Friday, February 29, 2008

GLOBAL INDEXES


XAK

FTSE/CySE 20
1145.49 ( -0.92%)



ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3321.23 ( -1.01%)

Όγκος: € 19,779,174

---
FTSE 100 INDEX 5,884.30 -81.40 -1.36%
CAC 40 INDEX 4,790.66 -74.57 -1.53%
DAX INDEX 6,748.13 -114.39 -1.67%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,266.39 -315.79 -2.51%
S&P 500 INDEX 1,330.63 -37.05 -2.71%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,271.48 -60.09 -2.58%

Κρίσιμο road show στις ΗΠΑ για ελληνικές τράπεζες και εταιρίες

Κρίσιμο road show στις ΗΠΑ για ελληνικές τράπεζες και εταιρίες

Στην πλέον κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και tτις επιχειρήσειςπραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη ιδιαίτερα κρίσιμο road show από την Credit Suisse όπου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές για το 2008. Την ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής τα οποία θα περιλαμβάνουν εκπλήξεις οι Έλληνες τραπεζίτες θα εξηγήσουν στους Αμερικανούς funds managers τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Μεταξύ των τραπεζών που θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη θα είναι η Εθνική , Alpha , Πειραιώς , Eurobank ΑΤΕ κ.α.

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η παρουσίαση των ελληνικών τραπεζών είναι κρίσιμη καθώς ορισμένοι αμφισβητούν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τα business plan που έχουν ανακοινώσει.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα ξεκινήσουν ένα αγώνα δρόμου ώστε να προσελκύσουν νέα κεφάλαια και το κυριότερο να αναστρέψουν την πτωτική πορεία των μετοχών.

REPORTER.GR

MPB: Πώληση 11 εκατ. μετοχών από MIG


MPB: Πώληση 11 εκατ. μετοχών από MIG

Σε πώληση 11.000.000 μετοχών της Marfin Popular Bank, συνολικής αξίας 75.680.000,00 ευρώ, προέβη η Marfin Investment Group στις 27/2/08.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η MIG έχει δικαίωμα να αποκτήσει τις ανωτέρω μετοχές σύμφωνα με τους όρους χρηματοπιστωτικού μέσου (total return equity swap) και των οποίων τα δικαιώματα ψήφου ασκούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της.

NAFTEMPORIKI

Mitsubishi: Στοχεύει σε υπερδιπλάσια κέρδη μέχρι το 2011


Mitsubishi: Στοχεύει σε υπερδιπλάσια κέρδη μέχρι το 2011

ΤΑ σχέδια για υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της μέσα στην επόμενη τριετία αποκάλυψε σήμερα η Mitsubishi, επικαλούμενη την ισχυρή ανάπτυξη στη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τις αναδυόμενες αγορές.

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει θέσει στόχο για κέρδη ύψους 50 δισ. γιεν [JPY=X] (477 εκατ. δολ.) για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2011. Στην τρέχουσα οικονομική χρήση, τα κέρδη αναμένονται στα 20 δισ. γιεν.

Η Mitsubishi σχεδιάζει να προχωρήσει «σε ένα καινούριο στάδιο στο οποίο η εταιρεία θα δημιουργήσει μια βάση βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004 η Mitsubishi άρχισε να εφαρμόζει σχέδια ευρείας αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επαναφέρει σε ικανοποιητικά επίπεδα τις πωλήσεις - οι οποίες «βυθίστηκαν» μετά την παραδοχή της εταιρείας το 2000 ότι απέκρυπτε συστηματικά τα ελαττώματα των αυτοκινήτων της.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στις 70,8 μονάδες υποχώρησε το Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν έναντι 78,4 μονάδων τον Ιανουάριο.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Ανοδος των καταναλωτικών δαπανών τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Ανοδος των καταναλωτικών δαπανών τον Ιανουάριο

ΑΥΞΗΣΗ μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,4%, έναντι ανόδου 0,3% που είχαν εμφανίσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξησή τους, κατά 0,2%.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ


Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, κυρίως λόγω της κάθετης υποχώρησης της Ελληνικής Τράπεζας και λιγότερο της Τράπεζας Κύπρου. Ο ΓΔ τιμών με απώλειες 1,01% υποχώρησε στις 3.321,23 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 20 Οκτωβρίου 2006. Από τα ιστορικά υψηλά των 5.518 μονάδων, που είχαν καταγραφεί μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, το ΧΑΚ χάνει 39,8%, ενώ από τις αρχές του χρόνου υποχωρεί κατά 31,1%.

Η HB με υποχώρηση 7,87% και τζίρο €6,6 εκ. έπεσε στα €3,28. Ενδο-συνεδριακά η HB υποχώρησε μέχρι και τα €3,16. Αυτή τη στιγμή, η Τράπεζα υπολείπεται των ιστορικών της ψηλών κατά 41,8%, ενώ ανέβασε τις απώλειες από τις αρχές του χρόνου στο 28,7%. Η Τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδη €133 εκ. για το 2007, σημειώνοντας αύξηση 129% σε σχέση με το 2006. Σύμφωνα με το νέο business plan της HB, το σύνολο των κερδών της HB εκτιμάται να μειωθούν το 2008 στα €131 εκ.

Απώλειες 2,18% σημείωσε και η BOCY, συνεχίζοντας την αρνητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, πέφτοντας στα €8,08 με αυξημένο τζίρο €6,9 εκ. Η BOCY χάνει από τις αρχές του χρόνου 35,2% και από τα ιστορικά ψηλά των €13,78 41,4%. Χθες ξένοι αναλυτές προχώρησαν σε μείωση των προσδοκιών τους για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2007 και του business plan για την επόμενη τριετία. Δύο αναλυτές υποβάθμισαν τη σύσταση για τη μετοχή και τρεις μείωσαν τις τιμές στόχους, δηλώνοντας απογοήτευση με τη στοχοθεσία της τράπεζας. Ενώ, η Citigroup και η JP Morgan άφησαν αναλλοίωτες τις τιμές στόχους (€17 και €18 αντίστοιχα).

Αντίθετα, κέρδη 1,57% που σημειώθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης σημείωσε η Marfin Popular, ανεβαίνοντας στα €6,48 με τζίρο €1,4 εκ. Σε έκθεσή της, η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή στόχο των €12 και τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Marfin Popular, τονίζοντας ότι η MPB αποτελεί ισχυρή αγοραστική ευκαιρία.

Από τους Επιμέρους Δείκτες, πτωτικά κινήθηκαν ο δείκτης των Επενδυτικών Οργανισμών και της Παράλληλης Αγοράς και ανοδικά η Εναλλακτική Αγορά και ο κλάδος των Ξενοδοχείων. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών έφθασε τα €19,8 εκ., ενώ όσον αφορά την κίνηση των τίτλων 35 κινήθηκαν πτωτικά, 29 ανοδικά και 89 παραμένουν αμετάβλητοι.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΕ: Αναπάντεχη πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιανουαρίου

ΕΕ: Αναπάντεχη πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιανουαρίου

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η εμπιστοσύνη καταναλωτών στην περιοχή της Ευρωζώνης για το μήνα Φεβρουάριο, λόγω ων αυξημένων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις όσο ενισχύεται το ευρώ.
Ο δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε στις 100,1 μονάδες στην περιοχή της Ευρωζώνης, σε χαμηλό σχεδόν 2,5 χρόνων από τις 101,7 μονάδες του Ιανουαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται όσο οι ΗΠΑ πλησιάζουν πιο κοντά στην ύφεση. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγνωρίζουν τις απειλές για την ανάπτυξη, ωστόσο δεν βρίσκουν ακόμα αναγκαία τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

REPORTER.GR

Χ. Πόλσον: Το ισχυρό δολάριο συμφέρει τις ΗΠΑ


Χ. Πόλσον: Το ισχυρό δολάριο συμφέρει τις ΗΠΑ

ΤHN πεποίθησή του ότι το ισχυρό δολάριο αντιπροσωπεύει καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, σε ομιλία του στο Economic Club του Σικάγου, τη στιγμή που η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε την Παρασκευή στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών έναντι του ευρώ, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι ορισμένες μικρές αμερικανικές τράπεζες ίσως δεν τα καταφέρουν, εξαιτίας του ενδεχομένου να απομυζήσουν τα κεφάλαια τους οι προβληματικές επενδύσεις σε ακίνητα.

Λίγο πριν από την ομιλία του Πόλσον, το δολάριο υποχωρούσε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σε 104,6 γεν, που αποτελεί τη χαμηλότερη ισοτιμία από το Μάιο του 2005.

Σε ό,τι αφορά στο κινεζικό γουάν, ο Πόλσον ανέφερε ότι γίνεται κάποια πρόοδος, η οποία ωστόσο δεν αντανακλάται στην κοινή γνώμη. «Αν η οικονομία της Κίνας πάει καλά, ωφελεί και τη δική μας οικονομία», σημείωσε.

Σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε τη μέση ισοτιμία έναντι του δολαρίου στα 7,1058 γουάν. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2005.

NAFTEMPORIKI

Προσφορά 2,1 δισ. ευρώ στην HSBC για γαλλικές τράπεζες


Προσφορά 2,1 δισ. ευρώ στην HSBC για γαλλικές τράπεζες

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ύψους 2,1 δισ. ευρώ δέχθηκε η HSBC από την Banque Federale des Banques Populaires για επτά τραπεζικά ιδρύματα που διαθέτει στη Γαλλία, αποκάλυψε ο βρετανικός όμιλος την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Banque Chaix, Banque Dupuy de Parseval, Banque Marze, Banque Pelletier, Banque de Savoie, Credit Commercial du Sud-Ouest και Societe Marseillaise de Credit.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία.

«Οι τράπεζες αυτές έχουν ισχυρά θεμέλια στην εγχώρια αγορά και επωφελούνται από τα δικαιώματα franchise, τα οποία θα ήταν κατάλληλα για έναν οργανισμό που είναι επικεντρωμένος στην τοπική αγορά της Γαλλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της HSBC Στίβεν Γκριν.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η Γαλλία εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες μέσω του δικτύου λιανικής που φέρει την επωνυμία της, το οποίο δεν θα επηρεαστεί από την ανωτέρω πώληση.

NAFTEMPORIKI

ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο DOW JONES

TA FUTURES ΤΟΥ DOW JONES ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 120 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Αύξηση 16% στα κέρδη της Vivendi έφερε το Μαρόκο


Αύξηση 16% στα κέρδη της Vivendi έφερε το Μαρόκο

Κατά 16% αυξημένα παρουσιάστηκαν τα κέρδη δ τριμήνου της Vivendi, της μεγαλύτερης μουσικής εταιρείας, καθώς αυξήθηκαν οι συνδρομητές της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της στο Μαρόκο, αλλά και της συνδρομητικής της τηλεόρασης, λόγω χαμηλότερων τιμών.
Τα κέρδη της Vivendi ανήλθαν στα 585 εκατ. ευρώ έναντι 505 εκατ. ευρώ που είχε σημειώσει η εταιρεία ένα χρόνο πριν, ωστόσο τα έσοδα ήρθαν από εκεί που δεν τα περίμεναν.

Αναλυτικότερα, οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες τις εταιρείας, η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνία SFR και η Universal Music Group, απέφεραν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών έσοδα.

Αντίθετα, τα έσοδα από την Maroc Telecom και το Canal Plus, καθώς και τη μονάδα παραγωγής video games, σκαρφάλωσαν στα ύψη.

REPORTER.GR

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΧΑ η Citigroup


Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΧΑ η Citigroup

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κρούει κορυφαίο στέλεχος της Citigroup στο «R» τονίζοντας ότι « ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι το ΧΑ θα κινηθεί προς τις 3800 μονάδες αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τις 3500 μονάδες δηλαδή περαιτέρω πτώση έως και 17%». Γιατί όμως θα υποχωρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο;
Έως τώρα παγκοσμίως έχουν διαγραφεί 170 δις δολάρια σε σύνολο 350 με 400 δις δολαρίων δηλαδή τουλάχιστον άλλα 180 δις δολάρια θα πρέπει να διαγραφούν.

Πολλές τράπεζες μεταξύ αυτών και η Citigroup θα συνεχίσουν και στο α΄ τρίμηνο του 2008 που θα ξεκινήσει να ανακοινώνεται μέσα στον Απρίλιο νέες ζημίες. Για την Citigroup εκτιμάται ότι θα διαγραφούν πρόσθετα περί τα 8 με 10 δις δολάρια.

Ταυτόχρονα το στέλεχος της Citigroup υποστηρίζει ότι ο Dow Jones θα υποχωρήσει κάτω από τις 11.500 μονάδες δηλαδή περίπου 8% χαμηλότερα ενώ για τον DAX στην Γερμανία προβλέπεται ότι μπορεί να υποχωρήσει έως και 15% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Η κρίση και η μεγάλη διόρθωση βρίσκεται μπροστά και όχι πίσω αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Citigroup επισημαίνοντας ότι το διάστημα Μαρτίου με Απριλίου τα χρηματιστήρια θα δεχθούν και τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι επενδυτές εν μέσω αρνητικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων θα σπεύδουν να ρευστοποιήσουν.

Έως τώρα το «R» δικαιώνεται καθώς έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην διόρθωση του χρηματιστηρίου και στα προβλήματα που θα ανακύψουν. Το «R» από τα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο πριν την χρηματιστηριακή κρίση τόνιζε ότι έρχονται δυσάρεστες εξελίξεις για τα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές θα ήτα σκόπιμο να διατηρούν υψηλή ρευστότητα και να κάνουν υπομονή. Όχι κινήσεις πανικού οι βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες μπορεί να τους εγκλωβίσουν , δεν ενδείκνυνται.

REPORTER.GR

Peloton: Κατηγορεί τις τράπεζες για τις ρευστοποιήσεις

Peloton: Κατηγορεί τις τράπεζες για τις ρευστοποιήσεις

Θύμα των περιορισμένων δυνατοτήτων δανεισμού στη Wall Street, που την ώθησε σε ρευστοποίηση κεφαλαίων ύψους 1,8 δις δολαρίων δήλωσε η Peloton Partners από το Λονδίνο σήμερα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι έχουν «συσφίξει» τους όρους δανεισμού γενικότερα, χωρίς να εξετάζουν μεμονωμένα τις περιπτώσεις των εταιρειών, γεγονός που οδήγησε την Peloton στην αποτυχία να ανταποκριθεί στα επιθυμητά περιθώρια κέρδους.

Η Peloton έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα των εταιρειών που έχουν προβεί σε πωλήσεις ή κλείσιμο των υποκαταστημάτων τους για εύρεση ρευστού, μετά τον περιορισμό στον δανεισμό που υπέβαλαν οι τράπεζες.

Τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα του κόσμου «γυρνάνε την πλάτη» στα hedge funds μετά τις απομειώσεις ύψους 163 δις δολαρίων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Εσωτερικές πληροφορίες λένε πως οι κατηγορίες «φωτογραφίζουν» τις UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch και Deutsche Bank, οι οποίες έχουν δανείσει κατά καιρούς στην Peloton.

REPORTER.GR

Βρετανία: Πτώση 0,5% στις τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο


Βρετανία: Πτώση 0,5% στις τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο

ΠΤΩΣΗ, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σημείωσαν το Φεβρουάριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, με τον ετήσιο πληθωρισμό τους να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Nationwide Building Society, οι τιμές μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,5%, έναντι πτώσης 0,3% τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα παρέμενε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

O ετήσιος πληθωρισμός για τις τιμές κατοικίας υποχώρησε στο 2,7% από το 4,2% του Ιανουαρίου.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Ταχεία η αύξηση του πληθωρισμού

Ιαπωνία: Ταχεία η αύξηση του πληθωρισμού


ΑΝΟΔΟ για τέταρτο μήνα σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των εννέα ετών, καθώς οι εταιρείες μετέφεραν το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου, του σταριού και της σόγιας, στους καταναλωτές.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον ίδιο ρυθμό με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 46 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 0,9%.

Άλλες εκθέσεις έδειξαν ότι ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,8% και ο λόγος των θέσεων εργασίες προς τους αιτούντες διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 1,375% στις 12:37 μ.μ. στο Τόκυο. Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 104,69 ανά δολάριο από 105,33 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο πληθωρισμός επιταχύνεται καθώς οι βιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ, έως τα 103,05 δολ. το βαρέλι. Στην Ιαπωνία οι τιμές βενζίνης κυμάνθηκαν στα 154 γιέν το λίτρο (5,60 δολ. το γαλόνι) τον Ιανουάριο, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του Δεκεμβρίου και στα 156 γιέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Oil Information Center με έδρα το Τόκυο.

Άλλη έκθεση έδειξε σήμερα ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 3,6% τον Ιανουάριο από το προηγούμενο έτος καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν νέα μοντέλα αυτοκινήτων. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,5%, και εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αυξάνοντας τα έσοδα των πρατηρίων καυσίμων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

NAFTEMPORIKI

Μειωμένα κατά 6,4% τα κέρδη της Dell στο δ' τρίμηνο


Μειωμένα κατά 6,4% τα κέρδη της Dell στο δ' τρίμηνο

ΣΤΑ 679 εκατ. δολάρια ή 31 σεντς ανά μετοχή υποχώρησαν τα κέρδη της Dell στο τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η κερδοφορία της εταιρείας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο τα κέρδη στα 36 σεντς ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 10,5% στα 15,99 δισ. δολάρια και ήταν χαμηλότερες από τα 16,27 δισ. δολάρια που είχαν προβλεφθεί. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μετοχές της Dell υποχώρησαν – στις μετασυνεδριακές συναλλαγές – κατά 1,5%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντόναλντ Κάρτι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Dell έχει αποκαταστήσει την ανάπτυξη σε βασικά της τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας υπολογιστών notebook – της οποίας τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24% – και των αναδυόμενων αγορών. Τα έσοδά της σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα ενισχύθηκαν κατά 36%.

Σύμφωνα με τον Κάρτι, η Dell απέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά υπολογιστών, παρά το γεγονός ότι ορισμένες συμφωνίες που έκλεισε, όπως αυτή της Best Buy πραγματοποιήθηκαν αρκετά αργά ώστε να μην επηρεάσουν πολύ τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Όπως υποστηρίζει, τα οφέλη αυτών θα εμφανιστούν στο τρέχον τρίμηνο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της, η εταιρεία επιχειρεί να περιορίσει τις δαπάνες μέσα στα επόμενα χρόνια κατά τρία με τέσσερα δισ. δολάρια. Πέρυσι, μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 10% του προσωπικού της.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Σημαντική άνοδος στις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου

Γερμανία: Σημαντική άνοδος στις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου

ΑΥΞΗΣΗ 1,6% - έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 1% - σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2007 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%.

NAFTEMPORIKI

Swiss Re: Πτώση 8% στα κέρδη του 2007


Swiss Re: Πτώση 8% στα κέρδη του 2007

Στα 4,2 δισ. ελβετικά φράγκα περιορίστηκαν τα κέρδη της Swiss Re το 2007, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κάμψη της κερδοφορίας οφείλεται σε ζημίες που εμφάνισε στον τομέα των παραγώγων. Παρόλα αυτά, τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφάλισης παγκοσμίως ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, με τους αναλυτές να τα αναμένουν κατά μέσο όρο στα 4,01 δισ. φράγκα.
ΣΤΑ 4,2 δισ. ελβετικά φράγκα περιορίστηκαν τα κέρδη της Swiss Re το 2007, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κάμψη της κερδοφορίας οφείλεται σε ζημίες που εμφάνισε στον τομέα των παραγώγων.

Παρόλα αυτά, τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφάλισης παγκοσμίως ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, με τους αναλυτές να τα αναμένουν κατά μέσο όρο στα 4,01 δισ. φράγκα. Σημειώνεται ότι το 2006 είχαν διαμορφωθεί σε 4,56 δισ. φράγκα.

Όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 170 εκατ. φράγκων, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκριτικά στοιχεία για την κερδοφορία του αντίστοιχου τριμήνου του 2006.

Η Swiss Re είχε αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο πως θα εμφάνιζε απώλειες 1,2 δισ. φράγκων από παράγωγα, υποστηρίζοντας πως η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου έπληξε σοβαρά τις πιστωτικές αγορές.

Οι απομειώσεις και οι πιστωτικές ζημίες , συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που δεσμεύθηκαν για δάνεια υψηλού ρίσκου, ξεπέρασαν τα 163 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2007 σε περισσότερες από 30 κορυφαίες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες του πλανήτη.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Απρόσμενη άνοδος των εγκρίσεων ενυπόθηκων δανείων τον Ιανουάριο

Βρετανία: Απρόσμενη άνοδος των εγκρίσεων ενυπόθηκων δανείων τον Ιανουάριο

ΣΤΙΣ 74.000, από 72.000 που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία τον Ιανουάριο, όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωσή τους στις 70.000.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


ΣΤΟ 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όπως ευρέως αναμενόταν, έναντι 3,1% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η ISTAT.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,1%.

NAFTEMPORIKI

DB: Ισχυρή αγοραστική ευκαιρία η MPB


DB: Ισχυρή αγοραστική ευκαιρία η MPB

Την τιμή στόχο των €12 και τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Marfin Popular διατηρεί η Deutsche Bank, σε σημείωμά της ημερομηνίας 28/2/2008. Η σύσταση αγοράς στηρίζεται στην εκτιμώμενη άνοδο των κερδών από μετοχή (23% μεταξύ των ετών 2007 - 2009), καθοδηγούμενη από την επέκταση στην Ελλάδα και την εδραίωση της θέσης της στην Κύπρο. Όπως τονίζεται, η μετοχή της MPB αποτελεί ισχυρή αγοραστική ευκαιρία, καθώς διαπραγματεύεται με εσωτερική αξία 1.3 Χ, όπως και οι βρετανικές τράπεζες.

Ρίσκα στις προβλέψεις της DB συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικό ρίσκο για τη Marfin αποτελεί η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου και η ικανότητα του Ομίλου να βρει ευκαιρίες cross-selling με την MIG.

Καμία συσχέτιση MPB - BOCY

Σύμφωνα με τη DB, μετά την άποψη που εξέφρασε η Τρ. Κύπρου ότι η ένταξη στην ευρωζώνη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα από προμήθειες (€25 εκ.), υπήρξε κάποια συσχέτιση μεταξύ της Τρ. Κύπρου και της Marfin Popular. «Η συσχέτιση αυτή είναι περισσότερη συναισθηματική», αναφέρεται και όχι πραγματική, καθώς ήδη η Marfin Popular έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις από την ένταξη στην ευρωζώνη στο επιχειρηματικό της πλάνο που δημοσιοποίησε το Νοέμβριο. Ο αντίκτυπος αυτός, σημειώνεται, είναι πιο περιορισμένος στη Marfin παρά στην Τρ. Κύπρου, καθώς η MPB είναι 1.5 x μικρότερη από την BOCY.

Ακόμη, τονίζεται ότι οι επιπτώσεις είναι μικρότερες στη Marfin, καθώς τα έσοδα από την Κύπρο αποτελούν το 50% των εισοδημάτων της, παρά το 80% που είναι της Κύπρου. Ακόμη, τονίζεται ότι η BOCY θα υποφέρει από τον ανταγωνισμό στις καταθέσεις, καθώς στην Ελλάδα το 80% των καταθέσεων είναι time deposits.

STOCKWATCH.COM.CY

LOG: Αύξηση 41% στα κέρδη 2007


LOG: Αύξηση 41% στα κέρδη 2007

Άνοδο 40,6% σημείωσε η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας Logicom το 2007, λόγω της μεγάλης αύξησης που παρατηρήθηκε στον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Το κέρδος, μετά τη φορολογία, έφθασε τα €7,7 εκ. έναντι €5,5 εκ. το 2006. Το αναπροσαρμοσμένο κέρδος ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 40,4% και ανήλθε στα 12,37 σεντ του ευρώ έναντι 8,81 σεντ το 2006.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 36% (ή €89,7 εκ.), φθάνοντας τα €338,8 εκ. από €249,1 εκ. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των πωλήσεων των θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού, κυρίως στην Ελλάδα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιταλία και στην Τουρκία. Ο κύκλος εργασιών του Τομέα Διανομής αυξήθηκε κατά 33,5%. Οι τομείς παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσιάζουν επίσης αύξηση.

Η αύξηση στο κέρδος από εργασίες περιορίστηκε στο 48,7% από 65% που ανέμενε η εταιρεία για το 2007. Σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2007, όπου η αύξηση στο κέρδος από εργασίες ανήλθε μόνο στο 20%, υπήρξε σημαντική αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2007. Το κέρδος από εργασίες έφθασε το 2007 τα €9,5 εκ. από €6,4 εκ. το 2006.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους μειώθηκε από 7,6% κατά το 2006 σε 7% το 2007. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων του Τομέα Διανομής, όπου το περιθώριο του μεικτού κέρδους είναι χαμηλότερο από τους άλλους τομείς.

Έξοδα

Η αύξηση στα έξοδα διοίκησης κατά €1,9 εκ. και σε ποσοστό 14,8% οφείλεται κυρίως στην επέκταση των δραστηριοτήτων και της υποδομής του Συγκροτήματος σε υφιστάμενες αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία και σε νέες αγορές, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η αύξηση στα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης κατά €436,5 χιλ. και σε ποσοστό 124,9% οφείλεται στην αύξηση των τραπεζικών διευκολύνσεων που χρησιμοποιήθηκαν για την επέκταση των εργασιών του Συγκροτήματος, το οποίο ανέρχεται σε €3,2 εκ. (2006: €2,1 εκ.). Η αύξηση περιορίζεται από τη θετική επίδραση που είχε η μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της κυπριακής λίρας και του ευρώ, ύψους €2,5 εκ. (2006: €1,7 εκ.).

Προοπτικές

Η εταιρεία αναφέρει ότι επιδιώκονται περαιτέρω αυξήσεις στον κύκλο εργασιών, καθώς και βελτιώσεις στην απόδοση και κερδοφορία. Το συγκρότημα κρίνει τις προοπτικές για το 2008 ως ευοίωνες, χωρίς να παραθέτει πρόσθετες πληροφορίες.

STOCKWATCH.COM.CY

Στα 103,05 δολ. το αργό


Στα 103,05 δολ. το αργό

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ για τέταρτη ημέρα μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, ωθώντας τους επενδυτές να αγοράσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής που πωλούνται σε δολάρια.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά και μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τη ρήξη αγωγού στο Εκουαντόρ εξ αιτίας κατολίσθησης και πυρκαγιάς που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο βρετανικού σταθμού φυσικού αερίου ωθώντας υψηλότερα το καύσιμο και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσει τη διατήρηση της παραγωγής κατά τη σύσκεψή του στις 5 Μαρτίου αγνοώντας το αίτημα των ΗΠΑ και περισσότερο πετρέλαιο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Βενεζουέλας και της Λιβύης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 46 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 103,05 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983. Αργότερα υποχώρησε στα 102,55 δολ. στις 11:43 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3%, κλείνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 102,59 δολ. το βαρέλι.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,5174 ανά ευρώ στις 11:50 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης μετά τη χθεσινή του διαμόρφωση στο 1,5229, τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσης του ευρώ στο 1,17, τον Ιανουάριο του 1999. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 ετών έναντι του γιέν, φθάνοντας στα 104,58 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2005.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 37 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 101,27 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου και διαπραγματεύθηκε στα 100,84 δολ. στις 11:35 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,63 δολ., ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 100,90 δολ. το βαρέλι.

NAFTEMPORIKI

AIG takes $11B writedown, swings to loss


AIG takes $11B writedown, swings to loss

NEW YORK (AP) -- American International Group says it swung to a hefty loss for the fourth quarter as bad credit hurt the insurer's investment portfolio.

The New York-based insurer said Thursday it posted a loss of $5.29 billion, or $2.08 per share, in the fourth quarter, compared with profit of $3.44 billion, or $1.31 per share, in the fourth quarter of 2006.

A portfolio of risky credit contracts lost $11.12 billion in value, and AIG (AIG, Fortune 500) also incurred more than $3 billion in investment losses. The company cited "significant, rapid declines" in the value of investments tied to home loans.

CNN

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,603.02 -322.49 -2.32%
HANG SENG INDEX 24,331.67 -260.02 -1.06%
CSI 300 INDEX 4,674.55 52.49 1.14%
Share |