Monday, July 21, 2008

Γερμανία: Συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2008

Γερμανία: Συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2008

Σε φάση συρρίκνωσης εκτιμάται ότι έχει μπεί η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γερμανική, το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της γερμανικής τράπεζας Bundesbank, η γερμανική οικονομία πιθανόν δεν μπορεί να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, αφού τότε είχε καταγράψει τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δώδεκα ετών, δηλαδή 1,5%. Πρόκειται δηλαδή, εκτός των αλλων και για μια αναμενόμενη τεχνική διόρθωση.

Οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τη Bundesbank είναι οι υψηλές τιμές πετρελαίου που βάλλουν τα έσοδα, καθώς και η ισχυροποίηση του ευρώ που επηρεάζει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον μεταποιητικό κλάδο μειώθηκαν, εξαιτίας της κάμψης της αγοραστικής ζήτησης από τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Η μείωση αυτή των επενδύσεων, προκάλεσε και υποχώρηση των εισαγωγών, επηρεάζοντας, μάλλον, θετικά το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Bundesbank.

Οι εκτιμήσεις, τέλος της κυβέρνησης, κάνουν λόγο τα οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,7%, στο σύνολο του 2008.

Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 14/8.

REPORTER.GR

No comments:

Share |