Monday, March 23, 2009

Γενναία μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει η MIG

Γενναία μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει η MIG λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη του 2008 αλλά και την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι για την χρήση 2007 είχε διανείμει μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Για την χρήση 2008 το μέρισμα που θα διανεμηθεί υπό την μορφή επιστροφής κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι άκρως ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών. Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγω για μερισματική απόδοση που θα διαμορφωθεί μεταξύ 8% και 10% προ φόρων ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις. Η MIG διαθέτει συνολικά 4,8 δις ευρώ ίδια κεφάλαια περίπου 1,4 δις ευρώ ρευστότητα ενώ η εσωτερική αξία διαμορφώνεται μεταξύ 5,5 και 6 ευρώ ανά μετοχή.

Παρ΄ ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις αποτιμήσεις τραπεζών, εταιριών συμμετοχών και επιχειρήσεων παγκοσμίως η MIG έχει καταφέρει να εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,8 δις ευρώ παραπλήσια με την κεφαλαιοποίηση της Alpha ή της Eurobank. Χωρίς να εμφανίζει ρίσκο αφού π.χ. ο δανεισμός της ως εταιρία είναι μηδενικόςωστόσο σε ενοποιημένη βάση λόγω των συμμετοχών ο δανεισμός διαμορφώνεται στα2,3 δις ευρώ, αποτελεί ένα υγιή όμιλο συμμετοχών.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα είναι τοποθετημένη κατά βάση σε προθεσμιακές καταθέσεις ή σε άλλες επενδύσεις σταθερής απόδοσης ενώ τους προσεχείς μήνες σχεδιάζει και νέα αύξηση κεφαλαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου των 5 δις ευρώ ήταν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο ωστόσο ίσως υπάρξει μια μικρή μετάθεση λίγων μηνών καθώς διαφαίνεται ότι κάποιο άλλο σχέδιο επεξεργάζεται η MIG το οποίο θα συνδεθεί με την αύξηση κεφαλαίου.

Από τις αρχές του 2008 έως και την τρέχουσα περίοδο η μετοχή έχει αντιδράσει θετικότερα (πτώση 50%) σε σχέση με τις τράπεζες (πτώση 70%) ωστόσο απέχει 63% από την τιμή της πρώτης αύξησης κεφαλαίου των 6,7 ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |