Monday, July 21, 2008

Η Ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ούτε το 2009

Η Ευρωζώνη δεν απειλείται με ύφεση ούτε το 2009

O ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ενδεχομένως να ξεπεράσει τις προβλέψεις εφέτος και μολονότι το 2009 θα είναι βραδύτερος δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για ύφεση, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πιρ Στέινμπρουεκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Welt am Sanntag», ο υπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις περί προοπτικών ύφεσης στη Γερμανία προκαλούν νευρικότητα. «Εχουμε κάθε λόγο αυτή τη στιγμή να μην καταστήσουμε ανασφαλείς τους πολίτες. Ούτε και η σημερινή κατάσταση επιτρέπει να δημιουργούμε από μόνοι μας σενάρια κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στέινμπρουεκ αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% εφέτος χαμηλότερα από το περυσινό 2,5%, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπει ρυθμό 1,2%. Οικονομολόγοι όμως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί ως προς αυτή την προοπτική.


Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να δημιουργούμε από μόνοι μας σενάρια κρίσης για την οικονομία διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πιρ Στέινμπρουεκ.
Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW ανέφερε ότι η μείωση των παραγγελιών και της παραγωγής παραπέμπουν σε οικονομική επιβράδυνση, ενώ παράλληλα είπε ότι δεν αναμένει σημαντική μείωση της ανεργίας το επόμενο έτος. Ακόμη χειρότερα, ο επικεφαλής του Cologne Institute for Business Researche πιστεύει ότι το 2009 θα σημάνει το τέλος της ανάκαμψης στη Γερμανία.

Ο Στέινμπρουεκ επανέλαβε επίσης τη στάση του απέναντι στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή οικονομία.

Η επιθυμία του να εισαγάγει καλύτερες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας της αγοράς παραμένει αμείωτη, ενώ στο ερώτημα για την πιθανότητα κρατικοποίησης προβληματικής τράπεζας, ο Στέινμπρουεκ απάντησε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί μία τράπεζα στα λογιστικά βιβλία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός συνάδελφός του Τζούλιο Τρεμόντι εξέφρασε την άποψη ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών και συνεπώς η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση για να αντεπεξέλθει σε διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Μέσα λοιπόν στο σημερινό εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον, οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να πείσει τους πολίτες της Ευρωζώνης ότι η αυστηρή στάση της απέναντι στον πληθωρισμό θα τους οδηγήσει σαφώς σε μία εξασθενημένη οικονομική περίοδο, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη αξίζουν κάποιο βραχυπρόθεσμο πόνο.

«Είναι απόλυτα αναγκαίο οι πολίτες να ενημερωθούν για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Natixis, Σίλβεν Μπρόιερ, από τη στιγμή που ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξήγησε τη στάση της ΕΚΤ σε συνέντευξή του την Παρασκευή σε τέσσερις μεγάλες εφημερίδες της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό η κοινή γνώμη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να κερδηθεί από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιό της παρά τις ενδείξεις της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |