Monday, March 23, 2009

Αλμα 7% στη Wall

Αλμα 7% στη Wall

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Wall Street, αφού ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 6,84% στις 7.775,86 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.555,77 μονάδες με κέρδη 6,76% και τέλος o S&P 500 αποκόμισε κέρδη 7,09% στις 823,05 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,86% στις 3.952,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 2,65% στις 4.176,37 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,81% στις 2.869,57 μονάδες.

REPORTER.GR

Σε υψηλά τεσσάρων μηνών το αργό- Ανοδος 3,3%

Σε υψηλά τεσσάρων μηνών το αργό- Ανοδος 3,3%

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της εντυπωσιακής ανόδου που καταγράφουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου και των προϊόντων του. Αν και ενδοσυνεδριακά η ανοδος έφτασε ακόμα και το 3,8%, το αργό έκλεισε στα 53,80 δολάρια το βαρέλι, ανοδικά κατά 3,3%. Η τιμή του αργού είναι κατά 19% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 3,5% στα 53,02 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η είδηση για αναπάντεχη αύξηση κατά 5,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, διαμορφωμένες στα 4,72 εκατ. το Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2003.

REPORTER.GR

ΠΟΕ: Πτώση 9% στο παγκόσμιο εμπόριο το 2009

ΠΟΕ: Πτώση 9% στο παγκόσμιο εμπόριο το 2009

Την μεγαλύτερη μείωση των εμπορικών συναλλαγών από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα γνωρίσει το 2009 το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αφού αναμένεται πτώση της τάξεως του 9%. Η μεγαλύτερη επιβράδυνση θα παρατηρηθεί στην βιομηχανία και στην πορεία των εξαγωγών, η οποία, μάλιστα, έχει ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες του 2008 στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Μεγάλη διαφορά παρατηρεί ο ΠΟΕ στις εξαγωγές του 2009 μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, αφού στις πρώτες η πτώση θα είναι της τάξεως του 10%, ενώ στις δεύτερες θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3%.

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ έχουν ήδη σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών το 2008, ενώ οι υπερωκεάνιες εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 26%.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε δραματικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, γεγονός που επιβράδυνε τον ρυθμό ανάπτυξης, που έφθασε μόλις στο 2% στο σύνολο του έτους, μετά την αύξηση κατά 6% που είχε καταγραφεί το 2007.

REPORTER.GR

Στο +3% η Ευρώπη

Στο +3% η Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,86% στις 3.952,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 2,65% στις 4.176,37 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,81% στις 2.869,57 μονάδες.



Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής ύστερα από τις εξαγγελίες της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα «απαλλάξει» από τις τράπεζες τα «τοξικά» κεφάλαια. Σημαντική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν και οι δηλώσεις του επενδυτή Mark Mobius ότι έχει ξεκινήσει το επόμενο «bull-market» ράλι.

Ο MSCI World ενισχύθηκε κατά 1% στο Λονδίνο. Η άνοδός του από τις 9 Μαρτίου ανέρχεται σε 16%. Κατά 4,4% υψηλότερα διαμορφώθηκε και ο δείκτης MSCI Emerging Markets των 23 αναπτυσσόμενων κρατών, «σβήνοντας» έτσι τις απώλειες από την αρχή του έτους.-

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι από την αρχή της χρονιάς, και έκλεισε με κέρδη 4,1%. Ο γκουρού των αγορών Mark Mobius δήλωσε ότι το επόμενο «bull-market» ράλι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι ευκαιρίες υπάρχουν σε κάθε αναδυόμενη αγορά λόγω της «βουτιάς» των μετοχών τους τελευταίους μήνες.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μη χάσετε τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Mobius και πρόσθεσε ότι λόγω των αρνητικών ειδήσεων που έρχονται στη δημοσιότητα υπάρχει μία τάση αυτοσυγκράτησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι σε «καλύτερη φόρμα» σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. «Θα δούμε πολλές έντονες διακυμάνσεις από τα χαμηλά καθώς υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά» υπογραμμίζει ο Mobius επισημαίνοντας πως «ωστόσο έχω τη αίσθηση πως βρισκόμαστε στα χαμηλά και διαμορφώνουμε τη βάση για το επόμενο bull market».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,5%. Ο δείκτης έχει ανακάμψει 11% από τα χαμηλά 12 ετών που έφτασε στις 9 Μαρτίου. Οι απώλειές του από την αρχή της χρονιάς έχουν περιοριστεί στο 12%.

Κέρδη 6,1% κατέγραψε η μετοχή της Daimler στον απόηχο των ανακοινώσεων για αγορά μεριδίου 9,1% της αυτοκινητοβιομηχανίας από επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι, Aabar Investments PJSC έναντι 1,95 δισ. ευρώ. Η Aabar θα αγοράσει 96,4 εκατ. νέες μετοχές της Daimler στην τιμή των 20,27 ευρώ ανά μετοχή.

Η Deutsche Bank και σημείωσε άνοδο της τάξεως του 6,7%. Στο +13% βρέθηκε η μετοχή της Barclays, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Hellman & Friedman θα υποβάλλει προσφορά εξαγοράς για την μονάδα iShares από κοινού με γκρουπ επενδυτικών εταιρειών. Στο +7,5% έκλεισε και η BNP Paribas.

Η θετική αναθεώρηση της σύσταση της εταιρείας SABMiller από την Goldman Sachs Group, σε neutral από sell, οδήγησε την εταιρεία σε κέρδη της τάξεως του 3,8%.


===================

Ευφορία και αισιοδοξία επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα με τους δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά να αποκομίζουν ισχυρά κέρδη. Αίτια οι ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά «τοξικών» παγίων των τραπεζών, αλλά και τα σχόλια του γκουρού των αγορών Mark Mobius ότι το επόμενο bull-market ράλι έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών ύψους έως και 1 τρισ. δολαρίων προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσω του ειδικού προγράμματος Public Private Investment Program. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το πρόγραμμα των 700 δισ. δολαρίων για τη «διάσωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεκτείνεται και συστήνεται ταμείο όπου θα συγκεντρώνονται τα τοξικά κεφάλαια των τραπεζών.

Μέσω του προγράμματος το κράτος θα προσφέρει 75-100 δισ. δολάρια (από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων) και με τη βοήθεια ιδιωτικών κεφαλαίων θα ξεκινήσει η αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών. Στην εν λόγω διαδικασία σημαντικό ρόλο θα παίξουν το υπουργείο, η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance. Στόχος είναι να αγοραστούν περί τα 500 δισ. έως 1 τρισ. δολάρια προβληματικών κεφαλαίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις του Τίμοθι Γκάιθνερ θα δώσουν ώθηση στις αγορές για τις επόμενες εβδομάδες και προσθέτουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αγορών αυτή τη στιγμή.

REPORTER.GR

ΜΙG: Ανακοίνωση για Ολυμπιακή

ΜΙG: Ανακοίνωση για Ολυμπιακή


Η Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών (MIG) ανακοινώνει την υπογραφή των τελικών συμφωνιών (συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών, συμφωνίας μετόχων και σχετικών νομικών εγγράφων) με το ελληνικό Δημόσιο για την εξαγορά της Pantheon Airways (πτητικό έργο), της MRO NewCo (τεχνική βάση) και της Ground Handling NewCo (επίγεια εξυπηρέτηση). Οι συμφωνίες αυτές τελούν υπό τον όρο της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μετά από την οποία θα αποκτήσουν ισχύ νόμου του Ελληνικού Κράτους.

Η MIG επιθυμεί να ενημερώσει τους επενδυτές για συγκεκριμένες πτυχές των συμφωνιών αυτών:

- Οι εταιρίες που εξαγοράζονται αποτελούν στην πραγματικότητα νέες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν την ιδιοκτησία επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού τα οποία θα πωληθούν από το ελληνικό Δημόσιο και δεν περιλαμβάνουν οφειλές και υποχρεώσεις οιασδήποτε μορφής.

- Οι εταιρίες που εξαγοράζονται δεν αποτελούν κατά καμμία νομική ή άλλη έννοια, διαδόχους των κρατικών αεροπορικών εταιριών στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Olympic Airways, Olympic Airlines, Olympic Aviation κ.λπ. Αυτό διασφαλίζεται ήδη από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Σε περίοδο σημαντικής οικονομικής αστάθειας, η φύση της συναλλαγής διασφαλίζει ότι η MIG διατηρεί σημαντική στρατηγική ευελιξία σχετικά με τη λειτουργία των εξαγοραζομένων εταιριών. Ειδικότερα, η MIG μπορεί να επιλέξει, κατά την διακριτική της ευχέρεια, στοιχεία του ενεργητικού που επιθυμεί να αγοράσει (όπως αεροπλάνα και τεχνικό εξοπλισμό σε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον), τον τρόπο με τον οποίο θα εξαγοραστούν (αγορά, μίσθωση κ.λπ.), τον αριθμό και την ειδίκευση των υπαλλήλων που επιθυμεί να προσλάβει, τα δρομολόγια τα οποία αναλαμβάνει η νέα αεροπορική εταιρία, καθώς και την επιλογή πολλών διαφορετικών στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων. Η πλήρης στρατηγική ευελιξία της MIG σε αυτό το στάδιο ενισχύει τη δυνατότητά της να δημιουργήσει μια αποδοτική εταιρία στο χώρο των αερογραμμών με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Η MIG σε στενή συνεργασία με την διοικητική ομάδα που προσελήφθη πρόσφατα και με τη συμβολή εξωτερικών συμβούλων, ολοκληρώνει ένα λεπτομερειακό στρατηγικό και λειτουργικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εξαγοραστεί. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού η MIG θα είναι σε θέση να προσφέρει ορατότητα σχετικά με τα σχέδια και τις προοπτικές των δραστηριοτήτων αυτών.


CAPITAL.GR

Κίνα: Εξετάζει την αγορά ομολόγων από το ΔΝΤ

Κίνα: Εξετάζει την αγορά ομολόγων από το ΔΝΤ


Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει μια πρόταση για την αγορά ομολόγων που θα εκδώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Η αγορά των ομολόγων θα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, ως αποτέλεσμα και των εκκλήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για επέκταση της στήριξης προς το Ταμείο.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα "θα εξετάσει" την αγορά ομολόγων από τον Οργανισμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον όγκο των αγορών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner έχει καλέσει τα κράτη του G20 να επεκτείνουν την υποστήριξη τους προς το ΔΝΤ. Ο ίδιος έχει προτείνει σειρά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν την αύξηση του μεγέθους των πιστωτικών διευκολύνσεως έως τα 500 δισ. δολ. καθώς και την διεύρυνση του αριθμού των κρατών που υποστηρίζουν το ΔΝΤ.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση 5,1% των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση 5,1% των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών


Αυξημένες κατά 5,1% εμφανίζονται οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, διαμορφούμενες στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,72 εκατ., με την ώθηση να προέρχεται από τις "σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές", όπως προκύπτει από έρευνα της National Association of Realtors. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων από τον Ιούλιο του 2003.

Τα στοιχεία δεν ήταν αναμενόμενα, καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, εμφάνιζαν μείωση των πωλήσεων στις 4,45 εκατ.

Η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε σε ποσοστό 15,5% σε ετήσια βάση, στα 165.400 δολάρια, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που έχει καταγραφεί, μετά την πτώση των τιμών κατά 17,5% σε επίπεδο δωδεκαμήνου τον Ιανουάριο.

Τα αποθέματα απούλητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,2% στα 3,80 εκατ. Με βάση το ρυθμό πωλήσεων κατοικιών του Φεβρουαρίου, τα αποθέματα επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης για τους επόμενους 9,7 μήνες.

CAPITAL.GR

TIFFANY SHOPPING MALL – Λεμεσός ανοίγει στις 30 Μαΐου 2009

TIFFANY SHOPPING MALL – Λεμεσός ανοίγει στις 30 Μαΐου 2009


Στις 30 Μαΐου 2009 ένα έργο τεραστίων διαστάσεων από κάθε άποψη, ύψος επένδυσης, έκταση και αριθμό καταστημάτων, το TIFFANY SHOPPING MALL ανοίγει τις πύλες του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις αγοραστικές και ψυχαγωγικές επιλογές και συνήθειες του ντόπιου καταναλωτή, και μια επιπρόσθετη συναρπαστική πρόταση στον ξένο επισκέπτη.

Το TIFFANY SHOPPING MALL αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στο λιανικό εμπόριο στην Κύπρο, δημιουργώντας περισσότερες από 1000 νέες θέσεις εργασίας. Το Mall αναπτύχθηκε από την Tiffany Investment Ltd, μια κυπριακή εταιρεία, με πολλά χρόνια εμπειρίας σε κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας.

Στη Λεμεσό, ένας μοναδικός χώρος για τα κυπριακά δεδομένα, το TIFFANY SHOPPING MALL αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα με 1600 θέσεις στάθμευσης, φιλοξενώντας συνολικά 150 και πλέον καταστήματα εκ των οποίων πολλές διεθνείς εμπορικές επωνυμίες στο χώρο της μόδας, ανάμεσα τους κάποιες για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε συνδυασμό με επιλεγμένα εστιατόρια και καφετερίες, χώρους αναψυχής και διασκέδασης για όλη την οικογένεια.

Με μελετημένο καταμερισμό και σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το TIFFANY SHOPPING MALL εξασφαλίζει την άνετη, ευχάριστη και ασφαλή περιήγηση των επισκεπτών σε όλους τους χώρους του ώστε να επιλέγουν εύκολα και αποτελεσματικά αυτό που τους ενδιαφέρει.

STOCKWATCH.COM.CY

Ανεβαίνουν οι μισθοί παρά την κρίση

Ανεβαίνουν οι μισθοί παρά την κρίση



Συνεχίζουν να αυξάνονται οι μισθοί των κυπρίων εργαζομένων παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στο κοστολόγιο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το τέταρτο τρίμηνο του 2008 οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 7%. Το τρίτο τρίμηνο του 2008, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 9,2% έναντι 8,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Κύπρο έφθασε αισίως τα €2.098 (άνδρες €2281 και γυναίκες €1868) παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση €138 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007 (άνδρες 5,9% και γυναίκες 8,8%).

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) πάνω στις ακαθάριστες απολαβές των υπαλλήλων, η οποία ήταν 2,56% από τον Ιανουάριο του 2008 και 2,28% από τον Ιούλιο του 2008.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2008 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), σημειώθηκε αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά 1,9% (άνδρες 1,0% και γυναίκες 3,2%). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην καταβολή του 13ου μισθού ή φιλοδωρήματος και στην πλειονότητα των υπαλλήλων, το Δεκέμβριο.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

XAK

FTSE/CySE 20
311.00 ( 7.36%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
901.14 ( 7.52%)

Όγκος: € 5,705,294

========================

XAA

Γενικός Δείκτης
1689.55 ( 2.53%)

FTSE®/Χ.Α. 20
849.85 ( 3.14%)

Mark Mobius: Ξεκίνησε το νέο bull-market ράλι

Mark Mobius: Ξεκίνησε το νέο bull-market ράλι

Το επόμενο «bull-market» ράλι έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τον γκουρού των αγορών Mark Mobius, ο οποίος επισημαίνει ότι ευκαιρίες υπάρχουν σε κάθε αναδυόμενη αγορά λόγω της «βουτιάς» των μετοχών τους τελευταίους μήνες. «Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μη χάσετε τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Mobius και πρόσθεσε ότι λόγω των αρνητικών ειδήσεων που έρχονται στη δημοσιότητα υπάρχει μία τάση αυτοσυγκράτησης.Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι σε «καλύτερη φόρμα» σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. «Θα δούμε πολλές έντονες διακυμάνσεις από τα χαμηλά καθώς υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά», υπογραμμίζει ο Mobius επισημαίνοντας πως «ωστόσο έχω τη αίσθηση πως βρισκόμαστε στα χαμηλά και διαμορφώνουμε τη βάση για το επόμενο bull market».

Ο MSCI Emerging Markets Index έχει ενισχυθεί κατά 23% από τα χαμηλά 4 ετών που σημείωσε στις 27 Οκτωβρίου, υπεραποδίδοντας της κάμψης κατά 2,5% που έχει σημειώσει ο MSCI World Index κατά 9,5% που έχει καταγράψει ο Standard & Poor's 500.

Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών απαρτίζεται από τους 10 γενικούς δείκτες με την καλύτερη απόδοση για το τρέχον έτος. Τις καλύτερες επιδόσεις έχει καταγράψει ο China's Shanghai Composite Index με άνοδο 26%.

REPORTER.GR

Αυστρία: Έγκριση από Ε.Ε. σχεδίου στήριξης εταιρειών ύψους €300 εκατ.

Αυστρία: Έγκριση από Ε.Ε. σχεδίου στήριξης εταιρειών ύψους €300 εκατ.



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως στην κυβέρνηση της Αυστρίας για την παροχή προς εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση χρηματοδότησης έως 500.000 ευρώ το 2009 ή το 2010.

Το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, έχει στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες της χώρας να αντιμετωπίσουν τις σφικτές συνθήκες που επικρατούν στις πιστωτικές αγορές.

Η βοήθεια θα παρέχεται σε εταιρεία που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα έως την 1η Ιουλίου του 2008, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Επιτροπή.

Η χρηματοδότηση θα μπορεί να δοθεί μέσα στο 2009 και το 2010 και δεν θα ξεπερνά τα 500.000 ευρώ για την κάθε εταιρεία.

Το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν έχει εγκρίνει σειρά προγραμμάτων, επιτρέποντας την παροχή κυβερνητικής βοήθειας προς επιχειρήσεις. Υπό κανονικές συνθήκες, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζουν τις περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις.

CAPITAL.GR

Κίνα: Δέσμευση για συνέχιση αγορών ομολόγων των ΗΠΑ

Κίνα: Δέσμευση για συνέχιση αγορών ομολόγων των ΗΠΑ


Τη δέσμευση της Κίνας για τη συνέχιση αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου για τη στήριξη του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος τόνισε ο επικεφαλής της State Administration of Foreign Exchange και αντιπρόεδρος της People΄s Bank of China, Hu Xiaolian σε συνέντευξή του στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Hu Xiaolian το χρέος των ΗΠΑ θεωρείται σημαντικό στοιχείο της επενδυτικής στρατηγικής της Κίνας για τα συναλλαγματικά αποθέματά της.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν δύο εβδομάδες μετά από αυτές του Κινέζου πρωθυπουργού, Wen Jiabao, πως είναι πολύ ανήσυχος για την ασφάλεια των χρεογράφων των ΗΠΑ, οι οποίες βασίζονται στην Κίνα για την χρηματοδότηση του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της State Street Global Markets στο Χονγκ Κονγκ, Dwyfor Evans, η Κίνα έχει επενδύσει στις ΗΠΑ τόσο πού που αν σταματούσε θα είχε αρνητική επίπτωση στην αξία των χρεογράφων.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τα προβληματικά πάγια

ΗΠΑ: Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τα προβληματικά πάγια


Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τα προβληματικά πάγια των αμερικανικών τραπεζών έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του υπουργείου (Πρόγραμμα Δημόσιων-Ιδιωτικών Επενδύσεων) η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεργαστεί με ιδιώτες επενδυτές για την αντιμετώπιση των προβληματικών παγίων των τραπεζών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και την Federal Reserve με στόχο -όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου- "να επανορθώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών σε ολόκληρο το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διασφαλίσει ότι οι πιστωτικές ροές παραμένουν ανοικτές στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας".

Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει από 75 δισ. δολ. έως 100 δισ. δολ. από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για τα τοξικά πάγια (TARP) καθώς και κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δημιουργήσει "αγοραστική δύναμη" έως 500 δισ. δολ. για την αγορά προβληματικών παγίων. Το υπουργείο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί έως τα 1 τρισ. δολ. με την πάροδο του χρόνου.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών και ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσουν την χρηματοδότηση, ενώ η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) θα διαθέσει τις κυβερνητικές εγγυήσεις στη χρηματοδότηση των συμπράξεων του δημόσιο και ιδιωτικού τομέα για την αγορά των παγίων.

Το πρόγραμμα έχει δύο μέρη και προβλέπει την αντιμετώπιση τόσο των προβληματικών δανείων, όσο και των υπόλοιπων χρεογράφων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δάνεια, οι τράπεζες θα ταυτοποιήσουν τα στοιχεία που επιθυμούν να πουλήσουν. Η FDIC θα πραγματοποιήσει αναλύσεις προκειμένου να προσδιορίσει το ποσό της χρηματοδότησης που προτίθεται να εγγυηθεί. Τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία θα καθοριστούν από τις τράπεζες, τις ρυθμιστικές αρχές, και την FDIC.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα χρεόγραφα, θα προσφερθούν στους επενδυτές με εγγυημένα δάνεια για την χρηματοδότηση των εξαγορών σε τιτλοποιημένα πάγια. Τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια που είχαν αρχική διαβάθμιση ΑΑΑ και εμπορικούς τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη καθώς και άλλους τίτλους που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία και είχαν βαθμολογία AAA.

"Ενά ευρύ φάσμα επενδυτών αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα", εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. "Η συμμετοχή μεμονωμένων επενδυτών, συνταξιοοδοτικών προγραμμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων μακροπρόθεσμων επενδυτών είναι διαιίτερα επιθυμητή", συμπληρώνει το υπουργείο.

CAPITAL.GR

Time Warner: Θα αποκτήσει μερίδιο 31% στην Central European Media

Time Warner: Θα αποκτήσει μερίδιο 31% στην Central European Media


Μερίδιο 31% θα αποκτήσει η Time Warner Inc. στην εταιρεία παραγωγής Central European Media (CME) έναντι ποσού 241,5 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Time Warner θα λάβει 19 εκατ. νέες κοινές μετοχές της CME.

Ο Ronald Lauder, συνιδρυτής και μη εκτελεστικός πρόεδρος της CME έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τον διορισμό δυο σχεδιαστών της Time Warner στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει πριν το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Σημειώνεται ότι η CME έχει σταθμούς σε χώρες όπως Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουκρανία.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Στα €10,5 δισ. το εμπορικό έλλειμμα Ιανουαρίου

Ευρωζώνη: Στα €10,5 δισ. το εμπορικό έλλειμμα Ιανουαρίου

Ελαφρώς υψηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν εμφανίζεται το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, το μη προσαρμοσμένο έλλειμμα στις 16 χώρες της Ευρωζώνης διευρύνθηκε στα 10,5 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι το ανέμεναν στα 9 δισ. ευρώ.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3%, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι εισαγωγές βυθίστηκαν κατά 23% και οι εξαγωγές κατά 24%, συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

NAFTEMPORIKI

ING: Εκκληση προς τα υψηλόβαθμα στελέχη να μην αποδεχτούν τα πριμ

ING: Εκκληση προς τα υψηλόβαθμα στελέχη να μην αποδεχτούν τα πριμ

Το νέο σύστημα, βάσει του οποίου το μπόνους θα καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ο όμιλος ING, στο σύνολό του, έχει κερδοφορία, θα έχει εδραιωθεί μέχρι το 2010.

Έκκληση προς τα 1.200 υψηλόβαθμα στελέχη του να μην αποδεχτούν τα πριμ για το έτος 2008 απηύθυνε ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος ING.

Όπως αποκάλυψε -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Volkskrant- ο Γιαν Χόμεν, ο οποίος θα διοριστεί επισήμως τον Απρίλιο ως επικεφαλής της ING, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας προτίθενται να μην αποδεχτούν τα πριμ τους.

Ο Χόμεν, ο οποίος έκανε λόγο για «ηθική έκκληση» προς τα στελέχη της ING, δήλωσε ότι η ολλανδική τράπεζα θα καταβάλει πριμ κατά τη διάρκεια του 2009, «μετά από την εδραίωση ενός νέου συστήματος επιβράβευσης».

Όπως αποκάλυψε, το νέο σύστημα, βάσει του οποίου το μπόνους θα καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ο όμιλος ING, στο σύνολό του, έχει κερδοφορία, θα έχει εδραιωθεί μέχρι το 2010.

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 300 εκατ. ευρώ ως μπόνους σε 40.000 υπαλλήλους της ανά τον κόσμο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ολλανδία, δεδομένου ότι έχει λάβει κρατικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία


Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, που διατρέχει τον κίνδυνο ολίσθησης σε ύφεση φέτος, παραμένει «εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη», εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, επισείοντας την απειλή μιας «έρημης χώρας ανέργων» εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση.

«Εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιώντας για εκτίναξη της ανεργίας, εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη. Πρόκειται για το πρώτο πισωγύρισμα της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων πενήντα χρόνων», δήλωσε ο κ. Στρος-Καν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε, επίσης, ότι η κρίση απειλεί να ρίξει και πάλι στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες, με κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, ακόμη και πολέμων.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι ορισμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της «δημοσιονομικής κατάρρευσης», ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για περαιτέρω μειώσεις φόρων και για μεγαλύτερες δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις για τόνωση των δημοσιονομικών ανέρχονται, προς το παρόν, στο 1,6% με 1,7% του ΑΕΠ, έναντι 2% του ΑΕΠ που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

«Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης το 2010, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις» καθώς και από τις «τολμηρές πολιτικές» οι οποίες θα υλοποιηθούν από τις κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», αναζωογονώντας τη ζήτηση, «καθώς οι νομισματικές πολιτικές άγγιξαν τα όριά τους», επεσήμανε.

NAFTEMPORIKI

Στο Άμπου Ντάμπι το 9,1% της Daimler

Στο Άμπου Ντάμπι το 9,1% της Daimler

Η συμφωνία, αξίας 2,65 δισ. δολαρίων, αναμένεται να καταστήσει την Aabar Investments PJSC τη μεγαλύτερη μοναδική μέτοχο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό των μετόχων από τη Μέση Ανατολή.

Ποσοστό 9,1% θα παραχωρήσει η Daimler σε επενδυτική εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον ισολογισμό της, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η συμφωνία, αξίας 2,65 δισ. δολαρίων, αναμένεται να καταστήσει την Aabar Investments PJSC τη μεγαλύτερη μοναδική μέτοχο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό των μετόχων από τη Μέση Ανατολή.

Μέχρι την Κυριακή, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας ήταν το Κουβέιτ, με ποσοστό περίπου 7,6%.

«Ο καλύτερος χρόνος να επενδύσεις είναι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Aabar Investments, Καντέμ αλ Κουμπαΐσι, προσθέτοντας πως η εταιρεία του προχωρά στην εξαγορά ενός «στοιχείου με μεγάλη αξία».

Η Aabar βλέπει τη συμφωνία με την Daimler ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση, επισήμανε, ενώ διευκρίνισε πως στα σχέδιά της δεν προβλέπεται και μια συμφωνία με κάποια από τις προβληματικές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. «Δεν ενδιαφέρομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Daimler εμφάνισε ζημίες το τέταρτο τρίμηνο του 2008, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην βασική μονάδα της, τη Mercedes-Benz, και των απωλειών από το μερίδιό της στην Chrysler Ζημιογόνο αναμένει, άλλωστε, και το πρώτο τρίμηνο του 2009.


NAFTEMPORIKI

Μειώνονται τα μπόνους στη Γαλλία

Μειώνονται τα μπόνους στη Γαλλία

Ένα νέο νομοσχέδιο για τη μείωση των μπόνους που χορηγούνται σε στελέχη, με τη μορφή δικαιωμάτων ή μετοχών, ετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος UMP.

Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της γαλλικής τράπεζας Societe Generale έχουν αποποιηθεί των δικαιωμάτων εξαγοράς μετοχών, εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις υπέρογκες αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα στελέχη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, οι εργοδότες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευρύτερους περιορισμούς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης εργοδοτών MEDEF, δεν είναι η ίδια σε θέση να αναγκάσει τα μέλη της να δεχθούν μια τέτοια συμφωνία.

Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, αντιμέτωπη με μαζικές απεργίες και έντονη κριτική για την κοινωνική και οικονομική της πολιτική, δέχεται πιέσεις να αναλάβει δράση.

«Η MEDEF δεν θέλει να δράσει… από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε ο τρόπος, θα τους δώσουμε τον τρόπο και θα συντάξουμε νομοσχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος στη γαλλική τηλεόραση.

Όπως σημείωσε, τα ανώτερα στελέχη δεν θα μπορούν να αυξήσουν τα μπόνους τους, εκτός και αν αυξηθούν και οι αποζημιώσεις των υπόλοιπων υπαλλήλων.

Από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, έχει ξεσπάσει έντονη οργή για τις υπέρογκες αποζημιώσεις που λαμβάνουν στελέχη εταιρειών, οι οποίες έχουν διασωθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Την περασμένη εβδομάδα, τρία εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων και μείωση των διοικητικών μπόνους.

NAFTEMPORIKI

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις Δημοσίου και MIG για την ΟΑ

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις Δημοσίου και MIG για την ΟΑ


Υπογράφονται σήμερα, στο Ζάππειο Μέγαρο, οι συμβάσεις εξαγοράς του ομίλου της ΟΑ από τη MIG.

Το συνολικό τίμημα που κατέβαλε η MIG ανέρχεται στα 177,2 εκατ. ευρώ και αφορά την εξαγορά των άυλων περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το μετοχικό κεφάλαιο της Πάνθεον, την επίγεια εξυπηρέτηση και τη τεχνική βάση της ΟΑ.

Η "νέα Ολυμπιακή" θα πετά υπό τον απόλυτο έλεγχο της MIG, το αργότερο, ως την 1η Οκτωβρίου.

Στο μεσοδιάστημα, το ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει το 51% και η MIG το 49% των τριών εταιρειών του ομίλου της "νέας ΟΑ", δηλαδή της Πάνθεον, της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης και της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης.

Στην εκδήλωση το παρόν αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και Μεταφορών, Ευρ. Στυλιανίδης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της MIG Αν. Βγενόπουλος.

CAPITAL.GR

Trichet: Πιθανή και νέα μείωση των επιτοκίων

Trichet: Πιθανή και νέα μείωση των επιτοκίων


Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων άφησε ο Jean-Claude Trichet, κάνοντας παράλληλα λόγο για λήψη “μη συμβατικών μέτρων” από την ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι δεν έχει προαποφασιστεί αν το 1,5% θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πιθανό η ρυθμιστική αρχή να συνεχίσει να λαμβάνει ανορθόδοξα μέτρα με στόχο την αναζωπύρωση του δανεισμού. “Είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μη συμβατικές μεθόδους μέσω της χρηματοδότησης των τραπεζών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή το παράδειγμα της Fed αλλά και της Τράπεζα της Ιαπωνίας, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το ύψος των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, ο Trichet επανέλαβε ότι τα μηδενικά επιτόκια παρουσιάζουν μεγάλα μειονεκτήματα και δεν είναι “κατάλληλα” για την Ευρώπη.

Εξάλλου, ανέφερε ακόμη μία φορά ότι το 2009 θα είναι ένα "ιδιαίτερα δύσκολο" έτος για την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο ότι προβλέπεται σταδιακή ανάπτυξη το 2010, ακόμα και αν για τις περισσότερες οικονομίες αναμένεται περαιτέρω επιδέινωση των οικονομικών συνθηκών. Η ΕΚΤ πάντως, στρέφει την προσοχή της στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού αν και τα στοιχεία για τους μισθούς και την προσφορά χρήματος δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχει άμεση απειλή.

CAPITAL.GR

Γενναία μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει η MIG

Γενναία μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει η MIG λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη του 2008 αλλά και την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι για την χρήση 2007 είχε διανείμει μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Για την χρήση 2008 το μέρισμα που θα διανεμηθεί υπό την μορφή επιστροφής κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι άκρως ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών. Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγω για μερισματική απόδοση που θα διαμορφωθεί μεταξύ 8% και 10% προ φόρων ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις. Η MIG διαθέτει συνολικά 4,8 δις ευρώ ίδια κεφάλαια περίπου 1,4 δις ευρώ ρευστότητα ενώ η εσωτερική αξία διαμορφώνεται μεταξύ 5,5 και 6 ευρώ ανά μετοχή.

Παρ΄ ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις αποτιμήσεις τραπεζών, εταιριών συμμετοχών και επιχειρήσεων παγκοσμίως η MIG έχει καταφέρει να εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,8 δις ευρώ παραπλήσια με την κεφαλαιοποίηση της Alpha ή της Eurobank. Χωρίς να εμφανίζει ρίσκο αφού π.χ. ο δανεισμός της ως εταιρία είναι μηδενικόςωστόσο σε ενοποιημένη βάση λόγω των συμμετοχών ο δανεισμός διαμορφώνεται στα2,3 δις ευρώ, αποτελεί ένα υγιή όμιλο συμμετοχών.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα είναι τοποθετημένη κατά βάση σε προθεσμιακές καταθέσεις ή σε άλλες επενδύσεις σταθερής απόδοσης ενώ τους προσεχείς μήνες σχεδιάζει και νέα αύξηση κεφαλαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου των 5 δις ευρώ ήταν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο ωστόσο ίσως υπάρξει μια μικρή μετάθεση λίγων μηνών καθώς διαφαίνεται ότι κάποιο άλλο σχέδιο επεξεργάζεται η MIG το οποίο θα συνδεθεί με την αύξηση κεφαλαίου.

Από τις αρχές του 2008 έως και την τρέχουσα περίοδο η μετοχή έχει αντιδράσει θετικότερα (πτώση 50%) σε σχέση με τις τράπεζες (πτώση 70%) ωστόσο απέχει 63% από την τιμή της πρώτης αύξησης κεφαλαίου των 6,7 ευρώ.

REPORTER.GR

Daimler: Πώληση μετοχών αξίας €1,95 δισ. στην Aabar Investments του Abu Dhabi

Daimler: Πώληση μετοχών αξίας €1,95 δισ. στην Aabar Investments του Abu Dhabi


Στην πώληση 96,4 εκατ. νέων μετοχών της αξίας 1,95 δισ. ευρώ στην Aabar Investments PJSC του Abu Dhabi θα προχωρήσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG η οποία το τέταρτο τρίμηνο εμφάνισε ζημιές 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τιμή πώλησης των μετοχών ορίστηκε στα 20,27 ευρώ ανά μετοχή, που αποτελεί discount 5% της τιιμής κλεισίματος της Παρασκευής.

Με την αγορά αυτή το επενδυτικό fund των ΗΑΕ γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler, με συνολικό ποσοστό 9,1% του μετοχικού κεφαλαίου, ξεπερνώντας το 6,9% που κατέχει το Κουβέιτ. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aabar Investments είναι η International Petroleum Investment Co., ιδιοκτήτης της οποίας είναι η κυβέρνηση του Abu Dhabi.

Σημείωνεται επίσης πως για τη αγορά αυτή σύμβουλος της Aabar Investments ήταν η Goldman Sachs, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας η πρωτοβουλία ανήκε στο fund.

Στα σχέδια των δύο εταιρειών είναι η συνεργασία για την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων και νέων υλικών για την παραγωγή αυτοκινήτων καθώς η δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης στο Abu Dhabi.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Δεκέμβριο η Aabar Investments προέβη στην εξαγορά της μονάδας private banking της American International Group στην Ελβετία έναντι 307 εκατ.ελβετικών φράγκων (272 εκατ. δολάρια) και την ανάληψη χρέους 100 εκατ. φράγκων.

CAPITAL.GR

Περιμένοντας το σχέδιο Geithner για τα τοξικά των τραπεζών

Περιμένοντας το σχέδιο Geithner για τα τοξικά των τραπεζών


Το αν η Wall Street συνεχίσει να ανακάμπτει από τα χαμηλά 12ετίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που θα παρουσιάσει το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα με σκοπό να τις απαλλάξει από το τοξικό τους ενεργητικό. Η πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς θα δώσει κατεύθυνση και στις υπόλοιπες.

Ο υπουργός οικονομικών Timothy Geithner, αρχιτέκτονας του σχεδίου, βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι ασάφειες των πρώτων του ανακοινώσεων τον Φεβρουάριο προκάλεσαν σημαντική πτώση στις τράπεζες, εντείνοντας τους φόβους στην αγορά ότι μερικές δεν θα αποφύγουν την κρατικοποίηση. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια σε επενδυτές για να αγοράσουν το τοξικό ενεργητικό των τραπεζών, μεγάλο κομμάτι του οποίου βασίζεται σε υποκείμενα στεγαστικά δάνεια.

Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ θα δημιουργήσει, σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, funds (Public Private Investment Fund ή PPIF) που θα επενδύουν σε στεγαστικά δάνεια και συναφείς τίτλους. Η Fed επίσης θα διευρύνει το πρόγραμμα TALF ύψους $1 τρισ. για να αγοράσει και αυτή «τοξικά απόβλητα» των τραπεζών. Το ζητούμενο είναι να καθαρίσουν όσο το δυνατόν οι ισολογισμοί των τραπεζών ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στη διατραπεζική αγορά και στη ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η αγορά θα αφουγκραστεί και τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία –καταναλωτική εμπιστοσύνη Μαρτίου, πωλήσεις νέων κατοικιών, εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, παραγγελίες για διαρκή αγαθά και το αναθεωρημένο ΑΕΠ 4ου τριμήνου– αυτή την εβδομάδα για να διαμορφώσει άποψη για την πορεία της οικονομίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν συρρίκνωση 6,2% της οικονομικής δραστηριότητας σε ετήσια βάση και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, τα στοιχεία για το ΑΕΠ να αναθεωρηθούν στο -6,5%.

Αν το σχέδιο του Geithner απογοητεύσει και πάλι η αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι γρήγορη και προς τα κάτω. Αν το σχέδιο πείσει δεν αποκλείεται να είναι ο καταλύτης που θα την οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα.

CAPITAL.GR

Με άνοδο 3,39% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 3,39% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 269,57 μονάδων, ποσοστό 3,39%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.215,53 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Hellman & Friedman LLC: Προς εξαγορά του iShares της Barclays

Hellman & Friedman LLC: Προς εξαγορά του iShares της Barclays

Προσφορά για την εξαγορά του σκέλους iShares της Barclays Plc σκέφτεται να κάνει η Hellman & Friedman LLC μαζί με άλλες χρηματιστηριακές εταιρείας, μια συναλλαγή ύψους έως 5 δισ. δολ. σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

H Barclays, η τρίτη σε μέγεθος βρετανική τράπεζα, έχει θέσει προθεσμία για τις σχετικές προσφορές έως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές. Η τράπεζα ενδέχεται να εξασφαλίσει ως το 80% της τιμής πώλησης του σκέλους iShares, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal.

H Barclays εξερευνά την πώληση του iShares, του σκέλους του βραχίονα διαχείρισης κεφαλαίων καθώς προσπαθεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της χωρίς να δώσει μερίδιό της στην βρετανική κυβέρνηση. Στις 16 Μαρτίου η τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τον υπουργό Οικονομίας για τη συμμετοχή της σε ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα καλύψει τις ζημίες από τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Hellman & Friedman με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ άντλησε 8,4 δισ. δολ. από το τελευταίο της fund που έκλεισε τον Απρίλιο του 2007. Η φίρμα έχει ήδη στην κυριότητά της τη βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Gartmore Investment Management Ltd. Με την Bain Capital LLC, έκανε από κοινού προσφορά για το σκέλος διαχείρισης κεφαλαίων της χρεοκοπημένης Lehman Brothers Holdings Inc.

Eκπρόσωπος της Hellman & Friedman στη Ν. Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή προσφορά εξαγοράς του σκέλους iShares της Barclays. Η Nίκολα Χάνκεϊ, εκπρόσωπος της Barclays επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.


NAFTEMPORIKI

Suncor: Προς εξαγορά της Petro-Canada

Suncor: Προς εξαγορά της Petro-Canada

Προς την εξαγορά της Petro-Canada οδεύει η εταιρεία Suncor, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών του Καναδά.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board
Share |