Friday, November 27, 2009

Στην Olympic Air οι 9 άγονες γραμμές


Στην Olympic Air οι 9 άγονες γραμμές


Κατακυρώθηκε σήμερα στην Olympic Air το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης από 01/12/09 έως 31/03/2010 9 τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος 5.220.527€ από 6.220.527€ της αρχικής προσφοράς, μετά από αποδοχή της εταιρείας για μείωση του αντισταθμίσματος κατά 1.000.000€, στα πλαίσια σχετικής πρόσκλησης της ΥΠΑ, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο πλήρης κατάλογος των 24 αγόνων γραμμών και των εταιρειών που αναλαμβάνουν την εκτέλεση των δρομολογίων είναι ο εξής :

ATHENS AIRWAYS

10 γραμμές με συνολικό αντιστάθμισμα για το τετράμηνο
1.561.250€
- Αθήνα – Ικαρία
- Θεσσαλονίκη-Χίος
- Αλεξανδρούπολη-Σητεία
- Άκτιο-Σητεία
- Αθήνα – Κύθηρα
- Αθήνα- Κάρπαθος
- Αθήνα-Σκιάθος
- Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα
- Κέρκυρα-Άκτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος και
- Θεσσαλονίκη-Σάμος


SKY EXPRESS
5 γραμμές με συνολικό αντιστάθμισμα για το τετράμηνο
632.007€
- Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος
- Αθήνα-Σκύρος
- Θεσσαλονίκη-Σκύρος
- Αθήνα-Σητεία και
- Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα

OLYMPIC AIR
9 γραμμές με συνολικό αντιστάθμισμα για το τετράμηνο
5.220.527€

- Αθήνα-Αστυπάλαια
- Αθήνα- Λέρος
- Αθήνα-Μήλος
- Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία
- Αθήνα-Νάξος
- Αθήνα-Πάρος
- Ρόδος- Κως-Λέρος-Αστυπάλαια
- Αθήνα-Κάλυμνος και
- Ρόδος-Καστελόριζο

capital.gr

Morgan Stanley: "Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει"


Morgan Stanley: "Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει"


Η Ελλάδα “δεν θα ΄πτωχεύσει΄ ούτε βρίσκεται κοντά στην ΄πτώχευση΄”, υποστηρίζει η Morgan Stanley, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο έλεγχος του δημοσιονομικού ελλείμματος ενδεχομένως να μην αρκεί για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των δημοσιονομικών χωρίς επιπλέον μέτρα δομικής αναδιάρθρωσης για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξη, επισημαίνει ο οίκος.

Στην έκθεσή της η Morgan Stanley κάνει λόγο για πιθανή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων το επόμενο έτος, ούτως ώστε να απορροφηθεί η ρευστότητα των 55 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών θα πρέπει πάντα να είναι σε θέση να αυξάνουν τα κεφάλαια τους για την πληρωμή των ομολογιούχων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσέφερε οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Citigroup, Nomura και Merill Lynch εμφανίστηκαν καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά τι ανησυχίες για τα ελληνικά spreads.

Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν "έκπληκτοι από τις ανησυχίες" για το κατά πόσον οι τράπεζες, σε περίπτωση περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας από διεθνής οίκους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση. Με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ, θα χρειαστεί μια σημαντική υποβάθμιση 4 βαθμίδων από S&P και Fitch καθώς και μια υποβάθμιση 6 βαθμίδων από την Moody΄s ώστε αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα, επεσήμανε η Citi.

"Πιστεύουμε ότι η πίεση, που ασκείται στην Ελλάδα, μπορεί να ελαφρυνθεί», ανέφερε από την πλευρά της η Nomura.

«Είναι γεγονός ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν ‘υποφέρει’ περισσότερο όλων κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και ότι η κατεύθυνση είναι καθολικά κατιούσα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από τα media. Το γεγονός ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, αποσιωπάται", σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος.

"Απίθανο" χαρακτηρίζει το χειρότερο σενάριο η Bank of America Merrill Lynch, παρά το μακροοικονομικό κλίμα που δημιουργεί ανησυχία.

capital.gr

MIG: Σε συζητήσεις με αερομεταφορείς διεθνώς για πιθανή συνεργασία


MIG: Σε συζητήσεις με αερομεταφορείς διεθνώς για πιθανή συνεργασία


Συζητήσεις με διάφορους αερομεταφορείς διεθνώς για ενδεχόμενη συνεργασία ή στρατηγική ανάπτυξη διεξάγει η MIG όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας σε απαντητική της επιστολή προς το Χ.Α.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποια ανακοινώσιμη πληροφορία.

«Ως και στο παρελθόν επανειλημμένα έχει δηλώσει, η εταιρεία θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» καταλήγει η ανακοίνωση.

capital.gr

Στα $73 το αργό με πτώση 5%


Στα $73 το αργό με πτώση 5%


Βουτιά έως 7% έφθασαν να σημειώνουν τα συμβόλαια του πετρελαίου στις συναλλαγές της Παρασκευής, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά εβδομάδων, στο κλίμα ανησυχίας που δημιούργησε η ανακοίνωση του Ντουμπάι για την αναδιάρθρωση του χρέους της κρατικής Dubai World, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου χάνει 4,22 δολ. ή 5,4% στα 73,74 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα διολίσθησε έως τα 72,39 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας βουτιά 7% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Οκτωβρίου.

Η τιμή του αργού τύπου Brent υποχωρεί 1,66 δολ. ή 2,2% στα 75,33 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

Η άτακτη υποχώρηση των τιμών οφείλεται εν μέρει και στην ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών καθώς οι αναταράξεις στις αγορές στρέφουν τους επενδυτές στο αμερικανικό νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, σημειώνει άνοδο 0,6% στις 75,266 μονάδες.

Μεγάλες απώλειες για τα μέταλλα

Σε αρνητικό έδαφος κινείται στις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του χρυσού, έχοντας συμπληρώσει εννέα διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις και διαδοχικά ρεκόρ το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου περιορίζει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου από το υψηλό των 1.195 δολ. ανά ουγγιά που σημείωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διολίσθησε έως το χαμηλό των 1.130,10 δολ. ανά ουγγιά σημειώνοντας βουτιά άνω του 5%.

Στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες τους, με το συμβόλαιο να χάνει αυτή την ώρα 26,80 δολ. ή 2,3% στα 1.160,20 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το συμβόλαιο κατέγραψε σωρρευτικά κέρδη 7,3% ή 80 δολ. στις προηγούμενες εννέα συνεδριάσεις.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι Δεκεμβρίου να υποχωρεί 82,8 cents ή 4,4% στα 17,93 δολ. ανά ουγγιά. Η πλατίνα Ιανουαρίου χάνει 42,30 δολ. ή 2,9% στα 1.437,20 δολ, ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου σημειώνει πτώση 3% στα 359,75 δολ. ανά ουγγιά.

Απώλειες 3,1% σημειώνει ο χαλκός στα 3,066 δολ. η λίβρα.

capital.gr

Επιβεβαιώνεται ενδιαφέρον της Κίνας για ελληνικά ομόλογα

Επιβεβαιώνεται ενδιαφέρον της Κίνας για ελληνικά ομόλογα


Αγοραστές στην τραπεζική αγορά της Κίνας αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κεφάλαιο".

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με κινεζικές τράπεζες", δήλωσε πρόσωπο με άμεση γνώση της κατάστασης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. "Εξετάζουν την πιθανότητα συμφωνίας με τις τράπεζες για την υποβολή προσφορών τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε εκδόσεις ελληνικών ομολόγων το επόμενο έτος", δηλώνει το ίδιο πρόσωπο, ενώ διευκρινίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνει, θα προσπαθήσει να αποσπάσει κάποια δέσμευση από τις κινεζικές τράπεζες για αγορές "ορισμένων ομολόγων" και στη δευτερογενή αγορά.

Μια τεράστια επένδυση από την πλούσια σε ρευστότητα κινεζική αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης για την Αθήνα, η οποία δοκιμάζει τα δημοσιονομικά όρια της ευρωζώνης και βρίσκεται αντιμέτωπη με ανησυχίες για νέες υποβαθμίσεις του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

"Αν η Κίνα εμπλακεί στη δευτερογενή αγορά θα βελτιώσει τη ρευστότητα της, θα κόψει μερικές μονάδες βάσης στο spread, ενώ θα ρίξει τα επιτόκια διευκολύνοντας τις μελλοντικές εκδόσεις της Ελλάδας", σχολίασε ο Mark Chandler, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

capital.gr

Ευρωζώνη: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος


Ευρωζώνη: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Βελτίωση σημείωσαν ξανά το Νοέμβριο η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ενώ θετική μεταβολή κατέγραψε η παραγωγική δυναμικότητα του μεταποιητικού τομέα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ενισχύθηκε σημαντικά στις 88,8 μονάδες από 86,1 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, με τους οικονομολόγους να τοποθετούν το δείκτη στις 88,1 μονάδες. Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική αύξηση του δείκτη.

Από διαφορετική έκθεση προκύπτει πως η παραγωγική δυναμικότητα ενισχύθηκε στο 70,7% τον Οκτώβριο από 69,6% τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2008, πριν η χρηματοοικονομική κρίση ενταθεί με την κατάρρευση της Lehman Brothers, η παραγωγική δυναμικότητα έφτανε το 83,7%.

Η εμπιστοσύνη ανέκαμψε περισσότερο μεταξύ των λιανοπωλητών αλλά και των παρόχων υπηρεσιών, με το σχετικό δείκτη για τον τελευταίο τομέα να βελτιώνεται στις -4 μονάδες από -7, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα στοιχεία της Επιτροπής για την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία εμφάνισαν αύξηση στις -19 μονάδες από -21, ανάλογη των εκτιμήσεων, με μοχλό ανόδου τις νέες παραγγελίες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε με χαμηλότερο ρυθμό στις -17 μονάδες από -18. Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι για το οικονομικό outlook αλλά και τις προσωπικές τους οικονομικές προοπτικές, ωστόσο ήταν λίγο πιο ανήσυχοι για το ενδεχόμενο απώλειας της θέσης εργασίας τους.

Σημειώνεται πως η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από ιστορικά χαμηλά επίπεδα συμβαδίζει με άλλα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη "βρίσκει ρυθμό".

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος, ένας διαφορετικός τρόπος μέτρησης της εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό κλάδο, βελτιώθηκε στις -1,56 μονάδες από -1,79 μονάδες τον Οκτώβριο.

"Παρ΄ολα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας πως σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει αρνητική μεταβολή", σχολίασε η Επιτροπή.

capital.gr

ING: Με σημαντικό discount η ΑΜΚ 7,5 δισ. ευρώ


ING: Με σημαντικό discount η ΑΜΚ 7,5 δισ. ευρώ


Με σημαντικό discount πραγματοποιεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δισ. ευρώ ο χρηματοοικονομικός όμιλος ING, στο πλαίσιο προσπαθειών να αποπληρώσει τα μισά από τα 10 δισ. δολάρια που έλαβε από την κυβέρνηση εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, η ING ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει νέες μετοχές στην τιμή των 4,24 ευρώ έκαστη που αντιστοιχεί σε discount 52% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη, ή discount 37,3% ανά αναπροσαρμοσμένη μετοχή.

“Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι σημαντικό συστατικό στοιχείο των μέτρων που ανακοινώσαμε για την επανάκτηση της ανεξαρτησίας μας και τη χάραξη ξεκάθαρης πορείας για το μέλλον”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Jan Hommen.

Στο πλαίσιο της ΑΜΚ της ING, οι μέτοχοι θα λάβουν έξι νέες μετοχές για κάθε επτά παλιές.

capital.gr

Ιαπωνία: "Αφύσικη" χαρακτηρίζει την ενίσχυση του γεν ο Fujii

Ιαπωνία: "Αφύσικη" χαρακτηρίζει την ενίσχυση του γεν ο Fujii


Αφύσικες χαρακτήρισε τις πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Hiroshisa Fujii σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα αν οι “μονομερείς” διακυμάνσεις συνεχιστούν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

“Αν η συγκεκριμένη κατάσταση συνεχιστεί, πιστεύω ότι θα πρόκειται για κάτι εντελών αφύσικο”, τόνισε ο Fujii όπως αναφέρει το Dowe Jones Newswires. Επίσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενδέχεται να έρθει σε επαφές με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με σκοπό προχωρήσουν σε μέτρα για τα νομίσματα, εν τω μέσω ανησυχιών ότι η ενίσχυση του γεν σε υψηλό 14 ετών θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάκαμψη.

“Θα προχωρήσω σε επαφές αν κριθεί απαραίτητο”, δήλωσε ο Fujii στους δημοσιογράφους από το Τόκιο, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος. Ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν το γκρουπ των επτά θα προβεί σε ανακοίνωση για το θέμα ο Fujii τόνισε: “Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο”.

Σήμερα το γεν ενισχύεται σε ποσοστό 0,28% έναντι του δολαρίου στα 86,32 γεν/δολ. και σε ποσοστό 1,37% έναντι του ευρώ στα 128,28 γεν/ευρώ.

capital.gr

UBS: Τρεις πιθανοί λόγοι για την κίνηση του Ντουμπάι


UBS: Τρεις πιθανοί λόγοι για την κίνηση του Ντουμπάι


Οι αναταραχές που έχουν προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από την ανακοίνωση του Ντουμπάι για την αναδιάρθρωση των χρεών της Dubai World, είναι πιθανό να οφείλονται σε τρεις απλούς λόγους, σύμφωνα με την UBS.

Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι αρχές του Ντουμπάι έχουν σχεδιάσει πολύ σοβαρά την αναδιάρθρωση των χρεών της Dubai World, ενώ τονίζουν ότι υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για τη συγκεκριμένη απόφαση. Πρώτον, αναφέρει η UBS, η στήριξη του Abu Dhabi στο Ντουμπάι ίσως είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρη από αυτό που φαινόταν. "Πιθανώς το Abu Dhabi έχει πιέσει το Ντουμπάι να επιλύσει το πρόβλημα του υπερβολικού εταιρικού χρέους από μόνο του, πριν αυξήσει την οικονομική του ενίσχυση", εκτιμά ο οίκος.

Μία δεύτερη πιθανή αιτία είναι ότι τα προβλήματα του επιχειρηματικού κλάδου ίσως είναι πιο σοβαρά από αυτό που πιστεύαμε, αναφέρει η UBS. Τρίτον, το ύψος των χρεών του Ντουμπάι ενδέχεται να είναι υψηλότερο από τα 80-90 δισ. δολάρια που οι περισσότεροι εκτιμούν λόγω της ενδεχόμενης ύπαρξης υποχρεώσεων που δεν καταγράφονται στον ισολογισμό", πρόσθεσε.

capital.gr

Διόρθωση στις αναδυόμενες "βλέπει" ο Mark Mobius


Διόρθωση στις αναδυόμενες "βλέπει" ο Mark Mobius


Πιθανή διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές βλέπει ο Mark Mobius της Templeton Asset Management Ltd. ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ντουμπάι για την αναδιάρθρωση του χρέους της κρατικής Dubai World, σε συνδυασμό και με την υποτίμηση του νομίσματος του Βιετνάμ.

"Αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει τον καταλύτη που θα επιτρέψει στις αγορές να κάνουν ένα διάλειμμα", δήλωσε ο Mobius σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διόρθωση θα είναι "αρκετά σοβαρή" καθώς ενδεχόμενη αδυναμία του Ντουμπάι να καταβάλει τις πληρωμές "θα οδηγήσει σε σειρά αθετήσεων σε άλλες περιοχές".

Σημείωσε παράλληλα ότι μία διόρθωση της τάξης του 20% "δεν είναι ασυνήθιστη σε ανοδικές (bull) αγορές, άρα κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι".

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να προβλέψουμε ακριβώς πότε και σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν διορθώσεις στην πορεία", συμπλήρωσε.

capital.gr

Fears over banks' Dubai exposure 'over-discounted'

Fears over banks' Dubai exposure 'over-discounted'

Worries over global banks' exposure to Dubai's government backed investment group, Dubai World, and its debt problems had been overdone, after shares dropped sharply yesterday, according to JPMorgan.

While the news continued to weigh on the UK banking sector Friday, with banking shares continuing to pull back, UK banks themselves have moved too downplay the impact from Dubai.

Yesterday during its AGM, Lloyds Banking Group reportedly said its exposure to Dubai was 'modest', with the bank's head of wholesale banking, Truett Tate, adding it did not represent a material threat to the bank.

Analysing the situation this morning, JPMorgan said: 'We are less concerned for global banks about Dubai World's direct $59 billion outstanding debt exposure.'

RBS and Barclays, which were also hammered yesterday, have less exposure than their Asian-focussed peers HSBC and Standard Chartered to direct lending risk in the region, although according to JPMorgan RBS is the most exposed to Dubai World’s debt.

Again though, JPMorgan said it was ‘less concerned’ about this exposure.

It said only a small amount of the total loans were set to mature in the near term anyway, and it added that it had no worries regarding sovereign debt.

'We are also not concerned about Abu Dhabi, considering the $150 billion of currency reserves and $300 billion sovereign wealth fund,' JPMorgan said.

Much of the focus now is on banks with large exposure to Asia and the United Arab Emirates (UAE). Analysts at Nomura said in terms of the recent events in Dubai, after meeting Standard Chartered's management it believed any loss for the group would not be material to profitability.

JPMorgan said that the real concern now was whether there would be any spillover into other countries in the region.

It said banks which lend directly into the region faced the most risk now from their loan exposure, with Standard Chartered and HSBC the most exposed. But it added: 'Potential markdowns will be a fraction of the exposures.

It concluded: 'Overall we would argue the UAE direct loan exposure risk is to some extent over-discounted within global banks, except for some selective banks.'

JPMorgan also reiterated HSBC as one of its top picks, even taking into account its Dubai exposure.

Some of the banking shares were more resilient today after the wave of upbeat statements were released. RBS was up more than 4% at 34.45p, while Lloyds was ahead 1.8% at 60.13p.

However, HSBC was down 1.3% at 696.5p, while Barclays was down 0.7% at 289p, and Standard Chartered was off 0.4% at £15.06.

citywire.co.uk

RBS Was Dubai World’s Biggest Arranger Since 2007, JPMorgan Says


RBS Was Dubai World’s Biggest Arranger Since 2007, JPMorgan Says


Nov. 27 (Bloomberg) -- Royal Bank of Scotland Group Plc was Dubai World’s biggest loan arranger since January 2007, with a deal value of about $2.28 billion, JPMorgan Chase & Co. wrote in a report dated today. JPMorgan cited Dealogic for the data.

bloomberg

Αγορές: Σε καταναλωτική εμπιστοσύνη ΕΕ η προσοχή

Αγορές: Σε καταναλωτική εμπιστοσύνη ΕΕ η προσοχή



Στα στοιχεία για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωζώνη στρέφεται σήμερα η προσοχή των επενδυτών.

Στις 12.00 ώρα Ελλάδας η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για δείκτη οικονομικού κλίματος, καταναλωτική, οικονομική, βιομηχανική εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη στον κλάδο υπηρεσιών.

Οι επενδυτές επιδεικνύουν περισσότερη προσοχή στην πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης έχει διαμορφωθεί στις -17 μονάδες για τον μήνα Νοέμβριο έναντι -18 που ήταν τον Οκτώβριο.

euro2day.gr

Ιαπωνία: Απροσδόκητη μείωση της ανεργίας


Ιαπωνία: Απροσδόκητη μείωση της ανεργίας


Μειώθηκε απροσδόκητα στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο η ανεργία για τρίτο μήνα, σημάδι ότι τα χειρότερα ίσως τελείωσαν για την αγορά εργασίας.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,1%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας στο Τόκιο. Κατά μέσον όρο 26 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 5,4%. Η ανεργία μειώνεται συνεχών από τα υψηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα του 5,7% τον Ιούλιο.

Περισσότερα από 20 τρισ. γιέν [JPY=X] (230 δισ. δολ.) που δαπανήθηκαν βοήθησαν την οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί για δεύτερο τρίμηνο, το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Παρά τα μέτρα της κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων τα σημερινά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη που στηρίχθηκε από τις εξαγωγές και την παραγωγή εκτείνεται στο σύνολο της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

naftemporiki

Κάτω από τα 76 δολ. το αργό


Κάτω από τα 76 δολ. το αργό

Κάτω από τα 76 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να κλείσει εβδομάδα με απώλειες, εξ αιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση του Ντουμπάϊ για καθυστέρηση των εξόφλησης των χρεών του, ωθώντας υψηλότερα το δολάριο και χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών.

Επίσης το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας του κόσμου, μειώνεται. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ καθώς οι επενδυτές έψαξαν να βρουν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. Αυτήν την εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε ότι τα διϋλισμένα αποθέματα των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν 26% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε 2,09 δολ. ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 75,87 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 3:30 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Τα συμβόλαια του αργού έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 70%, αλλά οδεύει να κλείσει αυτήν την εβδομάδα με απώλειες 1,2%.

Το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4918 ανά ευρώ στις 3:33 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 1,5019 που ήταν χθες. Το ισχυρό δολάριο περιορίζει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής για επενδύσεις.

Ο MSCI Asia Pacific Index βυθίστηκε 1,7% φθάνοντας στις 115,58 μονάδες στις 12:36 μ.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 2 Οκτωβρίου.

Την εβδομάδα που πέρασε τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,02 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 337,8 εκατ. βαρέλια, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Τα διϋλισμένα αποθέματα μειώθηκαν 0,3% φθάνοντας στα 166,9 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 0,5% φθάνοντας στα 210,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν και τα διϋλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 76,72 δολ. το βαρέλι, 27 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου στις 3:34 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,45 δολ., ποσοστό 1,9%, κλείνοντας στα 76,99 δολ. το βαρέλι.

naftemporiki

Mε απώλειες 3,22% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Mε απώλειες 3,22% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 301,72 μονάδων, ποσοστό 3,22%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.081,52 μονάδες.

naftemporiki

Ολες οι επενδύσεις της DUBAI - Τι θα κάνει με MIG

Ολες οι επενδύσεις της DUBAI - Τι θα κάνει με MIG

Με αφορμή την παύση πληρωμών της Dubai World που δεν σχετίζεται άμεσα με την Dubai Investment Group που είναι ο μέτοχος της Marfin PB και της MIG καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η Dubai θα αποχωρήσει από επενδύσεις και μεταξύ αυτών και από την Marfin. Οι μετοχές της MIG και της Marfin Popular δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις λόγω αυτού του ενδεχόμενου. Προφανώς εύλογη απορία, ωστόσο όπως μέχρι και χθες το βράδυ διεμήνυαν αξιόπιστες πηγές η Dubai Investment Group που ελέγχει το 17,5% της MIG και το 20% της Marfin Popular Bank δεν έχει σχέδιο ρευστοποίησης, ούτε έχει λάβει κάποια ανάλογη απόφαση.
Oμως αυτό μπορεί να αποτελέσει ασφαλές συμπέρασμα και για το μέλλον προφανώς και όχι καθώς είναι αυτονόητο ότι όταν ένας επενδυτής αντιμετωπίζει προβλήματα θα επιδιώξει να κλείσει όλα του τα ανοίγματα πουλώντας συμμετοχές έστω και με ζημίες.

Το ερώτημα όμως είναι τι εξετάζει η Dubai για την Marfin;

Πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση η Dubai Investment Group πρωτίστως το εμιράτο του Dubai θα επιχειρήσει να στηριχθεί οικονομικά από τα άλλα εμιράτα του κόλπου Abu Dhabi και Qatar αλλά και να αναζητήσει και άλλες λύσεις όπως διεθνής δανεισμός.

Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να διερευνηθεί αν αυτές οι λύσεις είναι αποτελεσματικές. Αν όντως χρειασθεί να παρθούν πιο δραστικά μέτρα τότε όλες οι εταιρίες της Dubai και η Dubai Investment Group θα μελετήσουν τα δανειακά τους ανοίγματα και αν είναι επιτακτική ανάγκη να τα κλείσουν τότε θα προβούν σε ρευστοποιήσεις.

Τι θα κάνει η Dubai Investment Group

H Dubai IG έχει αποκτήσει το 17,5% της MIG με μέσο κόστος 7 ευρώ δηλαδή έχει επενδύσει περίπου 900 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης της είναι στα 290 εκατ ευρώ. Επίσης έχει αποκτήσει το 20% της Marfin popular bank με μέσο κόστος κτήσης 8,4 ευρώ δηλαδή με 1,4 δισ. ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης της ανέρχεται στα 360 εκατ ευρώ.

Δηλαδή έχει επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ και αν πουλούσε σήμερα θα λάμβανε 650 εκατ ευρώ, λογιστική υποαξία 1,650 δισ. ευρώ ή 70%. Προφανώς οι τιμές είναι χαμηλές και μη συμφέρουσες όταν το πραγματικό fair value της MIG διαμορφώνεται στα 4,5 ευρώ. Ομως ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε να πωλήσει η Dubai θα έβγαινε στην αγορά να πωλήσει προφανώς και όχι.

Θα ζητούσε από το management Βγενόπουλου να διερευνήσει την αγορά και να βρεί νέο επενδυτή ή σε συνεργασία με το management θα πραγματοποιούσε placement σε άλλο ή άλλους επενδυτές. Μέχρι τώρα καμιά τέτοια ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί και αυτό είναι απόλυτο.

Η Dubai τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι ουσιαστικά παθητικός επενδυτής στον όμιλο Marfin. Δεν συμμετέχει σε ΔΣ, δεν συμμετέχει σε σχέδια για deals απλά παραμένει ως επενδυτής. Συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν και στελέχη στην Dubai καθώς συνολικά απαρτίζεται από 5 άτομα η ομάδα του management της Dubai I G που αποτελούν το σύνολο των εργαζομένων στην εταιρία. Αν στο μέλλον αποφασίσει το Dubai να πωλήσει παρ΄ ότι δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση η πλευρά της Marfin έχει έτοιμες λύσεις

1) Θα κινηθούν από κοινού ώστε μέσω placement να βρούν νέους αγοραστές

2) Αν χρειαστεί τις μετοχές θα τις αγοράσει π.χ. η MIG που διαθέτει κεφάλαια.

3) Φαίνεται πάντως ότι έχει υπάρξει προεργασία καθώς η πλευρά της Marfin μάλλον έχει διερευνήσει για εναλλακτικούς στρατηγικούς επενδυτές. Το συμπέρασμα πιο είναι ότι η Dubai δεν εξετάζει να πωλήσει Marfin αλλά αν συμβεί υπάρχει λύση.

H 'φούσκα' του Περσικού

Aλλο ένα σοκ ζουν οι διεθνείς αγορές μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, καθώς ο τελευταίος κεραυνός που ήρθε εξ' ανατολάς αυτή τη φορά, έσβησε τα χαμόγελα από τους ισχυρούς της παγκόσμιας οικονομίας. Κι ενώ όλοι ανέμεναν να «σκάσει» φούσκα από κλάδους των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή της Ανατολικής Ασίας, την έκπληξη την έκανε ο Περσικός Κόλπος, μετατρέποντας σε «Κασσάνδρες» διάσημους γκουρού της οικονομίας. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δέχτηκε αυτές τις μέρες ένα ακόμη πλήγμα, το οποίο πολλοί αναλυτές παρομοίασαν με την κρίση της Αργεντινής το 2001.


Η Dubai World αποφάσισε να παγώσει τις πληρωμές της για έξι μήνες, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το πάγωμα έχει ως στόχο την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των χρεών της εταιρείας, στην οποία ανήκουν όλα τα μεγάλα real estate projects που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια στα εμιράτα. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του εμίρατου.

Η εταιρεία θα ζητήσει από όλους τους πιστωτές μία ''συμφωνία παγώματος'' καθώς διαπραγματεύεται την παράταση των λήξεων των χρεών της. Σε αυτά περιλαμβάνονται και ισλαμικά ομόλογα ύψους 3,52 δισ. δολ., τα οποία πρέπει να αποπληρώσει η εταιρεία ακινήτων του, Nakheel PJSC. Το εμιράτο έχει χρέη σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα, 4,3 δισ. δολάρια που λήγουν τον επόμενο μήνα και ακόμη 4,9 δισ. δολ. που λήγουν το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ακαριαία αρνητικό ντόμινο σε όλες τις διεθνείς αγορές, ενώ τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου (CDS) ανήλθαν από τις 90 μονάδες, στις 530 μονάδες, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, όταν και άρχισε η διαπραγμάτευση ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που αποβεί μοιραία για τον Εμιράτο, εμπλέκει σε περιπέτειες σημαντικούς παγκόσμιους «παίκτες», καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο άντλησε 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα από την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προχθές, Τετάρτη, άντλησε άλλα 5 δισ. δολάρια από τη δεύτερη δόση των συνολικά 10 δισ. που συμφώνησαν να του χορηγήσουν η National Bank of Abu Dhabi (Εθνική Τράπεζα του Αμπου Ντάμπι) και η Al Hilal Bank , δύο ισχυρά χρηματοοικονομικά ιδρύματα στο Αμπου Ντάμπι. Αμεση ήταν η αντίδραση των διεθνών οίκων αξιολόγησης Moody΄s Investors Service και Standard & Poor΄s, οι οποίοι υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα του Dubai, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Dubai World να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Οι αναλυτές αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι ενώ το Dubai ήταν ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του boom της παγκόσμιας ρευστότητας, τώρα, την επαύριο της κρίσης βρίσκεται στην πιο δεινή θέση μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε και από το γεγονός ότι ενώ το Εμιράτο, έχει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, το ΑΕΠ ανέρχεται περίπου στα 75 δισ. δολάρια, ενώ οι κρατικές επιχειρήσεις του οφείλουν να αποπληρώσουν ομόλογα αξίας 22 δισ. δολαρίων ως τα τέλη του 2011.

Στο μεταξύ με το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και τα φορολογικά του έσοδα να είναι μηδαμινά, οδηγεί το Εμιράτο στην αίτηση βοήθειας από γειτονικό Αμπου Ντάμπι. Ωστόσο, τι κόστος θα έχει μια πιθανή χείρα βοηθείας, όταν ένα μόλις μήνα πριν ο ηγέτης του Dubai , Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, εκθείαζε για τις σχέσης καλής γειτονίας; Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση του Dubai, στο μεταξύ, προσπάθησε να καταλαγιάσει τους φόβους που εγέρθηκαν, δηλώνοντας ότι η DP World είναι κερδοφόρος και δεν θα εμπλακεί σε αναδιοργάνωση χρέους. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «ο διεθνής λιμενικός φορέας DP World δεν θα περιληφθεί στην αναδιοργάνωση της Dubai World».

Πάντως, ο επικεφαλής της Dubai World, Σουλτάνος μπιν Σουλαγιέμ, είχε ανακοινώσει μόλις τον Οκτώβριο ότι η αναδιοργάνωση του ομίλου, μέσω της οποίας θα εξοικονομούνταν 800 εκατ. δολάρια από το λειτουργικό κόστος, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η εταιρεία είχε μειώσει κατά 15% το εργατικό της δυναμικό, σε περίπου 70.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους πιστωτές του Εμιράτου, είναι η Abu Dhabi Commercial Bank, η Emirate NBD PJSC, η Credit Suisse Group, η HSBC Holdings, η Barclays, η Lloyds Banking Group και η Royal Bank of Scotland Group.

Σημειώνεται ότι η Credit Suisse, σε έκτακτη έκθεση της αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τις οποίες καλύπτει, έχουν άνοιγμα της τάξης των 13 δισ. ευρώ στο Dubai. Μια ζημιά της τάξης του 50% στο άνοιγμα, θα αντιστοιχεί σε αύξηση 5% στις προβλέψεις 2010 ή πλήγμα 5 δισ. ευρώ μετά φόρων στο σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου.

Το portfolio της Dubai World

Με επενδύσεις και έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, η DP World διαθέτει βραχίονες για την εκτέλεση έργων, σε τομείς που ήταν το «κόκκινο πανί» στην κρίση που ζήσαμε τους προηγούμενους 18 μήνες. Κατασκευές, χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και ναυτιλία είναι οι τομείς που έχει αφήσει το αποτύπωμα της, έχοντας σε εκκρεμότητα μεγάλα έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αυτό του μεγαλύτερου επιχειρηματικού πάρκου της Μεγάλης Βρετανίας, London Gateway Terminal.

Αναλυτικότερα:

DP World: Δραστηριοποιείται στη διαχείριση και ανάπτυξη λιμένων. Τον περασμένο μήνα προειδοποίησε για «δύσκολο» τέταρτο τρίμηνο λόγω της κάμψης του όγκου των διακινούμενων κοντέινερ.

Drydocks World & Dubai Maritime City: Δραστηριοποιείται στις επισκευές και μετατροπές πλοίων, και σε άλλες δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας.

Nakheel Properties: Δραστηριοποιείται στη διαχείριση μεγάλων projects, όπως τα Palm Islands και το World.

Limitless: Δραστηριοποιείται στο διεθνές real estate, με σχέδια ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Leisurecorp: Δραστηριοποιείται στις επενδύσεις της «βιομηχανίας» του θεάματος.

Dubai World Africa. Δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε αναπτυξιακά σχέδια της Αφρικής.

Istithmar World: Καθαρά επενδυτικός- χρηματιστηριακός βραχίονας της DW.

Economic Zones World: Δραστηριοποιείται στη διαχείριση οικονομικών ζωνών σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Επιπλέον, διαχειρίζεται το Jafza και το TechnoPark στο Dubai

Dubai Multi Commodities Centre: Δραστηριοποιείται στο εμπόριο εμπορευμάτων, μετάλλων και ενεργειακών προϊόντων.

reporter.gr

Υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορές η αμκ της Alpha bank


Υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορές η αμκ της Alpha bank

Υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορές η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Από τις προεγγραφές ουσιαστικά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν τεράστιο και παρά το δυσμενέστατο αρνητικό κλίμα η αύξηση κεφαλαίου όπως αναμενόταν καλύφθηκε επιτυχώς.
Η Alpha bank επιδίωκε να συγκεντρώσει 986 εκατ ευρώ ενώ τελικά με βάση τις προεγγραφές έφθασε ε υπερκάλυψη τα 1,48 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι οι ανάδοχοι δεν ενεργοποιήθηκαν για να καλύψουν την αύξηση και το ενδιαφέρον ήταν τόσο μαζικό τόσο από τους 1300 ξένους όσο και τους 110 χιλιάδες μικρομετόχους αποδεικνύεται η μεγάλη επιτυχία της διοίκησης της Alpha bank ενώ μέσω μάλιστα ενός δυσμενέστατου οικονομικού και χρηματιστηριακού κλίματος.

reporter.gr

Νέα σενάρια για εξαγορές στην αγορά σοκολάτας

Νέα σενάρια για εξαγορές στην αγορά σοκολάτας


ΖΥΡΙΧΗ (Dow Jones) – Οι φήμες στην αγορά ότι η Nestle S.A. (NESN.VX) ενδέχεται να προσβλέπει στην εξαγορά της ελβετικής σοκολατοποιίας Chocoladefabriken Lindt & Spruegli AG (LISN.EB) παραβλέπει τόσο την προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος σε τέτοιου είδους εξαγορές από τη Nestle και την δεδηλωμένη πρόθεση της Lindt να διατηρήσει την αυτονομία της, όσο και τις σημαντικές δυσκολίες μίας πρότασης για την εταιρεία.

Η μελλοντική στρατηγική του ελβετικού κολοσσού τροφίμων σχετικά με το τμήμα παραγωγής σοκολάτας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μετά την πρόταση εξαγοράς από την Kraft Foods για την Cadbury.

Συμμετέχοντες στην αγορά πιθανολογούν εδώ και καιρό ότι η Nestle μπορεί να ενδιαφέρεται για τμήματα της Cadbury όπως το τμήμα παραγωγής τσιχλών, δραστηριότητες που λείπουν από τη Nestle. Ωστόσο, πρόταση εξαγοράς όλης της Cadbury θεωρείται απίθανη, τόσο λόγω ρυθμιστικών θεμάτων όσο και λόγω των ανησυχιών σχετικά με την συμβατότητα των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών.

Πρόσφατα, έχουν ενταθεί οι φήμες που φέρουν την Lindt να βρίσκεται στο στόχαστρο της Nestle.

“Πιστεύουμε ότι η Lindt αποτελεί την πιο πιθανή υποψήφια για εξαγορά και εκτιμούμε ότι η Nestle θα είναι ο μνηστήρας με τις περισσότερες πιθανότητες, δεδομένου ότι της λείπει μία παγκοσμίου κύρους μάρκα σοκολάτας ενώ διαθέτει τις χρηματοοικονομικές πηγές για να γίνει το deal”, τόνισε ο Jon Cox, αναλυτής της Kepler Capital Markets.

Βάσει των ποσών που καταβλήθηκαν για εξαγορές στην αγορά σοκολάτας τα τελευταία χρόνια, τοποθετεί την τιμή εξαγοράς στα 33.000 ελβετικά φράγκα για κάθε ονομαστική μετοχή, αποτιμώντας την Lindt στα 7,0 δισ. ελβετικά φράγκα (6,93 δισ. δολάρια), “ποσό που είναι απαγορευτικό για τη Nestle”, πρόσθεσε.

Στις 30 Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα της Nestle διαμορφώνονταν στα 6,0 δισ. φράγκα.

Οι μετοχές της Lindt κατά την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύονται στα 27,850 φράγκα, με άνοδο 22% αυτό το χρόνο. Η Kepler δίνει σύσταση “hold” και τιμή-στόχο τα 27.000 φράγκα για την Lindt.

Οι μετοχές της Nestle έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 16% αυτό το χρόνο.

Ωστόσο ενώ ενδεχόμενη κίνηση της Nestle για την Lindt με σκοπό να καθιερωθεί στον κλάδο της σοκολάτας υψηλής ποιότητας μπορεί να φαίνεται ελκυστική για την αγορά, ίσως να αποτελεί απλώς ευσεβή πόθο.

Η MainFirst Bank εκτιμά ότι η Nestle είναι απασχολημένη με την επέκταση των δικών της υψηλής ποιότητας εμπορικών σημάτων και θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης στρατηγικής.

“Εκτιμούμε ότι η Nestle θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτό το βήμα σε δύο ή τρία χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν η στρατηγική επέκτασης των δικών της “ακριβών” σημάτων δεν αποδώσει”, σημείωσε η τράπεζα.

Αυτό δεν εξουδετερώνει την ελκυστικότητα της Lindt. Η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις της τάξης των 2,94 δισ. φράγκων το 2008 και είναι η μοναδική “ακριβή” μάρκα σοκολάτας με παγκόσμια παρουσία, τόνισε η MainFirst. Μόνο η ιταλική Ferrero International SA πλησιάζει την ελβετική εταιρεία από πλευράς παγκόσμιας αναγνώρισης στις ακριβές σοκολάτες.

Η MainFirst, η οποία δίνει σύσταση “sell” για την Lindt καθώς θεωρεί τις μετοχές της υπερτιμημένες, σχολίασε ότι η Nestle μπορεί επίσης να ενδιαφερθεί για την αγορά της Ferrero κάποια στιγμή.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής του κλάδου των τροφίμων James Amoroso τόνισε ότι ενώ η Lindt, η οποία διαθέτει τα Lindor και μια σειρά κουτιών με σοκολάτες, θα ταίριαζε απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο της Nestle, η Nestle προσπέρασε μία παρόμοια ευκαιρία το 2007 όταν η αμερικανική εταιρεία “ακριβής” σοκολάτας Godiva ήταν διαθέσιμη προς εξαγορά.

Η Nestle απέφυγε να καταθέσει πρόταση – η Godiva εξαγοράστηκε από την τουρκική Yildiz Holding έναντι 850 εκατ. δολαρίων – γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κολοσσός των τροφίμων δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για μεγάλες εξαγορές στον τομέα της σοκολάτας, ακόμη και εκείνες που διαθέτουν “ακριβές” μάρκες σοκολάτας, σημείωσε ο Amoroso.

Η Lindt διαθέτει ανυπέρβλητες άμυνες κατά των επιθετικών εξαγορών. Το καταστατικό της εταιρείας της επιτρέπει να περιορίσει τα δικαιώματα ψήφου κάθε μετόχου στο 6%. Επίσης, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας, η οικογένεια Spruengli που την ίδρυσε και η διοίκηση κατέχουν συνολικά ποσοστό 25% μέσω του οποίου μπορούν να “μπλοκάρουν” κάθε μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς της εταιρείας.

Η διοίκηση της Lindt δεν επιθυμεί να πουλήσει και θα υπεραμυνθεί της ανεξαρτησίας της εταιρείας “μέχρις εσχάτων”, πρόσθεσε ο Amoroso.

Ο Jon Cox της Kepler πιστεύει ότι μία τέτοια αντίσταση θα μπορούμε να ξεπεραστεί. “Παράγοντας κλειδί θα ήταν να αποσπαστεί η εύνοια της διοίκησης της Lindt, ειδικότερα του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου Ernst Tanner”, σημείωσε ο Cox.

Ωστόσο, ο αναλυτής Patrik Schwendimann της Zuercher Kantonalbank σχολίασε ότι όποια αλλαγή στη στάση της Lindt για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της μπορεί να είναι πιθανή αφου αποχωρήσει ο Tanner, ο οποίος είναι στην έκτη δεκαετία της ζωής του και συνταξιοδοτείται σε λίγα χρόνια.

Ο Schwendimann τόνισε ωστόσο, ότι η Nestle ίσως να μην δίσταζε να αγοράσει την Lindt αν η εταιρεία ήταν διαθέσιμη.

Οι πωλήσεις της Nestle στα ζαχαροειδή διαμορφώνονται στα 12,4 δισ. φράγκα το 2008, ή 11% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Κατέχει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά της τάξης του 12% έναντι 15% της Mars, ωστόσο παρά το ότι εστιάζει στις “ακριβές” σοκολάτες, στο χαρτοφυλάκιο των γλυκισμάτων της εξακολουθεί να κυριαρχεί η σοκολάτα KitKat.
Οι “ακριβές” μάρκες σοκολάτας της Nestle όπως η Cailler στην Ελβετία, η Perugina στην Ιταλία και η Nestle Noir στη Γαλλία, έχουν κατά κύριο λόγο εγχώρια αναγνώριση. Οι πρόσφατες προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει προϊόντα μαύρης σοκολάτας περιορίζονται στο να ενισχύουν τις πωλήσεις μέσω της πολυτελούς μάρκας καφέ Nespresso.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξειδικευμένες στη σοκολάτα εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από μεγάλους παίκτες, όπως η Green & Black από την Cadbury και οι Dagoba, Joseph Schmidt και Scharffen Berger από την Hershey.

Η παγκόσμια αγορά “ακριβής” σοκολάτας – προϊόντα που κοστίζουν έως το διπλάσιο σε σύγκριση με τις απλές σοκολάτες – αποτιμάται μεταξύ 7 δισ. δολαρίων και 10 δισ. δολαρίων, έναντι του μεγέθους του συνόλου της αγοράς σοκολάτας που αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια και ε΄χει αναπτυχθεί με διψήφιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Η Lindt είναι η ηγέτιδα του κλάδου της αγοράς με μερίδιο 26%, σύμφωνα με την Zuercher Kantonalbank.

Η Lindt δεν θέλησε να σχολιάσει τις φήμες ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Nestle είναι πιθανό να μην εξετάσει κανένα deal με εταιρεία “ακριβής” σοκολάτας αλλά αντιθέτως να ενισχύσει τις δραστηριότητες ζαχαρωδών. Στην περίπτωση που ενδεχόμενη συμφωνία με την Cadbury περιλαμβάνει συμμετοχή τις Hershey και Nestle μπορεί να έχει την ευκαιρία να αγοράσει από την Hershey τα δικαιώματα διανομής της KitKat στις ΗΠΑ, σχολίασε η Zuercher Kantonalbank. Η Nestle ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες της αγοράς.

capital.gr

Το Dubai o νέος "ασθενής" των αγορών


Το Dubai o νέος "ασθενής" των αγορών


Αναταράξεις και νέα κύματα ανησυχίας σκόρπισε στις παγκόσμιες αγορές η ανακοίνωση του Ντουμπάι για αναδιάρθρωση του χρέους της κρατικής επενδυτικής Dubai World, δοκιμάζοντας τα χρηματιστήρια και στέλνοντας στα ύψη το κόστος ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου, θυμίζοντας κάτι από τις χειρότερες ημέρες του 2008.

Το επενδυτικό όχημα της κυβέρνησης του Ντουμπάι, Dubai World, που φέρει δανειακές υποχρεώσεις σχεδόν 60 δισ. δολ. αιφνιδίασε τις παγκόσμιες αγορές την Τετάρτη ανακοινώνοντας ότι επιδιώκει την καθυστέρηση των πληρωμών σε μεγάλο μέρος των δανείων του.

Το Ντουμπάι έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για την αναδιάρθρωση της Dubai World και της θυγατρικής εταιρείας στο real estate, Nakheel PJSC που έχει αναλάβει το κολοσσιαίο έργο της κατασκευής του συμπλέγματος των τεχνητών νησιών, καλύπτοντας με άμμο πάνω από 2 δισ. τετραγωνικά πόδια στις ακτές του εμιράτου.

Βασικό στοιχείο της αναδιάρθρωσης, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί το αίτημα προς τους πιστωτές για εξάμηνη -τουλάχιστον- αναστολή των πληρωμών.

Οι αγορές, σε απόλυτο αιφνιδιασμό, υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε βουτιά 3,3% για να καταγράψει τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες σε διάστημα επτά μηνών, ενώ ο υποδείκτης των τραπεζών γνώρισε πτώση 5%.

Την Πέμπτη η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο τα futures του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones βρέθηκαν να χάνουν σχεδόν 180 μονάδες, ενώ τα futures του Standard & Poor’s 500 σημείωσαν πτώση άνω του 2%.

Στην Αργεντινή ο δείκτης Merval υποχώρησε κατά 4,28%, στη Βραζιλία ο Βovespa κατά 2,25%, στο Μεξικό ο Bolsa υποχώρησε σε ποσοστό 2,9%, ενώ στη Χιλή ο δείκτης Ipsa σημείωσε πτώση 2,2%.

Την ίδια στιγμή τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit-default swaps) που συνδέονται με ομόλογα εκδόσεως του Ντουμπάι εκτοξεύθηκαν στις 571 μονάδες βάσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 131 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος προστασίας σε 10 εκατ. χρέους του Ντουμπάι αυξήθηκε κατά 130 χιλ. δολ. στα 571.000 δολ.

Η ανακοίνωση του Ντουμπάι οδήγησε σε ανοδικό έδαφος το κόστος προστασίας έναντι κρατικών χρεογράφων και στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Το κόστος προστασίας σε κυβερνητικά ομόλογα του Άμπου Ντάμπι ύψους 10 εκατ. δολ. για περίοδο πέντε ετών αυξήθηκε κατά 60.000 δολ. στα 160.000 δολ. Για το Κατάρ αυξήθηκε κατά 27.500 δολ. στα 120.000, ενώ για την Τουρκία αυξήθηκε κατά 9.500 δολ. στα 207.500 δολ. σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, καθώς αυξήθηκε η αποστροφή στον κίνδυνο, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί περισσότερο από 10 μονάδες βάσης.

Προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας την επενδυτική κοινότητα ότι η "παρέμβαση για την αναδιάρθρωση της Dubai World έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή και ανταποκρίνεται στην ειδική οικονομική θέση της εταιρείας".

Ο Σεΐχης Ahmed bin Saeed al Maktoum, πρόεδρος της Emirates Airline, σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων δηλώνει ότι "η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανησυχίες των αγορών και ιδίων των πιστωτών", ωστόσο θεώρησε ότι έπρεπε να παρέμβει "λόγω της ανάγκης να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων".

"Πρόκειται για μία λογική επιχειρηματική απόφαση", υπογραμμίζει, ενώ διευκρίνισε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε παράλληλα ότι άντλησε 5 δισ. δολ. στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος δανεισμού μέσω μακροχρόνιων εκδόσεων, με τις National Bank of Abu Dhabi (NBAD) και Al Hilal Bank να καλύπτουν πλήρως την έκδοση.

Η κυβέρνηση του εμιράτου εξουσιοδότησε τέλος το Dubai Financial Support Fund (DFSF) να αναλάβει το έργο της αναδιάρθρωσης της Dubai World. Επικεφαλής της αναδιάρθρωσης ανέλαβε ο Aidan Birkett υψηλόβαθμο στέλεχος της Deloitte και διευθυντής της DFSF.

Μπαράζ υποβαθμίσεων

Σε μπαράζ υποβαθμίσεων κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι επιδόθηκαν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά την ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση της Dubai World.

Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε ότι τοποθετεί σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με πιθανές αρνητικές συνέπειες τις τράπεζες του Ντουμπάι, International PJSC, National Bank of Dubai, Mashreqbank PSC και Dubai Islamic Bank PJSC.

Την ίδια στιγμή η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών Dubai Holding Commercial Operations Group LLC και Dubai Electricity and Water Authority από A- σε BBB-, ενώ η Moody΄s Investors Service υποβάθμισε σε junk σειρά κρατικών οργανισμών, περιλαμβανόμενης της κατασκευαστικής Emaar PJSC.

capital.gr

Dow Jones Technical Analysis (25 Nov. 09)


Click on the image below to enlarge the graph.

Lloyds: Από το 2012 η διανομή μερισμάτων


Lloyds: Από το 2012 η διανομή μερισμάτων


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η Lloyds Banking Group PLC (LYG) ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει και πάλι την πληρωμή μερισμάτων αμέσως μετά την άρση της απαγόρευσης που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος, Win Bischoff.

Μιλώντας στο Dow Jones Newswires υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα προσπαθήσει να ξεκινήσει τις πληρωμένες μερισμάτων το συντομότερο δυνατόν. Η Ε.Ε. επέβαλε αναστολή στις πληρωμές μερισμάτων για περίοδο δύο ετών στο πλαίσιο της έγκρισης της κυβερνητικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 17 δισ. λιρών.

Τα σχόλια του Bischoff πραγματοποιήθηκαν μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετοχών στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης ύψους 22,5 δισ. λιρών, το οποίο θα επιτρέψει στην τράπεζα να αποφύγει περαιτέρω κυβερνητική βοήθεια.

capital.gr
Share |