Monday, May 4, 2009

Αντέχουν οι τράπεζες σε ακραία σενάρια

Αντέχουν οι τράπεζες σε ακραία σενάρια


Μπορεί η εαρινή άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων να έχει δημιουργήσει μια πρόσκαιρη ευφορία σχετικά με την εξέλιξη και την ένταση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις που κάνουν λόγο για εξομάλυνση του συστήματος και αποφυγή του κινδύνου, θεωρούνται μάλλον βεβιασμένες. Τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που υπερθεματίζουν το σενάριο της «άμεσης ανάκαμψης» ωστόσο, μια πιο ψύχραιμη άποψη αναφέρει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και απαιτείται επαγρύπνηση και προετοιμασία για το χειρότερο.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλλαν στο ΔΝΤ και την ΤτΕ τα Stress Tests, δηλαδή τις υποθέσεις εργασίας σε ακραία σενάρια, για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν στο προσεχές διάστημα. Το ακραίο σενάριο, προβλέπει ότι οι ευάλωτες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να πιέζονται και οι επισφάλειες των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα ξεπεράσουν το 20%, την ώρα που ανεπίσημες τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης στην περιοχή κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερα ποσοστά, ειδικά στην καταναλωτική πίστη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα stress tests καταδεικνύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη που προβλέπει το ακραίο σενάριο, θα επηρεάσει μεν τις ελληνικές τράπεζες, όχι όμως σε επίπεδα που να είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Άλλωστε οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που έχουν έκθεση στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ευθυγραμμίστηκαν με την προτροπή της ΤτΕ να πάρουν αυξημένες προβλέψεις για τις επισφάλειες τους. Οι επισφάλειες για το περασμένο έτος διαμορφώθηκαν περίπου στα επίπεδα του 5% και οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες πήραν προβλέψεις ύψους 500-600 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο.

Παρά πάντως την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί και αποτυπώνεται εν μέρει στα stress tests, οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια πολιτική προβλέψεων και στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Έτσι σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους στα αποτελέσματα που θα δημοσιευτούν στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρχουν αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες, γεγονός που εκτιμάται ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την σαφή αλλαγή πολιτικής των περισσότερων τραπεζών στην πολιτική χορηγήσεων κατά το τελευταίο διάστημα, θεωρητικά εξασφαλίζει (τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες) τη βιωσιμότητα και εν πολλοίς τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |