Monday, May 4, 2009

Ισχυρή άνοδος στην Ασία

Ισχυρή άνοδος στην Ασία


Σημαντικά κέρδη καταγράφουν στην αρχή της εβδομάδας τα ασιατικά χρηματιστήρια με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού κλάδου να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της ανόδου. Το θετικό κλίμα διαμόρφωσαν, μεταξύ άλλων, η επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Kίνα για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών αλλά και η απόφαση ασιατικών κρατών να δημιουργήσουν αποθεματικό ρευστότητας ύψους 120 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του νομίσματος τους.

Παράλληλα, θετικά στην επενδυτική ψυχολογία επέδρασε η ανανεωμένη αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αλλά και η άμβλυνση των ανησυχιών για τη γρίπη των χοίρων. Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας λόγω τριήμερης αργίας.

Στα ασιατικά ταμπλό η μετοχή της China Mobile ενισχύθηκε 5,6% στις συναλλαγές του Χονγκ Κονγκ ενώ η μετοχή της KB Financial, ιδιοκτήτριας της μεγαλύτερης τράπεζας της Νότιας Κορέας, κατέγραψε “άλμα” 15% μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά των μετοχών της. Η μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών Taiwan Semiconductor σημείωσε άνοδο 6,9% στον απόηχο των καλύτερων των συγκλινουσών εκτιμήσεων για τις πωλήσεις.

Ο MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε να καταγράφει άνοδο 4,1% στις 292,73 μονάδες. Ο δείκτης έχει κερδίσει 18% από την αρχή του έτους, εν μέσω προσδοκιών πως τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν παρέλθει.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 4,18%, ενώ ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα ενισχύεται σε ποσοστό 3,27%. Οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite καταγράφουν κέρδη 2,81% και 3,36% αντίστοιχα.

Σημαντικά κέρδη 5,64% καταγράφει στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα έκλεισε με κέρδη 2,09%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με κέρδη 3,01%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε στο +1,70%.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης ενισχύεται κατά 4,19%, ενώ στην Ινδία ο Sensex 30 καταγράφει άνοδο 1,41%.

Από το μέτωπο της οικονομίας, τα ασιατικά έθνη θα προχωρήσουν στη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας συνολικού ύψους 120 δισ. δολ. έως το τέλος του έτους για τη στήριξη των νομισμάτων τους και την αντιμετώπιση απροσδόκητων αναταράξεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το σχέδιο συμφωνήθηκε την Κυριακή από τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα σε συνεργασία με τα μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά τη διάρκεια περιφερειακής σύσκεψης στο Μπαλί.

Στο μεταξύ ο δείκτης PMI στην Κίνα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, διαμορφούμενος στις 50,1 μονάδες από 44,8 μονάδες το Μάρτιο.

Επικράτησε η αισιοδοξία για οικονομία στη Wall

Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν την Παρασκευή 1η Μαΐου οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται να ζυγίζουν τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της ημέρας έναντι ορισμένων ανησυχητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου όπως της Mastercard.


Από τα blue-chips ξεχώρισε η Alcoa, η μετοχή της οποίας βρέθηκε να κερδίζει 6,84% που ήταν και τα υψηλότερα κέρδη στον Dow, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως πώλησε τη δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις θυγατρικές της που προσπαθεί να διαθέσει φέτος, ούτως ώστε να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της στο αλουμίνιο.


Οι μετοχές της McDonald, από την άλλη, ήταν ένας από τους χαμένους της συνεδρίασης, μετά την κίνηση της Goldman Sachs να αφαιρέσει τη μετοχή της εταιρείας από την λίστα "conviction buy" του οίκου.


Η πορεία των τραπεζών στο ταμπλό ήταν μικτή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» που μετατέθηκαν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου στα τέλη της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Πέμπτη.


Οι μετοχές της MasterCard έκλεισαν στο 5,7%, διότι αν και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς, η διοίκηση ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη των εσόδων θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των στόχων που έχει θέσει.


Επίσης, πτώση 5,73% εμφάνισαν οι μετοχές της General Motors και 4,85% της Ford, καθώς και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τους που ξεπέρασε το 30% τον Απρίλιο.

Αναφορικά με τα μάκρο της ημέρας, o δείκτης Reuters / Πανεπιστημίου του Michigan διαμορφώθηκε στις 65,1 μονάδες έναντι 61,9 των αρχικών στοιχείων και των 57,3 του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως ο δείκτης θα κινείτο στο σύνολο του Απριλίου στις 61,9 μονάδες.


Παράλληλα, ο μεταποιητικός ISM σημείωσε άνοδο στις 40,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 36,3 μονάδες το Μάρτιο. Η ένδειξη του Απριλίου κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για βελτίωση στις 38,3 μονάδες.


Στον αντίποδα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,9% το Μάρτιο, έχοντας εμφανίσει άνοδο 0,7% το Φεβρουάριο (με το μέγεθος να έχει αναθεωρηθεί καθοδικά, καθώς αρχικά είχε εκτιμηθεί πως οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 1,8% τον τελευταίο μήνα του χειμώνα).


Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 44,29 μονάδες (+0,54%) κλείνοντας στις 8.212,41 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,90 μονάδων (+0,11%) και έκλεισε στις 1.719,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,71 μονάδων (+0,54%) κλείνοτας στις 877,52 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ αυτών, σημαντικά κέρδη εμφάνισε η Caterpillar κλείνοντας στα $37,26 με άνοδο 1,68 δολαρίων ή σε ποσοστό 4,72%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 2,90% και κλείσιμο στα $41,21 και η Exxon Mobil, η οποία έκλεισε στα $68,01 με άνοδο 2,01%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η General Motors (-5,73%), η American Express (-3,69%) και η Citigroup (-2,62%).

CAPITAL.GR

No comments:

Share |