Friday, June 10, 2011

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Μάιο


ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις τιμές εισαγωγών το Μάιο


Απροσδόκητη αύξηση για όγδοο συνεχή μήνα εμφάνισαν το Μάιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έπειτα από 2,1% αύξηση τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μηνιαία πτώση της τάξης του 0,7%.


Παράλληλα, σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 12,5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι τιμές εισαγωγών πετρελαίου υποχώρησαν κατά 0,4% ενώ συνολικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν αυξηθεί 44,6%.

Εξαιρουμένων των εισαγωγών πετρελαίου οι τιμές αυξήθηκαν 0,4%.



source: capital.gr

Στα $1.600 "βλέπει" το χρυσό σε τρεις μήνες η UBS


Στα $1.600 "βλέπει" το χρυσό σε τρεις μήνες η UBS

Στην αύξηση της εκτίμησης της για την τιμή του χρυσού σε ορίζοντα τριών μηνών προχώρησε η ελβετική UBS. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η UBS ανέβασε την εκτίμησή της στα 1.600 δολ. η ουγγιά από 1.400 δολ. επικαλούμενη τις αμφιβολίες που επικρατούν για τις προοπτικές της οικονομίας παγκοσμίως και τους επενδυτές που αναμένουν να προχωρήσουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου σε χαμηλότερες τιμές.

“Η αδυναμία των οικονομικών δεδομένων παγκοσμίως προκαλούν ενίσχυση της αισιοδοξίας για το χρυσό το δεύτερο τρίμηνο και οποιεσδήποτε καθοδικές κινήσεις πρέπει να περιορισθούν με δεδομένο τις ανησυχίες για την εικόνα της οικονομίας,” αναφέρει η αναλύτρια της UBS, Edel Tully.

“Ενώ οι επενδυτές είναι διστακτικοί να αγοράσουν χρυσό αυτήν την περίοδο καθώς διαπραγματεύεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 1.577 δολ. η ουγγιά, υπάρχουν σίγουρα χρήματα επενδυτών έτοιμα να εισρεύσουν σε περίπτωση πτώσης κάτω από τα 1.500 δολ. Ο χρυσός μπορεί να βρει στήριξη επίσης εάν η κρίση χρέους συνεχιστεί χωρίς κάποια συμπαγή λύση και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν τα αποθέματά τους,” πρόσθεσε η Tully.

Τέλος, σημείωσε πως η φυσική ζήτηση μπορεί να επιταχυνθεί ξεπερνώντας τα παραδοσιακά εποχικά δεδομένα εάν η τιμή του χρυσού πέσει κάτω από τα 1.500 δολ.


source: capital.gr

Διάγγελμα Παπανδρέου


Διάγγελμα Παπανδρέου

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό πρόκειται να απευθύνει ο πρωθυπουργός σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Νωρίτερα από την Βουλή απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είμαστε σε κηδεμονία, όχι σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια λόγω του ελλείμματος και του χρέους. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη για τη φορολογία που συνεπάγεται η δημοσιονομική προσαρμογή που συμφωνήθηκε με την τρόικα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να μην δαπανούμε περισσότερα από όσα παράγουμε.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρα, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται ο λαός. «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης» είπε και πρόσθεσε ότι «για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων, ώστε «να μη χρειαζόμαστε δανεικά για να επιβιώσουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της επιτήρησής μας».

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου απαντά σε δύο ερωτήσεις των αρχηγών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι κ.κ.Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Τσίπρας έχουν ζητήσει από τον Πρωθυπουργό λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο του Προγράμματος και για τη διαδικασία με την οποία θα έρθει αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής.

source: reporter.gr

Γερμανία: Η βουλή ενέκρινε το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα


Γερμανία: Η βουλή ενέκρινε το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

Η γερμανική βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Η γερμανική βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP.

source: naftemporiki.gr

M. Lynch: "Κόβει" την τιμή 4 ελληνικών τραπεζών


M. Lynch: "Κόβει" την τιμή 4 ελληνικών τραπεζών



Στην υποβάθμιση της τιμής στόχου τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχωρά η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2011.

Συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα μειώνεται στα 5,4 από τα 7,3 ευρώ (neutral), για την Alpha Bank στα 4,2 από τα 5,2 ευρώ (neutral), για την Eurobank στα 2,7 από 3,8 (underperform) και για την Πειραιώς στα 1,1 από 1,5 ευρώ (underperform).

Ο οίκος εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλακτική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζικών τίτλων, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα.

Η περικοπή στις προβλέψεις

Αν και παρά τις χαμηλές προσδοκίες, οι ελληνικές τράπεζες είχαν ικανοποιητική επίδοση στο πρώτη τρίμηνο, η Merrill Lynch προχώρησε σε υπολογίσιμη περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη των ετών 2011 και 2012.

Τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής αναμένονται για το 2011 στα 0,54 και για το 2012 στα 0,76 (από 0,56 και 0,90 ευρώ προηγουμένως), της Alpha Bank σε -0,17 και 0,03 (από -0,02 και 0,15 ευρώ προηγουμένως).


source: euro2day.gr

Πτώση 35% αναμένει στα λειτουργικά κέρδη φέτος η Toyota


Πτώση 35% αναμένει στα λειτουργικά κέρδη φέτος η Toyota

Η Toyota Motor ανακοίνωσε ότι αναμένει τα λειτουργικά κέρδη σε αυτή τη χρήση να υποχωρήσουν 35% στα 300 δισ. γιεν (3,7 δισ. δολάρια), μετά από το σεισμό-ρεκόρ που έπληξε τη χώρα το Μάρτιο και οδήγησε στη μείωση των πωλήσεων και στις διακοπές στην παραγωγή οχημάτων.

Οι ετήσιες εκτιμήσεις της εταιρείας έρχονται σε σύγκριση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα λειτουργικά κέρδη στα 434 δισ. γιεν, όπως αυτές προέκυψαν από δημοσκόπηση της Thomson Reuters.

Τα λειτουργικά κέρδη για τη χρήση που έληξε το Μάρτιο του 2011 διαμορφώθηκαν στα 468,3 δισ. γιεν. Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ που έπληξε τη Βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου, ανάγκασε την Toyota και άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν ζωτικά τμήματα.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως ανακοίνωσε στις 11 Μαΐου ότι ο σεισμός συνεισέφερε στην πτώση 52% των κερδών στη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, αλλά η εταιρεία καθυστέρησε να παρουσιάσει τις ετήσιες εκτιμήσεις της, καθώς προσπαθούσε να αντιληφθεί τις επιδράσεις από την καταστροφή, στην προμηθευτική και καταναλωτική αλυσίδα.


source: capital.gr

Πεντάμηνο: Ελληνική πρωτιά με 1,9 δισ. για την αγορά 67 πλοίων


Πεντάμηνο: Ελληνική πρωτιά με 1,9 δισ. για την αγορά 67 πλοίων

Πρωταθλητές ανεδείχθησαν οι Ελληνες εφοπλιστές στις αγοραπωλησίες πλοίων, στο πρώτο πεντάμηνο του 2011. Εξακολουθούν να κρατούν τα πρωτεία μεταξύ όλων των ναυτιλιακών δυνάμεων, επενδύοντας περισσότερα από 1,9 δισ. δολ. για την αγορά 67 πλοίων όλων των τύπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking.


Ευκαιρίες στο ξηρό φορτίο βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk Carriers, Σπύρος Καπράλος.

Ειδικότερα, στο πρώτο πεντάμηνο του 2011, άλλαξαν χέρια συνολικά 451 πλοία, εκ των οποίων 67 απέκτησαν οι Ελληνες εφοπλιστές, 57 οι Κινέζοι και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αμερικάνικα συμφέροντα με 921 πλοία.

Συνολικά επενδύθηκαν 8,4 δισ. δολ., εκ των οποίων 1,9 δισ. δολ. επένδυσαν οι Ελληνες εφοπλιστές, ενώ 1,1 δισ. δολ. επένδυσαν Δανοί εφοπλιστές και 793 εκατ. δολ. Κινέζοι.

Τα ελληνικά συμφέροντα απέκτησαν 29 πλοία ξηρού χύδην φορτίου (740 εκατ. δολ.), 19 δεξαμενόπλοια (665,3 εκατ. δολ.) και 19 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (484,2 εκατ. δολ.).

Οι Κινέζοι ανταγωνιστές απέκτησαν 47 πλοία χύδην ξηρού φορτίου, τέσσερα δεξαμενόπλοια και τρία containerships και τρία πλοία ψυγεία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs σημεία της οποίας παρουσιάζει το Tradewinds, τα καλά νέα έρχονται από τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τομέας ο οποίος, ύστερα από μία «χαμένη δεκαετία», θα εμφανίσει τα επόμενα τρία χρόνια ανοδική πορεία, με τα ναύλα τα ξεπερνούν τα 150.000 δολ. την ημέρα, που είναι το ιστορικό - ρεκόρ.

