Monday, August 6, 2012

Στο μηχανισμό τα ακίνητα

Στο μηχανισμό τα ακίνητα

Στο χαμηλότερο σημείο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία βρέθηκαν τον Ιούλιο οι αγοραπωλησίες ακινήτων, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί η κάθοδος της τρόικας για επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και οι επικείμενοι έλεγχοι στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών προκαλούν τριγμούς στην αγορά ακινήτων, που βρίσκεται από το 2008 σε φάση ταχείας συρρίκνωσης. Οι κεφαλαιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη λήψη δανείων για αγορά ακινήτων, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την απορρόφηση χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στα αζήτητα. Με την κάθοδο της τρόικας έχει προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου ακινήτων, καθώς η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των μη εξυπηρετουμένων δανείων που προτείνει το ΔΝΤ ενδέχεται να αυξήσει απότομα την προσφορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία κτηματολογίου τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί κατά το μήνα Ιούλιο του 2012 μειώθηκαν στα 408 τεμάχια έναντι 605 τον Ιούλιο του 2011, καταγράφοντας ετήσια πτώση της τάξης του 33%. Στοιχεία της RICS που δημοσιεύθηκαν επίσης σήμερα δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ετήσια μείωση των τιμών των διαμερισμάτων έφθασε το 10,2% και των οικιών κατά 6,4%. Τα επίσημα στοιχεία που διατηρεί η ΚΤ δείχνουν ότι παρά τη πτώση, οι τιμές βρίσκονται γύρω στο 30% πιο ψηλά από ότι ήταν το 2006. Σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδη, «παρουσιάζεται μια αισθητή μείωση στις πωλήσεις η οποία είχε προβλεφθεί, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω». «Το μέγα πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας», τόνισε ο κ. Κουρουκλίδης προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει όσον αφορά την τρόικα και τις τράπεζες. Κάθε πόλη ωστόσο έχει την ιδιομορφία της, σημείωσε ο κ. Κουρουκλίδης επισημαίνοντας ότι «η αύξηση στη Λάρνακα πιθανό να οφείλεται στη συριακή αγορά που άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και στο κινέζικο ενδιαφέρον». Το επτάμηνο του 2012 η μείωση στις πωλήσεις ανήλθε στο 2% έναντι αύξησης 4% που ήταν το εξάμηνο.

Στις αρχές του έτους είχε παρατηρηθεί άνοδος στις πωλήσεις που ενδεχομένως να οφειλόταν σε συγκυριακούς λόγους και σε προσωρινές αλλαγές των ρυθμίσεων για τα μεταβιβαστικά τέλη. Όλες οι πόλεις καταγράφουν πτώση τους πρώτους επτά μήνες του έτους, πλην της Λάρνακας και της Πάφου. Στη Λεμεσό οι πωλήσεις περιορίζονται στις 1098 από 1260 πέρσι και στη Λευκωσία οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 1095 από 1209 πέρσι καταγράφοντας μείωση 9%. Μείωση 6% σημειώνεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να πέφτουν στις 391 από 417. Αντίθετα αύξηση 21% καταγράφεται στην Πάφο με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 844 από 697, ενώ αύξηση 15% σημειώνεται και στη Λάρνακα με τις πωλήσεις να φθάνουν σε 690 από 599.

source: stockwatch.com.cy

General Motors: Kλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη

General Motors: Kλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη

 Η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η General Motors (GM), θέλει να κλείσει ένα ή περισσότερα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, γεγονός που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα της θυγατρικής της εταιρείας Opel-Vauxhall, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας. "Η GM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να μειώσει μόνιμα τις ικανότητες" παραγωγής της, δήλωσε ο Τζέιμς Κέιν. Στο ερώτημα αν η εταιρεία επιθυμεί να κλείσει ένα ή περισσότερα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, απάντησε: "Ναι, αυτό είναι πάντα σε διαπραγμάτευση". Η GM έχασε 400 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρώπη, έπειτα από μια ζημιά ύψους 265 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

Στη διάρκεια μιας σύντομης τηλεφωνικής επικοινωνίας με μερικούς δημοσιογράφους ο Νταν Αμαν, οικονομικός διευθυντής της GM, υπογράμμισε ότι "αν κοιτάξουμε το σύνολο του τομέα, τρίτες πλευρές έχουν εκτιμήσει ότι θα πρέπει να κλείσουν 5, 7 ή 8 εργοστάσια συναρμολόγησης, αν θέλουμε να παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα πωλήσεων".

source: stockwatch.com.cy
Share |