Wednesday, November 30, 2011

DJ: Ανοίγει ο δρόμος για "πακέτο" στήριξης της Ιταλίας 400 δισ. ευρώ



Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκεται, πλέον, η Ιταλία


Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία και τις πιέσεις των αγορών να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ειδικά όσον αφορά στην Ιταλία, οι εξελίξεις τείνουν να λάβουν δραματικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η Ρώμη βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, για την παροχή βοήθειας. Αλλωστε, μετά και τη χθεσινή εκτόξευση στα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων, έχει καταστεί σαφές ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει επί μακρόν στις αγορές.

«Οι συζητήσεις αφορούν, προς το παρόν, ένα πακέτο ύψους 400 δις ευρώ. Η Ιταλία δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, όμως οι εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η πηγή που επικαλέστηκε το διεθνές πρακτορείο. Παρά δε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε επισήμως ότι υπάρχει τέτοια εξέλιξη, αρκετοί θεωρούν ότι η προσφυγή της Ιταλίας είναι, πλέον, μονόδρομος. Ειδικά, μετά την πεισματική άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και την έκδοση ευρω-ομολόγου.

Το κλίμα επιβαρύνεται από το γεγονός ότι, με δεδομένη την εντεινόμενη δυσπιστία των αγορών και τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, ο στόχος για πενταπλασιασμό των 250-275 δισ. ευρώ πραγματικών διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχει, εκ των πραγμάτων, αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα είναι να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο το εάν και κατά πόσο η δύναμη πυρός του EFSF θα φτάσει και, πολύ περισσότερο, θα ξεπεράσει το ένα τρισ. ευρώ, όπως ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.Υπό αυτό το πλαίσιο, ούτως ή άλλως, έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται διεξοδικά το σενάριο να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΚΤ ώστε να δανείζει το ΔΝΤ, το οποίο με τη σειρά του θα παρέχει στη συνέχεια στήριξη στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Συνθήκη

Εν τω μεταξύ, υπό το φως των γαλλογερμανικών προθέσεων για την επιβολή διευθυντηρίου, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της λειτουργίας της Ευρωζώνης. Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των 17 χωρών-μελών, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία της τροποποίησης της Συνθήκης της Ε.Ε. Ενεργή παραμένει και η πρόταση Βερολίνου και Παρισιού για ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα προορίζεται μόνο για κάποια κράτη - μέλη του ευρώ.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, (η Σλοβακία είναι μέλος του ευρώ μόλις από το 2009), έριξε «λάδι στη φωτιά», υποστηρίζοντας ότι «είναι σαφές πως η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον, όπως λειτουργεί σήμερα». Μάλιστα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να λειτουργεί η Ευρωζώνη και με λιγότερα μέλη. Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την άποψη της Μπρατισλάβα «πολύ κακή ιδέα». Τυπική η έγκριση και από το ΔΝΤ - τα 8 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της Ελλάδας μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου.


---

DJ: Ανοίγει ο δρόμος για "πακέτο" στήριξης της Ιταλίας 400 δισ. ευρώ


Ακόμη και τον επόμενο μήνα ενδέχεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση "πακέτου" στήριξης 400 δισ. ευρώ στην Ιταλία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα να παράσχει ρευστότητα 100 δισ. ευρώ σε περίπτωση που το EFSF και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης δανείσουν τα υπόλοιπα 300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

"Υπάρχουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις πως η Ιταλία θα χρειαστεί πιθανώς σύντομα πακέτο στήριξης. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη επίσημες διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται η αρχή να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 8-9 Δεκεμβρίου", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης με άμεση γνώση του ζητήματος. "Το θέμα της Ιταλίας συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup και θα συζητηθεί ξανά αύριο".

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της Ιταλίας θα πρέπει να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας το 2012. Η Ρώμη έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει 440 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.

Ξεχωριστά, αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ιταλία έχει δικαίωμα να αντλήσει έως και 250 δισ. ευρώ από το Ταμείο, ωστόσο για την ώρα ο Διεθνής Οργανισμός αντέχει να δώσει έως 100 δισ. ευρώ. "Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει έως και 100 δισ. ευρώ. Δεν αντέχει να δώσει περισσότερα εκτός και εάν ενισχυθούν οι πόροι του. Οπότε τα υπόλοιπα 300 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ".

Το στέλεχος του ΔΝΤ προσθεσε πως ενδέχεται να ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις για δάνειο της ΕΚΤ προς το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

"Ορισμένοι στην Ευρωζώνη αισθάνονται πως η Ιταλία έχει πάρει ήδη το δρόμο χωρίς γυρισμό και πως το πακέτο στήριξης είναι αναπόφευκτο ανεξάρτητα από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να τη σταματήσει είναι μια συνολική λύση από ολόκληρη την Ευρωζώνη που σίγουρα θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ", είπε.



source: stockwatch.com.cy. capital.gr

No comments:

Share |