Για τον τομέα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα παραμείνει σε μία ρευστότητα, καθώς, παρά την πτώση των ναύλων, οι παραγγελίες από τους εφοπλιστές συνεχίζονται αμείωτες. Εκτιμά ότι στη γραμμή Ασίας - Ευρώπης, οι ναύλοι θα μειωθούν κατά 16% φέτος και 4% το επόμενο έτος και θα ανακάμψουν από το 2013.

Σε ό,τι αφορά τα δεξαμενόπλοια, η έκθεση επισημαίνει ότι τα έσοδα θα παραμείνουν υπό πίεση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο ξηρό φορτίο, τα «μαντάτα» είναι ακόμη πιο άσχημα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς αναμένει νέες πτωχεύσεις εταιρειών, ενώ θεωρεί ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκοσμίου στόλου θα επιβραδυνθεί από το 2013.

Πάντως, ο πρόεδρος της Star Bulk Carriers, Σπύρος Καπράλος, μιλώντας σε φόρουμ της Capital Link, εστίασε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που θα έχει στο ξηρό φορτίο η ανοικοδόμηση των πληγεισών από το σεισμό περιοχών της Ιαπωνίας και οι αποφάσεις για περιορισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Αν ορισμένες κυβερνήσεις αποφασίσουν να αποφύγουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η Γερμανία, σίγουρα μέρος αυτής της κενό θα καλυφθεί από τον άνθρακα. Επίσης, συνέχισε ο κ. Καπράλος, αν η Ιαπωνία ακολουθήσει το ίδιο πρότυπο ανάκαμψης, που εφάρμοσε μετά το σεισμό στο Kobe το 1995, τότε, από το επόμενο έτος, θα αρχίσει ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από το φονικό σεισμό και το τσουνάμι και ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Καπράλος, θα τονωθεί η ζήτηση για χάλυβα και πρώτες ύλες με θετικές επιπτώσεις για τα πλοία ξηρού χύδην φορτίου.

source: naftemporiki.gr

Προς εκκαθάριση η Multichoice


Προς εκκαθάριση η Multichoice

Έκτακτο ψήφισμα για την εκούσια εκκαθάριση της Multichoice από τους πιστωτές της, εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας καθώς δε δύναται εξαιτίας των υποχρεώσεων της να συνεχίσει τις εργασίες της.

Η εταιρεία βρίσκεται σε περιπέτειες εδώ και καιρό λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στη συνδρομητική τηλεόραση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα όπως εκκαθαριστής της εταιρείας υποδειχθεί ο κ. Μιχάλης Αβραάμ. Σήμερα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των πιστωτών της εταιρείας.

Πριν την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της εταιρείας όπου εγκρίθηκε η έκθεση του ΔΣ και οι ελεγμένοι λογαριασμοί για το 2010. Επίσης, εγκρίθηκε η επανεκλογή του Αλέξαντρου Τσιρίδη και Ευάγγελου Ράπτη ως διοικητικών συμβούλων της εταιρείας.

Το 2010, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές €3,5 εκ. έναντι ζημιών €1,1 εκ. το 2009. Ο τζίρος της μειώθηκε στα €4,5 εκ. από €7 εκ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας το 2010 έφθασε το 2010 τα €4,8 εκ. έναντι €2,5 εκ. το 2009.

source: stockwatch.com.cy

Κίνα: $13,05 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα


Κίνα: $13,05 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα

Στα $13,05 δισ. διευρύνθηκε το Μάιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Το εμπορικό πλεόνασμα - φόβητρο για τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη - ήταν μεγαλύτερο από τα $11,4 δισ. τον Απρίλιο, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του Dow Jones Newswires για πλεόνασμα $18,6 δισ.

Οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 19,4%, σε ετήσια βάση, από $157,16 δισ. - αλλά παραμένει ρεκόρ σε επίπεδο μήνα -, ανακοίνωσαν οι τελωνειακές Αρχές.

Οι εισαγωγές επιταχύνθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 28,4%, από το προηγούμενο έτος, στα $144,11 δισ.

Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί 29,9%, στα $155,7 δισ. ενώ οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί 21,8%, στα $144,3 δισ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ισχυρά στοιχεία θα πρέπει να περιορίσουν τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνεται με σημαντικούς ρυθμούς.

Το Πεκίνο έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων για να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,7% το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές κατοικιών θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή.

source: stockwatch.com.cy
Share |