Thursday, March 6, 2008

O Μπάφετ ο πιο πλούσιος άνθρωπος της γης, στη τρίτη θέση ο Γκέιτς


O Μπάφετ ο πιο πλούσιος άνθρωπος της γης, στη τρίτη θέση ο Γκέιτς

Ο γκουρού των αγορών και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης με περιουσίας 62 δις. δολάρια. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes ο 77άχρονος Mπάφετ αποκάλυψε ότι πλήρωσε μικρότερο φόρο το 2007 απ’ ό,τι η γραμματέας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του οποίου ηγείται της Berkshire καταγράφει αποδόσεις της τάξεις του 25% από το περασμένο καλοκαίρι.Δεύτερος και νέο πρόσωπο στη λίστα του Forbes, είναι ο 68χρονος Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, με περιουσία 60 δις. δολαρίων και ο θεωρείται ο ηγέτης της αγοριάς κινητής τηλεφωνίας του Μεξικό.

Ο μεγάλος ηττημένος της λίστας έπειτα από 13 συναπτά έτη στη πρώτη θέση είναι Μπιλ Γκέιτς που «έπεσε»στη τρίτη θέση, με τη περιουσία του να διαμορφώνεται στα 58 δισ. δολάρια.

Ο Ινδός Λάξμι Μιτάλ της Accelor Mittal βρίσκεται στη τέταρτη θέση με 45 δισ., ενώ ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτής της Τσέλσι βρίσκεται στη 15η θέση, με 23,5 δις. δολάρια.

Τέλος, από τους Έλληνες ο κ. Σπ. Λάτσης κατέχει την 68η θέση με 11 δισ. δολάρια.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 24.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 24.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Μειωμένες κατά 24.000, στις 351.000, ήταν οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο διαμορφώνονται από τα τέλη Ιανουαρίου.

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικίας τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικίας τον Ιανουάριο

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ παρέμεινε ο δείκτης εκκρεμών πωλήσεων κατοικίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο - ωστόσο μειωμένος κατά σχεδόν 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα - όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η National Association of Realtors.

NAFTEMPORIKI

Ευκαιρίες επενδύσεων σε μια αγορά ύψους 3,2 τρισ. δολ.

Ευκαιρίες επενδύσεων σε μια αγορά ύψους 3,2 τρισ. δολ.

Ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος Ευρώπης στην Deutsche Bank
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ επένδυση με καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με τα ομόλογα ή τις μετοχές μπορεί να αποδειχθεί το συνάλλαγμα, αναφέρει στη «Ν» ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος Ευρώπης στην Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα του συναλλάγματος, διατηρώντας επί τρία συναπτά έτη την πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη των τραπεζών που επενδύουν σε συνάλλαγμα (στο πλαίσιο της δημοσκόπησης FX Poll που διοργανώνει η Euromoney) με τρέχον μερίδιο στην αγορά άνω του 19%.

Ημερήσιος τζίρος

Ο ημερήσιος τζίρος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ανέρχεται σε περίπου 3,2 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε αντιδιαστολή με τα 900 δισ. δολάρια της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ και τα 85 δισ. δολάρια του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

«Τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκαν τρεις σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες διεύρυναν σημαντικά τις προοπτικές στη νομισματική αγορά», αναφέρει ο κ. Σαραβέλος. «Η πρώτη αφορά στη δημιουργία πλατφορμών ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η dbFX της Deutsche Bank, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μεμονωμένους επενδυτές να αγοράζουν και να πωλούν μικρά ποσά συναλλάγματος μέσω Διαδικτύου.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στην εμφάνιση επενδυτικών προϊόντων (όπως τα ETF), η απόδοση των οποίων βασίζεται σε επενδύσεις επί συναλλάγματος που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών, όπως τα ομόλογα ή οι μετοχές. Η τρίτη εξέλιξη είναι η αυξημένη ενημέρωση σχετικά με τις αποδόσεις που μπορούν να αποφέρουν οι επενδύσεις στις νομισματικές αγορές», λέει, επισημαίνοντας ότι η έρευνα της DB έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι νομισματικές αγορές διαθέτουν beta ή εγγενή απόδοση, όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.

Χάρη των ανωτέρω εξελίξεων η επένδυση σε συνάλλαγμα είναι πλέον εξίσου εύκολη όπως οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλύτεροι τρόποι επενδύσεων στα νομίσματα και τι αποδόσεις θα πρέπει να αναμένουμε;

Τρεις στρατηγικές

«Οι τρεις ευρύτερα διαδεδομένες στρατηγικές είναι οι τεχνικές του carry, momentum και valuation. Ενας από τους πιο απλούς τρόπους για να εκμεταλλευθεί ένας επενδυτής τη στρατηγική carry είναι να αγοράζει συστηματικά τα τρία νομίσματα με τα υψηλότερα επιτόκια στο G10 (σήμερα νορβηγική κορόνα, δολάριο Αυστραλίας και δολάριο Ν. Ζηλανδίας) έναντι των νομισμάτων με τα τρία χαμηλότερα επιτόκια (γιεν, ελβετικό φράγκο και δολάριο ΗΠΑ). Αυτή η στρατηγική εκμεταλλεύεται το ευρύτατα τεκμηριωμένο forward rate bias που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος. Η αναπροσαρμογή των θέσεων γίνεται ανά τρίμηνο.

Η στρατηγική momentum ή trend-following δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να επωφελούνται από την τάση των νομισμάτων να κινούνται σε μακροπρόθεσμους «κύκλους» με διακυμάνσεις που διαιωνίζονται σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επενδυτές, αλλά το πιο απλό είναι η χρήση μιας κατάταξης με βάση τις αποδόσεις του κάθε νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με αυτή αγοράζουμε τα τρία νομίσματα με την υψηλότερη απόδοση έναντι του δολαρίου το τελευταίο δωδεκάμηνο και πουλάμε τα τρία νομίσματα με τις χαμηλότερες αποδόσεις. Η αναπροσαρμογή των θέσεων γίνεται ανά μήνα.

Τέλος, η προσέγγιση του valuation βασίζεται στο μοντέλο της Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης (ΡΡΡ), το κυριότερο μέσο υπολογισμού της μακροπρόθεσμης αξίας νομισμάτων. Ο κανόνας που εφαρμόζουμε είναι η συστηματική αγορά των τριών πιο υποτιμημένων νομισμάτων και η πώληση των τριών πιο υπερτιμημένων νομισμάτων έναντι του δολαρίου σε τριμηνιαία βάση», εξηγεί ο κ. Σαραβέλος.

Οπως προσθέτει, συνδυασμός των τριών αυτών στρατηγικών δίνει ένα μέσο υπολογισμού των εγγενών αποδόσεων ή beta στις αγορές συναλλάγματος, όπως ο δείκτης MSCI μας δείχνει τις εγγενείς αποδόσεις στις μετοχές ή ο Lehman Aggregate Bond Index στα ομόλογα.

Σύγκριση αποδόσεων

Κατά τη σύγκριση των αποδόσεων στις νομισματικές αγορές με τις αποδόσεις των ομολόγων και των μετοχών χρησιμοποιούνται αντίστοιχα παγκόσμιοι δείκτες ομολόγων και μετοχών (MSCI world και Lehman World Composite Bond Index). «Η συγκριτική αυτή μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από το 1980 η αγορά συναλλάγματος καταγράφει παρόμοιες απόλυτες αποδόσεις με τις μετοχές και υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τα ομόλογα», λέει ο κ. Σαραβέλος.

Εντούτοις, όπως συμβαίνει με κάθε επένδυση, τα νομίσματα μπορεί να παρουσιάσουν διακυμάνσεις και ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές απώλειες. Πώς συγκρίνονται αυτές οι απώλειες σε σχέση με τα ομόλογα και τις μετοχές; «Υπολογίσαμε ότι η μέγιστη απώλεια στην αγορά συναλλάγματος από το 1980 θα ανερχόταν σε -11% συγκριτικά με πτώση μεγαλύτερη του -50% στον MSCI World το 2000.

Επιπλέον, όταν αναπροσαρμόζουμε τις αποδόσεις βάσει της μεταβλητότητας που παρουσιάζουν, διαπιστώνουμε ότι η αγορά συναλλάγματος προσφέρει την υψηλότερη απόδοση, η οποία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων ή των μετοχών. Ο βαθμός συσχέτισης ανάμεσα στα διάφορα asset classes διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο. Υπ' αυτό το πρίσμα παρατηρούμε ότι από το 1980 ο βαθμός συσχέτισης μετοχών και ομολόγων ανερχόταν σε ποσοστό 26% για τις μηνιαίες αποδόσεις.

Αντίθετα, ο βαθμός συσχέτισης οποιασδήποτε από τις επιμέρους στρατηγικές συναλλάγματος ή της συνδυαστικής στρατηγικής με τα ομόλογα και τις μετοχές κυμαινόταν από -25% έως +7%. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τιμές ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές των μετοχών και των ομολόγων. Το συνάλλαγμα έχει την τάση να συσχετίζεται αρνητικά με τα ομόλογα και οριακά θετικά με τις μετοχές. Επομένως, μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ως μέσο διασποράς κινδύνου σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο», υποστηρίζει ο κ. Σαραβέλος.

Πέρυσι παρατηρήθηκε έξαρση στο ενδιαφέρον επενδυτών παγκοσμίως για συναλλαγματικά προϊόντα. Οι συναλλαγματικοί δείκτες της Deutsche Bank έχουν προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν συναλλαγματικούς δείκτες δομημένους σε μορφή swap για να μειώσουν το επιτοκιακό κόστος των δανείων τους.

Εκταση τοποθετήσεων

Οσο για το πόσο εκτεταμένες θα πρέπει να είναι οι τοποθετήσεις των επενδυτών στο συνάλλαγμα, ο κ. Σαραβέλος αναφέρει ότι η προσθήκη συναλλάγματος σε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών αυξάνει τις μέσες ετήσιες αποδόσεις, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα φαίνεται να είναι ο περιορισμός των διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αποδόσεις.

«Ενδεικτικά, η κατανομή συναλλάγματος με ποσοστό π.χ. 30% σε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών συνεπάγεται η χειρότερη ζημία από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο (drawdown) να μειώνεται από -18% σε -9%, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για επαναφορά στο προηγούμενο ανώτατο σημείο (όσον αφορά στην απόδοση) θα μειωνόταν από 3,7 έτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από 2 έτη.

Ως εκ τούτου, ο χαμηλός βαθμός συσχέτισης του συναλλάγματος συμβάλλει ξεκάθαρα στη διασπορά κινδύνου. Συνολικά, φαίνεται ότι οι επενδύσεις στα νομίσματα θα έπρεπε να έχουν θέση σε κάθε παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με ποσοστά της τάξης 20% και άνω. Επομένως, το συνάλλαγμα θα πρέπει να θεωρείται μάλλον παραδοσιακή παρά εναλλακτική κατηγορία επενδύσεων», λέει ο κ. Σαραβέλος.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,215.42 243.36 1.88%
HANG SENG INDEX 23,342.73 228.39 0.99%
CSI 300 INDEX 4,685.03 56.31 1.22%

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1069.02 ( -3.18%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3093.44 ( -3.31%)

Όγκος: € 7,802,349

---
FTSE 100 INDEX 5,766.40 -87.10 -1.49%
CAC 40 INDEX 4,678.05 -78.37 -1.65%
DAX INDEX 6,591.31 -92.40 -1.38%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,040.39 -214.60 -1.75%
S&P 500 INDEX 1,304.34 -29.36 -2.20%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,220.50 -52.31 -2.30%

Νέος πρόεδρος Βουλής ο Μ. Καρογιάν

Νέος πρόεδρος Βουλής ο Μ. Καρογιάν

Νέος πρόεδρος της βουλής εξελέγη το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Κατά την ψηφοφορία, από τους παρόντες βουλευτές, ο κ. Καρογιάν έλαβε 36 ψήφους υπέρ και καμία εναντίον ενώ υπήρξαν 15 αποχές από τους παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΧΑΚ: Παρατείνεται μέχρι τις 6 μ.μ. η χρημ. συνάντηση λόγω ΧΑ

ΧΑΚ: Παρατείνεται μέχρι τις 6 μ.μ. η χρημ. συνάντηση λόγω ΧΑ

Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) πληροφορεί το επενδυτικό κοινό και τους συντελεστές της Αγοράς ευρύτερα, ότι η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση παρατείνεται μέχρι τις 18.00 για την Κύρια Αγορά του ΧΑΚ, βάσει των Κανόνων Συναλλαγών (ΚΔΠ 409/2006).

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου του ΧΑΚ λήφθηκε, έχοντας υπόψη του, σχετική απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), όπου στο Χρηματιστήριο Αθηνών η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 14.30-18.00. Η διευθέτηση αυτή από το ΧΑ, έγινε κατ’ εξαίρεση για σήμερα, ως αποτέλεσμα της άρσης των απεργιακών μέτρων στην Τράπεζα της Ελλάδας που ίσχυσαν κατά τις τελευταίες ημέρες, όπου δεν είχε καταστεί δυνατή η διεξαγωγή χρηματιστηριακών συναντήσεων στο ΧΑ.

Το Συμβούλιο του ΧΑΚ, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑΚ-ΧΑ και τη διαπραγμάτευση των αξιών σ’ αυτήν και με γνώμονά του τη διασφάλιση ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του ΧΑΚ και για την προστασία των επενδυτών εν’ γένει, έχει με τη σειρά του λάβει την πιο πάνω απόφαση, όπως η διαπραγμάτευση των αξιών του στην Κύρια Αγορά, παραταθεί μέχρι τις 18.00.

STOCKWATCH.COM.CY

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα τα επιτόκια


Αμετάβλητο στο 4%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νωρίτερα, η Τρ. της Αγγλίας άφησε τα Βρετανικά επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,00%, 5,00% και 3,00% αντιστοίχως.

STOCKWATCH.COM.CY

Lone: Συμμετοχή πέραν του 5% στη BOCY

Lone: Συμμετοχή πέραν του 5% στη BOCY

Ποσοστό πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου κατέχει μέσω διαφόρων ταμείων η Lone Pine Capital LLC, μετά από αγορές στις οποίες προέβηκε τη περασμένη Δευτέρα.

Σχετική ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου αναφέρει τα εξής:

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει, σύμφωνα με τον Ελληνικό Ν. 3556/2007, την Απόφαση 1/434/3.7.2007, την Εγκύκλιο 33 της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κυπριακό Ν. 190(Ι)/2007, ότι έλαβε ενημέρωση από την Lone Pine Capital LLC ότι την Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008 το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου που κατείχαν επενδυτικά ταμεία τα οποία η τελευταία διαχειρίζεται ανήλθε του ορίου του 5%. Συγκεκριμένα, στις 3 Μαρτίου 2008, τα εν’ λόγω επενδυτικά ταμεία κατείχαν συνολικά 28.696.054 μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 5,068% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Lone Pine Capital LLC ως διαχειριστής των επενδυτικών ταμείων κατέχει τα δικαιώματα ψήφου των 28.696.054 μετοχών της Τράπεζα Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

Στο 4,93% ο πληθωρισμός το Φεβ.

Στο 4,93% ο πληθωρισμός το Φεβ.

Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 57 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός έφθασε στο 4,93% σε σχέση με 4,3% τον Ιανουάριο του 2008 και 1,5% το Φεβρουάριο του 2007. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι ο ψηλότερος από το Μάιο του 2001, όταν είχε φθάσει το 5,1%. Οφείλεται κυρίως στην ετήσια αύξηση 6,7% που παρουσιάστηκε στην κατηγορία τροφίμων και ποτών, που έχει μεγάλη βαρύτητα στο σχετικό δείκτη.

STOCKWATCH.COM.CY

MIG: Εξαγορά €155 εκ. στην Κροατία

MIG: Εξαγορά €155 εκ. στην Κροατία

Στην εξαγορά του 75% του κροατικού τουριστικού ομίλου Sunce Koncern έναντι €155 εκ. προχώρησε η Marfin Investment Group.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της MIG

Η Marfin Investment Group ("MIG") ανακοινώνει ότι συμφώνησε με τους μετόχους της Sunce Koncern d.d. (Sunce) την εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας (75%) της εταιρείας.

Η Sunce είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Κροατία στον τουριστικό τομέα και διαθέτει 11 ξενοδοχειακές μονάδες με περίπου 5.000 κλίνες σε εξαιρετικές τοποθεσίες των Δαλματικών ακτών και λειτουργούν με την επωνυμία Blue Sun Hotels & Resorts. Tα ξενοδοχεία διαθέτουν επίσης συνεδριακό κέντρο 800 θέσεων, 26 γήπεδα τένις και 3 κέντρα Spa. Επίσης, η εταιρεία έχει ποσοστό πλειοψηφίας στο αεροδρόμιο του Brac Island και προνομιούχα οικόπεδα συνολικής έκτασης 860 στρεμμάτων όπου επιτρέπεται η οικοδόμηση.

Η Sunce αποτελεί τον αναγνωρισμένο ηγέτη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα της Κροατίας. Η εταιρεία, μαζί με την MIG, εισέρχεται και στον τομέα του τουρισμού υγείας, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του σχεδίου Stubicke Toplice, που έχει αποκτήσει μετά από συμφωνία με τους δήμους Krapina και Zagorje στα πλαίσια Συμφωνίας Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα τουρισμού υγείας στην περιοχή, που θα περιλαμβάνει 2 νοσοκομεία και 3 ξενοδοχεία με πάνω από 1.100 κλίνες, καθώς και εγκαταστάσεις αποκατάστασης και θεραπείας.

Η MIG συμφώνησε να καταβάλλει συνολικά 155 εκ. ευρώ για το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunce. Παράλληλα, μέσω της εταιρείας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις στην περιοχή, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή παρουσία της με επενδύσεις σε τομείς που δραστηριοποιούνται θυγατρικές ή άλλες συνδεδεμένες εταιρείες με την MIG.

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2008, μετά από τους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας ο πρόεδρος της Sunce κ. Jako Andabak έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι επειδή καλωσορίζουμε την MIG ως μέτοχο πλειοψηφίας του Ομίλου μας, που αποτελεί μια κίνηση που επιτρέπει στη Sunce να αντιμετωπίσει τις συναρπαστικές προκλήσεις ανάπτυξης από θέση με ισχυρό οικονομικό και στρατηγικό πλεονέκτημα».

Παράλληλα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η MIG είναι πολύ ικανοποιημένη με την πρώτη επένδυσή της στην Κροατία, χώρα με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και δυναμικό τουριστικό τομέα. Η επένδυσή μας αυτή είναι συμβατή με την περιφερειακή και κλαδική στρατηγική μας, καθώς αποτελεί επενδυτική πρωτοβουλία που καλύπτει τρεις τομείς στους οποίους επενδύει η MIG, τον τουρισμό, την υγεία και τις υποδομές (Infrastructure). Η εξαγορά της Sunce αποτελεί μια επιπλέον επιβεβαίωση της δυνατότητας της MIG να επενδύει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στοχεύοντας σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους της, καθώς και της δέσμευσής της για περαιτέρω επενδύσεις στον Κροατία. Επιθυμώ επίσης να επισημάνω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι με το μακροπρόθεσμο συνεταιρισμό μας με τον κ. Andabak, που έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς».

STOCKWATCH.COM.CY
Share |