Tuesday, March 3, 2009

Καταρρέει η GM Europe- SOS για βοήθεια

Καταρρέει η GM Europe- SOS για βοήθεια

«Στερεύει» από ρευστό τον επόμενο μήνα ο βραχίονας της General Motors στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον στον αέρα 300.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της διοίκησης. Η εταιρία αναμένει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλήξουν σε απόφαση στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες σχετικά με την παροχή ή όχι βοήθειας στην αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία. Η GM θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «στις αρχές του δεύτερου τριμήνου» εάν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν προχωρήσουν εγκαίρως σε εκταμίευση εκτάκτων κεφαλαίων, σημειώνει ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας, Φιτζ Χέντερσον.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουμε και υπάρχει κίνδυνος να χρεοκοπήσουμε», σημείωσε ο Χέντερσον. Η GM βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την Opel και τη βρετανική θυγατρική της, Vauxhall.

Δε διευκρίνισε ποια εργοστάσιά της μπορεί να κλείσουν. Κατέχει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Αγγλία.

Η Opel να παραμείνει στην ιδιοκτησία της GM

Την ιδιοκτησία της Opel θα πρέπει να διατηρήσει η General Motors, προκειμένου να έχει την απαραίτητη για την κατασκευή νέων μοντέλων τεχνογνωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τελευταίας, Χανς Ντεμάν, από τη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτων της Γενεύης.

Η GM ενδέχεται να πουλήσει έως το 50% της Adam Opel, καθώς αναζητά 3,3 δισ. ευρώ σε κρατική βοήθεια από την Ευρώπη για τη διάσωση της μονάδας της. Η ιδιοκτησία της Opel από τη GM είναι «απολύτως απαραίτητη, γιατί χρειαζόμαστε τη μητρική μας εταιρεία να μας παράσχει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας», δήλωσε ο Ντεμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Σημείωσε δε ότι η αγορά αυτοκινήτων θα παραμείνει ιδιαιτέρως δύσκολη αυτή χρονιά ενώ το 2010 θα αρχίσει να ανακάμπτει κάτι που όμως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

REPORTER.GR

Αλμα 3,7% για το αργό- Πάνω από τα 41,5 δολάρια το βαρέλι

Αλμα 3,7% για το αργό- Πάνω από τα 41,5 δολάρια το βαρέλι

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της «αναθέρμανσης» του ενδιαφέροντος των επενδυτών που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, ότι στην αγορά υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 3,7% στα 41,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά η ανοδος είχε οδηγήσει την τιμή ακόμη και πάνω από τα 42 δολάρια. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους το αργό είναι κατά 11% χαμηλότερα. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 4,21% στα 43,86 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό που δρα θετικά στην ανοδο της ζήτησης του αργού είναι η τιμή και όχι η οικονομική ανάκαμψη. Η ενίσχυση του αργού τον τελευταίο μήνα είναι επειδή η τιμή του σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με ένα μόλις εξάμηνο πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει τις αποστολές φορτίων στα 22,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή κατά 1,7% μέχρι τις 14 Μαρτίου, ενώ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι οι αποστολές είναι κατά 23,2 εκατ. βαρέλια λιγότερες.

REPORTER.GR

Βοήθεια από τους "φίλους" της αναζητεί η Citigroup

Βοήθεια από τους "φίλους" της αναζητεί η Citigroup

Bοήθεια από τους φίλους της αναζητά η Citigroup σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης του σχεδίου της να γίνει όλο και μικρότερη, ελπίζοντας σε κοινοπραξίες όπως αυτήν στην οποία είχε προχωρήσει με την Morgan Stanley, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η New York Post η οποία και επικελείται αποκαλύψεις που έκαναν στην εφημερίδα κορυφαίοι ιnsiders της τράπεζας. H δημιουργία νέων joint ventures είναι ενας τρόπος να βγάλει από πάνω της η Citigroup ότι business δεν θέλει πια, αντί να συνεχίσει να κυνηγά την στρατηγικά άμεσης πώλησης των non core assets της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα νεά αυτά deals θα μοιάζουν πάρα πολύ με αυτό που είχε κάνει πριν λίγο διάστημα η Citi με την Morgan Stanley όπου παραχώρησε την θυγατρική της Smith Βarney στην M.S, παραχωρώντας έτσι στην Morgan Stanley το 51% του ελέγχου της κοινοπραξίας.

Η Citi θέλει να κάνει παρόμοιες συμφωνίες για τις non-core επιχειρήσεις της όπως η CitiFinacial, CitiMortgages, Primerica, Nikko Cordial και ενός τομέα της επιχείρησης των πιστωτικών καρτών.

Η τράπεζα θα παραχωρήσει πλειοψηφικά μερίδια των ανωτέρων επιχειρήσεων της κι έτσι οι μετέχοντες στην κοινοπραξία θα βοηθήσουν στην μείωση του κόστους και θα ενισχύσουν την ρευστότητα της.

REPORTER.GR

Στα 4,5 εκατομμύρια θα φθάσουν το 2010 οι άνεργοι στην Ισπανία

Στα 4,5 εκατομμύρια θα φθάσουν το 2010 οι άνεργοι στην Ισπανία

Βαρκελώνη: Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, η οποία εισήλθε σε περίοδο ύφεσης το 2008, θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2009 και το 2010, φτάνοντας στα περίπου 4,5 εκατομμύρια από 3,48 που είναι σήμερα, σύμφωνα με μία μελέτη της ισπανικής τράπεζας BBVA η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Ο αριθμός των ανέργων θα φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια το 2009 και τα 4,5 εκατοτομμύρια το 2010», ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ραφαέλ Ντομενέκ, επικεφαλής οικονομολόγος της υπηρεσίας Ισπανία-Ευρώπη της ομάδας μελετών της BBVA.
Ο αριθμός αυτός θα αντιπροσωπεύει αντίστοιχα ποσοστά 17,7% και 19,7%, πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ομάδας μελετών Χοσέ Λουίς Εκρίβα. Από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Ιανουάριο, κατά 154.058 και έφθασε στα 3,48 εκατομμύρια άτομα.


PHILELEFTHEROS

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
246.57 ( -4.12%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
709.16 ( -4.17%)

Όγκος: € 3,259,772

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1510.99 ( -1.62%)

FTSE®/Χ.Α. 20
741.64 ( -1.80%)

======================

FTSE 100 INDEX 3,512.09 -113.74 -3.14%
CAC 40 INDEX 2,554.55 -26.91 -1.04%
DAX INDEX 3,690.72 -19.35 -0.52%

======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 6,726.02 -37.27 -0.55%
S&P 500 INDEX 696.33 -4.49 -0.64%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,321.01 -1.84 -0.14%

Σε ιστορικά χαμηλά το επιτόκιο της Bank of Canada

Σε ιστορικά χαμηλά το επιτόκιο της Bank of Canada

Σε ιστορικά χαμηλά μείωσε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, αφού το διαμόρφωσε στο 0,5% από 1% προηγουμένως, με σκοπό να επανενεργοποιήσει την καναδική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης.Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, εάν χρειαστεί θα μειωθεί κι άλλο το επιτόκιο, αφού η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κατά 7,7% χμηλότερα οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Κατά 7,7% χμηλότερα οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Ιανουάριο

Κατά 7,7% υποχώρησαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Ιανουάριο, εν μέσω διαρκούς αύξησης της ανεργίας και της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης είναι κατά 6,4% χαμηλότερα, ενώ οι ένωση ιδιοκτητών της χώρας αναμένει περεταίρω πτώση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, τα μέτρα των φοροαπαλλαγών που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ομπάμα την προηγούμενη περίοδο, αναμένεται να δημιουργήσουν ζήτηση γύρω από τα ακίνητα, των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ.

REPORTER.GR

Σε δύο ώρες καλύφθηκε η δημοπρασία των 10ετών ομόλογων

Σε δύο ώρες καλύφθηκε η δημοπρασία των 10ετών ομόλογων

Ξεκίνησε η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων στις 3 το μεσημέρι και μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί προσφορέςπου ξεπερνούν τα 5δις ευρώ αποδεικνύοντας το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών. Ανάδοχοι στην δημοπρασία είναι η Εθνική η Morgan Stanley , Credit Suisse , BNP Paribas και η Deutsche Bank.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα η απόδοση θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος μεταξύ 6% με 6,10% περίπου.

Το συνολικό ποσό της έκδοσης θα διαμορφωθεί στα 5 δις ευρώ και ανάλογα με την κάλυψη ενδέχεται και να ξεπεραστεί.

Πάντως είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις δύο ώρες μετά την έκδοση καλύφθηκε η δημοπρασία.

REPORTER.GR

Αγοραπωλησίες μετοχών της Marfin CLR από Marfin Popular, Ταμείο Προνοίας Marfin και Marfin Egnatia

Αγοραπωλησίες μετοχών της Marfin CLR από Marfin Popular, Ταμείο Προνοίας Marfin και Marfin Egnatia



Η Marfin CLR Public Co Ltd (πρώην Λαϊκή Επενδυτική Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ - η «Εταιρεία») ανακοινώνει με βάση το Νόμο 116(Ι)2005 ότι στις 27/02/2009:

(α) η εταιρεία Marfin Popular Bank Public Co Ltd, η οποία έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εταιρεία και κατέχει πέραν του 5% του κεφαλαίου ή/και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, προέβη σε αγορά 4.223.678 μετοχών συνολικής αξίας €297.048. Για την αγορά έχει ληφθεί η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου για εξαίρεση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15(Ι)(ιγ) του περί Δημόσιων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου του 2007, από την υποχρέωση διενέργειας Δημόσιας Πρότασης προς τους μετόχους της Εταιρείας.

(β) το Ταμείο Προνοίας προσωπικού Marfin Popular Bank (πρώην Λαϊκή Τράπεζα) και των Εξηρτημένων της Εταιρειών, το οποίο έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εταιρεία και με πρόσωπο που κατέχει πέραν του 5% του κεφαλαίου ή/και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, προέβη σε πώληση 4.039.593 μετοχών συνολικής αξίας €281.541,40.

(γ) η εταιρεία Marfin Egnatia Bank [πρώην Λαϊκή Τράπεζα (Ελλάς) Α.Ε.], η οποία έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εταιρεία και με πρόσωπο που κατέχει πέραν του 5% του κεφαλαίου ή/και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, προέβη σε πώληση 184.085 μετοχών συνολικής αξίας €12.911,72.

STOCKWATCH.COM.CY

Σε ύφεση η ελβετική οικονομία

Σε ύφεση η ελβετική οικονομία


Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ελβετικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σε επίπεδο τριμήνου και κατά 0,6% σε επίπεδο έτους, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το “φως της δημοσιότητας”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ελβετικών επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ωστόσο μεγαλύτερη συρρίκνωση 0,8% στο τρίμηνο και μικρότερη της τάξης του 0,1% σε επίπεδο έτους.

Για το σύνολο του 2008, η οικονομία της Ελβετίας αναπτύχθηκε 1,6%, επωφελούμενη από την σταθερή άνοδο των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία Seco.

Το οικονομικό outlook αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία θα συνεχίσει να εξασθενεί στο πρώτο μισό του 2009.

Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5% με 1% το τρέχον έτος, ενώ υπάρχουν αναλυτές που “βλέπουν” συρρίκνωση ακόμα και άνω του 1%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ενδέχεται να συνεχίσει να μεταβάλλει τα επιτόκια μειώνοντας τα στο 0,25% στα μέσα Μαρτίου από 0,5%, σύμφωνα με αναλυτές.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στεγαστικών δανείων

ΗΠΑ: Αύξηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στεγαστικών δανείων


Αύξηση σημείωσε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ο αριθμός των δανειοληπτών που καθυστερούν στην αποπληρωμή των ενυπόθηκων δανείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πιστωτικών υπηρεσιών TransUnion LLC, οι καθυστερήσεις πληρωμής - ή αλλιώς, το ποσοστό των δανειοληπτών που καθυστερούν στην πληρωμή της δόσης του δανείου τους κατά τουλάχιστον 60 μέρες , γεγονός που θεωρείται προπομπός κατάσχεσης ακινήτου - αυξήθηκε στο 4,58% σε εθνικό επίπεδο έναντι του 2,99% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Το ποσοστό αυτό κατέδειξε αύξηση 16% σε σχέση με το 3,96% του τρίτου τριμήνου και σηματοδότησε το όγδοο συνεχές τρίμηνο αύξησης των ποσοστών καθυστέρησης πληρωμής, σύμφωνα με την TransUnion.

Στις πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων και αγωγών κατασχέσεων , τα ποσοστά έχουν παραμείνει σταθερά. Η Φλόριντα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με ποσοστό 9,52% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και ακολουθεί η Νεβάδα με 9,01%. Το ποσοστό στην Αριζόνα ανήλθε σε 6,93% και στην Καλιφόρνια σε 6,88%.

CAPITAL.GR

Moody΄s: Προειδοποιεί για την επίδραση του ρουβλιού στις ρωσικές εταιρείες

Moody΄s: Προειδοποιεί για την επίδραση του ρουβλιού στις ρωσικές εταιρείες


Η πρόσφατη “αλυσίδα” υποτιμήσεων του ρουβλίου ενδέχεται να ασκήσει επιπλέον πιέσεις στην ικανότητα των ρωσικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων να καλύψουν το δανεισμό τους, εκτιμά η Moody΄s Investors Service σε έκθεση της με τίτλο “Η αποτίμηση του ρουβλίου ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εταιρειών”.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Αύγουστο του 2008, το ρωσικό ρούβλι έχει καταβαραθρωθεί. Η αξία του νομίσματος, που πριν από καιρό είχε επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την άνθιση στην οικονομία, έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και της κάμψης 75% στις τιμές του πετρελαίου εντός των επόμενων έξι μηνών το 2008.

"Αν και αυτή η τάση μπορεί να ωφελήσει ορισμένες εταιρείες και πρωτίστως αυτές που σχετίζονται με εξαγωγική δράση, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση σε άλλες εταιρείες, όσο θα συνεχιστεί η κάμψη στο ρούβλι” αναφέρει η Sabine Renner, αναλύτρια στην Moody΄s Credit Policy - Corporate Finance, που επιμελήθηκε της έκθεσης.

Η ίδια σημείωσε πως η Moody΄s αναγνωρίζει το γεγονός πως τα περιορισμένη ρευστότητα σε ξένο συνάλλαγμα στις διεθνείς αγορές και οι κλειστές “στρόφιγγες” της τοπικής χρηματοδότησης θα επηρεάσει τη δυνατότητα ορισμένων ρωσικών εταιρειών να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα.

Σημειώνεται πως η Moody΄s έχει αξιολογήσεις σε 49 μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες της Ρωσίας, που δρουν σε πλειάδα τομέων, που ποικίλουν από εξαγωγές εμπορευμάτων έως και εταιρείες κοινής ωφέλειας.

CAPITAL.GR

H JP Morgan «στοιχηματίζει» σε ράλι και ο Warren Buffett ψωνίζει μετοχές

H JP Morgan «στοιχηματίζει» σε ράλι και ο Warren Buffett ψωνίζει μετοχές

Η ανάκαμψη αργά ή γρήγορα θα έλθει, τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στις αγορές. Η JPMorgan ποντάρει σε ράλι των διεθνών μετοχών και αυξάνει τις τοποθετήσεις της και ο W. Buffett δηλώνει πως ο κυκεώνας θα συνεχιστεί το 2009 και ίσως και περισσότερο αλλά η ανάκαμψη θα έλθει.

Οπως τόνισε σήμερα η JPMοrgan Asset Μanagement, η ίδια άυξησε τις θέσεις της στις μετοχές αλλάζοντας την στάση της σε μικρό οverweight σε σχέση με τα ομόλογα, καθώς όπως είπε αναμένει ένα δυναμικότατο ράλι από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως επισημαίνει, οι αγορές φαίνονται μαζικά υπερπουλημένες ενώ οι αγορές όπως τα money market funds είναι πλέον υπερφουσκωμένες, γεγονός που δείχνει ότι μία οποιαδήποτε έστω και ελάχιστη αύξηση της αντοχής ρίσκου θα φέρει ένα τεράστιο ράλι στις αξιές υψηλού ρίσκου και ιδιαίτερα στις μετοχές. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως διατηρεί ένα μικρό τεχνικό οverweight στις μετοχές καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιος αδιαμφισβήτητος λόγος που να δικαιολογεί μία στρατηγική στροφή ολοκληρωτικά προς τις μετοχές. Αυτό σημαίνει πως τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι εξαιρετικά πιθανά όμως η JPMorgan παραμένει επιφυλακτική για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών .

Aπό την άλλη μεριά, ο Warren Buffet δηλώνει πως οι μετοχές και η οικονομία αν και θα παραμείνουν σε ταραγμένα νερά για κάποιο διάστημα ακόμη, θα ανακάμψουν και οι καλύτερες μέρες για την αμερικάνικη αγορά είναι μπροστά. Ο ίδιος λοιπόν όπως δηλώνει, τις μερές αυτές της παγκόσμιας φουρτούνας θα βγει για ψώνια για νέες επενδύσεις. Όπως τονίζει, η οικονομία θα συνεχίσει τον κυκεώνα της καθόλη την διάρκεια του 2009 και ίσως και για περισσότερο διάστημα και αν και ο δρόμος δεν είναι καθόλου εύκολος, το οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εντυπωσιακά καλά.

REPORTER.GR

Στήριξη δανειοληπτών δια χειρός Citigroup

Στήριξη δανειοληπτών δια χειρός Citigroup

Ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των δανειοληπτών που έχουν χάσει πρόσφατα τη δουλειά τους ανακοίνωσε σήμερα η Citigroup. Συγκεκριμένα, θα μειώσει το ύψος των ελάχιστων δανείων σε ορισμένα δάνεια στο επίπεδο των 500 δολαρίων. Το μέτρο θα είναι προσωρινό και διάρκειας τριών μηνών και αφορά αυτούς που τα δάνειά τους διαχειρίζεται η CitiMortgage. Οι άνθρωποι που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι όσοι έχουν μείνει τουλάχιστον 60 ημέρες πίσω από τη δόση τους ή βρίσκονται σε κάποιο στάδιο κατάσχεσης.

REPORTER.GR

Η πρώτη πτώχευση για εταιρεία real estate

Η πρώτη πτώχευση για εταιρεία real estate

Στο άρθρο 99 εντάχθηκε προ ημερών η εταιρία real estate, Ηellenic Homes, το οποίο προβλέπει την προστασία από τους πιστωτές της. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μειωμένες πωλήσεις εξοχικών κατοικιών που ήταν και το κύριο αντικείμενο της εταιρίας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις της, την έφεραν σε δυσχερή οικονομική θέση. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η εταιρία σχεδιάζει την στο αγγλικό χρηματιστήριο PLUS, προχωρώντας μάλιστα σε συμφωνία με την Axiom Capital Limited, η οποία ανέλαβε τη σύνταξη φακέλου της. Η Hellenic Homes ιδρύθηκε το 2003 στα Χανιά και τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε μία κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής, με προσωπικό άνω των 1500 ατόμων. Από τα πρώτα της βήματα ακολούθησε διευρυμένη στρατηγική δραστηριοτήτων, κατανέμοντας τη δυναμικότητα της τόσο σε αναπτυξιακά έργα παραθεριστικής κατοικίας, όσο και στην ανάληψη και υλοποίηση εργολαβιών. Ανάπτυξη μόνιμων και εξοχικών κατοικιών, αναπαλαιώσεις, κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες έργων, εντάσσονται στους τομείς δραστηριοποίησης της Hellenic Homes.

Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία είχε κατασκευάσει πάνω από 400 κατοικίες, ενώ για το 2009 στοχεύε στην κατασκευή 290 νέων κατοικιών, εμπορικής αξίας 76 εκατομμυρίων Ευρώ. Η Hellenic Homes έχει αποσπάσει τα τελευταία τρία χρόνια 10 διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Best Property Greece, Best Redevelopment, Best Development, Best Architecture και Best Retirement Project. Το 2008 η Hellenic Homes προχώρησε στην ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών προκειμένου να προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις διαχείρισης κι αξιοποίησης ακινήτων, τη Hellenic Hotels and Villas που αναλαμβάνει την ενοικίαση της κατοικίας σε παραθεριστές και τη Homeworks Property Maintenance Services που ασχολείται με τη συντήρηση και την καθαριότητα της.

REPORTER.GR

Εντός της εβδομάδας η συμφωνία MIG - Δημοσίου για Ολυμπιακή

Εντός της εβδομάδας η συμφωνία MIG - Δημοσίου για Ολυμπιακή

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η MIG περιμένει να υπάρξει συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για το θέμα της Ολυμπιακής, αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες από την εταιρεία. Την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, όπου και αναμένεται, εκτός απροόπτου η οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από την πλευρά της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας σε ιδιωτικές συζητήσεις τους αναφέρουν ότι πραγματικά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

REPORTER.GR

Πανδώρα: Υπογραφή συμφωνίας από θυγατρική για δημιουργία Νοσοκομειακού Κέντρου

Πανδώρα: Υπογραφή συμφωνίας από θυγατρική για δημιουργία Νοσοκομειακού Κέντρου



Ο Ιατρικός Οργανισμός, University of Pittsburgh Medical Centre, (UPMC) και η Εταιρεία Paphos Plantations (SMK) Ltd. (PPL), θυγατρική της Εταιρείας Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ., υπέγραψαν την 27η Φεβρουαρίου, 2009, συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία Νοσοκομειακού Κέντρου διεθνών προδιαγραφών εντός του έργου Νεάπολις στην Πάφο. Το νέο Νοσοκομειακό Κέντρο θα προσφέρει ευρύ φάσμα υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στους μόνιμους κατοίκους και σε ξένους επισκέπτες της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο.

Με την παγκόσμια τεχνογνωσία του στην παροχή κλινικών, τεχνολογικών και διοικητικών ιατρικών υπηρεσιών, το UPMC θα βοηθήσει το νέο Ιατρικό Κέντρο στην ανάπτυξη σύγχρονων και εξειδικευμένων τομέων παροχής υπηρεσιών, όπως στην ογκολογία, την καρδιολογία, την ορθοπεδική χειρουργική, την πλαστική χειρουργική, κ.α.

Το νέο Νοσοκομείο αποτελεί μέρος του μεικτής ανάπτυξης έργου Νεάπολις, που περιλαμβάνει επίσης Πανεπιστήμιο, Κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης, Επιχειρηματικό και Εμπορικό Πάρκο, οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη καθώς και διευκολύνσεις πολιτισμού και αναψυχής.

Η διοίκηση του Νοσοκομειακού Κέντρου ανετέθη σε ειδικό διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της PPL και από δύο εκπροσώπους του UPMC. Η επίβλεψη και διαχείριση του Νοσοκομειακού Κέντρου ανετέθη στη UPMC.

Το συνολικό κόστος επένδυσης για το Νοσοκομειακό Κέντρο υπολογίζεται γύρω στα €94εκ., περιλαμβανομένης της αξίας της γης και του εξοπλισμού. Η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Κέντρου θα αναληφθεί από την ιδιοκτήτρια Εταιρεία PPL και αναμένεται να αποπερατωθεί δύο περίπου χρόνια μετά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών ανάπτυξης και των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.

STOCKWATCH.COM.CY

Northern Rock: Ζημιές προ φόρων £1,36 δισ. το 2008

Northern Rock: Ζημιές προ φόρων £1,36 δισ. το 2008


Ζημιές προ φόρων ύψους 1,36 δισ. λιρών (1,91 δισ. δολάρια) εμφάνισε για τη χρήση του 2008 η κρατικοποιημένη Northern Rock λόγω των αυξημένων απομειώσεων.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο όμιλος ανακοίνωσε απομειώσεις ύψους 894,4 εκατ. λιρών έναντι 293,7 εκατ. λιρών το 2007, ενώ εμφάνισε και ζημιές 321 εκατ. λιρών λόγω της μείωσης της αξίας άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα κυβερνητικά δάνεια μειώθηκαν κατά 18 δισ. λίρες στις 8,9 δισ. λίρες, ενώ ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στην αγορά στεγαστικών δανείων, προσφέροντας εντός των δύο επόμενων ετών δάνεια ύψους 14 δισ. λιρών.

CAPITAL.GR

Marchionne: Σε μειονεκτική θέση η Fiat αν η Γερμανία αποκτήσει ποσοστό στην Opel

Marchionne: Σε μειονεκτική θέση η Fiat αν η Γερμανία αποκτήσει ποσοστό στην Opel


Σε μειονεκτική θέση θα περιέλθει η Fiat, αν και εφόσον η γερμανική κυβέρνηση αποκτήσει συμμετοχή στην Opel, θυγατρική της προβληματικής GM, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Sergio Marchionne.

Με την έκθεση αυτοκινήτων της Ζυρίχης να πρωταγωνιστεί αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fiat συμπλήρωσε πως το εργοστάσιο στο Πομιλιάνο θα παραμείνει ανοικτό εάν η αγορά επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επανέλαβε δε πως η αγορά αυτοκινήτου θα είναι πολύ δύσκολη φέτος.

CAPITAL.GR

"Πακέτο" για το 1,3% της Marfin Popular Bank στα 1,23 ευρώ ανά μετοχή

"Πακέτο" για το 1,3% της Marfin Popular Bank στα 1,23 ευρώ ανά μετοχή


«Πακέτο» 11.000.000 τεμαχίων (αφορούν το 1,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) πραγματοποιήθηκε στη Marfin Popular Bank μέσω του Χ.Α.

Η συναλλαγή υλοποιήθηκε στα 1,23 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική της αξία διαμορφώθηκε σε 13.530.000 ευρώ.

CAPITAL.GR

GM: Συνομιλίες για εξαγορά μονάδας της Delphi

GM: Συνομιλίες για εξαγορά μονάδας της Delphi

Στην επαναγορά της μονάδας συστημάτων διεύθυνσης της χρεοκοπημένης πρώην θυγατρικής της, Delphi σχεδιάζει να προχωρήσει η General Motors σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Όπως αναφέρουν οι ανωτέρω πηγές, το σχέδιο εντάσσεται στην προσπάθεια της GM να στηρίξει την Delphi, η οποία προσπαθεί τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια να γλυτώσει τη χρεοκοπία.

Παράλληλα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πιθανόν να επιταχύνει ορισμένες από τις προγραμματισμένες πληρωμές της στην Delphi.

Η GM, έχοντας ήδη λάβει δάνειο 13,4 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να επιβιώσει, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως το σχέδιό της για επιστροφή στην κερδοφορία συμπεριλαμβάνει περαιτέρω στήριξη στην πρώην μονάδα της.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

NAFTEMPORIKI

Munich Re: Πτώση 76% στα καθαρά κέρδη στο δ΄ τρίμηνο

Munich Re: Πτώση 76% στα καθαρά κέρδη στο δ΄ τρίμηνο


Πτώση 76% στα καθαρά κέρδη σημείωσε η Munich Re AG (κατά το τέταρτο τριμήνο χρήσης, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση και σε αυξημένο αριθμό διεκδικήσεων αποζημίωσης λόγω καταστροφών.

Τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου υποχώρησαν στα 133 εκατ. ευρώ από 552 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Munich Re απέφυγε να εκδώσει guidance για τα κέρδη για το 2009 "εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσκολιών στην διεθνή οικονομία και της μεταβλητότητας που επικρατεί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές".

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι ο στόχος της για τα κέρδη ανά μετοχή το 2010 των 18 ευρώ "είναι ανέφικτος", μιας και τώρα αναμένεται η απόδοση επί της επένδυσης να είναι "πολύ χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 4,5%".

Σημειώνεται πως η απόδοση επί της επένδυσης για το 2008 ήταν 2,5%.

CAPITAL.GR

"Πάγωσαν" οι διαπραγματεύσεις της Chrysler με τράπεζες

"Πάγωσαν" οι διαπραγματεύσεις της Chrysler με τράπεζες

“Πάγωσαν” οι διαπραγματεύσεις της “λαβωμένης” από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανίας, Chrysler LLC, με τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές, οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει προσωρινά, διότι η εταιρεία φαίνεται να μην μπορεί να πείσει τις τράπεζες να ανταλλάξουν δάνεια έναντι μη καθορισμένης συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο. Υπενθυμίζεται πως η Chrysler ανήκει στο private-equity Cerberus Capital Management LP.

Η Chrysler πρέπει να μειώσει το δανεισμό της κατά 5 δισ. δολάρια για να παραμείνει βιώσιμη επιχείρηση, με το να πείσει τράπεζες όπως η JPMorgan Chase & Co. να ανταλλάξουν τα δάνεια της εταιρείας που κατέχουν έναντι μετοχικής συμμετοχής ή τροποποιώντας τους όρους δανεισμού, ανέφερε το δημοσίευμα του Bloomberg.

Στις πιστώτριες τράπεζες συγκαταλέγονται Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και JPMorgan. Οι εν λόγω πιστώτριες είναι αυτές που θα ξεπληρώνονταν πρώτες από όλους σε περίπτωση χρεοκοπίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αναφέρει πάντα το Bloomberg.

Ωστόσο, αν οι τράπεζες δεχθούν να ανταλλάξουν δάνεια για μετοχική συμμετοχή στην Chrysler, τότε δεν θα έχουν πλέον το πλεονέκτημα άμεσης αποπληρωμής σε ενδεχόμενη πτώχευση της εταιρείας.

CAPITAL.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,229.72 -50.43 -0.69%
HANG SENG INDEX 12,033.88 -283.58 -2.30%
CSI 300 INDEX 2,142.15 -22.51 -1.04%

Γερμανία: Σχέδιο αναδιάρθρωσης 3,3 δισ. ευρώ παρουσίασε η Opel

Γερμανία: Σχέδιο αναδιάρθρωσης 3,3 δισ. ευρώ παρουσίασε η Opel

Σε συνομιλίες με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας για κρατική χείρα βοηθείας βρίσκεται η διοίκηση της Opel. Η αυτοκινητοβιομηχανία, που ανήκει στην General Motors ανακοίνωσε από την περασμένη εβδομάδα ότι χρειάζεται κρατική ένεση ρευστότητας ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμο εργοστασίων και τις περικοπές θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Καρλ Τέοντορ Γκούτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι η Opel έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο και θα εξεταστεί με μεγάλη προσοχή. «Δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις για κρατική βοήθεια, αφού πρόκειται για τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκούτενμπεργκ.

Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδια Ισπανίας και Ιταλίας για στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζόναθαν Τοντ, είπε ότι τα σχέδια των δύο χωρών δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα στην εσωτερική αγορά και τον ανταγωνισμό.

NAFTEMPORIKI

Toyota: Οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση

Toyota: Οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση

Ζημίες για πρώτη φορά σε 59 χρόνια προβλέπει να εμφανίσει η Toyota Motor Corp., ενώ ενδέχεται να λάβει οικονομική βοήθεια από την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση καθιστά δύσκολη την άντληση κεφαλαίων.

Το οικονομικό σκέλος της εταιρείας ενδέχεται να ζητήσει δάνειο ύψους 200 δισ. γιέν [JPY=X] (2 δισ. δολ.), μετέδωσε σήμερα το δίκτυο NHK, χωρίς να αναφερθεί στην πηγή της πληροφόρησής του. Η Toyota Financial Services Corp. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική Japan Bank for International Cooperation, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Τοσιάκι Καουάι, χωρίς να επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα ή το ύψος του δανείου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι θα εμφανίσει καθαρές ζημίες 350 δισ. γιέν μετά τη μείωση των πωλήσεων της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ – την πιο κερδοφόρα της Toyota – κατά 31% το τελευταίο τρίμηνο. Η παγκόσμια ύφεση ανάγκασαν επίσης την General Motors Corp. και την Chrysler LLC να λάβουν δάνεια στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Toyota έχει δάνεια 2,34 τρισ. γιέν και ομόλογα που λήγουν φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Συνήθως οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντλούν κεφάλαια μέσω ομολόγων και δανείων για τις οικονομικές τους εταιρείες που προσφέρουν δάνεια στους αγοραστές των αυτοκινήτων.

Οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν 0,3% στα 3.060 γιέν στις 11 π.μ. στο Τόκιο. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,3% έναντι πτώσης 19% του δείκτη Nikkei [.N225] 225.


NAFTEMPORIKI

‘Unscathed’ JPMorgan Said to Reap $5 Billion Derivatives Profit

‘Unscathed’ JPMorgan Said to Reap $5 Billion Derivatives Profit


March 3 (Bloomberg) -- JPMorgan Chase & Co. managed to generate $5 billion in profit during the worst year in Wall Street history by trading over-the-counter fixed-income derivatives, two people with knowledge of the results said.

The largest U.S. bank by market value, which reported $5.6 billion of total profit in 2008, hasn’t disclosed earnings for its interest-rate swap, municipal bond and foreign exchange derivatives group. The unit was among the most profitable at the New York-based company, said the people, who declined to be identified because they weren’t authorized to divulge the figures. JPMorgan spokeswoman Kristin Lemkau declined to comment.

The JPMorgan trading desk, led by the 38-year-old Matt Zames, who previously worked at hedge fund Long-Term Capital Management LP, may have benefited as the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. and JPMorgan’s takeover of Bear Stearns Cos. left companies and hedge funds with fewer trading partners in the private derivatives markets. JPMorgan emerged “unscathed by the disasters” on Wall Street and positioned to capture more revenue as trading volumes grew, said Craig Pirrong, a finance professor at the University of Houston.

“It’s a flight to quality,” Pirrong said. “They expanded the scale of business, the number of trades people wanted to do with them, and it gave them pricing power.”

Derivatives are contracts whose value is derived from an underlying asset such as stocks, commodities or interest rates. Over-the-counter refers to a type of private, unregulated derivative contract banks trade amongst themselves or with clients.

Bids and Offers

Among commercial lenders, JPMorgan dominates OTC derivatives trading, according to data compiled by the Office of the Comptroller of the Currency. The bank held $87.7 trillion worth of outstanding OTC contracts as of Sept. 30, more than the next two banks, Bank of America Corp. and Citigroup Inc., combined.

The OCC hasn’t yet released figures for Goldman Sachs Group Inc. and Morgan Stanley, the New York-based securities firms that converted into bank holding companies in September.

JPMorgan told investors at a Feb. 26 conference in New York that client fees from interest rates and foreign exchange rose 60 percent last year from 2007. William Winters, co-head of JPMorgan’s investment bank, said the gap between bids to buy and offers to sell in OTC derivative markets doubled in the past 18 months. As that so-called spread widens, firms like JPMorgan that create the trades for clients can capture higher earnings.

“You take two times the bid offer, the volumes have stayed robust and an increase in market share, it’s a good business,” Winters, 47, said at the conference.

‘Extremely Strong’

Chief Executive Officer James Dimon, 52, touted the firm’s trading results in the current quarter during a conference call with investors three days earlier.

“We’ve had strong quarter-to-date trading results, solid fee income in the investment banking side,” Dimon said on Feb. 23. “I should point out to you that this is my general conservatism. If it was up to the folks in the investment bank, they would have said extremely strong trading results.”

The majority of JPMorgan’s OTC trading profit may have stemmed from interest-rate swaps in 2008, according to revenue figures reported by the OCC. During the first three quarters of last year, JPMorgan took in a total of $6.36 billion in OTC derivatives-trading revenue. Of that, $4.87 billion resulted from interest-rate positions, according to data from the OCC. The remaining $1.49 billion came from foreign-exchange trading.

The OCC doesn’t report how much profit banks wring from OTC trading. The regulator hasn’t yet released fourth quarter results.

BLOOMBERG

Toyota, Facing First Loss in 59 Years, Seeks Aid From Japan

Toyota, Facing First Loss in 59 Years, Seeks Aid From Japan

March 3 (Bloomberg) -- Toyota Motor Corp., forecasting the first loss in 59 years, is seeking loans from the Japanese government as private investors demand up to 50 percent more in interest for the company’s debt.

The company’s financial unit may ask for 200 billion yen ($2 billion) in loans, public broadcaster NHK reported today, without saying where it got the information. Toyota Financial Services Corp. is in talks with state-owned Japan Bank for International Cooperation, said Toyota Financial spokesman Toshiaki Kawai without confirming the timing or amount.

The carmaker expects a net loss of 350 billion yen after vehicle sales in the U.S., traditionally Toyota’s most profitable market, plunged 31 percent last quarter. The global recession has also forced General Motors Corp. and Chrysler LLC to get bailouts from the U.S. government.

“Toyota should take advantage of anything it can to get through this crisis,” said Hitoshi Yamamoto, chief executive officer of Tokyo-based Fortis Asset Management Japan Co., which manages $5.5 billion in Japanese equities. “Money is not flowing in the capital markets.”

Automakers usually raise funds through bonds and loans for their financial companies to offer loans for their customers. The government aid would mostly be used to help offer loans to customers in North America, Toyota Fiancial’s Kawai said.

Toyota sold 80 billion yen in 10-year bonds priced to yield 2.012 percent last month. That compares with 150 billion yen of 10-year bonds sold in August 2002, priced to yield 1.337 percent.

Government Aid

Japan will use some of its foreign-exchange reserves to lend to the state-owned corporation that gives financing to Japanese companies operating abroad, Japanese Finance Minister Kaoru Yosano said today.

Toyota follows other carmakers seeking government help as sales plunge worldwide. GM has received $13.4 billion in U.S. aid and is seeking more to keep its operations in its home market running through this month. France granted PSA Peugeot Citroen and Renault SA a total of 6 billion euros in five-year loans last month. In the U.K., carmakers are seeking support for their finance units from the Bank of England. Mitsubishi Motors Corp. has gotten subsidies from Japan’s Ministry of Health, Labor and Welfare to help pay wages, as it cuts domestic production.

Slashing Production

Toyota, the maker of the Corolla compact, may slash production 12 percent next fiscal year, it said yesterday. Worldwide vehicles sales may fall 14 percent to 55 million units in 2009, according to Nissan Chief Executive Carlos Ghosn.

The Toyota City, Japan-based company has 2.34 trillion yen in loans and bonds maturing this year, according to data compiled by Bloomberg. The company had 2.3 trillion yen in cash reserves as of Dec. 31.

The extra yield over government debt of similar maturity that investors demand to own Toyota’s 1.22 percent bond due 2011 has more than doubled to 56.75 basis points as of yesterday from September according to data compiled by Bloomberg.

Toyota’s sales in Japan plunged 32 percent last month. In the U.S., sales also dropped 32 percent in January.

Toyota fell 0.3 percent to 3,060 yen, as of 1:44 p.m. in Tokyo. The shares have risen 5.3 percent this year compared with a 19 percent drop in the benchmark Nikkei 225 Stock Average.

In response, automakers are shutting factories and cutting jobs. Toyota plans to halve the number of contract workers in Japan to 3,000 by March 31. GM last month said it is cutting another 47,000 jobs globally, as it reported a $30.9 billion annual loss. Volkswagen AG, Europe’s largest carmaker, on Feb. 28 said it will cut all 16,500 temporary jobs globally and shuttered five factories in Germany last week.

BLOOMBERG

World's Most Admired Companies

http://money.cnn.com/magazines/fortune/mostadmired/2009/snapshots/670.html

«Σωτηρία» κατά περίπτωση για κράτη και τράπεζες Ε.Ε.

«Σωτηρία» κατά περίπτωση για κράτη και τράπεζες Ε.Ε.

Τη βούλησή τους να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τη χρηματοπιστωτική κρίση και την οικονομική ύφεση εξέφρασαν, την Κυριακή στις Βρυξέλλες, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι παραμέρισαν, τουλάχιστον προς το παρόν, τις διαφωνίες των τελευταίων εβδομάδων, που είχαν δημιουργήσει κλίμα έντασης στην Ε.Ε.

Από δηλώσεις που έγιναν μετά τη λήξη της άτυπη Συνόδου Κορυφής, φάνηκε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν έφυγε απογοητευμένος από τις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας πήρε αυτό που ζητούσε.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα πριν από τη Σύνοδο ήταν πολλά με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να κατηγορούν το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, για προστατευτισμό (εξαιτίας της προτροπής προς τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες να μην χρησιμοποιήσουν την κρατική βοήθεια σε θυγατρικές τους στις ανατολικές χώρες), καθώς και άλλα «παλαιά» κράτη-μέλη ότι προτρέπουν τις επιχειρήσεις τους να μην στηρίζουν τις θυγατρικές τους (στην Ανατολική Ευρώπη).

Η αποκήρυξη του προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου και από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Σαρκοζί, αλλά και η ρητή υπόσχεση που έλαβαν οι ανατολικές χώρες ότι δεν πρόκειται να αφεθούν στο έλεος της τύχης τους, βοήθησε σημαντικά στην εκτόνωση της κατάστασης και στη δρομολόγηση δράσεων με στόχο την αναχαίτιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και της ύφεσης.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι «27» αποφάσισαν να εντείνουν τις ενέργειές του με στόχο την ομαλοποίηση των δανειακών ροών, δηλαδή να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, ώστε με τη σειρά τους να δανείζουν ευκολότερα τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν το Συμβούλιο Υπουργών Eco-fin να προωθήσει το συντομότερο τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τα λεγόμενα «τοξικά επενδυτικά προϊόντα».

Οι εν λόγω προτάσεις θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να αποκαλύψουν το μέγεθος της έκθεσής τους σ' αυτά τα προϊόντα, ενώ στη συνέχεια και με ενιαία κοινοτική μέθοδο θα διαχωρίζονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε κατηγορίες ανάλογα με την πραγματική τους αξία και θα γίνεται ο επιμερισμός του κόστους της παρέμβασης μεταξύ μετόχων, πιστωτών και κυβερνήσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν, επίσης, από την Επιτροπή να υποβάλει κατευθυντήριες γραμμές στις 4 Μαρτίου για τη βελτίωση της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών.

Για την πραγματική οικονομία, πέρα από τη διεξοδική εξέταση των προγραμμάτων ανάκαμψης που θα γίνει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (19-20 Μαρτίου), αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη αντιμετώπιση της ανεργίας. Εδωσαν εντολή στην Κομισιόν να αξιοποιήσει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών θέσεων απασχόλησης, ενώ υποσχέθηκαν πρόσθετα μέτρα το Μάιο (στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα), για το μετριασμό του κοινωνικού αντίκτυπου της κρίσης και του αντίκτυπου στην απασχόληση.

Χώρες Ανατολικής Ευρώπης

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει ενιαίο σχέδιο στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ανατολικής Ευρώπης. Η δέσμευση που αναλήφθηκε στη Σύνοδο ήταν ότι η Ε.Ε. θα επεμβαίνει κάθε φορά που κρίνεται αναγκαία και θα βοηθάει τη χώρα που έχει πρόβλημα.

Οι Ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην ικανοποίησαν τις υψηλές προσδοκίες τους στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, αλλά σίγουρα δεν έφυγαν με άδεια χέρια, δεδομένου ότι αναγνωρίστηκε από όλους η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες τους.

Η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία ζητούσαν ένα «πακέτο» στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα από την Ε.Ε. μεταξύ 160 και 190 δισ. ευρώ. Από την άλλη, η Τσεχία και η Πολωνία διαχώρισαν από την πρώτη στιγμή τη θέσης τους υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ειδική βοήθεια στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά ό,τι αποφασιστεί να αφορά όλα τα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά των «παλαιών» κρατών-μελών, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, το ξέκοψε από την... είσοδό της στη συνεδρίαση, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινοτικό «πακέτο» προς την Ανατολική Ευρώπη.

Τελικά, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της εργασιών της Συνόδου, υπάρχουν διατυπώσεις που κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους ηγέτες των χωρών αυτών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ζητείται να επιβεβαιωθεί (από τα κράτη-μέλη) ότι η υποστήριξη προς τις μητρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να συνεπάγεται περιορισμούς στις δραστηριότητες θυγατρικών τραπεζών στις χώρες υποδοχής. Επιπλέον, κλήθηκε το Συμβούλιο Eco-fin να διευκολύνει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προσωρινές διαταραχές του ισοζυγίου με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Τους δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να πέσουν θύματα ενεργειών προστατευτισμού από την πλευρά των «παλαιών» κρατών-μελών.

Εκτός τελικού ανακοινωθέντος, αλλά με μεγάλη πολιτική βαρύτητα, θεωρούνται οι δηλώσεις των ηγετών του γαλλογερμανικού άξονα για το καθεστώς των χωρών αυτών σε σχέση με την ΟΝΕ.

Η Πολωνία, κυρίως, αλλά και η Ουγγαρία ζητούσαν επίμονα την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής τους στην Ευρωζώνη. Χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη (έλλειμμα, χρέος, πληθωρισμός κ.λπ.) δεν θα υπάρξει, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εξασθένηση του ευρώ. Ομως, τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η κα Μέρκελ υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν θετικά το θέμα της μείωσης του χρόνου παραμονής των νομισμάτων των χωρών αυτών στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Συστημα. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα μια υποψήφια χώρα πριν μπει στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να συνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ [EUR=X] για δύο χρόνια, ενώ η απόκλιση από την κεντρική ισοτιμία εισόδου δεν πρέπει να ξεπεράσει το 15%.

Το κοινό ανακοινωθέν

Τα βασικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

- Οικοδόμηση εμπιστοσύνης και προώθηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

- Να συνεχισθούν οι εργασίες βάσει των αρχών που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2008, ώστε να αποκατασταθούν κατάλληλοι και αποτελεσματικοί όροι χρηματοδότησης στην οικονομία. Να αναγνωρισθεί ότι το άνοιγμα του πιστωτικού διαύλου είναι καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών κινήτρων που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη.

- Να υπογραμμισθεί η σημασία της αντιμετώπισης του θέματος των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων (των λεγόμενων και «τοξικών επενδυτικών προϊόντων») των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, να ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες παρείχε η Επιτροπή στις 25 Φεβρουαρίου, με πλήρη τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού.

- Να βελτιωθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις και η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Να σημειωθούν με ικανοποίηση η συμβολή της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη Χρηματοπιστωτική Εποπτεία υπό τον πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζακ Ντε Λαροζιέρ και η πρόθεση της Επιτροπής να εκδώσει σχετικούς προσανατολισμούς στις 4 Μαρτίου. Οι πρώτες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έως τον Ιούνιο, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως στο Συμβούλιο Eco-fin.

- Να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

- Να υπογραμμισθεί η σημασία της μακροοικονομικής σταθερότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε. Λαμβανομένων υπόψη των σαφών διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, να επανεξετασθεί η βοήθεια που έχει διατεθεί ήδη. Οσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, να επιβεβαιωθεί ότι η υποστήριξη προς τις μητρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να συνεπάγεται περιορισμούς στις δραστηριότητες θυγατρικών τραπεζών στις χώρες υποδομής της Ε.Ε. Να ανατεθεί στο Συμβούλιο Eco-fin να παρακολουθεί ενεργώς την κατάσταση σε συνεργασία με την Επιτροπή και να εκπονήσει στοιχεία ώστε να διευκολυνθούν οι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινές διαταραχές του ισοζυγίου, εφόσον απαιτείται, βάσει όλων των διαθέσιμων μέσων.

Νέα δραστηριοποίηση της πραγματικής οικονομίας

- Να αξιολογηθεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικά επίπεδα, στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (19-20 Μαρτίου) και να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα.

- Να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν η ενιαία αγορά της Ε.Ε. ως μηχανισμός ανάκαμψης, ώστε να στηριχθούν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία απασχόλησης. Να τονισθεί ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στη σημερινή κρίση και να εκφρασθεί εμπιστοσύνη στο ρόλο της Επιτροπής ως θεματοφύλακα της Συνθήκης.

- Nα σημειωθεί με ικανοποίηση η ανακοίνωση της Επιτροπής της 25ης Φεβρουαρίου για την αυτοκινητοβιομηχανία, περιλαμβανομένου ιδίως του ενισχυμένου ευρωπαϊκού συντονισμού των σχεδίων για την ανανέωση των στόλων οχημάτων. Να κληθεί η Επιτροπή να εξασφαλίσει ταχεία και αποτελεσματική αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με τα εξεταζόμενα εθνικά μέτρα και να παρακολουθεί στενά τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου το οποίο έχει καταρτίσει για το συγκεκριμένο τομέα.

- Να αναγνωρισθεί η σημασία της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση. Σε επίπεδο Ε.Ε., να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των υφιστάμενων εργαλείων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας. Να αξιοποιηθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής για την απασχόληση που θα διεξαχθεί το Μάιο στην Πράγα, ώστε να συμφωνηθούν συγκεκριμένοι προσανατολισμοί και μέτρα για το μετριασμό του κοινωνικού αντίκτυπου της κρίσης και του αντίκτυπού της στην απασχόληση.

Συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο

Στο κοινό ανακοινωθέν ζητείται να:

- Να εξασφαλισθεί ότι οι εσωτερικές προσπάθειες και δράσεις της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση των ανοικτών αγορών εκφράζονται καταλλήλως και σε διεθνές επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών των αναπτυσσόμενων χωρών.

- Να αναγνωρισθεί η σημασία της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας των 20» στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, των πολιτών και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Να υπογραμμισθεί ο ηγετικός ρόλος της Ε.Ε. στη διαδικασία της εν λόγω Ομάδας και να αξιοποιηθεί το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να διαμορφωθεί η σχετική θέση της Ε.Ε., λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων της Συνόδου που έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις 22 Φεβρουαρίου.

- Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με μια διαδικασία που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία ολοκλήρωση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ντόχα.

NAFTEMPORIKI
Share |