Friday, November 27, 2009

Ευρωζώνη: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος


Ευρωζώνη: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Βελτίωση σημείωσαν ξανά το Νοέμβριο η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ενώ θετική μεταβολή κατέγραψε η παραγωγική δυναμικότητα του μεταποιητικού τομέα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ενισχύθηκε σημαντικά στις 88,8 μονάδες από 86,1 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, με τους οικονομολόγους να τοποθετούν το δείκτη στις 88,1 μονάδες. Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική αύξηση του δείκτη.

Από διαφορετική έκθεση προκύπτει πως η παραγωγική δυναμικότητα ενισχύθηκε στο 70,7% τον Οκτώβριο από 69,6% τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2008, πριν η χρηματοοικονομική κρίση ενταθεί με την κατάρρευση της Lehman Brothers, η παραγωγική δυναμικότητα έφτανε το 83,7%.

Η εμπιστοσύνη ανέκαμψε περισσότερο μεταξύ των λιανοπωλητών αλλά και των παρόχων υπηρεσιών, με το σχετικό δείκτη για τον τελευταίο τομέα να βελτιώνεται στις -4 μονάδες από -7, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα στοιχεία της Επιτροπής για την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία εμφάνισαν αύξηση στις -19 μονάδες από -21, ανάλογη των εκτιμήσεων, με μοχλό ανόδου τις νέες παραγγελίες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε με χαμηλότερο ρυθμό στις -17 μονάδες από -18. Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι για το οικονομικό outlook αλλά και τις προσωπικές τους οικονομικές προοπτικές, ωστόσο ήταν λίγο πιο ανήσυχοι για το ενδεχόμενο απώλειας της θέσης εργασίας τους.

Σημειώνεται πως η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από ιστορικά χαμηλά επίπεδα συμβαδίζει με άλλα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη "βρίσκει ρυθμό".

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος, ένας διαφορετικός τρόπος μέτρησης της εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό κλάδο, βελτιώθηκε στις -1,56 μονάδες από -1,79 μονάδες τον Οκτώβριο.

"Παρ΄ολα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας πως σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει αρνητική μεταβολή", σχολίασε η Επιτροπή.

capital.gr

No comments:

Share |