Monday, July 21, 2008

Αφήστε τις μετοχές και αγοράστε... αρκουδάκια!

Αφήστε τις μετοχές και αγοράστε... αρκουδάκια!

Τα... ενθύμια του ναυαγίου όχι του Τιτανικού αλλά της Bear Stearns φαίνεται πως αξίζουν σήμερα πολύ περισσότερο από ότι πλήρωσε η αντίπαλός της JPMorgan Chase & Co, για να αγοράσει τις μετοχές της!


Oι προσφορές για ένα αρκουδάκι με το logo της Bear Stearns στο eBay ξεκινούν στα 14,95 δολάρια, στην κατηγορία των «ιστορικών ενθυμίων» (!) την στιγμή που η JPMorgan με την εξαγορά ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, τοποθέτησε την αξία κάθε μίας μετοχής της Bear Stearns στα 9,35 δολάρια.

Και την ημέρα που οι δύο τέως hedge funds managers της «ξεπουλημένης» επενδυτικής τράπεζας συνελήφθησαν με την κατηγορία χρηματιστηριακής απάτης, τα σουβενίρ της Bear Stearns, όπως τα μπαλάκια του γκόλφ, οι πετσέτες θαλάσσης και τα καπελάκια στο eBay, είδαν τις προσφορές τους να εκτινάσσονται στα ύψη. Τα Τ-Shirts δε της τράπεζας, έχουν τριπλάσια αξία από την μετοχή της και το μήνυμα που είναι τυπωμένο πάνω τους αξίζει χίλιες λέξεις « Η εταιρεία μου κατέρρευσε και το μόνο που πήρα είναι αυτό το μπλουζάκι» !

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι... μακριά από μας!

REPORTER.GR

Κάλυψε μέρος των απωλειών το αργό, έκλεισε πάνω από τα 131 δολάρια

Κάλυψε μέρος των απωλειών το αργό, έκλεισε πάνω από τα 131 δολάρια

Λίγο πάνω από τα 2 δολάρια ήταν η σημερινή ανοδος του αργού, ξεπερνώντας πάλι τα 130 δολάρια, και περιορίζοντας τις κατά 11% απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, που το είχαν φέρει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.
Η είδηση ότι καταιγίδα κινείται προς το Μεξικό, και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά και την άρνηση του Ιράν να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ήταν οι δύο λόγοι που επηρέασαν καθοριστικά στην αντιστροφή του κλίματος υπερ του αργού.

Το συμβόλαιο του Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 1,7% στα 131,04 δολάρια το βαρέλι.

Την Παρασκευή υποχώρησε κατά 0,3 % στα 128,88 δολάρια, διευρύνοντας τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας στο 11%.

Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου για το μπρεντ κατέγραψε άνοδο κατά 1,97% στα 131,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Παρασκευή κατέγραψε πτώση κατά 0,40% στα 129,32 δολάρια.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε τυφώνα η τροπική καταιγίδα "Dolly"που πλησιάζει στον κόλπο του Μεξικό και κινείται δυτικά είναι πάρα πολλές.

Η εταιρεία Royal Dutch Shell Plc, έχει ήδη αρχίσει την εκκένωση των τοπικών μονάδων, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα από την επικείμενη καταιγίδα.

Ομοίως και η Exxon Mobil, η οποία και δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, ώστε να αντιμετωπίσουν τη δυνατή βροχή και τους ισχυρούς ανέμους.

Απογοήτευση προκαλεί στη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη το Ιράν δεν έδωσε σαφή απάντηση στην πρόταση που του έχει γίνει από τις Έξι δυνάμεις για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματός του.

Το Ιράν έχει δυο εβδομάδες για να απαντήσει σοβαρά στην πρόταση των Έξι για διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσει «κυρώσεις», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

REPORTER.GR

Γερμανία: Συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2008

Γερμανία: Συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2008

Σε φάση συρρίκνωσης εκτιμάται ότι έχει μπεί η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γερμανική, το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της γερμανικής τράπεζας Bundesbank, η γερμανική οικονομία πιθανόν δεν μπορεί να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, αφού τότε είχε καταγράψει τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δώδεκα ετών, δηλαδή 1,5%. Πρόκειται δηλαδή, εκτός των αλλων και για μια αναμενόμενη τεχνική διόρθωση.

Οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τη Bundesbank είναι οι υψηλές τιμές πετρελαίου που βάλλουν τα έσοδα, καθώς και η ισχυροποίηση του ευρώ που επηρεάζει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον μεταποιητικό κλάδο μειώθηκαν, εξαιτίας της κάμψης της αγοραστικής ζήτησης από τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Η μείωση αυτή των επενδύσεων, προκάλεσε και υποχώρηση των εισαγωγών, επηρεάζοντας, μάλλον, θετικά το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Bundesbank.

Οι εκτιμήσεις, τέλος της κυβέρνησης, κάνουν λόγο τα οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,7%, στο σύνολο του 2008.

Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 14/8.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Υποχώρησε κατά 0,1% ο βασικός οικονομικός δείκτης Ιουνίου του Conference Board

ΗΠΑ: Υποχώρησε κατά 0,1% ο βασικός οικονομικός δείκτης Ιουνίου του Conference Board

Πτώση 0,1% σημείωσε ο βασικός οικονομικός δείκτης Ιουνίου του Conference Board, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να επιβραδυνθεί περαιτέρω εντός του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ο δείκτης υποχώρησε το Μάιο κατά 0,2%, έναντι ανόδου 0,1% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Η εγχώρια οικονομία δεν δείχνει σημάδια ενδυνάμωσης», ανέφερε ο οικονομολόγος του Conference Board Κεν Γκόλντσταϊν.

NAFTEMPORIKI

EK: Κυρώσεις €400 χιλ. στους Α. Τσόκκο, Μ. Παπαγεωργίου και Σ. Θεμιστοκλέους

EK: Κυρώσεις €400 χιλ. στους Α. Τσόκκο, Μ. Παπαγεωργίου και Σ. Θεμιστοκλέους


Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2008, αποφάσισε την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) Νόμου του 2005, («ο Νόμος»), ως ακολούθως:

Α. Στον κ. Ανδρέα Τσόκκο, Εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρίας A. Tsokkos Hotels Public Ltd, («η Εταιρία»)

(α) διοικητικό πρόστιμο ύψους €100.000 (εκατό χιλιάδων ευρώ) για παράβαση του άρθρου 19 του Νόμου, αφού προέβηκε σε πράξεις χειραγώγησης της αγοράς:

• με συναλλαγές σε μετοχές της Εταιρίας μέσω παρένθετων προσώπων ή/και προσώπων που ενεργούσαν για λογαριασμό του ή/και με τις οδηγίες του, κατά την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006

• με συναλλαγές τις οποίες διενέργησε σε μετοχές της Εταιρείας κατά την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006

• με συναλλαγές σε μετοχές της Εταιρείας μέσω της Εταιρείας (με την μέθοδο του buyback) κατά την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006

με τις οποίες δόθηκαν ή είναι πιθανό ότι δόθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις για την προσφορά, τη ζήτηση ή την τιμή της μετοχής της Εταιρίας (άρθρο 20(1)(α) του Νόμου).

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους.

2. Πράξεις χειραγώγησης πλήττουν την ακεραιότητα της αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων αφού εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους διαφάνειας.

3. Την κεντρική σημασία που αποδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διασφάλιση του ότι η αγορά δεν χειραγωγείται με οποιοδήποτε τρόπο, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς αυτήν.

4. To γεγονός ότι ο κ. Ανδρεάς Τσόκκος προέβηκε τόσο ο ίδιος σε πράξεις χειραγώγησης όσο και μέσω των κ. Στέφανο Θεμιστοκλέους και κας Μιράντας Παπαγεωργίου που ενεργούσαν ως παρένθετα πρόσωπα ή/και για λογαριασμό του ή/και με τις οδηγίες του.

(β) διοικητικό πρόστιμο ύψους €50.000 (πενήντα χιλιάδων ευρώ) για παράβαση του άρθρου 18(1) του Νόμου, αφού ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006, διενέργησε συναλλαγές μέσω παρένθετων προσώπων ή/και προσώπων που ενεργούσαν για λογαριασμό του ή/και με τις οδηγίες του και δεν τις ανακοίνωσε, ως όφειλε, κατά παράβαση του άρθρου 18(1) του Νόμου.

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1.Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους.

2.Την ανάγκη για ανακοίνωση των συναλλαγών που διενεργούνται από πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στο πλαίσιο ενός εκδότη για δικό τους λογαριασμό αφού αποτελεί χρήσιμη πληροφορία για το επενδυτικό κοινό και πρόσθετο μέσο για την εποπτεία της αγοράς και τη διαφάνεια των συναλλαγών. Η μη ανακοίνωση δυσχεραίνει το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στερεί από το επενδυτικό κοινό τις πληροφορίες που δικαιούται.

(γ) διοικητικό πρόστιμο ύψους €50.000 (πενήντα χιλιάδων ευρώ) για παράβαση του άρθρου 13 του Νόμου, αφού ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006, διενέργησε συναλλαγές μέσω παρένθετων προσώπων ή/και προσώπων που ενεργούσαν για λογαριασμό του ή/και με τις οδηγίες του, ενώ ήταν κλειστή περίοδος για συναλλαγές σε μετοχές της Εταιρίας, και

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1.Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους.

2.Τη βαρύτητα που αποδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διασφάλιση του ότι τα άτομα που καλύπτει η Οδηγία 5/2005 συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιές της. Η συμμόρφωση με την Οδηγία 5/2005 διαφυλάσσει ότι πρόσωπα που είναι σε προνομιούχα θέση σε σύγκριση με το ευρύ επενδυτικό κοινό συναλλάσσονται με ίσους όρους.

(δ) διοικητικό πρόστιμο ύψους €50.000 (πενήντα χιλιάδων ευρώ) για παράβαση του άρθρου 9 του Νόμου, αφού ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, από τις 03.04.2007 κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε σχέση με διαβουλεύσεις της Εταιρίας με θεσμικό επενδυτή με σκοπό την πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας. Κάνοντας χρήση των πληροφοριών αυτών, προέβηκε σε συναλλαγές στη μετοχή της Εταιρίας κατά την περίοδο 13.04.2007-25.04.2007. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Νόμου, πρόσωπα-κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να αποκτήσουν ή να διαθέσουν χρηματοοικονομικά μέσα που αφορούν οι πληροφορίες αυτές.

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1.Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους.

2.Την κεντρική σημασία που αποδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διασφάλιση του ότι άτομα που είναι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών, και συνεπώς βρίσκονται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με το ευρύ επενδυτικό κοινό, δεν θα κάνουν χρήση των πληροφοριών αυτών καθότι η μη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών αποτελεί απαραίτητο εχέγγυο για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς χρηματοοικονομικών μέσων και της εμπιστοσύνης του κοινού σε αυτή.

Β. Στην κα Μιράντα Παπαγεωργίου διοικητικό πρόστιμο ύψους €75.000 (εβδομήντα πενήντα χιλιάδων ευρώ) για παράβαση του άρθρου 19 του Νόμου, με τις συναλλαγές, τις οποίες διενήργησε ως παρένθετο πρόσωπο ενεργώντας για λογαριασμό ή/και με τις οδηγίες του κ. Ανδρέα Τσόκκου, σε μετοχές της εταιρείας A. Tsokkos Hotels Public Ltd (‘η Εταιρεία’) κατά την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006 με τις οποίες δόθηκαν ή είναι πιθανό ότι δόθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις για την προσφορά, τη ζήτηση ή την τιμή της μετοχής της Εταιρείας (άρθρο 20(1)(α) του Νόμου).

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους.

2. Πράξεις χειραγώγησης πλήττουν την ακεραιότητα της αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων αφού εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους διαφάνειας.

3. Την κεντρική σημασία που αποδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διασφάλιση του ότι η αγορά δεν χειραγωγείται με οποιοδήποτε τρόπο, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς αυτήν.

4. To γεγονός ότι προέβηκε σε πράξεις χειραγώγησης ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Ανδρέα Τσόκκου, αφού είχε στενές σχέσεις εξάρτησης με την οικογένεια Τσόκκου, και ενεργούσε για λογαριασμό ή/και με τις οδηγίες και τη χρηματοδότηση του κ. Τσόκκου.

Γ. Στον κ. Στέφανο Θεμιστοκλέους διοικητικό πρόστιμο ύψους €75.000 (εβδομήντα πενήντα χιλιάδων ευρώ) για παράβαση του άρθρου 19 του Νόμου με τις συναλλαγές, τις οποίες διενήργησε ως παρένθετο πρόσωπο ενεργώντας για λογαριασμό ή/και με τις οδηγίες του κ. Ανδρέα Τσόκκου, σε μετοχές της εταιρείας A. Tsokkos Hotels Public Ltd (‘η Εταιρεία’) κατά την περίοδο 31.07.2006-26.09.2006 με τις οποίες δόθηκαν ή είναι πιθανό ότι δόθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις για την προσφορά, τη ζήτηση ή την τιμή της μετοχής της Εταιρείας (άρθρο 20(1)(α) του Νόμου).

Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους.

2. Πράξεις χειραγώγησης πλήττουν την ακεραιότητα της αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων αφού εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους διαφάνειας.

3. Την κεντρική σημασία που αποδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διασφάλιση του ότι η αγορά δεν χειραγωγείται με οποιοδήποτε τρόπο, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς αυτήν.

4. To γεγονός ότι προέβηκε σε πράξεις χειραγώγησης ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Ανδρέα Τσόκκου, αφού είχε στενές σχέσεις εξάρτησης με την οικογένεια Τσόκκου, και ενεργούσε για λογαριασμό ή/και με τις οδηγίες και τη χρηματοδότηση του κ. Τσόκκου.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1045.24 ( 4.20%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3060.70 ( 4.23%)

Όγκος: € 12,507,137

---

FTSE 100 INDEX 5,404.30 27.90 0.52%
CAC 40 INDEX 4,299.36 73.37 1.74%
DAX INDEX 6,424.84 42.19 0.66%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,467.34 -29.23 -0.25%
S&P 500 INDEX 1,260.00 -0.68 -0.05%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,279.53 -3.25 -0.14%

Yahoo: Συμφωνία με τον Carl Icahn - Πήρε θέση στο ΔΣ

Yahoo: Συμφωνία με τον Carl Icahn - Πήρε θέση στο ΔΣ

Σε συμφωνία με τον μεγαλοεπενδυτή Carl Icahn ήρθε τελικά η Yahoo, βάζοντας τέλος στην πολύμηνη διαμάχη που είχε με την διοίκηση της εταιρείας.
Ο Ichan «κέρδισε» τελικά θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Yahoo, μετά από διακανονισμό. Μήλον της έριδος για τη διαμάχη και τις κάκιστες σχέσεις τους με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Yahoo Jerry Yang, αποτέλεσε η...αδιαλλαξία της εταιρείας αναφορικά με την πρόταση εξαγοράς από την Microsoft.

REPORTER.GR

SOS! Η Morgan Stanley δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές!

SOS! Η Morgan Stanley δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές!


(upd) Την προσοχή σας παρακαλώ! Για πρώτη φορά μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, η Morgan Stanley «γυρίζει» σε overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές! Ε αυτό αξίζει να το ακούσουμε... Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αυξάνει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές κατά 3% μειώνοντας ισόποσα τις τοποθετήσεις του σε ρευστότητα. Η νέα σταάση της M.S είναι λοιπόν : 3% overweight σε μετοχές, 2% overweight στα μετρητά και 5% underweight στα ομόλογα. Αυτό όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, είναι το πρώτο βήμα για το bear market rally που αναμένεται να ζήσουμε λόγω των υπερπουλημένων συνθηκών του σήμερα, των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, και του περιορισμού του πληθωρισμού αργότερα μέσα στο έτος.
Πάντως, σημειώνει πως είναι προετοιμασμένη και για βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των μετοχών οι οποίες ίσως και να μην έχουν ακόμη βρει τον πάτο τους.

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει πως ενώ οι προοπτικές από το μέτωπο της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής εικόνας των εταιρειών, παραμένουν άσχημες, η εικόνα «τακτικής» έχει βελτιωθεί. Καθώς ο δείκτης MSCI Europe έχει χάσει 30% από την κορυφή του περασμένου Ιουνίου, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα υπάρχει μόνον μικρή πιθανότητα υποχώρησης.

Μετά από ένα τόσο βίαιο ξεπούλημα, κάποια στιγμή έρχεται και ένα ουσιαστικό ράλι. Πολλοί από τους τεχνικούς δείκτες της Μ.S. βρίσονται πολύ κοντά σε αυτό το κρίσιμο αγοραστικό επίπεδοο. Ετσι, μόλις ο πληθωρισμός αρχίσει να περιορίζεται, θα δοθεί το σύνθημα για άνοδο των αγορών.

Εντωμεταξύ, φυσικά, δεν αποκλείεται μία βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν αφήνουν τον διεθνή οίκο να είναι απόλυτα βέβαιος ότι έχουμε δει τον πάτο των αγορών. Ετσι, θα πρέπει να δούμε πρώτα πιο ρεαλιστικές προσδοικίες των αναλυτών για τα κέρδη των επιχειρήσεων, και πως η επενδυτική εμπιστοσυνη βασισμένη στην κίνηση της αγοράς, είναι σημαντικά bearish.

Εάν υπήρχε μεγαλύτερη διορατικότητα στο ότι πληθωρισμός θα χαλαρώσει, ο διεθνής οίκος θα αγοράζε περισσότερο επιθετικά σήμερα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Ετσι, τοποθετεί την εξέλιξηη της διόρθωσης να ολοκληρώνεται όταν πρώτα δούμε μερικά «αποτυχημένα» ράλι του 3%-5% στις μετοχές, τα οποία θα ακολουθηθούν και από χαμηλότερα … χαμηλά.

Lehman Brothers

Στο μεταξύ, ότι και να γίνεται στις αγορές, επιμένει... bullish η Lehman Brothers για την προοπτική των διεθνών μετοχών προβλέποντας ράλι της τάξης του 16% από σήμερα και μέχρι τα τέλη του έτους, αν και μειώνει τον στόχο για τον δείκτη FTSE World στις 362 μονάδες από 415 μονάδες προηγουμένως.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος οίκος, από τις αρχές του χρόνου και κάθε εβδομάδα στην καθιερωμένη έκθεση Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, δηλώνει πάντα άπλετη αισιοδοξία για τις μετοχές, παρά τα συνεχόμενα χαστούκια που δέχονται από τις άγριες διαθέσεις που έχει δείξει η κρίση, τον εφιάλτη του πληθωρισμού και το βαρίδι της οικονομικής επιβράδυνσης.

Εμείς, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε και πεπεισμένοι για την ευστοχία των εκτιμήσεων του οίκου και του αναλυτή κ. Ian Scott, σας παρουσιάζουμε τους λόγους για του οποίους η Lehman Brothers συνεχίζει να βλέπει ταύρους στις αγορές...

Πρώτον, θεωρεί πως οι πληθωριστικές πιέσεις -εκτός της αγοράς των εμπορευμάτων- θα περιορισθούν σημαντικά. Επίσης, στο μέτωπο της κερδοφορίας, αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι αρνητικές, τίποτα δεν δείχνει ότι η κερδοφορία των εισηγμένων καταρρέει και δεν έχουμε σε καμία περίπτωση αγγίξει «υπερβολικά» επίπεδα.

Οπως δείχνουν και τα πράγματα εξ Αμερικής, το 70% των εταιριών αναμένεται να εκπλήξουν θετικά με τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, σε αντίθεση με το 30% που αναμένεται να είναι τα αρνητικά.

Σημαντικοί καταλύτες για την αξία που προσφέρουν σήμερα οι μετοχές είναι, εκτός από τα κέρδη των εισηγμένων, και η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου ή η συνειδητοποίηση της αγοράς πως τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι καθόλου αναγκαία για να «γιατρέψουν» τον πληθωρισμό (!).

Οπως σημειώνει ο οίκος, οι bear markets έχουν την τάση να ακολουθούνται στους επόμενους εννέα μήνες, είτε από σταθεροποίηση της αγοράς είτε από ένα δυναμικό ράλι.

REPORTER.GR

«Σε ύφεση οδεύει η βρετανική οικονομία»

«Σε ύφεση οδεύει η βρετανική οικονομία»

Η βρετανική οικονομία έχει εισέλθει, πιθανότητα, ήδη σε ύφεση και χρειάζεται μια άμεση μείωση των επιτοκίων προκειμένου να μετριασθεί ο αντίκτυπος της κρίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Guardian”, το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής υποστηρίζει πως η Βρετανία πιθανόν να βρίσκεται στο χείλος μιας χειρότερης κρίσης από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην άνοδο του πληθωρισμού παρά στη στήριξη της οικονομίας.

«Πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε ύφεση και πιθανόν να είμαστε ήδη σε μια αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλαντσφλάουερ, τονίζοντας πως αν και οι ΗΠΑ έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας τους, η Βρετανία «δεν έχει κάνει τίποτα».

Το μέλος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της μείωσης των βρετανικών επιτοκίων – τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 5% – αν και δεν προσδιόρισε σε πιο ακριβώς επίπεδο.


NAFTEMPORIKI

Αποχωρεί ο αντιπρόεδρος της Citigroup

Αποχωρεί ο αντιπρόεδρος της Citigroup


Την αποχώρηση του προέδρου του τμήματος θεσμικών πελατών Μάικλ Κλάιν ανακοίνωσε σήμερα η Citigroup η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάσει ενεργητικού.

Ο Κλάιν, ο οποίος ανήκε στο δυναμικό της Citigroup τα τελευταία 23 χρόνια, εκτελούσε από τον περασμένο Μάρτιο και καθήκοντα αντιπροέδρου της τράπεζας.

NAFTEMPORIKI

Bank of America: Ανώτερα των προσδοκιών τα κέρδη β' τριμήνου

Bank of America: Ανώτερα των προσδοκιών τα κέρδη β' τριμήνου


Κάμψη της κερδοφορίας της, μικρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, ανακοίνωσε η Bank of America για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά 41% στα 3,41 δισ. δολάρια ή 72 σεντς ανά μετοχή, από 5,76 δισ. δολάρια ή 1,28 δολάρια ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 54 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 20,32 δισ. δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η BofA.


NAFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

HANG SENG INDEX 22,532.90 658.71 3.01%
CSI 300 INDEX 2,911.05 95.59 3.40%

Ρουμανία: Στα 3,3 δισ. € οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο α΄ εξάμηνο

Ρουμανία: Στα 3,3 δισ. € οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο α΄ εξάμηνο

Η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη ρουμανική αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2008 (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών συμφωνιών στον κλάδο των ακινήτων) ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 1,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, υποστηρίζει η εταιρεία Raiffeisen Investment Romania.

Ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στους 6 πρώτους μήνες του 2008 ανήλθε σε 83, έναντι 51 στο πρώτο εξάμηνο του 2007.

«Η αύξηση κατά περισσότερο από 150% είναι κατά κάποιο τρόπο αντίθετη με την υφιστάμενη κρίση που ζούμε στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι’ αυτό. Από τη μία μεριά, μία συμφωνία χρειάζεται 6 με 8 μήνες να ολοκληρωθεί και έτσι μερικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν στις αρχές του 2008 είχαν ήδη καταλήξει σε αποτέλεσμα στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Από την άλλη μεριά, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών ανισορροπιών που μπορούν να εξηγηθούν σε ένα περιβάλλον σταθερής ανάπτυξης, ολοένα και περισσότερες εγχώριες εταιρείες γίνονται ενδιαφέρουσες εξαιτίας του μεγέθους τους, του μεριδίου αγοράς που ελέγχουν και των προοπτικών ανάπτυξης που διαθέτουν», επισημαίνει η γενική διευθύντρια της εταιρείας, κ. Ioana Filipescu.

Ο κλάδος των ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί το δυναμικότερο τμήμα της ρουμανικής οικονομίας, καθώς η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτόν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ή το 34% του συνόλου.

Οι μεγαλύτερες σχετικές συμφωνίες του κλάδου ήταν η εξαγορά (από την Deutsche Bank του Upground Project έναντι 340 εκατ. ευρώ και οι εξαγορές (από την IDG) των εμπορικών κέντρων Winmarkt (182 εκατ. ευρώ) και Iris (147 εκατ. ευρώ).

NAFTEMPORIKI

Χονγκ Κονγκ: Στο 6,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός Ιουνίου

Χονγκ Κονγκ: Στο 6,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός Ιουνίου

Στο 6,1% εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδό του στο 5,8%. Το Μάιο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,7%.


NAFTEMPORIKI

Πρώτο πρόστιμο σε Swissport και LGS

Πρώτο πρόστιμο σε Swissport και LGS


Βαρείες καμπάνες αναμένεται να πέσουν εντός της εβδομάδας στις δύο εταιρείες Swissport και LGS που ανέλαβαν τις υπηρεσίες εδάφους των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου τον περασμένο Μάιο.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαΐδης, που μιλούσε το πρωί στο ραδιόφωνο του Άστρα, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στις δύο εταιρείες, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αναμονής συμμόρφωσης των δύο εταιρειών και εντός των ημερών θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίων τους, με την επιβολή προστίμου ως πρώτο στάδιο».

Ο κ. Νικολαΐδης αν και αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποιες βελτιωτικές κινήσεις από τις δύο υπηρεσίες, εντούτοις τόνισε δεν είναι αρκετές.

«Στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε καταστάσεις και να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα. Αντίθετα, προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες που επιβάλλουν από το πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση της άδειας των δύο εταιρειών», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας:

«Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης και έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και εξουσίες που μας παρέχει ο νόμος ώστε να ασκηθεί πίεση και να υπάρξουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις με πιο γρήγορους, όμως, ρυθμούς».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Πολιτική Αεροπορία συνεχίζει να ασκεί αυστηρή εποπτεία και αυστηρούς ελέγχους, τόσο προς τον επενδυτή όσο και προς τις δύο εταιρείες εδάφους. Παραδέχθηκε, για άλλη μια φορά, ότι συνεχίζουν τα προβλήματα χωρίς να δίνει άλλοθι στην εταιρεία Hermes η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων και με ανακοίνωση της προς τα ΜΜΕ υποστηρίζει ότι έπραξε ότι είναι δυνατόν και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα κακώς κείμενα στις υπηρεσίες εδάφους.

«Υπάρχει συμβατική ευθύνη του επενδυτή η οποία σαφέστατα καθορίζει ότι για την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων την ευθύνη τη φέρει ο επενδυτής ανέφερε και κάλεσε την κοινοπραξία Hermes να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της, ιδιαίτερα ενόψει του Αυγούστου και της αιχμής της επιβατικής κίνησης».

«Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν το επίπεδο των υπηρεσιών που επιβάλλεται να έχουν», κατέληξε ο υπουργός Συγκοινωνιών.

Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού της είχε δώσει περιθώριο δύο βδομάδων στις δύο εταιρείες ώστε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για βελτίωση της χαώδους κατάστασης που είχε δημιουργηθεί όταν η κοινοπραξία εδώ και δύο μήνες περίπου ανάθεσε τις υπηρεσίες εδάφους στις δύο αυτές εταιρείες.

Μετά από ευρεία σύσκεψη στις 7 Ιουλίου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών παρουσία και του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας Hermes, τόσο η Hermes όσο και οι εταιρείες Swissport και LGS είχαν δεσμευτεί ότι θα ανταποκρίνονταν σε μια σειρά δεσμεύσεων που είχαν λάβει προς εξομάλυνση της κατάστασης.

STOCKWATCH.COM.CY

Στοιχήματα 1 τρισ. δολ. υπέρ μιας νέας πτώσης των μετοχών

Στοιχήματα 1 τρισ. δολ. υπέρ μιας νέας πτώσης των μετοχών

Περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια «στοιχηματίζουν» οι επενδυτές στο ενδεχόμενο να πέσουν κι άλλο οι τιμές των μετοχών. Οι managers από τον William Ackman μέχρι τον Jim Rogers «σορτάρισαν» τουλάχιστον 1,4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο στην κατάρρευση των... πολύπαθων Fannie Mae and Freddie Mac, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Harbinger Capital Partners «σόρταρε» 665 εκατ. δολάρια στην «βύθιση» της βρετανικής HBOS.


Μετοχές αξίας άνω των 1,4 τρισ. δολαρίων είναι δανεισμένες σε short sellers στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την Spitalfields Advisors.

Η διεθνής οικονομική επιβράδυνση, οι πιστωτικές απώλειες των 447 δισ. δολαρίων και η «έκρηξη» των funds που στοιχηματίζουν υπέρ την πτώσης των μετοχών έχουν οδηγήσει σε bear market τις 22 από τις 23 χώρες που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI World.

REPORTER.GR

Βρετανία: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι αδιάθετες κατοικίες

Βρετανία: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι αδιάθετες κατοικίες

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν τον Ιούλιο οι αδιάθετες κατοικίες στη Βρετανία, σύμφωνα με μέτρηση της Rightmove, ενώ οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.
Η μέση τιμή σημείωσε πτώση κατά 2% σε επίπεδο έτους στις 235.219 λίρες. Σε μηνιαία βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο.

Στο Λονδίνο ωστόσο οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν περίπου 10% φέτος και 6% το 2009.

REPORTER.GR

Γερμανία: Πτώση 7% στις κατασκευαστικές παραγγελίες Μαΐου

Γερμανία: Πτώση 7% στις κατασκευαστικές παραγγελίες Μαΐου

Πτώση της τάξεως του 7% σημείωσαν σε ετήσια βάση, το Μάιο, οι παραγγελίες στις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι παραγγελίες υποχώρησαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους κατά 0,7%, βάσει προσαρμοσμένων στις τιμές όρων.

Ο τζίρος της βιομηχανίας ενισχύθηκε το Μάιο κατά 3,2%, ενώ στο πεντάμηνο σημείωσε άνοδο 7,7%.

NAFTEMPORIKI

LG Electronics: 84% πάνω τα κέρδη β’ τριμήνου

LG Electronics: 84% πάνω τα κέρδη β’ τριμήνου


Ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της κατά 84% ανακοίνωσε η LG Electronics για το δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη τις θετικές επιδόσεις στη μονάδα κινητών τηλεφώνων και στην κοινοπραξία κατασκευής οθονών LCD.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 706,9 δισ. γουόν (695 εκατ. δολάρια) από 384,6 δισ. γουόν που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Παρόλα αυτά, διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν στα 826 δισ. γουόν. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 22,5% στα 7,23 τρισ. γουόν.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους η νοτιοκορεάτικη εταιρεία εμφανίζεται πάντως απαισιόδοξη, προβλέποντας πως τα έσοδα θα σημειώσουν πτώση στο τρίτο τρίμηνο, λόγω της αδύναμης ζήτησης για συσκευές και του αντίκτυπου της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η LG Electronics εκτιμά ότι τα περιθώρια στη μονάδα κινητών τηλεφώνων θα υποχωρήσουν, αν και θα παραμείνουν άνω του 10%. Στο δεύτερο τρίμηνο το λειτουργικό περιθώριο στο τμήμα συσκευών διαμορφώθηκε στο 14,4%, έναντι 13,9% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν στα 113.500 γουόν, σημειώνοντας άνοδο 4,1%. Πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενισχύθηκαν έως και 6,9%.


NAFTEMPORIKI

FED: Ανοικτό το θέμα αύξησης των επιτοκίων

FED: Ανοικτό το θέμα αύξησης των επιτοκίων


Η Federal Reserve δεν πρέπει να περιμένει να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές και στεγαστικές αγορές για να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve της Μινεάπολις, Γκάρι Στερν.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος Στερν πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού. Οι δηλώσεις αυτές του Στερν ενισχύουν τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μινεάπολι ανέφερε ότι το σχέδιο διάσωσης του Χένρι Πόλσον για τη Fannie Mae και Freddie Mac αναμένεται να βοηθήσει την αγορά στέγης, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι οι χρηματοοικονομικές αγορές να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Οι ενέργειές μας θα επηρεάσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Στερν.

Ο επικεφαλής της τράπεζας παρομοίασε τη σημερινή οικονομική κρίση με αυτή των αρχών της δεκαετίας του '90, η οποία περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη για τρία χρόνια.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, ενώ ο Αλαν Γκρίνσπαν είχε δηλώσει ότι η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 50 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε τον αμερικανικό λαό, ότι η οικονομία σύντομα θα ανακάμψει, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά στέγης και παρά τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να ορθοποδήσει σύντομα, καθώς εμπιστεύομαι το πνεύμα καινοτομίας που χαρακτηρίζει τους Αμερικανούς πολίτες».

Η εν λόγω επιβεβαίωση του Μπους ήρθε μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους οδήγησε τις τιμές καταναλωτή στα ύψη, καθώς ενισχύθηκαν κατά 1,1% τον Ιούνιο, με την ετήσια βάση να μην ξεπερνάει το 5%. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.


NAFTEMPORIKI

Η Ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ούτε το 2009

Η Ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ούτε το 2009

O ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ενδεχομένως να ξεπεράσει τις προβλέψεις εφέτος και μολονότι το 2009 θα είναι βραδύτερος δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για ύφεση, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πιρ Στέινμπρουεκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Welt am Sanntag», ο υπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις περί προοπτικών ύφεσης στη Γερμανία προκαλούν νευρικότητα. «Εχουμε κάθε λόγο αυτή τη στιγμή να μην καταστήσουμε ανασφαλείς τους πολίτες. Ούτε και η σημερινή κατάσταση επιτρέπει να δημιουργούμε από μόνοι μας σενάρια κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στέινμπρουεκ αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% εφέτος χαμηλότερα από το περυσινό 2,5%, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπει ρυθμό 1,2%. Οικονομολόγοι όμως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί ως προς αυτή την προοπτική.


Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να δημιουργούμε από μόνοι μας σενάρια κρίσης για την οικονομία διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πιρ Στέινμπρουεκ.
Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW ανέφερε ότι η μείωση των παραγγελιών και της παραγωγής παραπέμπουν σε οικονομική επιβράδυνση, ενώ παράλληλα είπε ότι δεν αναμένει σημαντική μείωση της ανεργίας το επόμενο έτος. Ακόμη χειρότερα, ο επικεφαλής του Cologne Institute for Business Researche πιστεύει ότι το 2009 θα σημάνει το τέλος της ανάκαμψης στη Γερμανία.

Ο Στέινμπρουεκ επανέλαβε επίσης τη στάση του απέναντι στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή οικονομία.

Η επιθυμία του να εισαγάγει καλύτερες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας της αγοράς παραμένει αμείωτη, ενώ στο ερώτημα για την πιθανότητα κρατικοποίησης προβληματικής τράπεζας, ο Στέινμπρουεκ απάντησε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί μία τράπεζα στα λογιστικά βιβλία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός συνάδελφός του Τζούλιο Τρεμόντι εξέφρασε την άποψη ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών και συνεπώς η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση για να αντεπεξέλθει σε διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Μέσα λοιπόν στο σημερινό εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον, οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να πείσει τους πολίτες της Ευρωζώνης ότι η αυστηρή στάση της απέναντι στον πληθωρισμό θα τους οδηγήσει σαφώς σε μία εξασθενημένη οικονομική περίοδο, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη αξίζουν κάποιο βραχυπρόθεσμο πόνο.

«Είναι απόλυτα αναγκαίο οι πολίτες να ενημερωθούν για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Natixis, Σίλβεν Μπρόιερ, από τη στιγμή που ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξήγησε τη στάση της ΕΚΤ σε συνέντευξή του την Παρασκευή σε τέσσερις μεγάλες εφημερίδες της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό η κοινή γνώμη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να κερδηθεί από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιό της παρά τις ενδείξεις της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη.


NAFTEMPORIKI

Roche: 43,7 δισ. δολ. για το υπόλοιπο μερίδιο της Genentech

Roche: 43,7 δισ. δολ. για το υπόλοιπο μερίδιο της Genentech


ΠΡΟΣΦΟΡΑ 43,7 δισ. δολ. για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού της Genentech Inc. έκανε η Roche Holding AG, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελβετίας, προκειμένου να αποκτήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φαρμάκων κατά του καρκίνου των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές της Genentech Inc. θα εισπράξουν 89 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, 8,8% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της στις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Roche μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη στην κατοχή της το 56% της Genentech και πουλά πολλές από τις θεραπείες της.

Η αγορά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 750 εκατ. δολ. έως 850 εκατ. δολ. προ φόρων ετησίως και θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή το πρώτο έτος μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, σύμφωνα με την Roche. Η Genentech, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, έχει εφοδιάσει τη Roche με πολλά σκευάσματα τα οποία έχουν εξαιρετικές πωλήσεις. Η αμερικανική εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για το 2008 την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σκεύασμά της πραγματοποίησε υψηλότερες πωλήσεις από τη νέα του χρήση κατά του καρκίνου του στήθους.

Το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 5,73 δισ. ελβετικά φράγκα (5,58 δισ. δολ.) από 5,86 δισ. φράγκα το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Roche. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφώνονταν στα 5,55 δισ. ελβετικά φράγκα. Η Roche δεν ανακοινώνει στοιχεία τριμήνου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Roche είναι πιθανόν να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή που θα εξετάσει την προσφορά, σύμφωνα με την Roche. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Genentech που είναι υπάλληλοι της Roche δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση της προσφοράς.

Οι μετοχές της Roche σημείωσαν άνοδο 1,6% φθάνοντας στα 179,60 ελβετικά φράγκα η μία στις 18 Ιουλίου κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη Ζυρίχη. Φέτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 8,2%, λιγότερες από τον Bloomberg Europe Pharmaceutical Index των 19 εταιρειών, ο οποίος έχει υποχωρήσει 12%. Οι μετοχές της Genentech που σημείωσαν άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 18 Ιουλίου στα 81,82 δολ. η μία, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 22%.


NAFTEMPORIKI
Share |