Monday, May 4, 2009

Τι "φέρνει" μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τι "φέρνει" μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ


Χαμένους και κερδισμένους θα έχει η -αναμενόμενη από την πλειονότητα των αναλυτών- μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο 1%, από 1,25% που είναι σήμερα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι σημαντικότερες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στη στεγαστική πίστη, όπου αναμένεται όξυνση του ανταγωνισμού ειδικά τις επόμενες ημέρες καθώς οι τράπεζες θα λανσάρουν δάνεια νέας γενιάς ειδικά με κυμαινόμενα επιτόκια. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, χαμένοι θα είναι όσοι έχουν τα χρήματα τους σε προθεσμιακές καταθέσεις καθώς τα επιτόκια θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 2,5% (από περίπου 2,7% έως 3% που είναι σήμερα).

Συμφέρουν τώρα τα δάνεια με σταθερά επιτόκια, λένε οι τραπεζίτες

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα λανσάρουν εκ νέου τα δάνεια με σταθερά επιτόκια, καθώς οι Έλληνες τραπεζίτες πιστεύουν ότι τα ευρωεπιτόκια (εάν δεν μεταβληθούν δραματικά οι συνθήκες) δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εκ νέου τουλάχιστον στους επομένους μήνες.

Έτσι υπολογίζουν ότι όποιος πάρει τώρα στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο θα βγει μακροπρόθεσμα κερδισμένος καθώς εάν οι οικονομίες της ευρωζώνης ανακάμψουν από το 2010 και μετά τα επιτόκια θα πάρουν και πάλι την ανιούσα.

Στα 2 δισ. ευρώ το όφελος από την μείωση των επιτοκίων

Πάντως από τον Οκτώβριο του 2008 που η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της από το 4,25% στο 1,25% (σήμερα) οι Έλληνες δανειολήπτες, οι όποιοι έχουν δανειστεί πάνω από 70 δισ. ευρώ σε δάνεια για στέγη με κυμαινόμενα επιτόκια, έχουν όφελος που συνολικά αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα τα ευρωεπιτόκια μειωθούν εκ νέου, τότε το όφελος θα είναι ακόμα υψηλότερο. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει από τον Ιούνιο του 2008 περισσότερα από 5,6 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τόκων που πληρώνουν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα δάνειο της τάξεως των 150.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας, που ελήφθη στις αρχές του 2008 με επιτόκιο Εuribor το επιτόκιο ανερχόταν σε 5,9% και η μηνιαία δόση σε 960 ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο 6,5% η δόση αυξήθηκε κοντά στα 1.050 ευρώ. Όμως με τα σημερινά δεδομένα έχει υποχωρήσει στα 770 ευρώ. Τονίζεται ότι εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν στο 1% τότε η δόση του Ιουνίου θα υποχωρήσει στα 700 ευρώ. Δηλαδή συνολικό όφελος 350 ευρώ σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του τέλους του 2008.

Ζημιωμένοι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις καταθέσεις

Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί τώρα στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς πλέον τα επιτόκια δεν υπερβαίνουν το 3%, ακόμα και για μεγάλα ποσά. Μετά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το κόστος στις προθεσμιακές θα μειωθεί κοντά στα επίπεδα του 2,5%. Τώρα όσον αφόρα τους απλούς λογαριασμούς, εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς ήδη τα επιτόκια βρίσκονται κάτω του 0,5%.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |