Friday, November 27, 2009

Νέα σενάρια για εξαγορές στην αγορά σοκολάτας

Νέα σενάρια για εξαγορές στην αγορά σοκολάτας


ΖΥΡΙΧΗ (Dow Jones) – Οι φήμες στην αγορά ότι η Nestle S.A. (NESN.VX) ενδέχεται να προσβλέπει στην εξαγορά της ελβετικής σοκολατοποιίας Chocoladefabriken Lindt & Spruegli AG (LISN.EB) παραβλέπει τόσο την προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος σε τέτοιου είδους εξαγορές από τη Nestle και την δεδηλωμένη πρόθεση της Lindt να διατηρήσει την αυτονομία της, όσο και τις σημαντικές δυσκολίες μίας πρότασης για την εταιρεία.

Η μελλοντική στρατηγική του ελβετικού κολοσσού τροφίμων σχετικά με το τμήμα παραγωγής σοκολάτας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μετά την πρόταση εξαγοράς από την Kraft Foods για την Cadbury.

Συμμετέχοντες στην αγορά πιθανολογούν εδώ και καιρό ότι η Nestle μπορεί να ενδιαφέρεται για τμήματα της Cadbury όπως το τμήμα παραγωγής τσιχλών, δραστηριότητες που λείπουν από τη Nestle. Ωστόσο, πρόταση εξαγοράς όλης της Cadbury θεωρείται απίθανη, τόσο λόγω ρυθμιστικών θεμάτων όσο και λόγω των ανησυχιών σχετικά με την συμβατότητα των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών.

Πρόσφατα, έχουν ενταθεί οι φήμες που φέρουν την Lindt να βρίσκεται στο στόχαστρο της Nestle.

“Πιστεύουμε ότι η Lindt αποτελεί την πιο πιθανή υποψήφια για εξαγορά και εκτιμούμε ότι η Nestle θα είναι ο μνηστήρας με τις περισσότερες πιθανότητες, δεδομένου ότι της λείπει μία παγκοσμίου κύρους μάρκα σοκολάτας ενώ διαθέτει τις χρηματοοικονομικές πηγές για να γίνει το deal”, τόνισε ο Jon Cox, αναλυτής της Kepler Capital Markets.

Βάσει των ποσών που καταβλήθηκαν για εξαγορές στην αγορά σοκολάτας τα τελευταία χρόνια, τοποθετεί την τιμή εξαγοράς στα 33.000 ελβετικά φράγκα για κάθε ονομαστική μετοχή, αποτιμώντας την Lindt στα 7,0 δισ. ελβετικά φράγκα (6,93 δισ. δολάρια), “ποσό που είναι απαγορευτικό για τη Nestle”, πρόσθεσε.

Στις 30 Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα της Nestle διαμορφώνονταν στα 6,0 δισ. φράγκα.

Οι μετοχές της Lindt κατά την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύονται στα 27,850 φράγκα, με άνοδο 22% αυτό το χρόνο. Η Kepler δίνει σύσταση “hold” και τιμή-στόχο τα 27.000 φράγκα για την Lindt.

Οι μετοχές της Nestle έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 16% αυτό το χρόνο.

Ωστόσο ενώ ενδεχόμενη κίνηση της Nestle για την Lindt με σκοπό να καθιερωθεί στον κλάδο της σοκολάτας υψηλής ποιότητας μπορεί να φαίνεται ελκυστική για την αγορά, ίσως να αποτελεί απλώς ευσεβή πόθο.

Η MainFirst Bank εκτιμά ότι η Nestle είναι απασχολημένη με την επέκταση των δικών της υψηλής ποιότητας εμπορικών σημάτων και θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης στρατηγικής.

“Εκτιμούμε ότι η Nestle θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτό το βήμα σε δύο ή τρία χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν η στρατηγική επέκτασης των δικών της “ακριβών” σημάτων δεν αποδώσει”, σημείωσε η τράπεζα.

Αυτό δεν εξουδετερώνει την ελκυστικότητα της Lindt. Η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις της τάξης των 2,94 δισ. φράγκων το 2008 και είναι η μοναδική “ακριβή” μάρκα σοκολάτας με παγκόσμια παρουσία, τόνισε η MainFirst. Μόνο η ιταλική Ferrero International SA πλησιάζει την ελβετική εταιρεία από πλευράς παγκόσμιας αναγνώρισης στις ακριβές σοκολάτες.

Η MainFirst, η οποία δίνει σύσταση “sell” για την Lindt καθώς θεωρεί τις μετοχές της υπερτιμημένες, σχολίασε ότι η Nestle μπορεί επίσης να ενδιαφερθεί για την αγορά της Ferrero κάποια στιγμή.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής του κλάδου των τροφίμων James Amoroso τόνισε ότι ενώ η Lindt, η οποία διαθέτει τα Lindor και μια σειρά κουτιών με σοκολάτες, θα ταίριαζε απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο της Nestle, η Nestle προσπέρασε μία παρόμοια ευκαιρία το 2007 όταν η αμερικανική εταιρεία “ακριβής” σοκολάτας Godiva ήταν διαθέσιμη προς εξαγορά.

Η Nestle απέφυγε να καταθέσει πρόταση – η Godiva εξαγοράστηκε από την τουρκική Yildiz Holding έναντι 850 εκατ. δολαρίων – γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κολοσσός των τροφίμων δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για μεγάλες εξαγορές στον τομέα της σοκολάτας, ακόμη και εκείνες που διαθέτουν “ακριβές” μάρκες σοκολάτας, σημείωσε ο Amoroso.

Η Lindt διαθέτει ανυπέρβλητες άμυνες κατά των επιθετικών εξαγορών. Το καταστατικό της εταιρείας της επιτρέπει να περιορίσει τα δικαιώματα ψήφου κάθε μετόχου στο 6%. Επίσης, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας, η οικογένεια Spruengli που την ίδρυσε και η διοίκηση κατέχουν συνολικά ποσοστό 25% μέσω του οποίου μπορούν να “μπλοκάρουν” κάθε μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς της εταιρείας.

Η διοίκηση της Lindt δεν επιθυμεί να πουλήσει και θα υπεραμυνθεί της ανεξαρτησίας της εταιρείας “μέχρις εσχάτων”, πρόσθεσε ο Amoroso.

Ο Jon Cox της Kepler πιστεύει ότι μία τέτοια αντίσταση θα μπορούμε να ξεπεραστεί. “Παράγοντας κλειδί θα ήταν να αποσπαστεί η εύνοια της διοίκησης της Lindt, ειδικότερα του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου Ernst Tanner”, σημείωσε ο Cox.

Ωστόσο, ο αναλυτής Patrik Schwendimann της Zuercher Kantonalbank σχολίασε ότι όποια αλλαγή στη στάση της Lindt για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της μπορεί να είναι πιθανή αφου αποχωρήσει ο Tanner, ο οποίος είναι στην έκτη δεκαετία της ζωής του και συνταξιοδοτείται σε λίγα χρόνια.

Ο Schwendimann τόνισε ωστόσο, ότι η Nestle ίσως να μην δίσταζε να αγοράσει την Lindt αν η εταιρεία ήταν διαθέσιμη.

Οι πωλήσεις της Nestle στα ζαχαροειδή διαμορφώνονται στα 12,4 δισ. φράγκα το 2008, ή 11% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Κατέχει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά της τάξης του 12% έναντι 15% της Mars, ωστόσο παρά το ότι εστιάζει στις “ακριβές” σοκολάτες, στο χαρτοφυλάκιο των γλυκισμάτων της εξακολουθεί να κυριαρχεί η σοκολάτα KitKat.
Οι “ακριβές” μάρκες σοκολάτας της Nestle όπως η Cailler στην Ελβετία, η Perugina στην Ιταλία και η Nestle Noir στη Γαλλία, έχουν κατά κύριο λόγο εγχώρια αναγνώριση. Οι πρόσφατες προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει προϊόντα μαύρης σοκολάτας περιορίζονται στο να ενισχύουν τις πωλήσεις μέσω της πολυτελούς μάρκας καφέ Nespresso.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξειδικευμένες στη σοκολάτα εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από μεγάλους παίκτες, όπως η Green & Black από την Cadbury και οι Dagoba, Joseph Schmidt και Scharffen Berger από την Hershey.

Η παγκόσμια αγορά “ακριβής” σοκολάτας – προϊόντα που κοστίζουν έως το διπλάσιο σε σύγκριση με τις απλές σοκολάτες – αποτιμάται μεταξύ 7 δισ. δολαρίων και 10 δισ. δολαρίων, έναντι του μεγέθους του συνόλου της αγοράς σοκολάτας που αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια και ε΄χει αναπτυχθεί με διψήφιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Η Lindt είναι η ηγέτιδα του κλάδου της αγοράς με μερίδιο 26%, σύμφωνα με την Zuercher Kantonalbank.

Η Lindt δεν θέλησε να σχολιάσει τις φήμες ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Nestle είναι πιθανό να μην εξετάσει κανένα deal με εταιρεία “ακριβής” σοκολάτας αλλά αντιθέτως να ενισχύσει τις δραστηριότητες ζαχαρωδών. Στην περίπτωση που ενδεχόμενη συμφωνία με την Cadbury περιλαμβάνει συμμετοχή τις Hershey και Nestle μπορεί να έχει την ευκαιρία να αγοράσει από την Hershey τα δικαιώματα διανομής της KitKat στις ΗΠΑ, σχολίασε η Zuercher Kantonalbank. Η Nestle ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες της αγοράς.

capital.gr

No comments:

Share |