Friday, February 29, 2008

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΧΑ η Citigroup


Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΧΑ η Citigroup

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κρούει κορυφαίο στέλεχος της Citigroup στο «R» τονίζοντας ότι « ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι το ΧΑ θα κινηθεί προς τις 3800 μονάδες αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τις 3500 μονάδες δηλαδή περαιτέρω πτώση έως και 17%». Γιατί όμως θα υποχωρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο;
Έως τώρα παγκοσμίως έχουν διαγραφεί 170 δις δολάρια σε σύνολο 350 με 400 δις δολαρίων δηλαδή τουλάχιστον άλλα 180 δις δολάρια θα πρέπει να διαγραφούν.

Πολλές τράπεζες μεταξύ αυτών και η Citigroup θα συνεχίσουν και στο α΄ τρίμηνο του 2008 που θα ξεκινήσει να ανακοινώνεται μέσα στον Απρίλιο νέες ζημίες. Για την Citigroup εκτιμάται ότι θα διαγραφούν πρόσθετα περί τα 8 με 10 δις δολάρια.

Ταυτόχρονα το στέλεχος της Citigroup υποστηρίζει ότι ο Dow Jones θα υποχωρήσει κάτω από τις 11.500 μονάδες δηλαδή περίπου 8% χαμηλότερα ενώ για τον DAX στην Γερμανία προβλέπεται ότι μπορεί να υποχωρήσει έως και 15% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Η κρίση και η μεγάλη διόρθωση βρίσκεται μπροστά και όχι πίσω αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Citigroup επισημαίνοντας ότι το διάστημα Μαρτίου με Απριλίου τα χρηματιστήρια θα δεχθούν και τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι επενδυτές εν μέσω αρνητικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων θα σπεύδουν να ρευστοποιήσουν.

Έως τώρα το «R» δικαιώνεται καθώς έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην διόρθωση του χρηματιστηρίου και στα προβλήματα που θα ανακύψουν. Το «R» από τα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο πριν την χρηματιστηριακή κρίση τόνιζε ότι έρχονται δυσάρεστες εξελίξεις για τα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές θα ήτα σκόπιμο να διατηρούν υψηλή ρευστότητα και να κάνουν υπομονή. Όχι κινήσεις πανικού οι βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες μπορεί να τους εγκλωβίσουν , δεν ενδείκνυνται.

REPORTER.GR

No comments:

Share |