Tuesday, March 3, 2009

Toyota: Οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση

Toyota: Οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση

Ζημίες για πρώτη φορά σε 59 χρόνια προβλέπει να εμφανίσει η Toyota Motor Corp., ενώ ενδέχεται να λάβει οικονομική βοήθεια από την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση καθιστά δύσκολη την άντληση κεφαλαίων.

Το οικονομικό σκέλος της εταιρείας ενδέχεται να ζητήσει δάνειο ύψους 200 δισ. γιέν [JPY=X] (2 δισ. δολ.), μετέδωσε σήμερα το δίκτυο NHK, χωρίς να αναφερθεί στην πηγή της πληροφόρησής του. Η Toyota Financial Services Corp. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική Japan Bank for International Cooperation, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Τοσιάκι Καουάι, χωρίς να επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα ή το ύψος του δανείου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι θα εμφανίσει καθαρές ζημίες 350 δισ. γιέν μετά τη μείωση των πωλήσεων της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ – την πιο κερδοφόρα της Toyota – κατά 31% το τελευταίο τρίμηνο. Η παγκόσμια ύφεση ανάγκασαν επίσης την General Motors Corp. και την Chrysler LLC να λάβουν δάνεια στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Toyota έχει δάνεια 2,34 τρισ. γιέν και ομόλογα που λήγουν φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Συνήθως οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντλούν κεφάλαια μέσω ομολόγων και δανείων για τις οικονομικές τους εταιρείες που προσφέρουν δάνεια στους αγοραστές των αυτοκινήτων.

Οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν 0,3% στα 3.060 γιέν στις 11 π.μ. στο Τόκιο. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,3% έναντι πτώσης 19% του δείκτη Nikkei [.N225] 225.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |