Tuesday, November 4, 2008

Ιαπωνία: Μειώθηκαν για τρίτο μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Ιαπωνία: Μειώθηκαν για τρίτο μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων

ΜΕΙΩΣΗ για τρίτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι πωλήσεις καινουργών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, κυρίως από την Toyota Motor Corp. και τη Nissan Motor Co., καθώς η οικονομική συρρίκνωση κράτησε μακριά τους αγοραστές από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις επιβατικών, φορτηγών και λεωφορείων – εξαιρουμένων των μικρών οχημάτων – μειώθηκαν 13% φθάνοντας στα 233.922 αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Japan Automobile Dealers Association στο Τόκιο.

Η Toyota Motor Corp., η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, πούλησε 117.642 αυτοκίνητα – εκτός του σήματος Lexus – 14% λιτότερα. Οι πωλήσεις της Nissan Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μειώθηκαν 20% στα 31.708 οχήματα.

Η μείωση της εσωτερικής ζήτησης και της ζήτησης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ανάγκασαν την Honda Co. [Βλέπε άρθρο] και τη Nissan - τη δεύτερη και την τρίτη σε μέγεθος ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοίχως – να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης καθώς η αύξηση της ανεργίας και η δυσκολία στη δανειοδότηση μείωσε τις δαπάνες των καταναλωτών. Η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνεται καθώς η αύξηση των εξαγωγών περιορίζεται και η ισχυροποίηση του γιέν [JPY=X] έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μειώνει την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 4,6% φθάνοντας στα 3.900 γιέν στις 2:22 μ.μ. στο Τόκιο, ενώ της Nissan υποχώρησαν έως 9,9%. Χωρίς μεταβολές στα 2.400 γιέν η μία διαπραγματεύθηκαν οι μετοχές της Honda Motor Co.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |