Wednesday, November 30, 2011

Fed Beige Book: Αργή έως μέτρια η ανάκαμψη των ΗΠΑ


Fed Beige Book: Αργή έως μέτρια η ανάκαμψη των ΗΠΑ


Ανάκαμψη σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ τον Οκτώβριο έως τις αρχές του Νοεμβρίου ωστόσο οι προσλήψεις παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο γεγονός που υποδηλώνει μέτριο αλλά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης.

Στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας (Beige Book), η Fed σημειώνει πως 11 από τις 12 περιφερειακές τράπεζες συγκέντρωσαν στοιχεία που δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης περιγράφεται ως αργός ή μέτριος.

Σύμφωνα με τη Fed κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα σημειώθηκε μέτρια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο, σταθερή επέκταση της μεταποίησης ενώ οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Εμπόδιο για ταχύτερη ανάπτυξη αποτέλεσε ο στεγαστικός κλάδος αν και σε 5 πολιτείες η ανέγερση πολυκατοικιών σημείωσε άνοδο σε αντίθεση με τις κατασκευές μονοκατοικιών που παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο.

Σημειώνεται πως το beige book, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία έως τις 18 Νοεμβρίου, θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed στις 13 Δεκεμβρίου.



source: capital.gr

Πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow με άνοδο 4,2%



Πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow με άνοδο 4,2%

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% κατέγραψαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκληρώνοντας στα υψηλά ημέρας μετά την κίνηση κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια και την απόφαση της Κίνας να μειώσει το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι τράπεζες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν παράλληλα και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. η άνοδος του PMI για την περιοχή του Σικάγο σε υψηλό επτά μηνών και το άλμα στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 490,05 μονάδες (4,24%) κλείνοντας στις 12.045,68 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 104,83 μονάδων (4,17%) φτάνοντας τις 2.620,34 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 51,77 μονάδων (4,33%) στις 1.246,96 μονάδες.

Αναλυτικότερα, κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο θα κινηθούν συντονισμένα για να ενισχύσουν τις υφιστάμενες swap lines που τους επιτρέπουν να παρέχουν δολάρια στις τοπικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το κλίμα ανησυχίας των χρηματοοικονομικών αγορών. Στην κίνηση συμμετέχουν οι FED, ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας. Βάσει της νέας συμφωνίας, η Fed θα μειώσει το κόστος των swap lines, ενώ δίνεται παράταση στους διακανονισμούς έως το 2013. Οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων. Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η SNB θα διατηρήσουν τα προγράμματα τρίμηνης χρηματοδότησης των τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το ύψος των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της PBOC από τον Δεκέμβριο του 2008, κίνηση που συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η αναταραχή που προκαλεί η κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στις ΗΠΑ ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε το Νοέμβριο συνολικά 206.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers. Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 130.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 130.000 έναντι 100.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI αυξήθηκε στις 62,6 από 58,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 59 μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011 ανήλθαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ οι υπογραφές συμβολαίων για αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας. Σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε 10,4% στις 93,3 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 2%. Σημειώνεται πως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο δείκτης βρίσκεται 9,2% υψηλότερα.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ευρώπη σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) κατέληξε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε.

Η πρώτη επιλογή αφορά την πιστωτική ενίσχυση στην πρωτογενή αγορά και έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπεδύουν μαζί με το EFSF. Θα επιτρέπει το συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθούν τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Τέλος, από το χώρο των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τον τραπεζικό κλάδο, στην υποβάθμιση των διαβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας πολλών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor΄s, ως αποτέλεσμα της αλλαγής της μεθοδολογίας κατά την αξιολόγηση. Η υποβάθμιση αφορά 37 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την παραγωγικότητα το γ’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την παραγωγικότητα το γ’ τρίμηνο


Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης της παραγωγικότητας του τρίτου τριμήνου προχώρησε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η παραγωγικότητα ενισχύθηκε 2,3% αντί 3,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μείωση του ποσοστού αύξησης στο 2,5%.

Το ανά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε 2,5% αντί 2,4% ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 2,2% ενώ η αύξηση των ωρών εργασίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 0,8% από 0,6%.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η παραγωγή (εκτός γεωργικού κλάδου) αυξήθηκε 3,2% αντί 3,2% με τη μεταποιητική παραγωγή να ενισχύεται 5%. Τέλος τα ωρομίσθια υποχώρησαν 3,2% αντί 2,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα


Συνολικά 206.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε το Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλυτέρα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 130.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 130.000 έναντι 100.000 που ανακοινώθηκε αρχικά.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις σημειώθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 12.000 ενώ στις μεσαίες και μικρές αύξηση 84.000 και 110.000 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση ο κλάδος των υπηρεσιών δημιούργησε 178.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ στον κλάδο της βιομηχανίας σημειώθηκε αύξηση 28.000 θέσεων εργασίας.



source: capital.gr

ΗΠΑ: "Άλμα" 10,4% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: "Άλμα" 10,4% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο


Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011 ανήλθαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ οι υπογραφές συμβολαίων για αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε 10,4% στις 93,3 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 2%.

Σημειώνεται πως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο δείκτης βρίσκεται 9,2% υψηλότερα.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,932 εκατ. βαρέλια στα 334,747 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,5 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,213 εκατ. βαρέλια στα 209,847 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 5,526 εκατ. βαρέλια στα 138,489 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 84,6% από 85,5%.



source: capital.gr

Ξεπέρασε το 8% η ανεργία



Ξεπέρασε το 8% η ανεργία

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έφθασε τον Οκτώβριο η ανεργία ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα του 8% και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για απότομη επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, τον Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 8,2% έναντι 7,9% (αναθεωρημένη εκτίμηση) το Σεπτέμβριο.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, η ανεργία αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα καθώς ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον έχουν ανατρέψει τις τάσεις σταθεροποίησης που παρατηρούνταν στην αγορά εργασίας τον προηγούμενο χρόνο.

Είναι ο όγδοος συνεχής μήνας που αυξάνεται η ανεργία, χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα σημάδια διαφοροποίησης της κατάστασης. Αντίθετα, οι πλείστες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 8% το 2012.

Στις χθεσινές του προβλέψεις το IMF εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 8,5% το 2012 προτού ξεκινήσει να υποχωρεί.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο ανερχόταν στο 6% ενώ πριν λίγα χρόνια, η ανεργία στην Κύπρο δεν ξεπερνούσε το 3-4%.

Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο αυξήθηκε στο 8,3% από 8,1% το Σεπτέμβριο ενώ των αντρών στο 8,1% από 7,8%.

Το τίμημα της ανεργίας πληρώνουν κυρίως οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών για την Κύπρο ανέρχεται στο 22,7 %.

Μικρή αύξηση στην ΕΕ

Μικρή αύξηση παρουσιάζει και η ανεργία στην ΕΕ και ευρωζώνη, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,8% από 9,7% το Σεπτέμβριο και στην ευρωζώνη στο 10,3% από 10,2%.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 23,6 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 16,3 εκ. να είναι στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 130 χιλ. στην ΕΕ και κατά 126 χιλ. στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010, παρουσιάζεται αύξηση 440 χιλ. στην ΕΕ και 367 χιλ. στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η ανεργία μειώθηκε σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ και αυξήθηκε σε 15.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία (4,1%), το Λουξεμβούργο (4,7%) και η Ολλανδία (4,8%). Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία (22,8%), η Ελλάδα (18,3% τον Αύγουστο του 2011) και η Λετονία (16,2% το δεύτερο τρίμηνο 2011).

source: stockwatch.com.cy

Ανοίγουν οι κάνουλες του χρήματος στην οικονομία!


Ανοίγουν οι κάνουλες του χρήματος στην οικονομία!


  Με μια συντονισμένη κίνηση απαντούν οι μεγαλύτερες κεντρικές  τράπεζες του πλανήτη στην κρίση  που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve), σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκπόνησαν ένα σχέδιο μείωσης των τιμών στα swaps του δολαρίου, δηλαδή το κόστος δανεισμού των εμπορικών τραπεζών σε δολάρια.

Παράλληλα επέκτειναν αυτές τις πιστωτικές γραμμές ως την 1η Φεβρουαρίου του 2013, κατά τρόπο ώστε να καταστήσουν φτηνότερη τη χρηματοδότηση των τραπεζών και συνεπακόλουθα να αυξήσουν την πρόσβαση σε φτηνότερο χρήμα της πραγματικής οικονομίας, των πελατών των εμπορικών τραπεζών που πλέον θα μπορούν να έχουν και μεγαλύτερη και φτηνότερη ρευστότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση Τύπου της FED τονίζεται πως η συντονισμένη αυτή παρέμβαση στοχεύει στην «ελάφρυνση των πιέσεων στις αγορές χρήματος».

Την ίδια ώρα και  σε μια παράλληλη εξέλιξη η  Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωνε νέα μείωση στα υποχρεωτικά αποθεματικά  των εμπορικών τραπεζών της χώρας, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Τόσο η συντονισμένη παρέμβαση των «δυτικών» κεντρικών  τραπεζών, όσο και αυτή της Τράπεζας της Κίνας, θα ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου.

Άμεσος ήταν ο  αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν δεόντως  την ανέλπιστα θετική αυτή εξέλιξη! Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει περί το 5%, ανάλογη είναι η εικόνα για όλες τις βασικές αγορές, ενώ άνοδο 2% και πλέον δείχνουν τα συμβόλαια για τη συνεδρίαση της Wall Street στη Νέα Υόρκη.

Κέρδη πάνω από 2% και  στην Οδό Αθηνών με τον γενικό δείκτη στις 675 μονάδες.  

source: protothema.gr

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία τον Οκτώβριο


Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία τον Οκτώβριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο αριθμός των ατόμων χωρίς δουλειά στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Περίπου 16,294 εκατ. άτομα ήταν άνεργα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1995 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται στο 10,3% του εργατικού δυναμικού της Ευρωζώνης, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 1998.

Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Η αυξανόμενη ανεργία θα καταστήσει δυσκολότερο για τα κράτη να μειώσουν τα χρέη τους, εφόσον ενισχύεται το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία, όπου έφτασε το 22,8% τον Οκτώβριο.



source: capital.gr

Απεργιακό black out στη Βρετανία


Απεργιακό black out στη Βρετανία



Δάσκαλοι, νοσοκομειακοί υπάλληλοι, ακόμη και συνοριακοί φρουροί συμμετέχουν στην πρώτη μαζική απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία που λαμβάνει χώρα σήμερα, με τη συμμετοχή να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 εκατ. υπαλλήλους.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, που περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και των εισφορών.

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και αεροδρόμια ενώ σημαντικά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στα βρετανικά λιμάνια, λόγω της στάσης των τελωνειακών.

source: euro2day.gr

DJ: Ανοίγει ο δρόμος για "πακέτο" στήριξης της Ιταλίας 400 δισ. ευρώ



Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκεται, πλέον, η Ιταλία


Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία και τις πιέσεις των αγορών να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ειδικά όσον αφορά στην Ιταλία, οι εξελίξεις τείνουν να λάβουν δραματικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η Ρώμη βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, για την παροχή βοήθειας. Αλλωστε, μετά και τη χθεσινή εκτόξευση στα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων, έχει καταστεί σαφές ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει επί μακρόν στις αγορές.

«Οι συζητήσεις αφορούν, προς το παρόν, ένα πακέτο ύψους 400 δις ευρώ. Η Ιταλία δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, όμως οι εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η πηγή που επικαλέστηκε το διεθνές πρακτορείο. Παρά δε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε επισήμως ότι υπάρχει τέτοια εξέλιξη, αρκετοί θεωρούν ότι η προσφυγή της Ιταλίας είναι, πλέον, μονόδρομος. Ειδικά, μετά την πεισματική άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και την έκδοση ευρω-ομολόγου.

Το κλίμα επιβαρύνεται από το γεγονός ότι, με δεδομένη την εντεινόμενη δυσπιστία των αγορών και τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, ο στόχος για πενταπλασιασμό των 250-275 δισ. ευρώ πραγματικών διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχει, εκ των πραγμάτων, αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα είναι να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο το εάν και κατά πόσο η δύναμη πυρός του EFSF θα φτάσει και, πολύ περισσότερο, θα ξεπεράσει το ένα τρισ. ευρώ, όπως ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.Υπό αυτό το πλαίσιο, ούτως ή άλλως, έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται διεξοδικά το σενάριο να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΚΤ ώστε να δανείζει το ΔΝΤ, το οποίο με τη σειρά του θα παρέχει στη συνέχεια στήριξη στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Συνθήκη

Εν τω μεταξύ, υπό το φως των γαλλογερμανικών προθέσεων για την επιβολή διευθυντηρίου, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της λειτουργίας της Ευρωζώνης. Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των 17 χωρών-μελών, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία της τροποποίησης της Συνθήκης της Ε.Ε. Ενεργή παραμένει και η πρόταση Βερολίνου και Παρισιού για ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα προορίζεται μόνο για κάποια κράτη - μέλη του ευρώ.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, (η Σλοβακία είναι μέλος του ευρώ μόλις από το 2009), έριξε «λάδι στη φωτιά», υποστηρίζοντας ότι «είναι σαφές πως η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον, όπως λειτουργεί σήμερα». Μάλιστα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να λειτουργεί η Ευρωζώνη και με λιγότερα μέλη. Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την άποψη της Μπρατισλάβα «πολύ κακή ιδέα». Τυπική η έγκριση και από το ΔΝΤ - τα 8 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της Ελλάδας μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου.


---

DJ: Ανοίγει ο δρόμος για "πακέτο" στήριξης της Ιταλίας 400 δισ. ευρώ


Ακόμη και τον επόμενο μήνα ενδέχεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση "πακέτου" στήριξης 400 δισ. ευρώ στην Ιταλία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα να παράσχει ρευστότητα 100 δισ. ευρώ σε περίπτωση που το EFSF και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης δανείσουν τα υπόλοιπα 300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

"Υπάρχουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις πως η Ιταλία θα χρειαστεί πιθανώς σύντομα πακέτο στήριξης. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη επίσημες διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται η αρχή να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 8-9 Δεκεμβρίου", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης με άμεση γνώση του ζητήματος. "Το θέμα της Ιταλίας συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup και θα συζητηθεί ξανά αύριο".

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της Ιταλίας θα πρέπει να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας το 2012. Η Ρώμη έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει 440 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.

Ξεχωριστά, αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ιταλία έχει δικαίωμα να αντλήσει έως και 250 δισ. ευρώ από το Ταμείο, ωστόσο για την ώρα ο Διεθνής Οργανισμός αντέχει να δώσει έως 100 δισ. ευρώ. "Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει έως και 100 δισ. ευρώ. Δεν αντέχει να δώσει περισσότερα εκτός και εάν ενισχυθούν οι πόροι του. Οπότε τα υπόλοιπα 300 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ".

Το στέλεχος του ΔΝΤ προσθεσε πως ενδέχεται να ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις για δάνειο της ΕΚΤ προς το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

"Ορισμένοι στην Ευρωζώνη αισθάνονται πως η Ιταλία έχει πάρει ήδη το δρόμο χωρίς γυρισμό και πως το πακέτο στήριξης είναι αναπόφευκτο ανεξάρτητα από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να τη σταματήσει είναι μια συνολική λύση από ολόκληρη την Ευρωζώνη που σίγουρα θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ", είπε.



source: stockwatch.com.cy. capital.gr

«Εφυγαν» καταθέσεις 14 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο



«Εφυγαν» καταθέσεις 14 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο

Στην αφοπλιστική διαπίστωση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και εν συνεχεία την ανάκαμψη της χώρας» προχώρησε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ως βασική αιτία, προσδιόρισε την αιματηρή εκροή καταθέσεων που υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ από το 2010 αλλά και τον αποκλεισμό των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ανυποληψίας της χώρας.

«Οι τελευταίοι 2-2,5 μήνες όπου οι απώλειες έφτασαν τα 14 δισ. ευρώ, ήταν οι χειρότεροι από την έναρξη της κρίσης», υπογράμμισε. Ως εκ τούτου, συμπέρανε ότι «δεν αληθεύει πως οι Τράπεζες έχουν ρευστότητα που δεν δίνουν στην αγορά», παρατηρώντας ότι τα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας «ξεκομμένα από τις αγορές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να αναχρηματοδοτήσουν παλιά δάνεια, αλλά είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν πάρει». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Προβόπουλος, επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε φερέγγυα οικονομική πολιτική για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων». Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε πολέμιος της επιλογής του «κουρέματος» του χρέους, λέγοντας ειδικότερα πως «ακόμα και τώρα λέω καλύτερα να το αποφεύγαμε γιατί τα 'κουρέματα' έχουν μεγάλο κόστος. Αλλά εδώ που είμαστε το PSI είναι πια εθνική υπόθεση και πρέπει να πετύχει», τόνισε με αυστηρότητα.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμισε πέντε αμερικανικούς κολοσσούς η S&P


Υποβάθμισε πέντε αμερικανικούς κολοσσούς η S&P

Στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's βρέθηκαν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.
Ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley.

Αναλυτικότερα:

Citigroup: Υποβάθμιση σε A- από A προηγουμένως.
Bank of America: Υποβάθμιση σε A- από A προηγουμένως.
Wells Fargo: Υποβάθμιση σε A+ από AΑ- προηγουμένως.
Goldman Sachs: Υποβάθμιση σε A- από A προηγουμένως.

source: protothema.gr
Share |