Monday, March 23, 2009

Περιμένοντας το σχέδιο Geithner για τα τοξικά των τραπεζών

Περιμένοντας το σχέδιο Geithner για τα τοξικά των τραπεζών


Το αν η Wall Street συνεχίσει να ανακάμπτει από τα χαμηλά 12ετίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που θα παρουσιάσει το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα με σκοπό να τις απαλλάξει από το τοξικό τους ενεργητικό. Η πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς θα δώσει κατεύθυνση και στις υπόλοιπες.

Ο υπουργός οικονομικών Timothy Geithner, αρχιτέκτονας του σχεδίου, βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι ασάφειες των πρώτων του ανακοινώσεων τον Φεβρουάριο προκάλεσαν σημαντική πτώση στις τράπεζες, εντείνοντας τους φόβους στην αγορά ότι μερικές δεν θα αποφύγουν την κρατικοποίηση. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια σε επενδυτές για να αγοράσουν το τοξικό ενεργητικό των τραπεζών, μεγάλο κομμάτι του οποίου βασίζεται σε υποκείμενα στεγαστικά δάνεια.

Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ θα δημιουργήσει, σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, funds (Public Private Investment Fund ή PPIF) που θα επενδύουν σε στεγαστικά δάνεια και συναφείς τίτλους. Η Fed επίσης θα διευρύνει το πρόγραμμα TALF ύψους $1 τρισ. για να αγοράσει και αυτή «τοξικά απόβλητα» των τραπεζών. Το ζητούμενο είναι να καθαρίσουν όσο το δυνατόν οι ισολογισμοί των τραπεζών ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στη διατραπεζική αγορά και στη ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η αγορά θα αφουγκραστεί και τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία –καταναλωτική εμπιστοσύνη Μαρτίου, πωλήσεις νέων κατοικιών, εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, παραγγελίες για διαρκή αγαθά και το αναθεωρημένο ΑΕΠ 4ου τριμήνου– αυτή την εβδομάδα για να διαμορφώσει άποψη για την πορεία της οικονομίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν συρρίκνωση 6,2% της οικονομικής δραστηριότητας σε ετήσια βάση και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, τα στοιχεία για το ΑΕΠ να αναθεωρηθούν στο -6,5%.

Αν το σχέδιο του Geithner απογοητεύσει και πάλι η αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι γρήγορη και προς τα κάτω. Αν το σχέδιο πείσει δεν αποκλείεται να είναι ο καταλύτης που θα την οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |