Tuesday, March 3, 2009

Καταρρέει η GM Europe- SOS για βοήθεια

Καταρρέει η GM Europe- SOS για βοήθεια

«Στερεύει» από ρευστό τον επόμενο μήνα ο βραχίονας της General Motors στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον στον αέρα 300.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της διοίκησης. Η εταιρία αναμένει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλήξουν σε απόφαση στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες σχετικά με την παροχή ή όχι βοήθειας στην αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία. Η GM θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «στις αρχές του δεύτερου τριμήνου» εάν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν προχωρήσουν εγκαίρως σε εκταμίευση εκτάκτων κεφαλαίων, σημειώνει ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας, Φιτζ Χέντερσον.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουμε και υπάρχει κίνδυνος να χρεοκοπήσουμε», σημείωσε ο Χέντερσον. Η GM βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την Opel και τη βρετανική θυγατρική της, Vauxhall.

Δε διευκρίνισε ποια εργοστάσιά της μπορεί να κλείσουν. Κατέχει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Αγγλία.

Η Opel να παραμείνει στην ιδιοκτησία της GM

Την ιδιοκτησία της Opel θα πρέπει να διατηρήσει η General Motors, προκειμένου να έχει την απαραίτητη για την κατασκευή νέων μοντέλων τεχνογνωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τελευταίας, Χανς Ντεμάν, από τη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτων της Γενεύης.

Η GM ενδέχεται να πουλήσει έως το 50% της Adam Opel, καθώς αναζητά 3,3 δισ. ευρώ σε κρατική βοήθεια από την Ευρώπη για τη διάσωση της μονάδας της. Η ιδιοκτησία της Opel από τη GM είναι «απολύτως απαραίτητη, γιατί χρειαζόμαστε τη μητρική μας εταιρεία να μας παράσχει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας», δήλωσε ο Ντεμάν σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Σημείωσε δε ότι η αγορά αυτοκινήτων θα παραμείνει ιδιαιτέρως δύσκολη αυτή χρονιά ενώ το 2010 θα αρχίσει να ανακάμπτει κάτι που όμως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |