Monday, July 21, 2008

Ρουμανία: Στα 3,3 δισ. € οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο α΄ εξάμηνο

Ρουμανία: Στα 3,3 δισ. € οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο α΄ εξάμηνο

Η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη ρουμανική αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2008 (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών συμφωνιών στον κλάδο των ακινήτων) ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 1,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, υποστηρίζει η εταιρεία Raiffeisen Investment Romania.

Ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στους 6 πρώτους μήνες του 2008 ανήλθε σε 83, έναντι 51 στο πρώτο εξάμηνο του 2007.

«Η αύξηση κατά περισσότερο από 150% είναι κατά κάποιο τρόπο αντίθετη με την υφιστάμενη κρίση που ζούμε στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι’ αυτό. Από τη μία μεριά, μία συμφωνία χρειάζεται 6 με 8 μήνες να ολοκληρωθεί και έτσι μερικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν στις αρχές του 2008 είχαν ήδη καταλήξει σε αποτέλεσμα στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Από την άλλη μεριά, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών ανισορροπιών που μπορούν να εξηγηθούν σε ένα περιβάλλον σταθερής ανάπτυξης, ολοένα και περισσότερες εγχώριες εταιρείες γίνονται ενδιαφέρουσες εξαιτίας του μεγέθους τους, του μεριδίου αγοράς που ελέγχουν και των προοπτικών ανάπτυξης που διαθέτουν», επισημαίνει η γενική διευθύντρια της εταιρείας, κ. Ioana Filipescu.

Ο κλάδος των ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί το δυναμικότερο τμήμα της ρουμανικής οικονομίας, καθώς η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτόν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ή το 34% του συνόλου.

Οι μεγαλύτερες σχετικές συμφωνίες του κλάδου ήταν η εξαγορά (από την Deutsche Bank του Upground Project έναντι 340 εκατ. ευρώ και οι εξαγορές (από την IDG) των εμπορικών κέντρων Winmarkt (182 εκατ. ευρώ) και Iris (147 εκατ. ευρώ).

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |