Monday, March 23, 2009

Μειώνονται τα μπόνους στη Γαλλία

Μειώνονται τα μπόνους στη Γαλλία

Ένα νέο νομοσχέδιο για τη μείωση των μπόνους που χορηγούνται σε στελέχη, με τη μορφή δικαιωμάτων ή μετοχών, ετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος UMP.

Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της γαλλικής τράπεζας Societe Generale έχουν αποποιηθεί των δικαιωμάτων εξαγοράς μετοχών, εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις υπέρογκες αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα στελέχη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, οι εργοδότες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευρύτερους περιορισμούς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης εργοδοτών MEDEF, δεν είναι η ίδια σε θέση να αναγκάσει τα μέλη της να δεχθούν μια τέτοια συμφωνία.

Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, αντιμέτωπη με μαζικές απεργίες και έντονη κριτική για την κοινωνική και οικονομική της πολιτική, δέχεται πιέσεις να αναλάβει δράση.

«Η MEDEF δεν θέλει να δράσει… από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε ο τρόπος, θα τους δώσουμε τον τρόπο και θα συντάξουμε νομοσχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος στη γαλλική τηλεόραση.

Όπως σημείωσε, τα ανώτερα στελέχη δεν θα μπορούν να αυξήσουν τα μπόνους τους, εκτός και αν αυξηθούν και οι αποζημιώσεις των υπόλοιπων υπαλλήλων.

Από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, έχει ξεσπάσει έντονη οργή για τις υπέρογκες αποζημιώσεις που λαμβάνουν στελέχη εταιρειών, οι οποίες έχουν διασωθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Την περασμένη εβδομάδα, τρία εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων και μείωση των διοικητικών μπόνους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |