων της General Motors, μητρικής εταιρείας της Opel, και να το εντάξει, ενδεχομένως μαζί με τη Chrysler, σε νέα επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε, βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ για να συζητήσουν την εξαγορά General Motors Europe, κατασκευαστή των αυτοκινήτων της Opel και της Vauxhall.

REPORTER.GR

Ευρωζώνη: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος το Μάιο

Ευρωζώνη: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος το Μάιο

Βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη το Μάιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Sentix.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε αυτόν το μήνα στις -34,2 μονάδες από τις -35,2 μονάδες του Απριλίου.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις -59,0 μονάδες από -55,25 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις -5,25 μονάδες από τις -12,50 μονάδες.

Σύμφωνα με τη Sentix, η βελτίωση του κλίματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και σε κάποια θετικά μηνύματα από το εξωτερικό.

NAFTEMPORIKI

Office Depot: Βάζει λουκέτο στα καταστήματα της στην Ιαπωνία

Office Depot: Βάζει λουκέτο στα καταστήματα της στην Ιαπωνία


Στο κλείσιμο όλων των καταστημάτων της στην Ιαπωνία, μέχρι το τέλος του έτους, σκοπεύει να προχωρήσει η Office Depot, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η θυγατρική της Office Depot στην Ιαπωνία, έχει ήδη κλείσει οχτώ καταστήματα μέσα στο 2009, ενώ τα υπόλοιπα 20 αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Η διοίκηση της Office Depot φέρεται να εκτιμά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων θα κοστίσει περίπου 13 εκατ. δολάρια.

CAPITAL.GR

Συνεργασία Αρχιεπισκοπής - Κατάρ

Συνεργασία Αρχιεπισκοπής - Κατάρ


Αναπτύξεις πολλών εκατομμυρίων στην Αγία Νάπα και Λευκωσία προγραμματίζει η Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού καναλιού, η Αρχιεπισκοπή έχει προτείνει στη χώρα του Περσικού Κόλπου τη δημιουργία κοινοπραξίας για δημιουργία υπερσύγχρονης μαρίνας και πολυτελών παραθαλάσσιων επαύλεων στην Αγία Νάπα και την αξιοποίηση μεγάλης ιδιόκτητης έκτασης γης που βρίσκεται σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κατάρ για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην είσοδο της Λευκωσίας συνολικής αξίας περίπου €500 εκ., με τον υπουργό Οικονομικών να εκφράζει αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη των συζητήσεων. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Σταυράκης εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με το Κατάρ με απώτερο στόχο την εμπλοκή της χώρας του Περσικού Κόλπου και σε άλλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σήμερα υπό μελέτη. Σε μια άλλη εξέλιξη, αρκετοί επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τομέα ανάπτυξης γης κινούνται διακριτικά για εξασφάλιση επενδυτικών κονδυλίων από το Κατάρ με στόχο την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

STOCKWATCH.COM.CY

MIG: «Έπεσαν» οι υπογραφές για Ολυμπιακή

MIG: «Έπεσαν» οι υπογραφές για Ολυμπιακή

Υπεγράφησαν στις 30/4/09 οι συμφωνίες για την εξαγορά από τη Marfin Investment Group ποσοστού 49% του μετοχικού κεφαλαίου των Pantheon Airways (πτητικό έργο), Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών (τεχνική βάση - MRO) και Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών (Ground Handling).

Σύμφωνα με τη MIG, η υπογραφή των ανωτέρω συμφωνιών αποτελεί το χρονικό σημείο αφετηρίας της Μεταβατικής Περιόδου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την 30.9.2009.

«Μέχρι τη λήξη της Μεταβατικής Περιόδου το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών θα εξακολουθήσει να παρέχεται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες με την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου», επισημαίνει η MIG.

Όπως σημειώνει, οι ανωτέρω εταιρείες εξέλεξαν νέα Διοικητικά Συμβούλια στα οποία συμμετέχουν πλέον και πρόσωπα που συνεστήθησαν από τη MIG, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Αντώνιος Συμιγδαλάς.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Πτώση 1% στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

Γερμανία: Πτώση 1% στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

Μειωμένες κατά 1,0% εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, έναντι πτώσης 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,5%, με τους αναλυτές να προβλέπουν μια αύξηση της τάξεως του 3,2%.

Σε ονομαστικούς όρους, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

NAFTEMPORIKI

Τι "φέρνει" μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τι "φέρνει" μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ


Χαμένους και κερδισμένους θα έχει η -αναμενόμενη από την πλειονότητα των αναλυτών- μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο 1%, από 1,25% που είναι σήμερα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι σημαντικότερες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στη στεγαστική πίστη, όπου αναμένεται όξυνση του ανταγωνισμού ειδικά τις επόμενες ημέρες καθώς οι τράπεζες θα λανσάρουν δάνεια νέας γενιάς ειδικά με κυμαινόμενα επιτόκια. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, χαμένοι θα είναι όσοι έχουν τα χρήματα τους σε προθεσμιακές καταθέσεις καθώς τα επιτόκια θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 2,5% (από περίπου 2,7% έως 3% που είναι σήμερα).

Συμφέρουν τώρα τα δάνεια με σταθερά επιτόκια, λένε οι τραπεζίτες

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα λανσάρουν εκ νέου τα δάνεια με σταθερά επιτόκια, καθώς οι Έλληνες τραπεζίτες πιστεύουν ότι τα ευρωεπιτόκια (εάν δεν μεταβληθούν δραματικά οι συνθήκες) δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εκ νέου τουλάχιστον στους επομένους μήνες.

Έτσι υπολογίζουν ότι όποιος πάρει τώρα στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο θα βγει μακροπρόθεσμα κερδισμένος καθώς εάν οι οικονομίες της ευρωζώνης ανακάμψουν από το 2010 και μετά τα επιτόκια θα πάρουν και πάλι την ανιούσα.

Στα 2 δισ. ευρώ το όφελος από την μείωση των επιτοκίων

Πάντως από τον Οκτώβριο του 2008 που η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της από το 4,25% στο 1,25% (σήμερα) οι Έλληνες δανειολήπτες, οι όποιοι έχουν δανειστεί πάνω από 70 δισ. ευρώ σε δάνεια για στέγη με κυμαινόμενα επιτόκια, έχουν όφελος που συνολικά αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα τα ευρωεπιτόκια μειωθούν εκ νέου, τότε το όφελος θα είναι ακόμα υψηλότερο. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει από τον Ιούνιο του 2008 περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τόκων που πληρώνουν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα δάνειο της τάξεως των 150.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας, που ελήφθη στις αρχές του 2008 με επιτόκιο Εuribor το επιτόκιο ανερχόταν σε 5,9% και η μηνιαία δόση σε 960 ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο 6,5% η δόση αυξήθηκε κοντά στα 1.050 ευρώ. Όμως με τα σημερινά δεδομένα έχει υποχωρήσει στα 770 ευρώ. Τονίζεται ότι εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν στο 1% τότε η δόση του Ιουνίου θα υποχωρήσει στα 700 ευρώ. Δηλαδή συνολικό όφελος 350 ευρώ σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του τέλους του 2008.

Ζημιωμένοι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις καταθέσεις

Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί τώρα στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς πλέον τα επιτόκια δεν υπερβαίνουν το 3%, ακόμα και για μεγάλα ποσά. Μετά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το κόστος στις προθεσμιακές θα μειωθεί κοντά στα επίπεδα του 2,5%. Τώρα όσον αφόρα τους απλούς λογαριασμούς, εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς ήδη τα επιτόκια βρίσκονται κάτω του 0,5%.

CAPITAL.GR

Ισχυρή άνοδος στην Ασία

Ισχυρή άνοδος στην Ασία


Σημαντικά κέρδη καταγράφουν στην αρχή της εβδομάδας τα ασιατικά χρηματιστήρια με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού κλάδου να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της ανόδου. Το θετικό κλίμα διαμόρφωσαν, μεταξύ άλλων, η επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Kίνα για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών αλλά και η απόφαση ασιατικών κρατών να δημιουργήσουν αποθεματικό ρευστότητας ύψους 120 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του νομίσματος τους.

Παράλληλα, θετικά στην επενδυτική ψυχολογία επέδρασε η ανανεωμένη αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αλλά και η άμβλυνση των ανησυχιών για τη γρίπη των χοίρων. Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας λόγω τριήμερης αργίας.

Στα ασιατικά ταμπλό η μετοχή της China Mobile ενισχύθηκε 5,6% στις συναλλαγές του Χονγκ Κονγκ ενώ η μετοχή της KB Financial, ιδιοκτήτριας της μεγαλύτερης τράπεζας της Νότιας Κορέας, κατέγραψε “άλμα” 15% μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά των μετοχών της. Η μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών Taiwan Semiconductor σημείωσε άνοδο 6,9% στον απόηχο των καλύτερων των συγκλινουσών εκτιμήσεων για τις πωλήσεις.

Ο MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε να καταγράφει άνοδο 4,1% στις 292,73 μονάδες. Ο δείκτης έχει κερδίσει 18% από την αρχή του έτους, εν μέσω προσδοκιών πως τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν παρέλθει.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 4,18%, ενώ ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα ενισχύεται σε ποσοστό 3,27%. Οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite καταγράφουν κέρδη 2,81% και 3,36% αντίστοιχα.

Σημαντικά κέρδη 5,64% καταγράφει στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα έκλεισε με κέρδη 2,09%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με κέρδη 3,01%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε στο +1,70%.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης ενισχύεται κατά 4,19%, ενώ στην Ινδία ο Sensex 30 καταγράφει άνοδο 1,41%.

Από το μέτωπο της οικονομίας, τα ασιατικά έθνη θα προχωρήσουν στη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας συνολικού ύψους 120 δισ. δολ. έως το τέλος του έτους για τη στήριξη των νομισμάτων τους και την αντιμετώπιση απροσδόκητων αναταράξεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το σχέδιο συμφωνήθηκε την Κυριακή από τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα σε συνεργασία με τα μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά τη διάρκεια περιφερειακής σύσκεψης στο Μπαλί.

Στο μεταξύ ο δείκτης PMI στην Κίνα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, διαμορφούμενος στις 50,1 μονάδες από 44,8 μονάδες το Μάρτιο.

Επικράτησε η αισιοδοξία για οικονομία στη Wall

Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν την Παρασκευή 1η Μαΐου οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται να ζυγίζουν τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της ημέρας έναντι ορισμένων ανησυχητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου όπως της Mastercard.


Από τα blue-chips ξεχώρισε η Alcoa, η μετοχή της οποίας βρέθηκε να κερδίζει 6,84% που ήταν και τα υψηλότερα κέρδη στον Dow, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως πώλησε τη δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις θυγατρικές της που προσπαθεί να διαθέσει φέτος, ούτως ώστε να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της στο αλουμίνιο.


Οι μετοχές της McDonald, από την άλλη, ήταν ένας από τους χαμένους της συνεδρίασης, μετά την κίνηση της Goldman Sachs να αφαιρέσει τη μετοχή της εταιρείας από την λίστα "conviction buy" του οίκου.


Η πορεία των τραπεζών στο ταμπλό ήταν μικτή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» που μετατέθηκαν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου στα τέλη της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Πέμπτη.


Οι μετοχές της MasterCard έκλεισαν στο 5,7%, διότι αν και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς, η διοίκηση ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη των εσόδων θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των στόχων που έχει θέσει.


Επίσης, πτώση 5,73% εμφάνισαν οι μετοχές της General Motors και 4,85% της Ford, καθώς και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τους που ξεπέρασε το 30% τον Απρίλιο.

Αναφορικά με τα μάκρο της ημέρας, o δείκτης Reuters / Πανεπιστημίου του Michigan διαμορφώθηκε στις 65,1 μονάδες έναντι 61,9 των αρχικών στοιχείων και των 57,3 του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως ο δείκτης θα κινείτο στο σύνολο του Απριλίου στις 61,9 μονάδες.


Παράλληλα, ο μεταποιητικός ISM σημείωσε άνοδο στις 40,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 36,3 μονάδες το Μάρτιο. Η ένδειξη του Απριλίου κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για βελτίωση στις 38,3 μονάδες.


Στον αντίποδα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,9% το Μάρτιο, έχοντας εμφανίσει άνοδο 0,7% το Φεβρουάριο (με το μέγεθος να έχει αναθεωρηθεί καθοδικά, καθώς αρχικά είχε εκτιμηθεί πως οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 1,8% τον τελευταίο μήνα του χειμώνα).


Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 44,29 μονάδες (+0,54%) κλείνοντας στις 8.212,41 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,90 μονάδων (+0,11%) και έκλεισε στις 1.719,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,71 μονάδων (+0,54%) κλείνοτας στις 877,52 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ αυτών, σημαντικά κέρδη εμφάνισε η Caterpillar κλείνοντας στα $37,26 με άνοδο 1,68 δολαρίων ή σε ποσοστό 4,72%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 2,90% και κλείσιμο στα $41,21 και η Exxon Mobil, η οποία έκλεισε στα $68,01 με άνοδο 2,01%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η General Motors (-5,73%), η American Express (-3,69%) και η Citigroup (-2,62%).

CAPITAL.GR

Αντέχουν οι τράπεζες σε ακραία σενάρια

Αντέχουν οι τράπεζες σε ακραία σενάρια


Μπορεί η εαρινή άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων να έχει δημιουργήσει μια πρόσκαιρη ευφορία σχετικά με την εξέλιξη και την ένταση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις που κάνουν λόγο για εξομάλυνση του συστήματος και αποφυγή του κινδύνου, θεωρούνται μάλλον βεβιασμένες. Τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που υπερθεματίζουν το σενάριο της «άμεσης ανάκαμψης» ωστόσο, μια πιο ψύχραιμη άποψη αναφέρει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και απαιτείται επαγρύπνηση και προετοιμασία για το χειρότερο.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλλαν στο ΔΝΤ και την ΤτΕ τα Stress Tests, δηλαδή τις υποθέσεις εργασίας σε ακραία σενάρια, για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν στο προσεχές διάστημα. Το ακραίο σενάριο, προβλέπει ότι οι ευάλωτες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να πιέζονται και οι επισφάλειες των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα ξεπεράσουν το 20%, την ώρα που ανεπίσημες τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης στην περιοχή κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερα ποσοστά, ειδικά στην καταναλωτική πίστη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα stress tests καταδεικνύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη που προβλέπει το ακραίο σενάριο, θα επηρεάσει μεν τις ελληνικές τράπεζες, όχι όμως σε επίπεδα που να είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Άλλωστε οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που έχουν έκθεση στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ευθυγραμμίστηκαν με την προτροπή της ΤτΕ να πάρουν αυξημένες προβλέψεις για τις επισφάλειες τους. Οι επισφάλειες για το περασμένο έτος διαμορφώθηκαν περίπου στα επίπεδα του 5% και οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες πήραν προβλέψεις ύψους 500-600 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο.

Παρά πάντως την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί και αποτυπώνεται εν μέρει στα stress tests, οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια πολιτική προβλέψεων και στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Έτσι σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους στα αποτελέσματα που θα δημοσιευτούν στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρχουν αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες, γεγονός που εκτιμάται ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την σαφή αλλαγή πολιτικής των περισσότερων τραπεζών στην πολιτική χορηγήσεων κατά το τελευταίο διάστημα, θεωρητικά εξασφαλίζει (τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες) τη βιωσιμότητα και εν πολλοίς τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce

GM Bankruptcy Probable as Obama Favors UAW Against Bondholders

GM Bankruptcy Probable as Obama Favors UAW Against Bondholders


May 4 (Bloomberg) -- General Motors Corp. may be more likely to end up in bankruptcy based on the Obama administration’s willingness to place Chrysler LLC into court protection to safeguard union health-care benefits.

With GM and its biggest bondholders at odds over resolving $27 billion in unsecured claims by a June 1 deadline, the Chrysler model indicates that President Barack Obama may resort to bankruptcy to end any impasse over that debt, said Martin Fridson, chief executive officer of New York-based credit investment firm Fridson Investment Advisors.

Chrysler filed for protection April 30 after the U.S. was unable to persuade secured lenders to swap $6.9 billion in claims for $2.25 billion in cash. A union retiree health-care trust was offered a 55 percent stake in Chrysler.

“This confirms the fear, which right along has been that the Obama administration is more sensitive or beholden to the unions than the bondholders,” he said. “It makes it clear that GM bondholders aren’t likely to be able to work out anything outside of bankruptcy.”

GM bondholders proposed April 30 they get a 58 percent ownership stake in the Detroit-based automaker in exchange for their $27 billion in unsecured claims. Bondholders are objecting to GM’s proposal they get a 10 percent share of GM equity while a union health fund would get $10 billion in cash and as much as a 39 percent stake for their $20 billion in unsecured claims.

Renee Rashid-Merem, a GM spokeswoman, Roger Kerson, a UAW spokesman, and Jenni Engebretsen, a Treasury spokeswoman, declined to comment on the matter. A spokesman for the bondholders could not be reached immediately.

Dry Run for GM

GM said last week it must cut $44 billion in obligations from its books, including $10 billion of loans from the U.S. government, to return to an operating profit next year and win permission from the Obama administration to keep $15.4 billion in loans and win $11.6 billion more.

“There’s no question Chrysler” acts as a dry run for GM, said Sean Egan, president of Egan-Jones Ratings Co. in Haverford, Pennsylvania. “It was designed that way because Chrysler is a much more manageable entity. The impact on the economy, on employment, is a microcosm of what is likely to happen with GM.”

GM’s $3 billion of 8.375 percent bonds maturing in July 2033 fell to a record low of 8.3 cents on the dollar April 30, down from 21 cents at the beginning of this year, according to Trace, the bond-price reporting system of the Financial Industry Regulatory Authority. The debt traded May 1 at 8.6 cents to yield about 95 percent.

Competing Concepts

GM proposed that bondholders exchange 225 shares of stock for each $1,000 of principal. At least 90 percent must accept the offer to shed enough debt for the automaker’s plan to work.

In the counterproposal by the ad hoc committee of GM bondholders, they would get 58 percent of the stock in a reorganized GM, with 41 percent going to a union health-care trust and the last 1 percent to existing shareholders.

The committee had been in contact with about 100 institutions representing $12 billion in GM debt including San Mateo, California-based Franklin Resources Inc. and Loomis Sayles & Co. of Boston, a person familiar with the negotiations has said.

Even if there is appetite for an agreement, it’s unlikely the thousands of GM bondholders can be pulled together in time, said John Casesa, managing partner at New York-based consulting firm Casesa Shapiro Group.

“The Chrysler bankruptcy can either scare them into settling or maybe make them more likely to take GM into bankruptcy,” Casesa said. “I don’t get the sense that the bondholders are ready to give in.”

Government Role

Obama’s auto task force ousted Chief Executive Officer Rick Wagoner at the end of March, saying GM’s plan to return to profit wasn’t aggressive enough, and ordered new CEO Fritz Henderson to cut the automaker’s debt by more than initially demanded.

The U.S., which would hold at least half the equity in a reorganized GM in the automaker’s proposal, also ordered acting Chairman Kent Kresa to replace the majority of the GM directors as soon as possible.

“Obama has said the government doesn’t want to run a car company, so why not take the bondholders’ deal, which gets them out of ownership?” said Pete Hastings, a fixed-income analyst at Morgan Keegan & Co. in Memphis, Tennessee. “The 10 percent ownership offer is ridiculous, so their best shot is to try and win in court.”

‘Labor’s Interest’

The bondholders shouldn’t be surprised that the unions are getting preference over investors in an Obama administration, Egan said.

“If the government is providing money to these entities, they’re going to be looking out for labor’s interest first and foremost,” he said.

“ You may claim it’s unfair, but that’s the political reality and the time and cost of suing the federal government is prohibitive in most cases.”

The government was more likely to get its way in Chrysler because a majority of lenders were already supportive of the U.S. offer for their debt, said Mirko Mikelic, who helps manage $19 billion at Fifth Third Asset Management in Grand Rapids, Michigan. Mikelic dumped GM debt last year and still manages some debt in GMAC LLC, the automaker’s former finance unit. There seems to be little likelihood of a similar majority agreement at GM, he said.

The longer the GM bondholders have held out, the worse the offers have gotten, according to Egan.

BLOOMBERG
Share |